Friday, April 6, 2012

Serah Diri Minum Air Gula

wah wahhhhh i taktau la i ni satu dalam seribu ke apa...boleh offer diri utk minum air gula??? motif??? konon2 la takot ada kencing manis kn, prevention is better than cure, tak gitu??? hihi

alkisahnya masa mula2 buat buku kat KK, nurse cakap siapa yg takde family history pasal diabetic & umo bawah 25tahun tak payah pon buat MGTT (minum air gula)...so i tak payah buat!!! tapi ms pregnant 5 bulan, ntah camne mulut ni gatal ckp kat nurse nk buat MGTT coz takot ada risiko...biasa la, i kan first time baru nak jadi mommy so agak naif sket *blur2 gitu*

sehari sebelum buat MGTT, nurse pesan stat pukul 10mlm dh kena stop makan & dtg awal ke KK keesokan harinya...i punye la lurus bendul, i mmg tak makan tp i minum jugak air!!! nurse ni pon satu, ckp la KENA PUASA, bukan STOP MAKAN...tp pagi tu nurse amek jugak darah & dia ckp maybe ada error la sket kat result tu nanti...masa 1st kena cucuk tu, i jerit okey coz sakitttt!!! i ni dah la takot jarum, nurse tu pulak mcm ganas je nk amek darah org (wahhh nak salahkn nurse pulak)...

lps tu kena minum air gula pulak...i tarik nafas dalam2 & minum sekali nafas je...terror tak i??? hehe...then kena tunggu 2 jam utk 2nd injection pulak...wahhh kena cucuk lagi!!! kali ni rasa lagi sakit dari 1st tadi...i rasa nurse tu mmg tak reti nk cucuk la, mcm takde skill gitu *pasrah* balik rumah i tunjuk kat my mom tangan yg lebam2 bekas kena cucuk tu, my mom ckp kalau sampai jadi camtu mmg nurse tu salah cucuk....seminggu baru baik lebam tu okey!!!

result OK je, mmg takde diabetic...TAPI TAPI TAPI i kena buat lagi for the second time sbb berat naik 2kg dlm masa seminggu masa chinese new year hari tu...so antara minggu ke 32-34 kena minum air gula sekali lagi....apakahhh??? huwaaaaa nyesal lak offer diri hari tu....i pon ckp la dgn nurse yg i takmo buat & dia cakap boleh je kalau taknak, nnti dia buatkan surat...dlm masa yg sama, dia saiko i suruh buat jugak n explain mcm2 risiko kalau tak buat MGTT....dia bg masa i seminggu utk decide...last2 i mengalah & dgn berat hati pegi gak buat MGTT for the 2nd time...takpe la, demi baby....hukhuk....

kali ni nurse lain yg amek darah....nurse ni cucuk tak sakit pon, siyes tak sakit sgt mcm yg 1st dulu...balik rumah takde pon lebam2 kat lengan, alhamdulillah...tapi masa nk tunggu 2 jam tu, sempat jugak i balik rumah & minum air masak....haha kelentong sket....dahaga sgt time tu, rase mcm menggigil-gigil kalau tak dapat air *over*....sesi ke dua kena buat MGTT selamat sudah~

ni antara risiko kalau ibu ada GDM (gestational diabetes mellitus)


boleh tengok table ni kalau nk tahu kita normal or ada GDM

ni procedure nak buat MGTT kat tempat i:
  1. kena stat puasa pukul 10 mlm
  2. dtg KK sebelum pukul 9pagi...kena amek darah sblm tu
  3. lps amek darah, minum air gula
  4. tunggu selama 2 jam (still kena puasa lagi)
  5. amek darah buat kali kedua
  6. siap! tunggu result je la

*pssst: kalau taknak buat boleh, nurse ckp dia juz buatkan surat je la utk bg kat doctor bgtau yg kita taknak...TAPI apa2 risiko kita tanggung sendiri ^__^

22 comments:

ctmah said...

uwa..seriously i tak nak kena injet dah..end of this month kna lalui 2nd ATT injection!!!

Liyana said...

mase cucuk yg lps amik drh tu cam pedih sikit kan.. nape tah.. tp xla seteruk yg disangka rupenye minum air gula tu.. ehehe... nt klu kena minum lg, nk try request minum air gula kt private jela, blh mintak yg ade perisa sikit, haha

Mimy Hamid said...

jangan takut eh..tak de apa tu..tips sebelum cucuk puasa banyak kkan minum air kosong bergelen dan sy amal kan seminggu test MGTT minum air barli..Insya Allah bacaan cantik!!

jahajahatable said...

kadang-kadang bila nurse baru yang buat mmg camtu, dorang belom pakar lagik...nanti lelame dorang pakar lah mencucuk

Ezza Z said...

alamak time i nnt mcm mana la agaknya.
Harap2 dipermudahkan.
Kalau kite tipu taknak buat MGTT takpe ke nana?

Nor said...

Saya pon kene minum air gula juga next week sebab naik berat badan mendadak.. Mesti tak sedap.. Ada tak cara2 tuk ngelat?? :)

hayati hashim said...

Bcos of paren history, Sy dh mnum msa 12w hrtu.. Sedap jek. Ahaha
Nti 7m kna minum lagi..

aTy _faRed~ said...

eerrkk...siap serah diri..heheh..ai kene pakse lagi soh buat..sebab aritu berat naik sampai 5 kg..tapi alhadulillah tak de ape2.. memang lebam tangan die amik arah sampai 2 kali..jarum nyer besar sikit dari biase tu..:)

Syima Syaz said...

nana....napa tak cakap awal2 blh tolak????uuuuwaaaa....

erin moshimoshi said...

BAGUSNYE SIS NANA NIE

zurayusoff said...

hai nana
akak kan tiap kali preggy
mesti kena buat MGTT
masa pestaim buat tu rasa nak muntah
manissssss sgt!!!
and mmg muntah pun
muntah kat dalam bilik nurse
huahuahuahua.....

Elly Anaille said...

I lak tipu masa awal2 so smp skrg selamat lagi x pyh minum air gula. Haha! Berat lak mmg I sgt jaga jgn bagi naik. Max 2kg je sebulan sbb xmo nurse bising. So far, ok je sume. Baby pun sihat alhamdulillah.

Cik Emie said...

Hihi I plak ,upe doc pesan soh puasa..mmg la i xmkn tp i mnum air kosong hehe..xjd la wat, tggu next month aje..byk x nana kena mnum air gula tu? Adoi la mcm xbest jek huu

YanaHime said...

Huhu! Ini dh kes terblk...majoriti tamau minum termasuk yg menaip ni...yana xleh nk telan air gula to OK jer dgn jarum...

Hana Soffelia said...

Baiknya Nana, sanggup serah diri. hehe Hari tu berat Hana naik 2 kg in 1 month, then nurse ckp if naik lg bla dtg next two weeks memang kena buat MGTT lah. But, once dtg sekali lg, berat bdan normal. Terus gembira. haha

D Yatie said...

kalau berkaitan dengan baby, rasanya kita sakit tak apa. takut ad effect pada baby. btw, take care. banyakkan minum air masak ye. jarum, sejak pregnant saya dah tak takut dah. hahaha.

veesakura said...

hohoho!! hebat gila nana p serah diri. jarum amek darah memang gedabak. kalo slh cucuk, memang lebam la jawabnya. baru tau yg kita boleh tolak dari minum air gula tu. hehehe

Cheyan said...

Family I memang ada diabetis, dokte mmg suruh buat MGTT, tapi alhamdulillah lepas buat tu..i masih ok..belum lg ada diabetis...

safiyyah osman said...

piya msa second time mnum air gula,siap muntah gila2 punya..tpi muntah diam2 dlm toilet..hihihihi..

CikNaa said...

hoho..ciknaa kene buat BSP smlm. dah nk msuk 38w pn kene buat lagi sbb dulu mse 3bln sangkut. tp syukur, 4x check, smua bawah dr 6.. im free! =)

naney said...

sy xpernah minum air gulee...hihihi satu pencapaian x...

atiqah said...

salam..nk share pengalaman juga..masuk 5 bulan pegnent asyik sakit kepala..gtau nurse kat klinik terus kene buat appointment dgn doktor..dhla tak buat ape2 preparation..sbb seminggu dua tu asyik makan nasi beras wangi kawan bagi..sedapp..tapi bile kene minum air gula..nahhh...amik ko dapat diabetes..kene la 2 minggu sekali buat checkup..sgt2 xbesh..huhu

[Cara Atasi Selsema dan Batuk Bayi Bawah Dua Tahun]
http://sihatmacamyaya.blogspot.com/2012/11/cara-atasi-selsema-dan-batuk-bayi-bawah.html?utm_source=BP_recent