Monday, April 16, 2012

Set Berpantang Pilihanku

rasa mcm kelakar pulak bila i blur2 masa nk cari confinement set ni, rasa mcm semua benda nk beli...i pegi dgn hubby so byk jugak la tanya pendapat dia walaupon dia bkn tahu apa2 kekekeke...i anak sulung & my mom blh dikategorikan sebagai org tua yg agak moden kot, coz dia langsung tak berpantang!! haha nanti la i ceritakan kat next entry kisah berpantang my mom yg havoc ni...i pulak konon2 nak rasa renyah & susah-payah berpantang tu camne, so i cari la confinement set berdasarkan bahan bacaan & tanya pendapat kawan2 (pilihan utama MESTILAH TAK MENGGANGGU IBU YG BERHAJAT UTK FULLY BREASTFEED BABY)...lagipon sementara hubby cuti lama (6 minggu oiii dia dpt cuti, alhamdulillah), blh la i buli dia time berpantang nnti...bila lagi nk "mempergunakan" & ngade2 dgn hubby kn?? hikhikhik

okey, ni antara set berpantang/set bersalin yg i dah beli...set HERBANIKA BERSALIN dari NR, POSTNATAL CARE SET dari TANAMERA, PATI HERBA AMMY 60 DAYS dari SENDAYU TINGGI, ETERNITY PATI GAMAT dari WAHIDA ETERNITY RESOURCES SDN BHD, dan MANDIAN HERBA...yg takde dlm pic: BENGKUNG moden dari AUTUMNZ dan SUPPLEMENT dari SHAKLEE...meh review satu2 okey...

(1) SET HERBANIKA BERSALIN NR
  • minyak herbanika: membantu meredakan ketegangan urat saraf di kepala, leher, dan tengkuk semasa proses peneranan melahirkan anak
  • uncang cuci herbanika: membantu meghindari drp jangkitan kuman, kegatalan kulit, mempercepatkn penyembuhan luka jahitan, memelihara kulit supaya segar, dan elakkn angin masuk badan
  • akar herbanika: minuman antioksidan menyegarkan urat saraf, memperbanyakkan susu ibu, mengurangkan air berlebihan dlm badan, memecahkan lemak, dll
  • phytonatal: membantu membersihkan rahim, mengatasi sakit anggota, melawaskan sistem pembuangan air besar&kecil, mengecutkan rahim, mencantikkan tubuh badan, dll
  • krim herbanika barut: mengatasi perut lembik, besar, buncit, menggelebar, dll
  • herbanika lulur: meghilangkan daki, menghaluskan kulit yg kasar, mencerahkan kulit,dll
  • HARGA: RM 330 (ada yg cakap kat KL tgh buat promotion, RM300 only!)
(2) TANAMERA POST NATAL SET
 
  • feminine herbal wash: mengurangkan bengkak & mempercepatkan penyembuhan luka di vagina, dll
  • herbal bath: menghilangkan bau busuk, menghilangkan letih, melegakan sakit otot, dll
  • virgin coconut oil: melembutkan kulit, mengurangkan stretch mark, dll
  • exotic ylang-ylang body mist: deodorant yg menyegarkan badan ibu tanpa menggunakan bahan kimia
  • brown formulation body soap: mengurangkan pigmentasi, mengurangkan ruam, memberi tona kulit yg menarik, dll
  • firming herbal blend: menegangkan otot2 perut, mengurangkan tompok hitam, melencarkan pengaliran darah pada kulit, dll
  • cotton abdominal binder: digunakan utk barut/bengkung perut supaya perut dpt dikempiskan (yg ni best coz boleh ikat2)
  • remineralizing facial mist: memberi kelembapan kulit, menaikkn "mood" si ibu, memberi kesegaran pada wajah, dll
  • herbal massage oil: merangsang peredaran darah, membantu menyah-toksin dalam badan, dll
  • tropical boreh scrub: memanaskan badan, melegakan sakit urat&otot, merangsang peredaran darah pada kulit, dll
  • HARGA: RM 90 (harga asal RM 360 tapi sbb tanamera nak tuka packaging baru, so dia jual packaging lama ni dgn harga yg sgt murah!!! thanks nadya sbb tolong belikan utk i)
(3) MANDIAN HERBA

walaupon dah ada dlm set tanamera, tapi i beli jugak lagi 2 pack mandian herba ni...org cakap kalau mandi dgn herba, badan akan jadi fresh...HARGA: RM 12 utk satu paket...

(4) PATI HERBA AMME 60 DAYS
  • campuran herba terpilih, ekstrak kurma, ekstrak haruan, gamat, dan mengkudu 
  • membaiki luka dalaman dan jahitan lps bersalin dgn cepat
  • memberi tenaga semasa berpantang
  • mengatasi masalah wajah lesu & pucat
  • menurunkan berat badan dgn berkesan
  • HARGA: RM 34
(5) ETERNITY GM'C GAMAT
  • terdiri drp pati gamat, minyak zaitun, alfalfa, spirulina, biji anggur, biji apricot, dll
  • meningkatkn sistem imunisasi
  • memperbanyakkan susu badan
  • menyembuhkan luka dgn cepat
  • memberi kecergasan tubuh badan
  • mengurangkan tekanan darah
  • HARGA: RM 88 (harga promotion)
(6) SET 3M SHAKLEE

i ni mengamalkan makan supplement dari shaklee sejak form 3 lagi...so utk berpantang nanti, i akan amek set 3M ni secara konsisten utk kesihatan & sebagai milk booster...harga taktau coz stock kat rumah mmg banyak vitamin2 ni...sape2 nak beli dgn i pon boley...kekeke

*PENDING (akan dicari secepat mungkin):
 
 polleney pati ikan haruan (HALAL TAK?)

tungku elektrik moden (dah ada kat rumah, pakai time senggugut dulu tp sejak pregnant entah kat mana i campak benda ni)

**sedang berkira-kira nak beli param & pilis (gaya mcm rajin je kn?)

33 comments:

Dhya Surya said...

banyaknya pilihan...=)

.:Mama Dhia:. said...

nana beli sumer tu ker?banyaknyer.. dalam set NR tu tak termasuk param & pilis sekali ker??

akak lum beli lg..tp rasenyer nak beli set bersalin mustika ratu jer..sumer dalam satu..

yUmIe said...

drooling..byk giler set berpantang u nana.i gne 1 set je yg HPA nyer.itu pn xabs2 lg smpi skrg.act my mom pn time pantang xde pilis2 bagai.cme jga mkn,mnm n mandian herba + berbengkung..itu shj.huhu

**kami~nak~tawen** said...

masa mak anis opret tiroid, anis belikan pati haruan MASPATI..ada tnda halal..

Mommy_Cha said...

mommy cha pakai minyak utk bersalin NR tuh mmg best tapi mahal lah satu botol rm60 ko!..hiks..tapi bau dia mmg best..serai sgt2...

Asz Miza said...

Wahhh..banyaknyee..dulu masa i pantang lepas gugur pakai satu jenis je..tu pn ada yg tak habis makan..hehehe..i banyak dengar pasal shaklee, rasa mcm nk try..nnt i nak deliver nnt i nak beli dekat Nana lah..hehehe..lepas bersalin kang Nana buat review pasal product2 ni okeh.

izla said...

Shaklee tu mmg bagus utk milk booster.

wah sonoknya hubby cuti time pantang. izla dulu hubby leh jenguk seminggu sekali je sbb pantang kt kampung. huhu

Cheyan said...

hehehe..banyaknya pilihan nana..bagus2..kalau camni cepat la kurus..hehehe

Miss Sunshine said...

Nana....
banyaknye.. nak sikit boleh? hehe.
aduh, mcm2 jugak kene beli untuk dalam pantang ni kan...

ctmah said...

wah nana!byknye confinement set u :)
i pun dah jadi bling2 gak ni.hihi

mia-ina said...

byknya nana beli..org selalu kata beli 1 jenis ja...ish, mia pn x tau la mana 1 betul..takut x terbuat je...hehe...xpe, selamat mengamalkan pantang dgn jayanya t nana

Elly Anaille said...

Beb... Byknye set u beli. I pun tgh pening2 ni nk beli mane satu. Dah beli tanamera, pastu mak I nak belikan amway set lak. Masalahnye, adakah I akan guna sume tu? Kahkahkah.

BuNGaKRiSTaL said...

awak, kebetulan saya pn wat entry yg sama hari ni..

cuma saya xde ler banyak pilihan mcm tu.. huhu..

insyaallah dlm 1 or 2 je pilihan hatiku kot..

ape2 pn good luck & take care ok.. =)

Mrs. Norrie said...

byknyer.......
NR tuh dah kira complete dah...
tapi takpe klu nak mencuba jugak yg lain2...heheheheh

akak pakai NR tuh jer since anak pertama hingga ketiga nih...

naney said...

byknye beli..sy dl mkn shakklee je..pastu beli pilis dn param...gara2 org nasihatkan jgn beli semua nnt x terpakai hehehe..

naney said...

byknye beli..sy dl mkn shakklee je..pastu beli pilis dn param...gara2 org nasihatkan jgn beli semua nnt x terpakai hehehe..

cik asam jeruk said...

alamak anak dara nk komen mcm xkena pulak kan..awww malu..keke. bgs nana nnt lepas pntang review tau utk jadi rujukan cik asam di masa harapan..InsyaAllah heehe

armouris said...

terjumpa info ni, juga pasal berpantang… sharing is caring :) - Cara Bertungku Dengan Mudah Semasa Berpantang

Nadya Zahid said...

oitssssssss...byknye set bersalin u bli beb?

Nadya Zahid said...

oitssssssss...byknye set bersalin u bli beb?

safiyyah osman said...

nana,jamu2 tue,nanti tunggu check kuning baby dlu bru mkn k..halia n benda mkn y bleh buat panas bdan pun jgn mkn lgi..tkut kuning baby tinggi..kna tunggu kuning baby ok bru mkn jamu2 tue semua.

p/s: if nanti baby ada kuning,alfafa y shaklee tu pun xleh mkn..piya lepas sebulan adelia ok dri kuning,lepas dr pakar confirm yang adelia kuning xda baru piya mkn alfafa n halia kunyit semua..hehe..

jamu pun piya blum mkn..sbb nak tunggu adelia umur6bulan..tkut effect dia sbb fully bf..

tpi best tau bila fully bf,berat bdan kita mmg turun kaw2 punya..hehehe..mkn byk2 pun bdan mmg trun..sbb mysu..^___^

good luck nana.

Mimy Hamid said...

ala dah beranak dulu la dari awak..hehe byk jugak produkyg memikat hati...btw..phyto natal nona roguy is good product..till now makan lagi...susu pun banyak tau...kurangkan sembelit jugak...pati ikan haruan kalau tak lalu jgn makan maybe boleh ganti pati gamat jugak..

LisaLisut said...

Byk gile.hehe.tp kalau beli sebulan satu set takde hal pun kan.as long as we're gonna use it. i still pondering between NR or Tanamera. cepat la bersalin boleh u review smntra i tak beli lg ni haha.

haah set NR kalau dgn Kak Engku bidan bersalin tu rm290 free postage.nvmind u dh bali dh pn hehe

D Yatie said...

wah~~~rambang mata nampaknya...hehehehe...

saya hari tu pakai jamu selapan mustika ratu je...dah complete dgn segala pilis...tp tak pakai sgt pun...huhuhuhu...

MyHaPpInEsS said...

waa...banyaknyer...hehehe

just nak share 1 info dr Dr tempat jasmin bersalin...
dier ckp jgn makan set confinement sehingga 2 minggu even set tue sesuai tuk bby juandis....

alhamdulillah bby Jasmin bebas juandis n xder sebarang masalah sampai sekarang termasuk perut kembung....

sharing is caring....(*___*)

Nabiel said...

wahhh~byknye nana.=)
nway,selamat berpantang larang~hehehe
=)
gdluck..

p/s : i think im the only man komen this entry nana!haha=P

armouris said...

terjumpa info ni, juga pasal berpantang… sharing is caring :) - Cara Bertungku Dengan Mudah Semasa Berpantang

sweetlavender86 said...

banyakknyeee nana!ahaha.klu akak mmg tak termkn bnyak2 cmtu.bizi jge anak lagi lg dlm pntg.akak mkn yg simple2 je.sbb mase anak 1st dulu beli set tapi xabes pun mkn.rugi.nak pulak klu anak kene jaundice lgi la sume kne stop dulu mkn.huhu.akak just amek amme 60days,minum air akar kayu,jus prune.pastu krim sape perut.pilis2 xpkai sbb xthn la bau die.yg amme 60days tu pun dah ok.xyah minum air pati haruan.sbb dlm tu pun dah ade haruan.cepat elok luka.

a-y said...

salam..nak tumpang tanya
kat mana beli tanamera set tu dpt RM90 yee...nk beli jugak nii
tq!

Hana Soffelia said...

Owh..jeles k Nana. Nana dh dpt set bersalin Tanamera rege RM90. Dah hbs stok. So Hana ambk je yg rege RM360. Huwaaaaa

Schaz said...

Nana, buat la entry utk confinement set je..which one yg menggangu breastfeed sume tu..=) hihihi...

Hazairin said...

Jika ada yang nak dapatkan set TANAMERA postnatal care set ni.

boleh la order ya. :)

www.postnatalcareset.blogspot.com

RoSuRaInI SiRoN said...

salam...

Selamat menyambut bulan Ramadhan dan selamat menunaikan ibadah puasa....

Kesudian anda melawat dan LIKE di page sy, sy dahului dgn ucapan ribuan terima kasih....

Dapatkan promosi2 menarik set bersalin termasuk set bersalin Tanamera dari kami semperna bln Ramadhan ini...

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.424753634234100.94967.421797114529752&type=1&l=ad9750f983