Monday, April 23, 2012

Set Tilam Kekabu Dah Sampai *yeayyyy*

alhamdulillah sampai pon set tilam kekabu yg i beli dari Little Diva...ekceli i tak plan pon nk beli tilam kekabu ni coz i dah ada mattress & comforter set for baby cot...tapi bila tgk pic kat atas tu, i berkenan pulak dgn warna & design dia...baby boy & girl pon sesuai je kalau nak guna...kain ni dari US designer cotton Amy Blay...

tadaaaa~ ni la dia tilam yg i dapat tu, terus testing letak dlm baby cot...comel & cute kan??? kecik je rupanya size tilam ni, letak dlm baby cot muat half je...takpe la, tilam ni  blh angkut depan tv, letak kat katil mama&papa, blh bawak travel, etc2...siyes cantik & kemas akak ni jahit!! rasa mcm nk tempah khas comforter set utk baby cot je...hehe

tapi tapi tapi ramai yg cakap warna KUNING TAK BAIK UNTUK BABY sbb takot baby kena jaundice nanti...bakal ibu moden ni sebenarnya agak kurang percaya dgn benda2 gini, rasa macam tak masuk akal jer kekekeke...tp takpe la, demi menghormati & menghargai nasihat org lain, nnti i lapik je tilam ni dgn napkin putih buat sementara waktu, bukan susah pon kn?? kadang2 cakap org tua ni ada maksud tersirat yg kita taktau...

yang penting, i mmg suka giler dgn fabric tilam ni!! hari tu dah berangan nk jahit sendiri, siap beli mcm2 jenis fabric lagi tapi tak sempat la pulak (lagipon ada org marah i menjahit, takot bentan katanya)...huhu...nanti lepas bersalin la baru pk nk buat sarung baru ke...i ada jumpa fabric yg comel2 kat sini http://maymayshop.blogspot.com/

p/s: dah masuk minggu yg ke 38 ni (kaki dah 3 kali bengkak-surut)...masa check up 37w, berat baby dah 3.1kg...doakan yg baik2 utk i k...tak sabar nak jumpa si kecik dalam perut ni ^_^

24 comments:

Shakina Farhan said...

my mom pun ckp macam tu..nasib baik xminat warna kuning..:p..kalau ade demam biru harus la fikir gak..hehe..

Cheyan said...

I pun ade dengar oarng cakap macam tu, tapi I suke jugak kuning..then my coverall and jaket kerja pun kuning jugakkkk..acane?? Orang kata bukan masa baby lahir ja x leh pakai, masa pregnen pun sama..ishhh222..betul ke??

Tapi set tilam bantal dr Little Diva ni memang cantik..I ada mintak kakak ni buat set comforter jugak..

Gud luck Nana, semoga semuanya berjalan lancar yek...amien...

ciksuen said...

cantiknye set tilam & bantal tu!

i pon senanye xcaye gak sal pemakaian kuning2 ni..tp yelah..demi menjaga hati org sekeliling, i xpakaikan pon my bb ape2 yg berkaler kuning mase lam pantang aritu..

Cik Puan Mimi said...

jgn percaya sgt~
mimi pon ada gak beli baju kuning cair2 sikit..time nk beli tu teringat oragn2 tua cakap.tp beli gak. hahahha

maymayshop ni best..heeh

Liyana said...

bestnye... nk tempah gak tilam kekabu ni.. nk beli kaler pink gak wlupun bb boy, nasib la kan. hehehe

psl kuning tu xyah pecaye sgt la kot...hihi

Fadhillah Din said...

takleh menjahit ek nana mase preggy nih? ayoyo tak penah lak dgr org cakap.selalu orang cakap yang jangan pakaikan kuning tu biasa lah.huhu

cikpuanputeri said...

suka tilam kekabu...hee... tatau lagi nak beli ke tak..hihi.. selalu berubah2 kejap nak kejap tak nak..hee... i suke kuning krim tu...bestnya ada tilam dah!

Asz Miza said...

I pun ada dengar pasal ni..tapi nak selamat i tak beli la color kuning2. Color oren2 ada la. Haha.

Set dr Little Diva comel2 kan..i nak order tapi dia tak ambil order buat masa ni..sobs..:(..so i beli set from BantalKabu. Banyak design yang comel dah habis, so rembat je yg mana ok.

Gud luck Nana, tak lama lagi dah tu nak bersalin nampak gayanya. :)Semoga dipermudahkan segalanya.

.:Mama Dhia:. said...

cantiknyer set tilam kekabu tu..tp adik dhia pakai yg dhia punyer jer..lgpun in good condition lg..sebab lepas dhia dah golek terus simpan sebab tebal tilam kabu tu..hehehe..

Gadis said...

cantik la warne tu..
suke sgt..

hope mummy n baby semuanyer selamat..aminnn...

ctmah said...

x sabanya nak tgk baby nana..mesti putih cam nana kan.take care dear

ReYNa said...

cute sgt design kain tuu!yup..mmg kemas kak nini tu jahit kan.rasa nk tempah lg

Nadya Zahid said...

comellll..nad baju2 pon ade bli warne kuning tau...hehehheheeh :)

Miss Sunshine said...

nana.. cantik lah warna kuning tu...
suka tengok.. hmm, tak pernah dengar pulak warna kuning tak elok utk baby.. kalau nak kena jaundice, tk kira warna ape pun tilam dia kan...

mia-ina said...

ha,nana dh 38 weeks ka?cpt nya ms...mia pun tgh cari & survey set tilam kekabu nie...byk yg cantik..lg pulak mia x beli baby cot

**kami~nak~tawen** said...

santekkkk!!!!!besala pantang lrg org tua2...org melayu mang byk pantang lrg..kalo xbeli bnda2 kaler kuning, baby nk kne kuning, kne gak kuning....hehe..xpe..yg pntg sgt santekkk ok set tilam nih.. :))

hana yoriee said...

Huhu..tu la. Byk sgt pantang. Kalo x ikut pastu kena, saja je la nk jdkan sebab. Hurmm..ikut je la. Lps dh xde mslh pki je mcm biasa.. Kata kaler kuning tu kaler diraja.. Ye dak? Haha

Hunny Kitty said...

ai tu hari pun ada org tegur pasal benda kuning2 nih..tapi itulah 1st time ai dengar so...buat tak tau je la~

veesakura said...

nana, comel sangat tilam tuuu! b4 ni ada niat nak tempah jugak, tapi hubby tak bagi. tambah2 SIL dah bagi secure sleeper. hancuss impianku. huhu. eh, dah 3.1kg ek? alhamdulillah.. me, rasanya tak cecah 3kg lagi kot. hehe. baby nana dah engage?

PUAN SUE said...

cantekk!! suke la..corak dia

izla said...

memang cantikla.. tambah bila letak dalam bby cot tu. nampak menyerlah. siap ada kelambu lagi.
tapi tula, mak mentua/nurse pon cakap mcm tu..

so, ikutkan je la walupun kurang percaya.

Mimy Hamid said...

tak payah percaya sgt kot..kebetulan je..

MyHaPpInEsS said...

sebenarnyer nana nie kulit bby nie sensitif pada warna...mcm bler pakaikan kain warna pink bby pon nampak merah. kalai pakaikan warna gelap bby nampak macam lebam. sbb tue kalau pakai warna kuning, kulit bby pon mcm kekuningan. Base on pengalaman la. mak pon ckp mcm tue gak. that way klau bby baru lahir kalau boleh pakaikan warna putih...putih kan suci...

Anonymous said...

kt mne de org ambil tempahan buat lapik tilam budak2???lau leh kt area putrajaya...