Wednesday, April 25, 2012

Sudah Ready ke Nana?

wah wahhh bila dah masuk 38w ni, ramai lak yg tanya soalan "dah ready ke?"...dari segi mental, fizikal & financial dah ready kot..."KOT" je la....hehe...tapikan, bila asyik sakit2 & susah nak tido, mesti terdetik jugak dlm hati ni "cepat2 la beranak"...ewahhhh macam la beranak tu tak sakit kn??? macam la nak jaga anak masa berpantang tu senang kan??? 

masuk je 3rd trimester, memang sgt mencabar bagi i....ramai yg tahu i takde masalah sgt masa 1st & 2nd trimester tp dibayar masa 3rd trimester la pulak....
  • tido mlm boleh katakan setiap sejam akan terjaga sbb nak buang air la, sakit kaki la, sakit pinggang la, tertindih perut la (tak sedar camne kadang2 blh termeniarap sket2), macam2 la...i lagi suka berjalan or pegi shopping kot drp tido/duduk...
  • pelvic pain yg semakin teruk & tak selesa...kalau dah baring/duduk, mmg sakit la nak bangun....kalau kat katil tu, kena mengesot dulu jatuhkn kaki dari katil baru angkat badan slow2...
  • dari 1st trimester sampai la skarang hidung asyik berdarah & selalu je muntah lepas gosok gigi...kadang2 rasa malas nk gosok gigi pegi kerja (makan chewing gum je aci tak?)....kekeke
  • jalan dah macam kura-kura sbb slow sgt...takpon mcm penguin je sbb terkangkang-kangkang jalan....dulu sebelum pregnant pakai kasut size 6 je...tp bila pregnant kena tuka size 7 sbb kaki tiba2 membesar...ni nak dekat bersalin, mcm kena tuka size 8 je pulak sbb kaki bengkak ya amat!!!
  • suhu badan yg tak menentu...kejap2 rasa terlalu panas, kejap2 rasa terlalu sejuk~
ada jugak yg tanya i "takot tak nak bersalin?"....buat masa sekarang ni memang i TAK RASA TAKOT langsung...ye la, sebab belum ada experience lagi kan so dalam kepala ni taktau rasa sakit beranak tu camne...tapi kalau dalam labour room nanti, confirm akan menggigil jugak kot...hehe...sekarang ni i cuba relax & positifkan fikiran supaya tak kalut/stress sangat nanti...

ramai cakap perut i dah nampak JATUH...hehe...tapi knp i rasa baby ni mcm akan keluar lambat je??? ;p

37 comments:

cha said...

semoga dipermudahkan segalanya ye :)

Asz Miza said...

Nana...are u readyyyy??? Hehehe.. Semoga Allah permudahkan segalanya buat Nana. Aminn..Perut dah jatuh? Aiyok..tak lama lagi Nana..auntie2 semua dah tak sabar nak tgk baby Nana..:)

asha said...

semoga di permudahkan.amin
kakak yang sama opis dgn asha pon macam nana jugak, tgah tggu hari nak bersalin.perut akak tu pon dah jatuh.hehe tapi still lagi akak tu trun keja,next week baru akak tu cuti.hehe

MimahAjil said...

kite same la, asal gosok gg muntah..smpai malas nk gosok gg..kaki pn rasenye saiz 7 yg baru tukar mcm sikit ketat..huhu..
semoga selamat bersalin ye nnt Nana

Liyana said...

nana, bulatt nye perut u... hehe
x sbr nk tgu bby kuar. mst comel cam mama nye :)

~misshuny~ said...

semoga dipermudahkan segalanya..amin...harap kak nana n baby selamat semuanya nanti..=)

Hana Soffelia said...

Kalo perut dh nmpak jatuh, dh tak lama tu Nana. Tabah ye. hehe Hana lak xsabar nak tggu baby Nana keluar ni. ^_^

Cheyan said...

Baby dah engaged dah nana tu..insyaAllah segala urusan di permudahkan..

Cuak kan?? I pun sama ni..duk menanti penuh sabar...

Gadis said...

sabar ye nana..
baby pun sebenarnyer x sbr nk kuar dh tu..
tapi lom time nyer lgi tu..

semoga segalanyer dipermudahkan...aminnnn...

miszatie said...

insyaallah nana mesti dh readynye..kalo x tuhan x kan bagi baby kan..:)
pray for ur happy life tau nana..:)

izla said...

dah 38 ekk? jeng jeng jeng... biasanya 1st pregnancy, bby kuar awal, lam 2 minggu awal.

Mrs Azhar said...

huuuu debar2. gud luck nana!

puan.mila said...

eee comel nye peyot..suka tgk perut mommy to be..moga semua nya selamat nana..jgn pk takut tau! :)

malynd_anggun said...

sama la size kaki kita..nek 1 size..hahaha

ctmah said...

chaiyok preety mommy!
perut nana mmg dah nmpk jatuh.tunggu masa je tu :)

Hunny Kitty said...

semoga urusan u nak bersalin dipermudahkan..amin
semoga u n baby sehat2 je nnt....
go go go nana!

S.n.Fariza said...

insyaAllah agar dipermudahkan segala urusan. Amin.
baby dan mama yg comel

ieda said...

semoga Allah permudahkan segalanya. saya dulu 37w dh bersalin

Cik Zimie said...

waa dah nampak baby bump.goodluck nana!!doa banyak2.insyaAllah dipermudahkan jln utk bersalin nnt:)

fira. said...

uiks.. mencabar nye bile dh masuk 3rd trimester. bersabar ye.. *patut ckp kt diri sendiri sbb blom 2nd tri pun i dh meroyan lebih2*

LisaLisut said...

u going to pop out the baby anytime soon!! gud luck nana. i pn skit lg nk msk 3rd tri tp kaki bdn semua sakit2.smpi rs cpt la beranak haha.sbr je le

UyaRayza said...

gud lak nana..dh x lama dh tuee hehehe

.:Mama Dhia:. said...

mesti dah tak sabar nak tengok muke baby kan?? hehehe..

teringat dulu mase dlm wad bersalin mase nak deliver dhia..dok la mengerang tahan sakit..sekali sorang nurse tu cakap gini "bersalin memang sakit dik"..sabor je la..

FieZaLieSa said...

38w..dh x lama dear..=)
gud luck eh..
insyaAllah..semua selamat..

Miss Sunshine said...

nana.. org kata kalau perut dah turun,maknanya dah ade tanda-tanda nak bersalin.. hehe. ape2 pun, hana doakan yang terbaik untuk nana ye...
nana, kaki kita sekarang saiz 7.. mesti dah 3rd trimester jadi saiz 9,10 kan... huhu. ade ke kasut besar cmtu...

Fai Shaklee said...

Fai doakan semoga dipermudahkan semuanya ye kak :)
Tak sabar nk baca kisah saat2 akak melahirkan. hehehe... (mcm la akak ni nk bersalin esok lusa kn?)

Hanis said...

semoga dipermudahkan... =)

Nadya Zahid said...
This comment has been removed by the author.
Nadya Zahid said...

xlame lg kuarla baby u tu beb...gud luck!

CikNaa said...

ciknaa perut org ckp jatuh2 since 38w org ckp camtu..tp baby lahir 2hari sbelum edd. :)

amani qistina said...

smge Allah melindungi kalian bdue...insyaallah nana kne kuat ok jgn lpe sntiase bdoa pdNya..

cikpingu said...

xsbr nk tggu bby... cepat lah kuar.. :)

mia-ina said...

kejap je ms..dh nak kluar si comel kan...byk kan sbr di trimester ke-3 ye nana...

Jai Montana said...

semoga dipermudah segalanya.. ;-)

Syima Syaz said...

lambat lagi ekkk?? dah selamat pun...

alhamdulillah... nana cepat post pic dia byk2..i dah jatuh hati tgk anak u

pizet said...

senyap je ni...dah selamat dah ek?

ibuhebat said...

Tahniah atas kelahiran baby!! :)