Thursday, May 10, 2012

Air Ketuban Pecah: Wajib Solat Tak?

tiba-tiba terfikir nak buat entry ni bila ada someone yg tanya kat my previous entry tentang "kalau air ketuban pecah bercampur darah, boleh solat ke?" haaaa lebih kurang gitu la persoalannya...so i nak share hukum pasal solat ketika air ketuban pecah, tumpah/turun darah (bleeding) & ketika contraction (pendek kata solat ketika saat kelahiran)...

pertama sekali kita kena paham konsep ni: darah yg keluar sepanjang tempoh kita mengandung atau darah bercampur lendir ketika saat2 kelahiran adalah darah istihadah...menurut imam syafie, darah sewaktu tempoh hamil hanya dikira sebagai darah haid sekiranya ia mematuhi kitaran haid SAHAJA....

(1) Air Ketuban Pecah
air ketuban ni ialah air yg keluar melalui servik/vagina akibat kontraksi di dalam rahim...tak kira la air ketuban tu pecah bercampur darah atau tidak, maka solat adalah WAJIB pada ketika itu...darah yg keluar bersama air ketuban dikira sebagai darah fasad...

(2) Tumpah/Turun Darah
tumpah darah samada bercampur lendir mahupun tidak merupakan salah satu tanda hendak bersalin...darah ini juga dikira sebagai darah istihadah maka WAJIB ke atas setiap ibu menunaikan solatnya....darah ni dikenali sebagai darah fasad juga, bukan darah nifas lagi okey....

(3) Ketika Kontraksi
juga WAJIB menunaikn solat ketika contraction datang...sekiranya tidak mampu/tidak terdaya ketika waktunya, hendaklah digantikan solat itu pada waktu lain yg termampu....

**utk semua solat di atas, kita boleh lakukan cara solat ketika sakit (samada duduk ataupun baring)....juga kebersihan perlu dititikberatkan (bersihkan darah tu dulu)

27 comments:

ctmah said...

owh..baru paham..
thanks 4 ur info :)

cikpuanputeri said...

thanks nana!! good info!!... take care mommy!!

e k i n ♥ y u s r i said...

tq nana
sgt2 berguna info nie

Asz Miza said...

Oh..baru i tau..thanks Nana for the info..sangat berguna!

G-JaH said...

tq nana bg info.

Congrats ye dah selamat jd ibu..
doakan kami yg bakal menempuh ni pula ye.. :)

Shakina Farhan said...

oooook..baru tahu..hee..tq nana 4 the info..

~misshuny~ said...

info yg berguna..thanks sis..=)

UyaRayza said...

kire mcm istihadah la kan..ok2 skang dh tau so x ble tinggal2kn..thanks nana

Khalis said...

hi nana..nk mtk izin share info ni ye..tq :)

LisaLisut said...

faham sudah. thanks nana :)

Hunny Kitty said...

trimas for sharing nana.....

veesakura said...

thanks nana! good info. tak tau pon selama ni. hehe

Gadis said...

thanks nana...
info yg Gadis bru tahu...=)

Fai Shaklee said...

wah,bgus info ni! sgt2 berguna. fai memang tak tahu pun pasal ni. thank u so much ;)

izla said...

Thanks for the info nana. Bila baca ni baru teringat, masa contraction dan masa labor room tu, sy x solat dan belum ganti lagi. kene ganti dengan segera la lepas ni..

thanks again

intan said...

Thanks nana, sangat useful!

Miss Sunshine said...

bagus nana.. kita suka info ni..
thanks for sharing..

choclairissa@intan marliana said...

wahhh selama ni mmg saye nk tau sgt psl hal ni..tp since x pregnant lg so cm xnkla over excited cari2 psl hal ni..skrg dh tau...tq :)

dhiera said...

nice info sangat berguna~
sebelum ni tak terfikir pun pasal ni~

kayrul-shah said...

thanks untuk info nie. baru la tau skrg

Mimy Hamid said...

i tahu semua di atas wajib but..masa sakit tak terdaya..nampaknya mmg kena qadha solat

aTy _faRed~ said...

betul..memang wajib solat..kalau tak ley solat berdiri macam biasa..solat duduk atas katil menghadap kiblat..time2 sakit lagi2 nak beranak tu ar lagi kene dekatkan diri ngan Allah..takut mati biler2 masa..[nauzubillah]..:)

.:Mama Dhia:. said...

tq nana 4 d info..

umi adam faris said...

tq info yang sangat berguna

Anonymous said...

http://zaharuddin.net/lelaki-&-wanita/708-status-darah-sebelum-bersalin.html
Dalam mazhab Syafie, Darah yg keluar sebelum bersalin dikira sbgai darah haid.. sila rujuk link yg diberi.

~ NANA ~ said...

salam anon

tq for ur sharing...baru baca yg ni...itu pendapat lama rupanya sbb saya rujuk buku jenis2 darah..

"Pendapat Syafie yang baru adalah ia Haid, pendapat Syafie yang lama, ia bukan haid. Telah sepakat ulama Syafie pendapat yang paling sohih ia adalah DARAH HAID" ( Al-Majmu', 1/412)

Xcrutieyna said...

good info