Monday, May 7, 2012

Kronologi Bersalin

i nak share experience bersalin hari tu...tak menarik sangat pon tp nk share jugak^_^

30 April 2012

  • 6.15am: bangun nak solat subuh tapi turun je dari katil ada air meleleh kat celah kangkang...i tak panic pon coz dah agak tu air ketuban...lagipon dah 38w 5d...terpaksa jalan slow2 & kepit kaki utk ke bath room sbb takot air tu meleleh sampai ke carpet...sampai kat toilet nampak air tu mengalir skali dgn darah...dari toilet i jerit panggil hubby utk siap2 pegi hospital nanti...hubby mcm panic tapi i cool je...hehe
  • 7.00am: i dah siap mandi & solat semua...i ingtkan air ketuban tu keluar skali je, tapi rupanya berterusan dia keluar mcm air hujan...pakai pad pon tak jalan...last2 terpaksa pakai pad berlapis2...adik2 i dah cuak giler okey...haha...kebetulan masa tu my mom takde sbb dia dah keluar rumah pukul 5.00am utk attend CIDB talk kat kuala terengganu...i juz call & inform dia je la....my dad pulak pegi jogging kot time tu (ke pegi pasar?)
  • 8.00am: i breakfast dulu makan nasi lemak sbb lapaaa...i malas nk pegi awal2 coz tahu dah mesti akan lewatnye beranak...i bajet i akan bersalin 1 may...hehe...dekat2 pukul 9 baru kitorang gerak ke kuantan
  • 9.45am: sampai di hospital pakar MUIP...aiyyakkk banyaknye air keluar...nasib baik dah lapik dgn towel & plastic dalam kereta...sampai sana je nurse tukarkan pampers sbb dah basah teruk...1st time i pakai pampers sebesar tu, rasa lawak pon ada...nurse tu terus tengok bacaan CTG...katanya contraction tak kuat pon lagi...i pon tak rasa apa2 contraction masa tu...mengantuk jugak duk dlm tu, siap terlelap lagi
  • 11.30am: doctor datang utk buat vaginal test (VE) atau bahasa lainnya seluk...takde bukaan pon lagi okey! patut la rasa ngilu je masa doc buat tu...asyik nak angkat2 bontot je
  • 12.30pm: kena admit...so duduk je la dlm wad tu menunggu masa...doc ckp kalau petang nanti still takde bukaan, dia terpaksa induce sbb takut air ketuban kering...alaaaa i takmo kena induce sbb org cakap sakit! huhu....i duduk dlm wad tu makan & tido je la
  • 3.00pm: alahaiii kenapa la i takde rasa apa2 contraction lagi ni??? sihat walafiat lagi ni...setelah hubby nasihatkan minum air selusuh (air akar fatimah), maka i pon minum la sket...
  • 3.30pm: aikkk mcm magic lak, tiba2 rasa contraction dtg...sebab minum air akar fatimah tu kot...mula la sesi mengerang & meraung time ni...tapi masih boleh tahan
  • 5.00pm: exactly after solat asar, contraction tu rasa kuat giler...hubby nak tekan loceng utk panggil nurse tp i tak bagi....takmo la nurse dtg, kang tak pasal2 kena seluk lagi (cukup la sekali tadi)....tak suka! hubby sangat bagus, macam2 dia buat utk tenangkan i yg tengah sakit ni....sampai satu tahap tu, i tarik2 rambut & tarik penghadang katil sekuat hati sbb sakit sangattttt!
  • 7.00pm: i surrender....i suruh hubby panggil doctor sbb i asyik rasa mcm nk meneran je...tak lama lps tu doc dtg & buat VE...time ni mmg tak rasa langsung seluk tu sbb bukaan dah 9cm lebih! eh cepatnya...
  • 8.00pm: masuk dlm labor room & mulalah sesi teran meneran...doc cakap, bila contraction tu dtg terus tarik nafas dalam2, rapatkan dagu ke dada sambil pandang perut n push sekuat hati...bila contraction tu dah tak rasa, stop & relax dulu...hubby tak putus2 bagi semangat
  • 8.30pm: ayoyooo baby still takmo keluar, i pon dah rasa penat...hubby cakap dah nampak rambut baby...nurse sgt supportive, macam2 cara dia suruh i buat supaya dapat keluarkan kepala baby dulu
  • 9.00pm: tenaga i makin kurang...i suruh doc vacuum tapi doc cakap tak boleh sbb kepala takmo keluar pon lagi...kepala baby mcm senget sket doc cakap, mcm tersangkut...nak potong pon tak boleh lagi...i kan ada masalah fibroid, so doc ckp maybe tu salah satu sebab kepala baby mcm senget sket, kedudukan kepala tu bukan betol2 kat tempat sepatutnya...lagipon bila i push mmg baby mcm nak keluar dh tp bila i lepas nafas, baby tu naik balik...huhu 
  • 9.15pm: time ni tiba2 kaki kanan i cramp (sampai skrg rasa kebas tu tak baik2 lagi), lagi la tenaga i hilang...focus i pon hilang sbb tak selesa dgn kaki yg cramp...hubby urut2 n picit2 pon takmo hilang cramp tu...doc cakap nmpk gayanya memang kena czer la...i pon tak mampu nk pk apa2 dah & terus sain borang...sementara tunggu operation room ready, doc suruh i try jugak push sampai baby keluar
  • 9.35pm: i dibawa ke operation room...i kena bius separuh je, means i dlm keadaan sedar tp bahagian bawah kaku
  • 10.05pm: lahirlah my baby boy seberat 3.35kg...meleleh air mata kegembiraan time tu, syukurrrr...tp i panic jugak sbb baby tak nangis, byk kali jugak doc tepuk2 dia...last2 baru dia nangis tp sekejap je...baby keluar je terus dah celik mata...hehe comellll....doc ckp baby agak besar dgn fizikal i yg tinggi 152cm je...ntah la, i rasa mcm biasa je berat baby tu...hihi
muhammad farish adyan bin mohd fahmy (day-2)

 sebelum kepala dibotakkan semalam...today baby dah 8 hari

70 comments:

tutup mulut said...

sangat comel! tahniiiaaaahhh! happy for you

Wawa Yusoff said...

tahniah sayang!!

alhamdulillah selamat semuanya.. handsome nye farish.. :)

selamat berpantang mcm i jugak and moga u cepat sihat k :)

*hug & kiss utk Farish*

e k i n ♥ y u s r i said...

nana,nerves plak rs bab teran-meneran nie....
mampu ke?

Miss Sunshine said...

nana... Alhamdulillah...
baby selamat, mummy pun selamat...
Tahniah nana..
Nana, air selusuh dapat kat mane...?

Cikpuan rara said...

wahhh tahniah nana dh selamat bersalin.tahniah tahniah.fabroid tu penyakit apa.

.:Mama Dhia:. said...

aduhai..bace pengalaman nana ni rase seram plak nak deliver..huhu..(padahal dah anak no-2)

tp alhamdulillah, selamat sudah nana deliver..yg penting baby sihat..(^_^)

**kami~nak~tawen** said...

comey!!!congratz nana...selamat berpantang.. :)

Cik Lijah said...

alhamdulillah selamat semuanya.....!!

baca experience nana mcm da tak sbr plak nak bersalin daa...hehehe...

excited + nervous!!

ZihaN ZamberI said...

congratss nana...well done...n good effort walaupun x dpt svd/vbac...bukan rzk u...it's ok..next baby ye!

Memang pun kalo salah hembus nafas wat so ever...baby bleh masuk dalam balik..huhu

I dulu pun dr ckp mende same...terus teran kuat2...hehe

Selamat dh sume nye...selamat berpantang n nyusu k...

Nurul said...

Best tp i terus takut sbb xleh nak byg bile contraction tu dtg mcm mn nak buat...nice experience.nnt blk trganu nk g lawat u lah=)

Gadis said...

Alhamdullillah...
selamat semuanya...^_^

seronoknyer dah bersalin..
hihihi...

take care yer...^_^
n tahniah..
baby comellll sangat2...

Cik Puan Mimi said...

weeee~~ nana dah update!!
nana. cepat betul kan bukaan smp 9cm tu..xpe la nana..yang penting bby sume selamat~~

Cheyan said...

Alhamdulillah..selamat dah 2 2nya..baby boy sngt comeiii..

Tahniah Nana..happy for you, doakan kita plak lepas ni k..

wawan said...

Alhamdulillah semua dah selamat =) sy je yg xselesai lg ni.. Tgh tgu masa. Atutnyewww

tiramisu said...

Congrats, nana... Comel sgt baby! Slmt berpantang...

anaztasias nora aira said...

nana comeynya !!

Liyana said...

thniah nana...selamat dah..
comey sgt bby :)
selamat berpantang

safiyyah osman said...

Taniah nana:)..comel!..

Mimy Hamid said...

tahniah again nana....baby boy ni leh kawan ngan fayel eh...melepak anak u key...gebu...nana merasa 2 pengalaman kan operation ngan normal..semua dah selamat pun

malynd_anggun said...

alamak! nebesnye tunggu turn i pulakkk..hihi.. baby farish sgt tomeiii...ala tomei2.. :)

cheQmOomOo said...

doakn la sy dpt baby juge :)

Hanys Jehari said...

Congrats nana... Dh jd mak. Take care...

ctmah said...

cumelnya farish..puteh cam mommy dia.tahniah dear!selamat berpantang ek

Cik Zimie said...

comel baby nana.congratsssss.sedap lah nama baby :))

Hunny Kitty said...

tahniah nana..alhamdulillah selamat semuanya...leh tahan berat 3.3 ....apa2pun tahniah sekali lagik

elle's laaa~ said...

Congrates kak nnana.. baby comelll ;))

SweetLikeWhat said...

alahai comel sangat baby farish..tahniah ye..alhamdulillah selamat semua..doakan anis pulak.. :)

Syima Syaz said...

wah menantu i ni makin hensem la...tak sabar nak kuarkan mini me ni....hensemnye baby....alhamdulillah nana u selamat n baby pn selamat...

Syima Syaz said...

wah menantu i ni makin hensem la...tak sabar nak kuarkan mini me ni....hensemnye baby....alhamdulillah nana u selamat n baby pn selamat...

Elly Anaille said...

wah bestnye dah ade baby! selamat berpantang! tak sabar lak i nak bersalin gak ni walopon lagi 2 bulan. hahaha

Adawiyah A.Halim said...

comel nye nana!! syok tgk org dh bersalin...heeee

cik asam jeruk said...

comelnye..putih melepak gitu..hehe

mia-ina said...

comeinya baby...tq for sharing..mia suke baca part mcm ni

CikNaa said...

eh, lebih kurang ngan ciknaa je jalan cerita bersalin ni. mmg tak reti nak curi nafas ke2 utk push tu.tu sbb la baby masuk balik. tp ciknaa vacuum. kesian nana, 2 tempat sakit.. take care dear, slmt berpantang :)

Asz Miza said...

Nana...i paling takut kalau kaki cramp masa nak meneran..ada class mate pernah cakap sebelum ni, kalau kaki cramp memang kena czer je la..anw comelllll sangat bby ayish..tq for sharing experience bersalin.. :)

Bukan Eciz said...

Uih. eciz baca, eciz lak yg teran. Hahah! Alamak. Sakit sgt eh kaknana bab2 contraction tu? Adui. Takot ah nak kawen. Hahah

Fadhillah Din said...

nana!!
Da lega la semua da settle.. tahniahh!
nervous baca entry nih.huhu

amani qistina said...

haii farish comelnya kamu........rse nk picit2 je pipi tu..hehe..

LittleSunshine said...

Ok liza seram bc.hihihi.aoe oun thniah.suka bc n mcm nk nangis terharu

choclairissa@intan marliana said...

baby sgt comel~~even tho seram bace entry ni..tp happy ending~~

ReYNa said...

congrats nana!comeyy baby.nama bb pon sedapp:).selamat berpantang juge:)

YanaHime said...

tahniah! dah jadi mommy pun...jg diri & baby elok2

kiwi said...

masa awal-awal baca rasa stress nak beranak macam susah je tapi bila tengok gambar baby hilang stress ^^

MyHaPpInEsS said...

congrats nana....pengalaman bersalin sumer lain2 kan. xperla yg penting bby dah ader depan mata pon.

Hana Soffelia said...

Congrat Nana.. comel baby. btw, Nana duk kat mana ye Kuantan tu? blh pegi melawat baby ni.

cik scylla napiah said...

sangat comel!!!!tahniah nana,..

eyanne said...

Congrats Nana!

ibuhebat said...

alahai comelnya anak nana.. tahniah ya dah jadi ibu :)

Nadya Zahid said...

Nana..u sgt kuat...salute u beb!
i xtau la i nic mne...dah la i ni mmg xtahan sakit lgsg!sakit skit nak nanges..sampai my husband ckp die risau i bersalin cmne coz skang i sakit perut skit...muntah2 pon dah nanges...

..L.Y.A.N.A.. said...

yaallah,comelny baby. kiss untuk bby ye nt :)

ieta said...

Alhamdulillah...

MimahAjil said...

erk...nk tnye mommy2 ni..klu air ketuban n darah dh trn kte masih blh solat eh?serius tk tau...
comelnye farish adyan ni...geram..

yUmIe said...

congrats nana:)

fira. said...

finally, dpt bace jgak! i prasan entry ni smlm tp i tggu hari ni nk bace kt office. btw, congratulations nana n baby farish!!

FieZaLieSa said...

alhamdulillah..semua selamat..tahniah nana..baby comey sgt..take care dear!

LisaLisut said...

Comel gile baby u. irs dia ikut husben u kot.besar dan tinggi hehe

MissRhana said...

alhamdulillah :) i dl contraction lama..huhu...best experience ever

dhiera said...

baca entri ni macam-macam perasaan ada~

ESYAH AZMAN said...

tahaniah..nana..takot plak..if ade baby nnti..ehhehe

amal said...

alhamdulillah.. yang penting baby selamat keluar :)

.:shura shushi:. said...

Comel baby..Selamat Berpantang dear :)

Sedih lah bila baca kisah orang bersalin ni

sweetlavender86 said...

congratz nana!adoiii seram akak.akak bile dgr je org nk bersalin akak plakkk seriau.haha.takut2 pun dah 2 laa anak.haha.same mcm akak aritu la.dah xde tenaga nk push sbb seblum tu penat berjln.haha.kepala baby plak akak pnjg kebelakang.so kepala pun asyik kuar masuk je bile nk push.pape pun.normal ke czer ke yg penting baby n mumy sihat!

veesakura said...

congrats nana!! agaknyer baby i nak kuar ikut due date u kot? hikhikhik. camne dah jadi mama? dah start x tido malam ke? :p

oshinz said...

tahniah dear.. takut jugak baca pengalaman u ni. bebi comel!!

PUAN THALHA : said...

alhamdulillah..! tahniah nana. :) dah selamat semuanya. baby farish sangat comel. kisskan die untuk kite! :)

cik^ungu said...

as'kum.. tahniah da bergelar mummy to a very cute boy :) 1st time baca blog awak ms tu awak awal2 pregnancy. baca sbb terjumpa resipi kerabu thai tu. suka blog awak sbb simple n nice :)

da lama x buka blog awak, even x igt address pun, just taip kerabu thai kat google image n berhrp dpt jumpa blk dgn blok awak sbb terpk eh tentu awak da bersalin ni. haha alhamdulillah jumpa :)

hampir menitis jgk la airmata baca kisah bersalin awak. semua ibu ada cerita masing2 kan, yg pd sy sgt2 best n sgt2 unik :)

anyway sy pun ibu kpd a little boy, da nak 8 bulan da anak sy tu :) wish u all the best in this pantang moment n upcoming parenthood which is what can i desribe, as tiring but full of joy :)

as'kum

chenta nana said...

tahniah nana... happy for u... bestnya dah ada baby ....

Renee Meow said...

alahai so cute la ur baby boy.. bleh plak sambil baca ur post ni i automatically termeneran mcm u..hahaa ;p

ciK LyndaWawa said...

comel giler..=]

shira majid said...

hi ... i google ttg pengalaman bersalin utk org yg ade fibroid & jumpa ur blog. i am now in week 15 n ada fibroid sebesar 10cm. i thought klu ada fibroid mmg xde chance utk bersain normal so tekejut bila baca ur blog. fibroid u bsr mana ye? n mmg msh ade hrpan utk bersalin normal ek even ade fibroid?