Friday, May 25, 2012

Majlis Aqiqah & Cukur Jambul

Alhamdulillah selesai sudah majlis cukur jambul & aqiqah our beloved son, muhammad farish adyan...ekceli majlis ni kitorang buat masa hari ke-7...kelam kabut jugak la coz byk benda yg nk kena settle dlm masa 7 hari tu...syukur sgt2 sbb family byk tolong utk lancarkan majlis ni...majlis yg sgt2 simple, cukup sekadar memenuhi sunnah Rasulullah SAW utk buat pada hari ke-7 selepas baby dilahirkan...sebenarnya i berhajat nak buat lewat2 sket coz i nk deco lawa2 dgn buai berendoi bagai...tp my parents insist nk jugak buat pada hari ke-7....takpe la, benda baik kn?? hehe

walaupon kena czer, tp alhamdulillah Allah bagi i kesihatan yg baik...i blh jugak tolong sket2 walaupon ramai yg marah i buat kerja....hihi...majlis hari tu kitorang buat dari pukul 10am - 6pm *penatttt hokkey*

(1) MAJLIS CUKUR JAMBUL
utk menjayakan majlis cukur jambul, my mom panggil kumpulan usrah dia datang rumah...ada beberapa org ustazah yg akan mentahnikkn baby, cukur rambut sampai botak & umumkn nama baby...

farish semasa ditahnikkn dgn kurma & air zam2...masa ni belum dibotakkan lagi....tenang je farish ni...

yeayyy saya dah botak!!! rambut tu simpan & timbang...nilai timbangan rambut tu akan disamakn dgn nilai emas utk disedekahkan kpd org2 yg memerlukn...blh tahan byk jugak sbb rambut farish ni agak lebat....hihihi

alhamdulillah....ramai jugak kwn2 usrah my mom yg dtg...farish rilek je dlm pangkuan ustazah...

bunga telur & kuih wajik ni sebagai doorgift utk tetamu yg dtg...

(2) MAJLIS AQIQAH
utk majlis aqiqah, turn my dad pulak take part...sempat jugak melapah 2 ekor kambing masa subuh2 sebelum gulai tu siap masak tepat pukul 9am...

my dad panggil kumpulan marhaban...farish senyap je masa dengar marhaban ni...dia sukaaa~ merdu sungguh suara mereka ni...

 mama yg sebok tolong2 kat dapur...hehe

makanan & tetamu yg dtg...makanan ni semua kitorang masak except gulai kambing je...ada nasi minyak, nasi putih, ayam masak merah, sambal goreng jawa, ulam2, sambal belacan, ikan masin & pencuci mulut....lauk simple2 je tp sedapppp....hehe

si teruna yg lena tido sbb penat agaknya....baru brp hari dah nmpk mcm sebulan...hehe

goodies utk tetamu...yg dlm brown paperbag tu utk kumpulan marhaban, telur dlm bekas biru tu utk semua tetamu, candies dlm botol susu tu utk budak2 kecik & jajan dlm beg organza tu utk siapa2 yg nak...hehe

ok la, tu je la kot ^_^

25 comments:

Asz Miza said...

Baby Nana memang cool la..tak meragam langsung. :)

cikpuanputeri said...

Suami pun berniat nak buat Aqiqah masa hari ke 7 juga..hee... nana comel jee.. tak nampak mcm tengah pantang pun..hihi

Gadis said...

relax je farish...
hihhihi

Gadis said...

relax je farish...
hihhihi

Riny said...

riny x penah tau pon yg rambut ditimbang tu..1st time tau...hehehe...cool sgt2 la baby nan x meragam...wat pe je diam...sng la camtu kan....:)

Asfiza Sharifuddin said...

botol susu tu comey lah :D

malynd_anggun said...

cepatnye nana dah kurus la! pe petua? share la..berseri2 je muke nana kn? seri seorang ibu kot? hehehe

Cheyan said...

Alhamdulillah dah buat aqiqah dah..baby Alya belum lg..insyaAllah kalau tak da aral..lepas pantang nant kita buat..

Bagusnya baby farish..tak banyak ragam..

Fadhillah Din said...

Nana nampak sihat sangat. :)

meriahnye majlis untuk baby. Rezeki dia :))

LisaLisut said...

sedapnyaaaa nama2 lauk tuuu(terliur). nice aqiqah and cukur jambul btw.yg penting dh selamat semuanya kan.hehe tp i rs i xsempat nk buat hari ke 7 kot nt.xckup kaki tangan dlm famly huhu.

Liyana said...

nana nmpk sihat je..wlupn baru hari ke-7 :)

sy nt x buat hari ke7 kot... buat mase kenduri nikah adik... mase tu bby dh 2 bulan.. amin, hihi :D

Cikpuan rara said...

ok lah tu.sempat ag buat goodies comels =)

aTy _faRed~ said...

tak buat ladi majlis aqiqah..adeeyyhh...asyik bertangguh2..ni dah nak ke 2 bulan dah..hurrmmm

S.n.Fariza said...

:) SERONOK. comellah nana ni.

Mommy_Cha said...

belom buat utk mikhail lagi..padahal dia nak masok 5bln dah...heheheheheh

Mimy Hamid said...

Alhamdulilah nana dah sempurnakan aqiqah farish...Fayel pun macam Mikha Mommy Cha belum buat aqiqah lagi..Insya Allah coming soon


nana bgtau mana u beli candies botol susu tu...berminat la

ctmah said...

cool.rileks je si kecik tu kan..cam mommy dia gak.rileks jek

LoVEaQshA said...

Lega da setle wat akikah..
Nmpknya sy gakla wat lmbat,ingat nak wat sblm puasa tp byk plak hal lain..
Sudahnya kna wat time raya,xpelah kan lmbt cepat asalkan buat..
Wah sempat gak wat byk goodies wlpn lam ms suntuk..

safiyyah osman said...

Selamat mjd kurus nana:)

hafizerna said...

bagus dah buat kenduri akikah hari ke-7.. iman tunggu balik kl baru dpapat buat kenduri. anyway..salam perkenalan nana :)

erna slalu blogwalking.harini baru nak drop comment :)

salam perkenalan

Miss Sunshine said...

nana...
wajah anda penuh keibuan...
Alhamdulillah... selesai dah majlis tu... kita doa baby membesar jadi anak yang soleh. InsyaAllah

.:Mama Dhia:. said...

alhamdulillah..selesai sudah..ramai ek tetamu dan meriah..

asha said...

alhamdulillah..

relax jer farish and tak meragam kan

nak satu candies dlm botol susu tuh.hehehe.sweet sangat

イムラン (IMRAN the fraxie) said...

alhamdulillah~~~
tahniah~~~

izla said...

bagusnya bby farish behave je.. comel pulak tuh :)

alhamdulillah, selamat semuanya