Monday, May 14, 2012

Pengalaman Menyusukan Anak

AWAS: Entry agak panjang...kalau ngantok, sila sediakan bantal bila baca cerita i yg agak membosankan ni...hahaha

nak share my first experience breastfeed si kecik muhammad farish adyan...i kena czer, nurse tak letakkan pon farish kat dada i masa mula2 si kecil itu melihat dunia...nurse juz tunjuk kat i & tanya baby's gender, katanya nk bersihkn baby dulu & doctor kena jahit (eh gam kot, rasanya zaman skrg takde dah jahit2) perut i dulu...dalam i ngantok2 tu, sempat jugak i pesan kat nurse jangan bagi baby formula milk coz i nak fully breastfeed my baby...kat private hospital ni bkn boleh caya sgt, kang tak pasal2 dia sumbat formula milk bila baby nangis...sementara i dalam operation room, nurse bagi farish kat papa dia utk diazankan & tahnik...papa ckp farish ni tak kuat nangis & mulut menganga je masa bg air zam-zam & kurma...macam org besar lagaknya dengan mata yg terbuka luas...haihhh baby zaman sekarang~

dlm 11pm camtu baru nurse hantar i kat wad...tertanya2 jugak mana my baby ni??? i nak breastfeed dia...hubby suruh i tido dulu & nurse ckp camne i nk breastfeed baby dgn keadaan i yg terlantar camtu...nasib baik i bawak pump pegi hospital okey...tiba2 entah camne i boleh tertidur camtu je, padahal i rindu giler nk peluk cium my baby....tp keadaan i lepas czer tu hanya KAKU, tak boleh nk bergerak lagi sbb effect ubat bius...

so keesokan harinya dlm pukul 5am baru i jumpa baby...nurse bawak sbb baby nangis nak susu...honestly meleleh air mata i time tu, taktau knp...rasa sebak, bersyukur, terharu, macam2 perasaan la yg ada time tu bila tgk farish....sampai hubby pon nangis skali...dpt je baby, i terus letakkn dia kat sebelah i, sbb time tu i tak dpt bangun lagi dgn kaki yg masih ada sisa ubat bius, dgn tiub air kencing & kena drip punya pasal...siyes sgt mencabar nk direct feed farish dgn keadaan i camtu...mcm2 posisi i cuba letakkan farish kat dada i tapi dia mcm tak selesa & terus meronta2...sian sgt tengok farish, dia mcm dah lapar sgt....tiba2 i jadi panic & mintak tlg hubby panggilkn nurse...nurse dtg dgn bawak susu botol & cuba betolkn keadaan farish kat dada i...kata nurse, susu botol tu juz dia prepare in case i takde susu or farish still menangis lagi....alhamdulillah, lps je nurse keluar farish isap dgn sekuat hati...i yakin i ada susu sbb masa 4 bulan mengandung pon susu dah melimpah2 keluar sampai la i nak bersalin...syukur sgt2, rezeki farish...syukur jugak i dpt rasa nikmat menjadi seorang ibu dgn menyusukan anak sendiri, rasa dekattt sgt dgn baby + ada ketenangan masa tengok muka dia tgh menyusu....

ptg hari ke-2, my parents dtg lagi utk melawat i...mula2 farish diam je masa diorang main2 dgn farish, tapi sejam lepas tu farish nangis...my mom ni agaknya dia risaukn cucu dia tak cukup minum, so dia mcm paksa2 i breastfeed farish lagi padahal i baru je bagi dia susu....farish tu nangis sbb nak manja2 je kot....hehe....bila i ckp "nanti", my mom mcm suruh bawak kat nurse utk bagi susu....aiyyakkkk i takmo bagi farish susu formula sbb i ada susu!!! i tak melawan pon ckp my mom, tp i lengah2 kn jugak masa dia dgn borak2....lepas tu farish diam, legaaaa okey....my mom ni ada jugak dia kasi farish air zam-zam satu sudu kecik KFC tu, nasib baik bukan air masak....kalau air zam-zam i tak kesah pon sbb i yakin tu air yg terbaik kat dunia & penawar segala penyakit...bila my mom try nk bagi kali ke dua, farish refuse....maybe dia lagi suka susu i kot??? good boy farish :)

hari ke-3 balik rumah tiba2 i rasa mcm breast engorged...hubby pon cepat2 tolong i assemble breast pump & itulah kali pertama i nak try medela freestyle yg i beli....ikotkan hati, i malas sebenarnya nak pump sbb badan penat lagi....tp bila fikirkan miss B yg bengkak & berat mcm buah kelapa ni, terpaksa jugak i pump...

ni la hasihnya bila i pump utk sebelah breast sahaja....dpt hampir 3oz je dlm masa 10min, ingtkn bengkak2 boleh la dpt banyak....hehe takpe la, cukup sgt2 utk farish ni....knp i pump sebelah je??? owh sebelah lagi i susukan farish :)

hari ke-4 nipple i mula melecet...ya Allah pedih sangat2....terjerit2 i bila farish isap...nak kata farish salah isap, tak kot sbb masa kat hospital hari tu breastfeeding consultant dtg tengok dia ckp cara baby tu dah betol...tp farish sedut mmg kuat giler & gusi dia tajam!!! lepas letak olive oil baru OK sket nipple...

skarang ni, i BELUM lagi buat stock....ada jugak yg i simpan dlm freezer, tp hubby akan guna susu tu bila nmpk i tido dgn lena or malam2 i berat nak buka mata utk breastfeed farish....lagi satu, my mom ni tak suka i buat stock, katanya baby tak dpt susu yg fresh (cabaran utk i ni nak bagi my mom paham)....yer, i tahu sepatutnya i dah stat buat stock sbb i dpt maternity leave 2 bulan je tapi i malas2 lagi nak buat....huhu...milk booster pon i takde amek lagi, makan pon i tak jaga betol2 lagi segala benda dah masuk dalam perut i ni (ice cream, pizza, kek, etc2)....lagipon farish minum 2 jam skali, kadang2 tak sempat nk pump sbb i byk gunakan masa terluang utk tido *penat woooo jaga anak* hehehehe....

hari ke-10 i saja try buat double pumping....tapi hasilnya agak mengejutkan i sbb sikitttt.....pulak tu knp sebelah kiri & kanan lain ek milk production dia??? erkkk power pumping belum stat buat lagi laaaa....bila tengok susu camtu, i dah mula cuak....ok lepas ni i kena jaga makan & kena buat power pumping!!! semangat demi mu anak....

see....sgt sikit kn nak compare dgn masa mula2 breast i bengkak hari tu....lepas je jadi camni, i terus buat power pumping masa hari ke-13....alhamdulillah susu semakin byk & i perasan susu i mencurah2 masa pukul 3 pagi!!! skali pump blh dpt 4-5oz....ok la kan??? semoga i terus dpt susukn farish....but my mom always keep on telling other people yg susu i tak banyak....sobsobsob :( takpe la, i takkan putus asa & cuba makan makanan yg seimbang dan berkhasiat lepas ni....

i masih lagi menggali ilmu pasal breastfeeding ni....i tgh baca satu buku ni & i rasa buku tu sgt2 useful...nanti dh khatam, i share dgn u ols okey....

47 comments:

malynd_anggun said...

plis share about the book nnti k nana? :)

tutup mulut said...

jangan putus asa! keep on pumping,insyaallah!

Lyana MK said...

sikit2 lama2 jadi banyak!! jangan give up mommy!! ;)

Asz Miza said...

Nana jangan give up..u bg inspiration kat i jugak ni. Go go go..nnt jangan lupa share pasal buku tu taw. :) Susu u dari 4 bulan dah melimpah eh? I ni just ni nampak sikit2 kat nipple je..rasanya tu susu sebab dia keluar kat liang2 nipple tu tapi beku.

e.t.t.y said...

kesian u nana cabaran dengan mak sendiri. belum lagi cabaran dgn org lain kan. takpe keep on bf & pumping okay.

.:Mama Dhia:. said...

jgn give up..sentiase tanamkan dalam ati yg nana ade susu yg cukup utk baby.. jgn rase down sebab kalo rase down, leh mengurangkan pengeluaran susu tau.. makan kene jage jugak ye..

Cik Puan Mimi said...

go go nana!!
insyaAllah susu banyak nye nanti..kena buat power pumping tu la kan..nana jgn stress2 sgt tau..

kim slam ayisshh..hehe

('',)pzAEdy~ said...

dont give up !! chayok2!! bukan mudah kite nak fahamkan mak ayah kan. sycho2! tp papepun u teruskan dgn penuh nekad ye! then nk nk tnye la, susu u da ade masa preggy 4months?? serius??

Mimy Hamid said...

tahniah nana...keep on BF tanpa rasa bosan key...kira banyak la susu u tu baby masih dlam hari pump leh dapat 2-30z...banyak..baby kecik minum sikit je...takpe banyakkan minum air yer..horlicks pun ok

pizet said...

enjoy your breastfeeding k...nak ajar mak2 kita ni memang ambik masa...tapi in the end kita akan rasa lega sebab bila derang paham, derang jugak akan support kita...rehat bg cukup k...jaga anak baru2 ni memang penat sebab benda baru kan..kita belum biasa...minum byk air, sentiasa lapangkan dada tenangkan fikiran...

Syima Syaz said...

fuh fuh....i rasa my mum paham kot pasal susu ni sb last time cousin cerita pasal bf baby..n dia sendiri tanya i napa tak beli yg letrik trus....i yakin my mum paham...confident..

so u kena bgtau la...masa u df baby,u ckp dgn dia elok2

ctmah said...

chaiyok nana!semoga susu u melimpah ruah n B positive hokay

ZihaN ZamberI said...

ok la tu...baby BF based on demand...susu yg u dpt tu cukup utk demand baby...nanti die akan increase base pada keperluan baby...yg penting baby stimulate ur breast...hisapan baby lebiy baik dr pump...then rs engorge tu baru pump...gud luck nana.

Hidayati Farhan said...

mengutip pengalaman korang2 je dlu. ehehe. chaiyook nana!!!!

Cheyan said...

Berusaha *gaya sin chan* Nana, I tak start pumping lg sebab baby paksa baby isap my B, baby i ade nampak sikit kuning so, i kene feed dia every hour utk hilangkan kuning..

Harap2..ade rezki anak-anak kita..

Shakina Farhan said...

chayok2 nana..!

Gadis said...

mencabar jugak breastfeed ni yer..^_^

xper..gadis jadikan panduan...

leeza said...

nana jgn putus ase ok! sy pon xtaw dlm pantang nnt mcm mane coz my mom dh strt tnye nanti nak bg susu ape (fomular). die risau xcukup susu ataw bile dh kerje susu xde.. rase mcm down kejap padahal belum beranak lg :(

n0rraslida alias said...

nana, tQ for sharing!!! sukew bace...by da way... nana, hepi BF!!! :)

ladysara84 said...

Salam perkenalan..cian kat awak..mak tak support..takpe abaikan je...selagi ank stil hisap n mind set ade susu..rezeki ade untuk anak...sy doakan awak success k...:-)

Ambil lebih kalsium n protein..insyaAllah bole bykkan susu...n mkn kene seimbang...:-)

Hunny Kitty said...

seronoknya serononya seronoknyaaaaa......tak sabar nak bf my baby lak

mia-ina said...

banyak gak ms mula2x nana pump ya....selalu dgr org dpt sikit ja..wah dlm ngandung dh kluar susu..sesuatu yg positif tu mia dgr...insyaallah mia rs lps urut t, lg mudah kot nak keluarkan susu dgn byk nana...keep up pumping k...

Rina Lia (◕‿◕)✿ said...

best sagat baca entry nana..trus rs nak ade anak cepat2! hee

LAYLA ZAMRY said...

dear,
join group ni kat fb
http://www.facebook.com/groups/KIM.susuibu/

byk info boleh dpt kat ctu dear..

YanaHime said...

seriusly, BF baby adalah perkara paling best bila jadi mommy. berusaha ya Nana. cayuk cayuk!

MyHaPpInEsS said...

xper nana...cayok ok. BF kan baby mmg banyak cabaran. sabar dan tawakal k. nak info berguna masuk lah group KIM...banyak info berguna. Jasmin pon start buat stok EBM walaupon still DF bby

ciK LyndaWawa said...

wah..i rindu kamulaa........rindu sgt2 ..dah dapat baby pun dia...congrates,,,big hug...=]

Liyana said...

cayok2 nana! jage mkn k :)
share la gmbr farish :)

Wawa said...

power pumping tu ape ek..??heee..tgh belajar nk ngepam jgk...tp manual...wuwuwu...tgh usha2 nk beli breastpump yg letrik...tp tk mampu la plak beli fs neh...(T_T)

UmyMah said...

all the best nana,...insyaAllah yakin untuk bf baby, Allah akan bantu kita...doa juga ya..

aTy _faRed~ said...

farsh kuat nyusu jugak same macam qaleef anak i..memang tak dapat nak buat stock kecuali pagi2 buta..time die tido lame...huhu..

chenta nana said...

semoga di permudahkan semua nana......

CikNaa said...

same with ciknaa..
minggu pertama pump dpt 3oz utk sbelah je. tp skrg dh 3 miggu lepas demam bengkak susu tu, susu jadi mcm tak banyak.. 1oz je. sedih :( tapi org ckp jgn putus asa.. bagi je, sebab lepas pantang mmg susu tak sebanyak dlm pantang..

sweetlavender said...

nana jgn putus asa.mcm akak mse 1st bby dulu.2nd bby ni alhmdulillah msih mmpu fully bf.wlpun bnykkk sgt dugann.mental n fizikal kkne kuat.especially time dah kje nnti.akak lpas staet kje susu merundum.jge sgt mkn.buat power pumping n bnyk minum susu.alhmdulillah ok bliik.xpe nana.wlpun skali pump dpt 1oz pun xpe.simpn nnti bleh top up dgn next pump plak.buat stock dri skng if not u will regret.serius!haha

ibuhebat said...

takpe nana. hati kena kering. hehe.. nanti one day mak nanan mesti akan realize yg dia silap ;)

veesakura said...

just read this. takpe nana, cakap elok2 ya. n yes, makan makanan berkhasiat. sayur banyak2, susu n minum air byk. i lucky sbb pantang ngn MIL. disebabkan regim pemakanan dia kena makan syur skali makan sampai 2-3 jenis, alhamdulillah susu i banyak. padahal b4 bersalin, takdak susu langsung. if dok ngan my mum, air pon xleh minum byk. sayur, apatah lagi..

ctee aton said...

Tahniah & syukur kerana memberikan yang terbaik utk anak anda...jom berjuang bersama2 memberi peluang kepada bayi kita merasa khasiat susu ibu...inilah yang terindah bt ibu2 dan bayi..
Sy ingin mengajak anda berkongsi pengalaman saya di www.esihat.com...

ctee aton said...

Tahniah & syukur kerana memberikan yang terbaik utk anak anda...jom berjuang bersama2 memberi peluang kepada bayi kita merasa khasiat susu ibu...inilah yang terindah bt ibu2 dan bayi..
Sy ingin mengajak anda berkongsi pengalaman saya di www.esihat.com...

surijunior said...

Selamat berjaya. mesti boleh! susu ibu yang terbaik :)

Fazira Aziz said...

Pengorbanan ibu menyusukan anak sangat besar kan? Pengalaman saya pun tak la best awal kelahiran anak.

jemput visit blog saya ya: http://www.momsmilkyway.com/2013/03/tips-mengepam-semasa-pantang.html

Norehan Setapa said...

http://vitaminpilihansemua.blogspot.com/
Salam perkenalan..kuatkan semangat demi baby..insyaAllah susu akan terhasil bila kita xputus asa pam n paling penting think positif..disamping amalkan suplement tambahan dan amik makanan penambah susu macam lobak putih, longan kering, halba dsb.

Wany Abdul said...

usaha yg murni.. jgn mudah putus asa demi insan tersayang.. nnt menyesal.. huhu

inginkan set penyusuan yg JIMAT??

www.facebook.com/LifeInHealthySecret

adaa said...

Huhu adaa plak rs sebak dengan usaha nk nyusukan anak lepas bersalin tu..wpon x pernah czer tp leh bayang lah sbb bersalin normal pon punye mencabar nk bf direct..all da best nana! That's the spirit of a true mom :)

Fatimah Bt Tony said...

perkongsian yang sangat menarik. Sekarang ni ramai ibu-ibu yang suka ambil jalan mudah. Kalau baby menolak untuk menyusu badan, terus je suakan baby dengan susu formula. kesian baby..


Penyusuan susu ibu adalah yang terbaik.
-umminiena.wordpress.com

Farha IbuCergas said...

Heheheh. Tahniah dear sbb memilih untuk BF. Bijak InsyaAllah anak ni nanti.

Untuk nipple melecet tu, mmg normal. even kalau lahir anak kedua nanti pon kan, ingat bajet dah tere la BF kan.. sekali rupenya melecet jugak~!!!!

tapi lebih calm dan x secuak anak pertama la.. heehehee

selamat menjadi ibu.


pengalaman ibu menyusu yang sememnagnya menarik.

Semoga maju jaya dear :)
IbuCergas

suhailah hamid said...

Tahniah kerana bertekad untuk breastfeed.
Bestnye baca pengalaman awak.

Smg terus success ye :)

suhana fuad said...

Seronok baca pengalaman menyusu Mommy-mommy yang lain. Ramai juga yang tak kuat semangat. Semoga anak-anak kita ada rezeki menyusu kalau boleh sampai 2 tahun. Amiiinn