Thursday, June 14, 2012

Alkisah Berpantang

hari ni dah 44 hari i berpantang *berpantang la sgt*...lepas je bersalin i turun 15kg, dari 75kg jadi 60kg (berat asal 57kg kot)...malangnya hari ni i timbang berat dh naik jadi 62kg....wakakaka nmpk sgt i tak berpantang sebenarnya...padan muka kau nana!!! org lain blh kurus dlm tempoh pantang, i pulak berjaya menternak lemak dlm tempoh tu (menyesal jugak sket2 sbb tak jaga mkn)

alkisahnya i ni kena czer, so ramai la ckp awal2 jgn berurut & pakai bedung lagi...i pon ikot je la nasihat org ramai...sudahnya masa majlis aqiqah ramai kawan my mom tanya i mengandung brp bulan...apakah??? i ni tuan rumah okey & tu majlis anak i!!! grrrrr malu la jugak bila org tanya cmtu, nmpk sgt perut i buncit...hari ke-20 i beranikn diri pakai bengkung sbb ramai pulak yg kata kalau czer pon xde mslh la nk berbengkung...hari ke-30 i stat pakai SPANX yg ketat tu sampai la skrg...alhamdulillah perut dah kempis sket, tinggal lagi lengan & peha je takmo mengecut....

pic hari ke-11, sila jgn fokus kat perut i yg super "slim" tu...nk keluar pegi secret recipe celebrate bufday hubby...hubby takmo pegi sbb i dlm pantang tp i degil nak jugak celebrate bufday dia...padahal alasan nak keluar rumah...hihi

bab makan??? owh bab ni mmg takde langsung pantang larang...ingt tak entry sebelum2 ni i ada cakap i nak berpantang betol2 & beli set berpantang bagai??? sudahnya semua ke lautttt...balik je rumah dari hospital i terus mkn telur & ayam goreng...masa majlis aqiqah & cukur jambul pada hari ke-7 pulak i mkn nasi dagang, dadih, kek, muffin, air oren sejuk, ehhh byk la lagi kalau nk sebut satu2....duduk dgn my mom yg jenis tak berpantang ni, semua benda dia bagi mkn...bila i tanya "umi, yg ni takpe ke makan?", dia jawab "alaa makan je la, janji jgn berlebihan"...i mestila hepi sbb org bg i mkn semua benda...nak2 i ni mmg terkenal dgn sifat pelahap yg suka makannnnn....

org cakap kalau tak berpantang betol2 nanti badan cpt sakit...i risau jugak sebenarnya bila ada org ckp camtu...bkn apa, kalau 40 org cakap benda yg sama, tak je jadi doa tu??? hehe...apa kata korang2 yg tahu i ni tak berpantang doakan je i takde sakit apa2...40 org doakan kesihatan utk i, insyaAllah sihat la i...hihi

i admit i jenis yg lasak & tak suka duduk diam...dlm berpantang ni segala benda i nk buat...kemas rumah, sapu sampah, mop lantai, cuci baju, cuci pinggan, semua la i nak buat...sampai nurse KK yg dtg melawat rumah i ni pon terkejut tgk i cergas sgt dlm pantang....dia ckp biasanya org kena czer ni jln slow2 je, apatah lagi nk buat kerja berat...

hopefully luka dalaman i ni cepat baik la...walaupon i mkn bukan2 & minum sejuk (i kerap jugak minum bubble tea), tp i tetap mkn supplement lain utk cover benda2 tak berkhasiat yg i makan tu *kononnye la*...hari2 i makan vitamin c, zinc, calcium, alfalfa & soy protein dari shaklee...hari2 jugak i mkn 5-10 biji oren sunkist sbb i percaya kandungan vitamin c blh buat luka cepat sembuh...walaupon i minum sejuk, i cover balik minum air suam berliter-liter lepas tu...hehe

dlm tempoh berpantang ni, pernah sekali je i mandi air panas & mandi herba...lepas tu tak buat dh sbb i lagi suka mandi i sejuk...hihi...mandi herba lak i malas nk buat sbb take time, sempat anak menangis nk susu kalau lama sgt mndi...tunggu lepas2 ni la i habiskn mandian herba tu...

alamakkk nk cerita panjang lagi tp farish lak nangis nk menyusu...next time la sambung...tataaa~

35 comments:

Riny said...

best nye dpt umi mcm tu..sume nak mkn boleh..hehehe...kalau da de byk supplement tu..in-allah chat je nana....hi3

e k i n ♥ y u s r i said...

wah,cmnelah ekin berpantang nnti
huhuhuhu

LoVEaQshA said...

haha samala kita xbepantang sangat..
Smpkan org pun pelik czer xskt ke dok renyah nie,nak wat cmne sb ms pas bslin dok hsptl dekat smgu bby kna jaundice dahtu bby dok ngn kta mlm2 dia nk susu berak sume dah tentu kta yg kna wat sume kan..
Jd jgn hrpla nak jln slowla,sakit ckit xlaratla mmg xdptla kan..
Lau pantang betul2 nie ase cam ksian lak kat bby sb bby fully bf lau mkan pun nak pantang sgt nti bby lak xckp susu..
Xpelah skrg mmg tnam lam ati,biarla smntra bby kecik ag mmg nk fully bf dan xkisahla lau maknya xcute cam dlu2 ag..(huh smpt perasan)..:-)
Ala bkn kta lgsg xpantang kan smp saje nak siksa dri smp sakit2..bdan kta msti kita thu thapnya..

Mimy Hamid said...

i pantang lost 15kg..tu yg kelip mata ramai tegur sbb i jenis badanbesar susuah nk turun..thats y i love pantang...lepas pantang 100 hari ..oppss lama kan..i adalah kuat makan melampau...yg bestnya makan byk sbb breastfeed...yg pastiberat maintaian je tak turun pun...betul u ckp..supllement vitamin penting..jgn lupa makan

Liyana said...

nana maintain sihat je xpela kot...hihi
cmne lah berpantang nt ni.. huhu

Asz Miza said...

Wah best la dapat mak macam tu..kalau mak i memang kena marah la..T-T..nana ckp mak nana pn dlu tak pantang sangat kan? Sihat je sampai skg. Insyaallah nana pun sihat jugak la + da makan supplement sume. :D

safiyyah osman said...

hihihihi....sama la...tp piya mkn pantang gak..sbb mak tiri jga...sampai satu hari jdi teringin nk mkn bihun tomyam....tp xdpt...mak tiri style ugut n bg ayat bg tkut...mcm "hg mkn la..sakgi adelia jdi apa2..."...

padahal xda kena mengena..hihih...tp dlm pantang n dkt 66hri mmg piya xmnum air ais..sbb nnti perut buncit gila.tp lepas pda tue mnum blik T___T

CIUM FARISH UNTUK pIYA!

Cheyan said...

Hehe..i pun confinment miden jugak..hehe, yg penting kite tahu badan kite mcmana.. I pun amik shaklee juga..rasa badan cergas ja lepas consume shaklee tu.. Siang mmg x tido la..

The Teal Flat Shoes said...

Seronoknya dengar kisah pantang yang macam nii. Tapi xpelah. Asal tahu badan kita macma mana kan.Diri sendiri pon tak pernah pantang lg. So, tatau nk komen panjang lebar. Hehehe..

Shaklee tu mcm berminat je nak cuba masa pantang nnti! :)

Syima Syaz said...

i tanak pantang...nanti kurus balik...(boleh?)

naney said...

org ckp kesan xberpantang akan dilihat masa tua nnt...tp xpela u tau ur tubuh kan...i dl pantang dr segi mkn je..smapai 100 hr xmkn sejuk dn benda yg tajam..jaga rahim dalaman la konon2 nye..xperlu ikut ckp org lain tp ikutla kata ati mana yg baik utk kt kn..

ibuhebat said...

yang penting bersederhana.. kalo dlm pantang jaga gila2.. pastu hari ke 45 dan seterusnya terus tak jaga badan.. x jadi jugakk.. :)

YanaHime said...

org skrg tak boleh nak folo apa yg org dl bt sbb keadaan dh lain. Tp apapun ikut ketahanan bdn sendiri...oren tu mmg btl dpt pulihkan luka dgn cepat...yana amalkan oren dgn haruan jer, takyah mkn jamu2 perapat semua tu pun ttp maintain

Bazilah (^0^) said...

kelakar plak dgr pantang tp boleh mkn pape hehehe. cmne lah sy pantang nnti

mrs kayrul said...

ikut keselesaan badan la...janji badan ok, baby pun ok...

lepas bersalin pun badan u nampak kurus jer, tapi tang perut je la nampak..standard la baru hari ke 11 ye

Gadis said...

mmg aktif la nana..
hihihi...

Mrs Azhar said...

fuhh dahsyat jugk u 'bpantang' nana. hehe. i pun xdela pantang sgt, tp bab makan tu risau sbb baby i perut sensitif. u mkn oren 5-10bj everyday??? i mkn sebiji je sehari. tu pun skrg dh stop sbb baru tahu utk czer, oren blh sbbkan baby kembung (i pun czer). mmg baby i beberapa kali dh kembung ms xtahu dulu. baby ni lain2 kan? ada yg ok je. anak i sensitif

veesakura said...

nana: n i tot i ni pantang koboi. hahaha! bli set pantang, yang i abeskan cuma pil dia ja n minyak urut. tu pon sebab tukang urut pakai minyak urut tu. if not, msti tak abes. bengkung, jangan harap la nak pakai.kalo nak lasak cket, i pakai girdle.sukati ja kan? pantang makan ja i folo tu pon terlepas gak rasa2 aiskem.haha!! eh, mcam best ja supplement shaklee ni. ramai yg consume cakap elok

ctmah said...

bace 1st paragraph je dah buat i tergelak.mesti comelkn lemak yg u ternak tu.hehehe!
dun worry la dear. i confirm u boleh kurus punye. believe ur self :)

UmyMah said...

dear, i pun czer jugak...tiap2 hari mkn sup je..naik loya tekak ni..tapi redahkan je la...tgk u mcm best je...i wish i pun dpt mkn cam u =(

Sue Sopian said...

hai nana..
ala nana.. kalo bab-bab perut semacam ade baby baru tu biasa la kot.. su ni pon x la pantang bebetol sangat pon..sudahnyer perut pon dah macam 3-4 bulan ade isi..huhu.. nak pakai baju lawa-lawa sgt dah takleh dah..

jaga kesihatan tau..makan2 gak..tp kesihatan first ok..

ciK LyndaWawa said...

selamat berpantang nana,,,,hehehe

CikNaa said...

wah dasyat ea nana.. badan kuat takpe. bdn ciknaa mmg lembik. mandi air sejuk hari ke 10 sbb nk cepat g klinik je dh bentan..salah mkn, termakan mihun yg ada kobis pn bentan..mgigil demam 3hari, 3mlm.. serik sgt2..

yUmIe said...

ternganga i bce.adoiyaii..kahkahkah
xksh le cmne pn nana,jnji u rse u sehat sudahh..u know ur body.hihi

Husna Adnan said...

Sangat meriah ye kisah berpantang Nana, haha! Moga terus sihat hingga bila-bila, amin...

armouris said...

terjumpa info ni, pasal demam…. sharing is caring :) - Cara Mudah Redakan Panas Demam

zaujah until jannah said...

beshhh nye.. turunn smpi mcm tuh sekali!!!

mia-ina said...

setuju dgn entry nana ni..ada org yg pntng aduhai nmpk beza sblm & slpsnya..yela dr gemuk ke kurus..tp semua bergantung pd cara ambilan pantang makanan & penjagaan kte gak kan nana..

Pink Lavender said...

wahh..
apa perasaan nana setelah menjadi mommy?mesti seronok kan???
jelesnyer makneng...
doakan makneng plak lps nih yer

makneng follow kamu
jom follow makneng

CikPuan Ira said...

waktu pantang best..mcm puteri jew ^_^

CikPuan Ira said...

i follow u ^_^

aTy _faRed~ said...

i cume berpantang makan..sampai sekarang..!!! tapi perut i tak gak kempis..oohh..sebab i tak nak pakai bengkung yang macam u cakap tu even i ade..huhu..adik laki bongsu i pon cakap dalam perut i ade baby lagi sorang..hahaha.. n same macam u..i pon jenis lasak..dalam pantang dah gi jusco bagai..siap drive sendiri..tapi biler terlampau lasak naik turun tangga kat umah sendiri..hah..hamik kau..terus luke tu basah..ngeeee...

Fizah Zaki said...

Tahniah,,,jadi ibu.

zahirah said...

salam,wah...macam2 cerita best dikongsi..hehe...jemput visit balik blog saya ye http://zahirahhafizan.blogspot.com/2012/09/kenapa-saya-memilih-shaklee-untuk.html

Waney Zainuddin said...

Ada org berpantang betul2. Ada org berpantang ala kadar je. Kalau ikut org tua2 mmg dia suruh pakai bengkung pilis bagai. Tapi i malas. Lps abis pantang mmg badan mula sakit2. Pantang anak ke2 terus carik premium beautiful . hehe