Thursday, June 21, 2012

risau...cemas...takot

yeayyyy hubby dah balik...sebulan tak jumpa rasa mcm setahun pulak lamanya *gedik*...excited sebenarnya...hubby pon dh rindu sgt2 kat farish...amboiii farish dah amek takhta mama nampaknya...

esok i nak balik rumah in law kat batu pahat...saje nk melawat diorang & jalan2 sebelum i stat kerja 1 julai ni...lepas tu kitorang akan ke KL pulak coz hubby kena masuk office dia skejap...waaaa seminggu farish bersiar-siar....so sementara tunggu hubby habis kursus tu, i dgn farish akan shopping2 dulu sbb office hubby sblh shopping complex tu je...lepas dh settle semua, baru kitorang akan balik kemaman...(tetiba risau pasal pumping session...camne nk handle EBM ni? umah in law fridge dia sentiasa penuh dgn bahan mentah)

haaaaa ni la masalahnya yg buat i RISAU, CEMAS & TAKOT bila terpaksa berdua je dgn farish di shopping complex...

PERTAMA: of coz la i risaukn keselamatan....zaman skarang ni mcm2 kes tau, kadang2 ada benda yg unexpected...harap2 la xde benda buruk berlaku sbb dlm shopping complex tu ramai org...juz kena extra careful la bila berdua je dgn baby kn? tapi kalau tiba2 i nak pegi toilet cmne ek? bawak stroller dlm toilet skali ke?? huhu

KEDUA: i duk fikir camne la kalau farish meraung-raung dlm shopping complex tu...tak ke haru??? dia skarang ni mmg langsung takmau tido siang, stat je subuh sampai maghrib mmg dia akan berjaga, lepas tu baru la dia tido lama bila malam...bila berjaga, kdg2 pandai jugak si farish ni meragam, mintak org main dgn dia je...kalau tinggalkn skejap, dah bising2, sampai mama langsung xleh buat kerja rumah tau...tiba2 rasa nak belikn dia pacifier...ingtkn taknak la ajar dia dgn pacifier coz tkot dia jongang...hahaha...tp skrg ni byk dh kn jual pacifier yg blh kurangkn jongang tu??? mommies ada cadangan tak brand apa yg ok???

KETIGA: i masih fully breastfeed farish...kalau kat rumah, i memang slumber je selak baju & sumbat kat farish...i masih tak confident nk nursing in public...waaaaa camne ni? takot kekok je nursing dpn org ramai...huhu

KEEMPAT: stroller dah order tapi tak sampai lagi sebenarnya...maybe i akan COD je kot bila sampai KL nnti...agak risau la jugak kalau farish takmo duk dlm tu...tak sempat nak train dia awal2 kat rumah...hehe...tp kalau kat escalator camne nak bawak stroller tu wehhh??? *blm apa2 dah cuak*

maybe ni antara perkara yg i WAJIB PREPARE:

  • bawak barang2 baby: diapers, wet tissues, plastik, baju, seluar, mitten & booties...in case kalau baby poo poo or muntah
  • bawak barang2 breastfeed: pump & bottle...i plan nk susukn baby dulu sblm sampai tu & pump siap2 satu botol
  • kena bawak pashmina/nursing cover...kena jugak belajar camne nk nursing in public!
  • kena kaji siap2 kat mana washroom dlm shopping complex tu...takde la nanti terkial2 nak tawaf satu bangunan tu
  • esok nak cari pacifier la...guna bila waktu terdesak je kot...hohoho

biasa la kan, first time jadi mak-mak ni memang agak kalut sket...nak2 sbb berdua je dgn farish without hubby...kalau farish meragam teruk, memang i akan melepak kat surau or washroom je la kot *bosan la hoiii* harap2 la kursus hubby tu habis awal...
dlm pic tu masa umo farish sebulan..time tu nk pegi kelantan dari kemaman...tp my mom ikot skali, so senang je la nk handle...now farish nak masuk 2 bulan akir bln ni...

wahai anakku farish, plz behave k...nanti mama upah farish dgn baju lawa2...mama nk shopping sakan kali ni sbb baju & seluar mama dah tak muat *sobsob* kena baca ayat kursi byk2 ni supaya dia tak meragam...

mommies ada apa-apa tips lain tak??

28 comments:

Wawa Yusoff said...

nana, i pun memang ade cita2 nak bwk mikhael pegi mall. tapi belum berani kalau pegi berdua je. ehehh

btw, i suggest pacifier tommeetippee. sebab dia boleh stretch cam nipple mama dia jugak. kikiki :)

Asz Miza said...

Nana, skang sume escalator tak boleh naik dgn stroller melainkan escalator mcm dekat giant, tesco. Naik lift je la boleh pn. :)

The Teal Flat Shoes said...

wahhh... banyak jugak sebenarnya kena fikir kalau nak pergi mall berdua dengan baby kan..

especially part nak pergi toilet tu. mana nak letak stroller and baby.. xpernah terfikir benda ni.. hehe..

anyway, goodluck nana! mesti boleh punya.. :)

Cheyan said...

Nana, pacifier u try MAM punya..sb dia macam nipple skit..smlm I beli jugak, tp Alya sgt pandai..dia jueh2, dah 3 jenis I try, avent, pigeon n mam, tp MAM ni better skit..nak gak la dia isap..

I cadang kan better u beli baby carrier jugak, sometime baby macam 3 bulan ke bwah ni lagi suke di peluk..so senang skit u nak handle..kalu dalam stroller takut dia active sgt..tp stroller memudahlan kita bwk brg la..

Kalau u g KLCC ada nursing room kt IsEtan yg comfy..sgt friendly user..

Eh farish nak minum dr botol tak? Kalau dia nak better pump siap2..u tak yah nak selak2..hehehe..Alya belum pandai lg isap botol..tgh train..

izla said...

selalu kat mall ada baby rooms. tempat kita salin diapers, bagi susu, etc. kadang2 ada toilet dalam tu untuk mommies menyetelkan urusan.

tapi seeloknya bawaklah hubby teman. at least dia boleh tolong apa2 yang patut especially tolong cover line masa kita tengah nursing kat public.

by the way, tak elok stroller naik escalator. guna lift k

Husna Adnan said...

Samalah kerisauan kita, Nana. Habis pantang lagi 4 hari, pastu nak mula blogshop balik. Nak pergi cari supplier, pos barang, entah macam mana nak handle si baby itu. (Padahal banyak cara, macam yang Nana tulis tu, cuma nak tak nak je... hehe.)

♥ balkidz_hunny ♥ said...

dear, better survey baby rooms, survey lifts kat mane bile masuk shopping mall. Kalau i, selamba je NIP :) hehe. dah tak pedulik dah. dulu pakai nursing cover, sekarang belasah aje. cari tempat tersorok sket.
ohh,bytheway, bahaya bwk stroller naik escalator lah. travellator mcm kat tesco or giant tu ok lah. better guna lift walaupun lambat sket nak tunggu.

boleh baca entry I mana tau nak tambah info sebelum outing ke?
http://chentaqieshzahir.blogspot.com/2012/04/outing-dengan-anak-precaution-tips.html

Mimy Hamid said...

bila u cerita ni ..inak cerita pengalaman i pertama kali keluar bertiga bawa fayel jalan ke soping mall..waktu tu fayel baru lepas pantang dalam 48 hari la gitu...kira baru sebulan lebih...then time tu hubby i nak pegi main game kejap..i tak nak follow sbb bising kan area game...then i window soping cuci mata ..fayel ok ..dia dh biasa berstroller...cuma waktu kaget adalah bila dia nk susu..dah la time tu mmg fully breastfeed...stok susu EBM bawa tp dah sejuk sbb aircond...melilau i cari mana la nursing room..dah la soping compleks baru...fayel meraung menangis ..i jugak menangis hihi..dah call papa fayel tp tu la nak jalan kan amik masa...soping mall besar gile..apa yang boleh i advise dari pengalaman...jangan panik...pastikan susu mencukupi dan segala keperluannya...survey dulu nursing room...Insya Allah semua will be ok

Cikpuan rara said...

huaaaaa gud luck masa jalan berdua ngan baby,jgn lupa baby lak masa jalan jlan tgk baju.hehehe

cha said...

semoga farish behave dan jd good boy ye kesian kat mama tu sorang sorang :)

Gadis said...

Insyaallah farish baik je bile time nak pgi jalan-jalan...
hihihi....

Cik Tqah said...

kt kl shopping complex kebanyakan ade mothers room.. kt mid valley ade..garden ade.. u nk pegi shopping complex mana nie?hihi

mrs kayrul said...

nana, kalau nak senang shopping baik sediakan baby carrier sekali...tu la sekarang escalator dah tak boleh lalu stroller, makanya naik lif je la...

jangan cuak2 plak nanti farish pun cuak sekali

* h u s n a MJ * said...

hi nana,

been reading quite a few blogs on new moms lately becos i pn tgh menunggu hari and terstumble upon ur blog. best pulak..selalu bace ur updates :p

as a 2nd time mom ni frm what i can say is it is expected for u utk rase semua bende2 tu since ni first outing just mom n baby kan. dlu i pn cuak jgak :p

anyway..some tips, hope they'll help..

1. if u nak ke toilet, just bawak je masuk stroller tu kat dlm. check out all the cubicles dulu, slalu toilet yg kt hujung2 tu toilet die besar sikit compared to yg kt tgh2. sometimes mmg toilet tu especially for moms with kids. so kne bukak pintu n check sume stalls yg available. hehe :p

2. sampai2 je mall tu, first thing is cari n check out die punye baby room kt mane. some malls have more than one, yg ni nak tau tanye information counter ke pak guard ke atau tgk map tanye baby rooms die ade kt mane so and so. i dont like to nurse in public so mmg i akan cari baby room ni utk nursing. senang nk selak2..xyah jage2. plus, tmpt ni la u akan melepak if baby penat/tdo. u pn boleh rest skali. pnat kot nak jalan memanjang je :p sometimes, baby room die siap ade toilet yg besar yg u can bwk masuk stroller if u nk ke toilet. if u lame sgt kluar, n u have engorgement u can also pump kt baby room. baby rooms for me are a life saver :)

3. if baby nangis mmg sometimes u have to dukung je die kot. yg ni agak susah la cos nk dukung at the same time tolak stroller. a baby carrier would help but not all babies fancies it. kalau i, if baby nangis..again i akan pegi ke baby room n just lepak there. i wud just hold the baby sambil duduk2 bace buku or layan phone. bile tgk baby mcm dh ok sket baru kluar balek sambung shopping.

mmg kalau nk kluar ngan baby kne ikut schedule baby..xle nk ikut sgt schedule kite. hehe. inshaAllah u'll do fine punyelah. all the best! :)

veesakura said...

nana: hussein dah 2 minggu belajar guna pacifier. mula takmo bagi tapi dia asyik nak nyonyot je even dah kenyang. takut teroverload plak perut dia kang. right now, dia guna avent. tp i nak beli lagi MAM n NUK. nak bagi variasi. takmo bagi dia fussy.hehe

aTy _faRed~ said...

pasal gi toilet tu..kalau boleh u buang siap2 sebelum kuar umah..siyes u tak kan sanggup tinggalkan anak u nanti walau u dah tak tahan sangat..sudahnyer nanti u balik ngan tangan kosong..

pasal puting tu..i pon dah macam2 puting cube kat anak i..tapi die tak nak sampai ke sudah..i dah beli dari mahal giler sampai ar yang harge 2 hengget [dolu2 nyer puting]-tetap tak nak..u better cube dulu dari sekarang..memang sangat bergune kot puting tu nanti..kalau anak i..jalan lame sikit die letih mula ar merengek..jadi sebelum meraung i dah balik..hahaha..memang sia2..

pasal nip tu pulak..kalau anak u boleh hisap puting maknenyer anak u boleh menyusu botol..so..u perah sebelum kuar umah..then u ley susukan die biler2 die nak..kalau tak..u nak nip..sampai kat mall tu nanti u cari dulu nursing room..sekarang kebanyakan mall yg besar2 dah sediakan nursing room yang selesa tuk susukan atau tukar lampin anak..kalau tak de..memang terpakse ar u sediakan nursing cover...carik tempat duduk yg tersorok sikit..baru u n anak selesa nanti..

pasal stroller tu..memang sangat2 berguna...!! tapi kekadang die boring nak duduk lelame dalam tu..so kekadang u kene gak angkat die sekejap2..
stroller u kene naik ikut lif..naik escalator ley gak..tapi careful lebey tau..:)

ni ikut pengalaman i sendiri..tapi may be berbeza mengikut baby..so..selagi tak cube u tak kan tau kan..gigih sikit ar..n gud luck dear..:)

safiyyah osman said...

nana,if xykin nk tolak stroller nek eskltor,nek lift ja..hihi..selmat...nursing cover piya beli warna htam,so xda la menrik phtian org sgt kn..aman skit nk bf kt public...nk senang,nnti bwa begpack..jgn beg galas tepi tu...so apa2 if farish nngis ka kalut.. :)

Diyana Didie said...

being alone dgn baby mmg mencabar sikit nana. me masa first time, terus balek rumah sbb tak persiap brg brg secukupnya hehehe prepare semua brg dia. n make sure pegi tmpt yg ada nursing room. kalau klcc mmg takde tau. stroller kena naik lif jgn guna ecolator. bahaya kalau awak sensorg dgn baby. kita takleh jangka apa yg akan berlaku. nursing cover kena bawak..pakai baju nursing lagi baik. perah siap siap susu incase baby melalak secara tiba tiba. pacifier tu boleh jugak stand by. me pon standby pacifier jugak walaupon baby tak suka sgt. tp bila dia menjerit dia isaplah sekejap pacifier dia. towel kecil incase dia poo poo byk. jgn bwk bebyk bag. cukup bag baby n stroller saje. u pakai flat shoes tau. eh byk plak tips i hehehe me kasi tips based on my experience. ;p

Hidayati Farhan said...

byknya kerisauan awk nana. haha, saya pon jd risau same. xpelah nana, doa byk2 farish ok. inshaAllah. saya xde tips. kihkih

hana yoriee said...

Nana mayb u blh try baby wearer mcm SSC, mei tai from jumpsac,snuggbaby,boba or neezaneedles. Kalau pki BW ni rasa bby selamat. Tp kalau nk pki stroller naik lif la. Hana dh penah NIP. Xde apa nana..juz do it for the sake of ur baby. Asalkn xdedah aurat :-)

Hana bg aisy paci from MAM. Ok jgk..it was also one of the orthodontic paci.gpun aisy mmg guna bottles n teat MAM.blh la kalo nana nk cuba.

Miss Sunshine said...

Alahai nana.. baca entri ni pun buat kita rasa bimbang jugak nak jaga baby sorang2 nanti..
Nana, first time mmg rasa mcm2 kan.. Tapi InsyaAllah nana boleh handle semuanya...

III bDkNaKaL III said...

Gud luck Nana..Hopefully farish ok..good boy la!

intan said...

nursing cover u still pada i, hehehehehehhe. sorry!

naney said...

try bby wearing la..mcm bb carrier tu..join group bb wearing kt fb..kt sana ramai leh membantu..

anyway kt kl byk nursing room kot..tp normally blajala yakin nuring in public..pakai nursing waer...dl sy bila anak nangis hentam saje nip..tp cover la..insyaAllah kalo dh biasa wt mesti bolehnye..

and normally bf bb xsuka pacifier..mcm anak sy smpai sekrg xlyn...dh beli n try mcm2 brand dh...but u can try la..

beli bag yg sandang blkg mcm simple dimple tu..leh masuk mcm2 brg bb dlm tu...

sekadar pendpt je :) anyway all the best..xpernah pun jln2 berdua n bb masa dia kecik..dh bsr br berani try :)

YanaHime said...

worst nightmare ialah rasa nak gi toilet...mcm mana nak gi toilet tanpa tinggalkan anak? huhu! susah nak jawab tu...

mizzura said...

aah..selalu ikut mommy2 ni..diorang selalu pakai baby carrier tu..senang nak bawak and monitor baby..sambil bf pun bole sambil dukung..

bila nak g kl tu..area mana..klcc ke?

sweetlavender86 said...

haahaha..sume nana rase mcm akak rase dulu mase awal2 jdi ibu.tapi smpai skang akak tetap failed bwk stroller naik escalator.pftttt..akak dulu pun malu gak nk bf kt pblic.lame2 ok je.org skng rmai yg dah fhm.ade cover ok lah.akak penah je lupe nk bwk shawl.tapi nasib tudung pun labuh so bleh cover smbil sorok2 kn bby bwh meja kt restaurant ;p mcm akak bile nk keluar akak akan siap2 bgi bby susu mse dlm kete.bgi die kenyang..nyonyot puas2.hihihi..pacifier xpe.boleh je bgi.sbb sometimes bby nk nyonyot2.anak akak yg adam tu alhmdulillah la die xjongang.hahaha.yg bby ni pun same.akak bgi je pacifier..tapi bkn la 24 jam die nk pacifier.hehe

Pn. Sheila@CC said...

elok2 k jalan ngn baby berdua...:-)