Monday, July 9, 2012

Anak Itu Anugerah

alhamdulillah rasa happy sangat2 dah dapat title "mama"...bila dah ada anak ni, secara automatik rasa sayang kat my mom semakin membuak-buak *rasa sedih pon ada sebenarnya*...seriously i baru betol2 paham erti pengorbanan tu camne, selama ni kalau sebut perkataan "pengorbanan seorang ibu" memang tak terkesan sgt dalam hati ni...dulu, apa yg i tahu seorang ibu hanya mengandung, melahirkan, & mendidik anak2 *bunyi macam mudah kn*...sekarang baru i faham betapa sukarnya, betapa sakitnya, dan betapa banyak cabarannya melalui fasa-fasa untuk bergelar seorang ibu...MELIHAT dgn mata kasar semata-mata takkan sama dengan pengalaman MERASAInya sendiri...memang patut pon seorang ibu berkecil hati kalau anak yg dikandungkan selama 9 bulan tu derhaka, suka melawan, kurang aja, ataupon tak reti hormat org tua...masyaAllah, cukup beruntung dan indah orang2 yg diberi anugerah untuk menjadi seorang IBU, MAMA, UMMI, MAK, MOMMY, atau apa sahaja panggilan...

teringat masa mula2 kawen dulu, i lah org yg beria sangat nak mengandung cepat2...doktor ckp i susah nak mengandung sbb ada 3 ketul ovarian cyst *apelah doktor tu, buat pasakit rasa down je*...bila dah disahkan mengandung pulak, ada la org bercakap & tanya i bermaca-macam bentuk soalan...heyyy ingat org yg belum mengandung je ke org duk sebok "concern" tanya itu-ini?? org yg mengandung pon kena hadapi jugak tau kata2 & soalan yg pelik2...

"eh awalnya, kan muda lagi"
hurmmm i rasa i takla muda sgt...ramai lagi ibu2 muda kat luar sana...i mengandung masa umur 24tahun, OK la tu kn?? best tau dpt anak masa muda2 ni, nanti kita tua org ingt anak tu adik kita...kekeke...alaaaa ekceli umur ni bukan ukuran, tak kesah la tua ke muda...tapi kalau Allah dh bagi rezeki anak tu awal, alhamdulillah syukur sangat2...

"tak planning ke? honeymoon la puas2 dulu"
honestly kitorang tak pernah fikir nak buat "family planning" utk 1st baby ni...lagi excited kalau dpt anak cepat2...kitorang tak menolak rezeki tu, malah menerima dgn hati yg penuh terbuka...ada org mungkin nak berdua honeymoon puas2 dulu lepas kawen, tapi kitorang tak pulak fikir camtu...itu hak dan pandangan masing2 la kan?? bagi i, honeymoon ni kat mana2 pon boleh & bila2 masa pon boleh...ingat org tengah pregnant tak boleh honeymoon ke?? hahahaha...lagipon anak bkn menjadi penghalang hubungan suami isteri, malah kadang2 anak tu la yg menjadikan ikatan suami isteri semakin "sweet"...susah nk describe perasaan bila sudah BERTIGA, hanya org yg mengalaminya je akan paham...berdua memang seronok, tapi bertiga seronoknya luar biasa!!

"dh stabil ke nak tanggung anak tu nanti?"
mula2 tahu pregnant, i macam risau jugak sebenarnya pasal financial ni...takot sangat2 tak cukup duit nak tanggung anak...ye la, i kerja tak sampai setahun pon lagi, hubby lak baru 2 tahun kerja masa tu...tp alhamdulillah bila sah je mengandung, macam2 rezeki dtg bergolek yg kebanyakannya dtg dlm wang ringgit & kenaikan pangkat yg much better...semuanya unexpected....hebat betol rupanya perancangan & jalan yg Allah bagi kat kitorang...mungkin ada org gaji RM 10k ke atas rasa tak mampu nak sara keluarga, tp ada org pulak gaji tak sampai RM 3k pon masih dpt sara keluarga dgn sempurna...kadang2 kita ni bukan tak mampu nak tanggung anak tapi sebok fikir nk kereta besar, rumah besar, handbag mewah, barang2 branded, macam2 la lagi...anak adalah tanggangjawab, secara tidak langsung memberi satu "beban yg positif" kat bahu ibubapa...sebab tu la ibubapa ni akan bekerja lagi keras bagi memastikan anak2 dpt yg terbaik ...betol tak??

"simpan la duit dulu, esok2 blh bg pendidikn yg terbaik utk anak"
ramai org yg i kenal takmau anak lagi sbb nak kumpul duit berkepuk-kepuk dulu, esok2 boleh sekolahkan anak2 kat sekolah swasta yg bagus...it's ok, itu perancangan hidup mereka kn?? seperti mereka, i jugak ada perancangan i sendiri...anak2 masuk sekolah masa umur dia dah 7 tahun, by that time insyaAllah dah mampu sangat2 nk sekolahkn anak2 kat skolah yg bagus...ibaratnya, kumpul duit tu selari dgn usia anak la kot? hehe siapa taknak anak dia cerdik pandai kan??

"dah ready ke nk jadi mak?"
erkkk bagi i soalan ni agak kelakar sket kot...sebabnya sejak kawen lagi i memang dah ready nak ada baby...tp dalam masa yg sama, i still baca buku, baca artikel, google & tanya org yg dah ada pengalaman about parenting...banyak benda yg kena belajar sebenarnya...nk lahirkan anak ramai2 mungkin senang tp nak didik semua anak2 tu jadi insan yg berguna bukan satu perkara yg mudah...sebagai seorang "mama baru", tiap hari i akan belajar ilmu baru tentang anak...lagipon seronok tau tengok perkembangan farish yg semakin bijak sekarang ni :)

rezeki, anugerah & amanah Allah ni akan kami didik sebaiknya...semoga farish jadi anak yg soleh & berjaya dunia akhirat...amin~ kalau kita anggap anak itu adalah rezeki, insyaAllah rezekilah yg akan dtg kepada kita...sebaliknya kalau kita anggap anak itu sebagai satu beban yg menyusahkan hidup, mungkin kesukaran la yg akan kita hadapi nanti...

utk yg merancang, i suggest korang jgn la bgtau yg korang tu merancang utk 1st baby kat org lain especially kat makcik-makcik...kalau tak, terpaksa tadah telinga je la org kata macam2...better u keep it as a secret & kalau org tanya juz ckp blm ada rezeki...so korang pon takde la sakit hati kn bila ada org membebel itu-ini...unless korang memang jenis yg tak kesah...hehe...eh macam dh lari topic je yg ni...k daaaa~

27 comments:

Shakina Farhan said...

kina sokong bab kl merancang anak first tak perlu nak bgtau org, kl x diri sendiri sakit hati dgr org ckp2 kn..

sama la..rse umo 25 jd mama takde la muda sgt..:)..sesuai kot umo tu..lg best kalau lg muda nt anak besar jd geng..

Hunny Kitty said...

assalamualaikum mama.... xoxo

Elly Anaille said...

btol btol! dah jadik mak perasaan tu lain dah.. besarnye pengorbanan seorang ibu kan..

S.n.Fariza said...

mama nana :)
good info :)

Cheyan said...

betul tu nana, dulu i pun susah nak pregnant, i kawen umur 27 dpat anak umur 29..tua dah..masa gap nk dpt anak tu mcm2 la org tanya..i jwp ja belum rezki..tp alhamdulillah..i dah selamat bersalin pun...

n now br paham perasaan seorg ibu bila anak di tinggalkann huhuhuhu

e k i n ♥ y u s r i said...

ekin mengandung ms umur 23 tahun
24 tahun dah ade anak
ibu muda jugak...
tp biarlah org nk kate ape pon...

hayati hashim said...

org mmg suka cakap macam2.. ibu muda masalah, ibu tak brpa nk muda pun masalah..hihi

alhamdulilah kan nana.

Asz Miza said...

Nana..i sokong u punya statement tu..
Sama la kita, preggy umur 24yrs and jadi mama @25yrs. Hehe. Muda da ke umur 25 yrs tu? Okey ape kan?

intan said...

Hai nana, i lah salah seorang yang planning tapi alhamdulillah lepas plan terus lekat..

Tapi bukan isu umur i plan, tapi sebab komitmen kerja. 2bulan je pon, lepas tu bulan ke3 lepas plan terus lekat..

Apa pun semuanya kena bergantung pada niat kita kan..

*dari perspective orang yang merancang..hehehehe~

cikpingu said...

love entry nih... :)

bab umo 2 yg pling menarik ati..
sbb nye.. knpe org perlu tnye bnde 2.. untung ape jd ibu time umo2 cm kite2 ni.. org ln 2 lg la..ade umo 18 dh kwin..pastu dh ade anak.. lg awal kan..

pastu mesti org tnye.. xnk honeymoon dlu ke.. alahaiii.. pling xsuke soalan 2.. bg umie kn.. honeymoon 2 xde la penting sgt.. anak 2 kn rezeki, allah yg nk bg..terime seadanya dgn ati yg terbuka.. :)

ape pun.. anugerah allah mmg anugerah yg hebat.. insyaallah sumenye akan diberikan berkat dr NYA..

nana umo bpe? umie thun ni 25.. :)

Mommy_Cha said...

i lagi tuoooo...dah umor 31 baru beranak...ade ku kesah???lalalalalal ;P

izla said...

setuju 100% dengan entry nana ni.
lagi best muda dapat anak.. dah besar esok anak2 boleh jaga kita pulak.

Liyana said...

pedulikan je ckp makcik2 kepoh... bak kate mak x berkudis pun... hehe

Mimy Hamid said...

amcam mommy cha gak...tuo baru dapat anak ..huhuhu ada aku kesah...31 tahun baru kecapi nikmat ada anugerah...Alhamdulilah..bersyukur...sekurang nya tak tunggu lama nak dapat anugerah tak ternilai

Cikpuan rara said...

rara bila org tanya mcm2,rara just ckp " rara nk kawan untuk teman rara " tu je.korg nk ckp apa lepas tu lantak korg.ehehee

cikpuanputeri said...

heee. i planning sebab nak naik gunung kinabalu.hikhik.. belum naik lagi tiba2 dah nak baby... Alhamdulillah rezeki.. put 23 pregnant, 24 jadi ibu, insyaAllah! geram tengok farish!

Lara is Veelara said...

hihi.ade ank muda2 ni best..mcm i,dpt anak umo 27....mmg la x tua sgt,tp ala klu taw best jd mama,bek muda2 dlu da ade ank.hihihihi

ctmah said...

umur 29 tahun baru jd ibu..rasa dah tua tp xpe lah,tu semua kuasa DIA kan :) beruntung sgt2 sebab dpt merasa nikmat yg sementara ni

safiyyah osman said...

Piya dlu adelia mmg xplan..mmg excited nak anak..hahaah..smp doa dlm hti jgn la mai period..minta2 la lekat..hehe..

Jdi mak ni susahkn..kna korban mcm2..semetra anak nk cerdik n bleh ditjuk ajar..tidoq xckup..mandi sat2..mkn laju2..huhuhu..

Org leh kata jala kn..tp atas diri kita kn..piya xp honeymoon pun..sbb 2bln lpas kwen trus lekat.. :)

Sedia xsedia jdi mak..mmg xleh nk ckp apa..sbb kna tunggu "jadi" dlu bru tau..n bla baby lahir mmg rsa sifat keibuan tu semulajdi dh ada :)..

Take care nana.

Syima Syaz said...

i dulu plan...byk sebab...tapi bila mak gi mekah, rindu kat mak sampai tiap2 hari nangis sbb rindu...tiba2 terdetik hati nak pregnant lah...
agaknya my mum punya doa kat depan kaabah kan....skrg tgh pregnant pun i makin syg my mum....

aTy _faRed~ said...

uh..kalau nak dengar orang cakap memang semua nyer tak kene..ai ni kawen lewat..anak pon kompem ar lambat dapat..pon kene gak..adeeyyyhh...kalau nak tunggu semuanyer sempurna..sampai biler2 ar tak kawen dan tak beranak..setiap yang dirancang Allah tu adalah terbaik tuk kite walaupon cepat atau lambat..walaupon ade duit atau tak..walaupon kite sedia atau tak..hurrmm..:)

Renee Meow said...

ur age mmg just nice untuk dpt baby.. xmuda pun.. mmg umur 23-26 adalah paling sesuai n subur.. mcm i dah tua.. hahaha... ;p

Noli@Ibu Wafa said...

salam...;)
betul juge tu..kalo merancang snyap2 suda kan..hehe..
.
nice~

ainnazari said...

i pulk kawin lmbt,so dh tua baru dpt anak, umur 28, so mmg nk sgt cpt dpt anak, alhamdulillah, doa i dimakbulkan.... tp utk anak 2nd mmg i rancang sbb nak bg anak membesar dgn penuh kasih sayang...chewah...hehehe

Gadis said...

x kisah la ape orang nak cakap...
yang penting kiter bahagia...

^_^

The Teal Flat Shoes said...

btol2..
dah kahwin n dah pregnant pun, still akan keluar soalan2 macam ni kan..

but stuju kalau yg merancang tu, senyap2 je.. as long as, kita suami isteri tahu..:)

Zimie said...

nice info nana, i macam lega sikit baca penerangan u nih.kadang2 rasa tak mampu nak hadapi tu semua, tapi Dia hanya mengetahui.ape pun jangan tolak rezeki.insyaallah rezeki datang bergolek, amin :D