Monday, July 16, 2012

Kaedah Merancang Keluarga (Family Planning)

hari ni i nk share ilmu yg i dapat tentang merancang keluarga...majoriti kita mesti nk plan utk 2nd baby kn?? rasanya ramai yg nak jarakkn 2 tahun ke atas...yg i share ni hanyalah apa yg i dapat masa consult dgn doktor hari tu, maybe tak cukup sgt info ni...kalau nk details korang google la yer sbb i malas! hihi

ada dua cara yg kita boleh pilih samada KEKAL atau TIDAK KEKAL...yg tidak kekal pulak blh dibahagikan kpd dua iaitu HORMON dan BUKAN HORMON...kaedah bkn hormon sgt sesuai utk ibu yg menyusukn...meh i cerita serba sedikit yg masih lagi melekat dlm kepala otak i ni...

HORMON
  1. Pil Perancang: rasanya ramai kot yg amek pil perancang ni...tp bagi yg pelupa tu, sila fikir byk kali yer samada nk guna kaedah ni atau tak...kang terskip makan, habislaaaa!! utk ibu yg fully breastfeed baby, doktor suggest amek jenama noriday...range harga RM20-RM60 sekotak...kesan sampingan seperti naik berat badan, mual, kurang nafsu sex, moody, semua tu bergantung pada individu...
  2. Suntikan: siapa yg pelupa blh la amek suntikan...suntikan ni kena buat 3 bulan sekali...effect utk org yg amek injection ni dia akan mengalami kitaran haid yg x teratur...kdg2 berbulan tak dtg haid...sekali cucuk RM30-RM80 ikot hospital...
  3. Implan: kaedah ni siapa yg nk jarakkn anak 3 tahun ke atas blh la *rasa mcm lama sgt la pulak* implan ni besar dia mcm batang mancis, perlu ditanam & dikeluarkan...keburukan dia, kalau tiba2 kita rasa tak serasi atau nak singkatkn jarak anak, terpaksa keluarkn & burn la duit beratus2...range harga rm300-rm500...
BUKAN HORMON
  1. Kondom: benda ni senang sgt nak dpt kat kedai...bagi yg selesa, blh la pakai kondom...kemungkinan mengandung hanya 2%...
  2. IUCD: alat yg ditanam dlm rahim...sesuai utk sesiapa yg nk jarakkan anak 3 tahun...alat ni tak ganggu hubungan sex & tak ganggu kitaran haid...
  3. Diafragma: sejenis alat yg dimasukkn dlm faraj utk tutup serviks...kalau pakai kaedah ni, kena masukkn sendiri...huhu...chances nk pregnant dlm 5%...
  4. Tradisional: menggunakan ubat tradisional, herba atau jamu..
  5. Semulajadi:
  • Menyusukan Anak Sepenuhnya: ibu yg menyusukan akan lambat dtg haid...ada yg sampai setahun lebih baru keluar haid...walaupon i fully breastfeed, tapi "miss P" dah dtg lepas nifas hari tu...baru berangan nk puasa penuh tahun ni...sob sob :(
  • Kira Kitaran Haid: melakukan hubungan di waktu selamat/kurang subur...tp kaedah ni kita kena ada kitaran haid yg teratur baru blh buat anggaran yg tepat...
  • Kaedah Azal: air mani dipancutkn ke luar...tp kaedah ni byk yg gagal sbb chances nk mengandung tu tinggi...
KEKAL
  1. Sterilisasi/Pemandulan: utk perempuan, tiub fallopio diikat atau dipotong melalui pembedahan...bagi lelaki pulak dipanggil vasektomi iaitu vas defence lelaki dipotong dan diikat...
 *****************************************

"Fatwa daripada Majlis Fatwa pada 1981 menetapkan bahawa kontrasepsi untuk mengurangkan bilangan anak adalah haram kecuali atas sebab-sebab yang mengharuskannya dan perlulah dilakukan dengan cara tidak kekal atau tidak memandulkan.

Keadaan yang diharuskan adalah isteri terlalu lemah atau sakit, pasangan ada penyakit keturunan, isteri mengandung terlalu kerap atau masih menyusu bayi dan kandungan menyebabkan gangguan mental terhadap ibu.

Merancang keluarga adalah bersifat sementara, menjarakkan anak kerana kesihatan, pelajaran dan kebahagiaan keluarga adalah harus."

35 comments:

izla said...

pernah cuba makan noriday, lepas makan rasa nak collapse. So, sekarang duk kira kitaran haid je lah.kalau tersangkut, itu rezeki!

Allene said...

nana... lin still tak tahu nak guna yang mn... sekarang ni guna kaedah pakai "stokin" dengan azal... tapi, xkonfident dengan azal tu... stokin plak kadang2 lupa nak beli... wa... msih berfikir walaupun anak da 5 bulan.. tak th yang mn 1.. :(

yUmIe said...

i mkn pil,tp kitaran haid i ttp xbtl gak..1st 2months mkn period dttg,then smpi skrg xdtg2 dh..smpi doc suh wt pregnancy test,tp -ve..huhu.tp i kekdg terskip gak mkn ubt.giler kentang gamble jek.hahaha

cikpingu said...

nana.. umie pun x pasti nk gune yg mne.. bru wat kaedah azal 2.. ln2.. akan dtg la kot.. lgpun msih PJJ ngn hasben.. msih selamat kot..

Cik Puan Rara said...

susah nk ckp kan nana,kita nk merancang,sekurang kurang nya 2 tahun ok lah.sbb bia anak ramai skrg.nt dh besar sume besar skali.anak tu rezeki.rara pon x decide ag nk mkn pil ke or nk buat implan,sbb i ni naynyuk tahap gaban.

Honey_dear said...

kih3x..Noriday yang dapat haritu pun tak berusik lagi.. -_-"

ibuhebat said...

hmm.. good info. akak setakat ni merancang manually jer. alhamdulillah.. so far serasi. :)
kalo tiba2 terpeknen tu.. mesti sebab jauh di sudut hati dah teringin nak baby. hehe..

cha said...

banyak cara kan. kene ikut cara mane yang paling serasi heee :D

aTy _faRed~ said...

i masih berkire2 lagi nak pakai kekdah mane...nak makan pil..tapi macam dah banyak jer amik vitamin sekarang..takut luper pon satu hal gak..hurrmm...nak amik injection rase2 nyer...

pizet said...

pz ambik implan sebab dok belajar ni cam x terkejar...kalau x rasa macam ok ja setahun sorang...leh rehat awal

Gadis said...

mmg kene fikirkan dari sekarang ni bab2 menrancang keluarga...

^_^

puansazusarin said...

aduhaii xtaw lagi nak pakai yg mne..
semulajadi jer blh x??kang xapasi2 baby kina cepat dpt adik pulak..he3..

Diyana Didie said...

implanon. buat kat lppkn. rm300 saje. jiwa meronta ronta nak 2nd baby cepat tp nak jaga financial la..kalau boleh biar anak anak semua dlm keadaan kewangan yg stabil kan. sorg dulu buat masa nie ;)

ainnazari said...

i bt msa ni mkn noriday..huhhuu so far berat x naik lagi...takut jgk...

Mommy_Cha said...

i tak buat ape pon. padahal baru beranak czer...tatotnyerrrr dpt baby lagi..+___+

CikNaa said...

ciknaa amik noriday :)
so far ok serasi je, xde mual2 or kuat makan ke ape.. keselamatan adalah penting.kesian kat razin nanti xsempat nak menyusu lame..

ctmah said...

so far tak plan pape lagi..hehehe

malynd_anggun said...

thanks 4 the info nana! suke sgt! i nak injection je kot..lg pun period i mmg xteratur slame ni...dah terbiase..heheh..25hb ni ank i dah sebulan, nk kne cucuk..i pun terus cucuk skalik la..heheh

Miss Sunshine said...

nana.. thanks for the info...
kita nak share boleh kan...?

Wawa said...

Setakat ni azal je lah...nk makan pil tu husband tk bape nk kenan...die suruh manual je...keh3 ...lekat kang tau lah...:p

.ieLah. said...

my husband punye kawan. pakai uid. katenye 99% kan, tapi telepas jugeee. huhuhu
so baby baru berapa bulan, dah lekat adik dah. hu

safiyyah osman said...

Best la period dh mai..huhuhu..piya period bru dtg skli..pastu dh xmai2..susah nk tau time subur.. T_T..

Now merancang secara manual..tp serius mmg tkut tbabas.dok doa semoga xtbabas..huhuhu..

veesakura said...

me tgh pk nk amek yg mn. pil or injection. tp lebih to injection kot sbb tkut lupa nk mkn pil..

elle's laaa~ said...

kite rancang sendiri je kak nana.. kdg tu takut jugak tebabas.. tapi bile request kt husband kite nk amik pil / injection, dia pulak x bagi... so, mmg kene rancang sendiri je...

Mimy Hamid said...

doc advice i IUD..tp tak buat pun huhuhu larikkk...i natural plan je...sbb plan tahun depan nak pregnant...Insya Allah..jgn terlajak sudah...heheh

Cik CT said...

Salam kenal, :)
CikCt xpenah plan pun2..naturally contraceptive by bf baby..tp prancangan Allah Maha Hebat..ada org bf pun lekat jugak, sy blom ada rezki walopun dh 3thn++...:)

eMaH SoMeL said...

nana thanks for the info..suka sgt!!..mmg tgh google psal ni.. :)

✿ pink velvet ✿ said...

i pon confuse nak amek yg mane.. either implan or iucd.. hadoiiii

mohamad syakirin said...

Salam,saya nak tau ade tak kaedah untuk merancang keluarga sbb nak sangat merancang.Saya baru abis pantang anak no3.Semasa saya melahirkan anak no3 ni badan saya masih tak sihat sbb sblm saya dpt tau mengandung saya pernah di masukkan ke hospital kerana sakit paru2 dan kena mkan ubat dlm jangka masa yg doktor bg tp bila dah abis mkan ubat saya dah mengandung 5 bln.Tak tau nak kata apa dah time tu doktor ngan family pun ambik peranan jg betul2 smpai bersalin kat hospital pun doktor pakar ade.Alhamdulillah dua2 selamat,cuma badan tak cepat letih dah jd org semput dah.Tu yg nak merancang keluarga,ade sapa2 blh bgtau tak..Saya dah try ubat doktor seperti suntikan dan pil noriday tp tak sesuai ngan saya.Dah tu plak tetiba doktor kata skang saya ada darah tinggi,adohai...blh tlong cdangankan apa yg sesuai untuk saya....

mohamad syakirin said...

Salam,saya nak tau ade tak kaedah untuk merancang keluarga sbb nak sangat merancang.Saya baru abis pantang anak no3.Semasa saya melahirkan anak no3 ni badan saya masih tak sihat sbb sblm saya dpt tau mengandung saya pernah di masukkan ke hospital kerana sakit paru2 dan kena mkan ubat dlm jangka masa yg doktor bg tp bila dah abis mkan ubat saya dah mengandung 5 bln.Tak tau nak kata apa dah time tu doktor ngan family pun ambik peranan jg betul2 smpai bersalin kat hospital pun doktor pakar ade.Alhamdulillah dua2 selamat,cuma badan tak cepat letih dah jd org semput dah.Tu yg nak merancang keluarga,ade sapa2 blh bgtau tak..Saya dah try ubat doktor seperti suntikan dan pil noriday tp tak sesuai ngan saya.Dah tu plak tetiba doktor kata skang saya ada darah tinggi,adohai...blh tlong cdangankan apa yg sesuai untuk saya....

Kenari Putih said...

Kalau kita belum ready lagi nak ngandung, risau kan kalo blm dtg period lagi. Tapi kita gak yg culas makan ubat or mkn ubat tak ikut time ke kan. Hihi.. tapi senang cerita kalo suami suka pakai stokin kan. Tapi larat suami tu nk pakai stokin selalu. Haha

Anonymous said...

Saya ni termengandung anak yg ketiga pulak..plan tak nak dah anak..cukup sepasang jer...lpas bsalin anak kedua..saya amik pil 2 tahun..pastu kaedah azal setahun tapi terlekat lak anak tepat umur 3 tahun..huaaa sedihh sgt...tapi da rezeki terima je lH..ni tgah fikir dari skrang kaedah apa lagik nak guna lpas bsalin nnti..huhh

adda aliff said...

Saya pn trbabas jgk cox tak pkai perancang pape . Ank bru 6buln bslin ceaser plak tu. Pregy 6mnggu doc suh cuck sbb bhye. Lgpn de,darah tgi. Ni tgh pntang. Lps ni mybe amik inject 3bln tu kot. Dah serik trbabas coz mrancg sdri ni kdg2 xmnjd.,tula dsbbkn fktor kshtn trpkse reda kne cuci janin y bru nk mbsar tu. Rse sdih sgt. Mgkn de hkmhnye

Nur Syahira Ramlie said...

Banyak cara merancang keluarga ni. setakat ni dah guna kaedah azal tapi hubby xminat. Sekarang guna kondom je.

ummu khayla jual vitamin said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. tips pemakanan sihat untuk yang merancang hamil.