Wednesday, July 18, 2012

Kepentingan Baby Cot

dulu i pernah buat entry tentang perlu atau tidak baby cot ni [LINK]...i beli baby cot sblm farish lahir lagi, masa tu ada mydear warehouse sale...i beli size katil yg besar sket, satu set termasuk tilam latex + mosquito net + bedding set only RM580...i nk bercerita sket samada baby cot yg i beli tu berbaloi atau tak...

masa dlm pantang (kira 2 bulan cuti la), farish mmg banyak tido sekatil dgn kitorang je...dgn keadaan i yg kna czer time tu & nak breastfeed dia malam2, mmg i tak gagah la nk bangun angkat farish dari cot kalau dia bangun tengah malam...tapi siang2 ada jugak la i tidokn dia dlm tu, saja nk ajar dia awal2...so far dia mcm tak kesah je tido kat mana2 pon...

lepas 2 bulan cuti, i pon stat kerja...makcik i yg jaga farish kat rumah...i pesan, kalau dia bangun letak je dlm baby cot tu supaya mudah makcik i nak buat kerja lain...weekend pulak, i akan guna baby cot bila i nak mandi, kemas rumah or buat kerja lain...bkn tak boleh letak atas katil i, tapi saje je i nak suruh farish biasa duk dlm tu...

tengok!! seronok kan farish main2 dlm cot dia...segala benda mainan i letak dlm tu walaupon dia tak reti nk main lagi...hehe...takpe la, at least dia kenal dgn bunyi & tengok macam2 warna...

setakat ni, kalau mlm je mmg dia tido dgn i...ye la, hubby jarang ada kat rumah kn *sob sob*...baby cot tu banyak jadi hiasan je la waktu mlm...i ingt umur farish 4 bulan nnti baru nak tidokn dlm cot...i ni kalau menyusukn farish malam2, i akan bangun duduk...jarang sangat2 i susukn dia sambil tido coz farish ni kerap lemas walaupon menyusu sambil duduk...so rasanya takde masalah kot kalau terpaksa bangun & angkat utk susukan dia...

haaaa korang nk tau tak?? setakat ni dah 3 kali i tido tertindih farish...mama jenis apa la i ni agaknya tido mati...nasib baik dengar suara garau farish tu menangis, kalau tidak taktau la apa jadi kat my baby boy tu...padahal i tido berdua je dgn farish kalau hubby naik laut, katil pon dh size super king *nampak sgt tido ganas* i rasa siapa2 yg tido ganas + badan muat2 katil je, mmg elok la consider utk beli baby cot...

i nk ajar farish tido sendiri supaya dia blh berdikari & berani (walaupon hakikatnya kami dlm satu bilik)...i ada pengalaman adik bongsu i yg darjah 5 sekarang ni masih tido dgn parents...sebabnya dia tu sgt la penakuttt! dia bongsu & dia sorang je lelaki, so salah kitorang jugak sbb terlalu manjakan dia dulu...sebagai pengajaran, i taknak ajar anak i "terlalu" manja camtu...sampai nk pegi toilet pon kena berteman, mcm toilet tu kat luar rumah je...

menyesal beli??? so far TAK rasa menyesal pulak walaupon penggunaan katil baby adalah minimum (read: buat masa ni)...lepas2 ni insyaAllah i akan manfaatkn kegunaan baby cot se-maksimum mungkin...utk mommy & mommy to be yg lain, sebelum beli pk byk kali dulu k...tengok dulu samada semua tu keperluan bagi u or tak penting pon sebenarnya...jgn kita tgk org lain beli kita pn sebok nk beli, kang menyesal kemudian hari taktau...hehe

33 comments:

cha said...

i rasa senang jugak ada baby cot ni sbb takdela baby bosan u tak layan dia kan hehe. ish bahayala baby terlemas. kan byk kes cmtu. hati2 tau pasni

LisaLisut said...

i xrasa beli baby cot membazir. heheh. sbb mmg husband i yg insist nk tdo asing lebih comfortable. bgn malam tu normal la kan utk org baru ade nwborn baby.best gile cot si farish ni. i pn nk tdo dlm tu hahaa

Halimaton Hanafee said...

baby coat sy tersimpan rapi di rumah ibuku..hehe..tak gunakan pun...nasib beli RM100 je second hand

Cik Tqah said...

thnx for sharing nana.. hihi.. kene wat perancangan ni :P

.ieLah. said...

meriah gila cot farish! hehe

beli baby cot yg murah2 je. harap2 nak fully guna la, walaupon makcik2 kat rumah selalu cakap, mase kecik je die nak duduk dalam tu. 5 6 bulan nanti tak nak dahhhhh.. tskk T_T

Anonymous said...

Akhirnyaaaa review yg d tggu2 untk mak yg dlm dilema ni.. Tq nana.

izla said...

saya rasa ini keperluan.
anak buah saya dah 5 tahun tidur dlm bby cot lagi. saiz bby cot besar lah.
anak saya zarif dah 9 bulan.
kalau letak dalam bby cot je, macam dia tau je waktu tidur. terus mengiring gosok-gosok mata.

Asz Miza said...

I belum beli baby cot/playpen..tapi i rasa i kena beli sebab i ni jenis tidur lasak sangat! Husband pun dah cakap dari dulu i tido lasak sampai dia kena tidur kat hujung2 je. Hehe. Masalahnya tak ada space nk letak baby cot dlm bilik i yg kecik tu. Duduk umah parents kan..lain la umah sendiri mmg i ambil bilik besar. :D

ctmah said...

colourful!surely mata farish pun segar bugar jek :D
mula2 i rasa mcm x penting jek.tp dah SIL bagi, i grab je la tanpa segan silu.kekeke

puan.mila said...

masih duk pikir nak beli ke x..hehe..ganas la u nana, cian kat farish seb baik xlemas...

intan said...

i sangat setuju dengan baby cot dan dah beli pon.. sebab memang nak train tidur dalam tu, main dalam tu. klu i kene masak ke, biar die golek2 dalam babycot tu..

Mimy Hamid said...

Fayel ada baby coat ala playpen..maklang dia present...pada i berguna gak..kalau nak buat keje...then my mum jaga anak org lain gak kan..so tak la menyusahkan dia...cuma i tak ajar lg tido asing since dia masih BF malam...kena ajr gak ni...dah 6 bulan masih tak konfiden tinggalkan dia sorang..ingat kalau dia dah 8 bulan kot..

Syima Syaz said...

sama lah situation i..adik bongsu smp sek men tido dgn mak.dah halau masuk bilik sendiri tp tgh mlm akan ketuk sb nak tido dgn my mum...tp skrg dia dah jadi bujang la...tido bilik 'neng'...hehe.nasib baik takde nak tido dgn mak lagi...
i smp pindah rumah sb nak guna babycot.hehehe

cikpingu said...

meriahnye bby cot farish... dh mcm taman tema dh...

nnt farish tido dlm 2 k..kn byk mainan... best... :)

umie xde beli pun.. sbb skrg kt umah mama...lgpun kn umie tggl kt srwk.. aritu mule2 mmg nk beli n hasben kata ok.. lme2 xjd sbb.. cmne plk nk angkut bwk g srwk 2..hihihi.. jd 1kje lg la plk kn..

Mommy_Cha said...

momy cha beli baby cot mikhail tido situ cuma 3 hari pastu mealalak tanak dah..sedih tol! dah ler beli mahal2....grrrrr!grrr!

Ardini Humaira said...

dni nak belikan baby dni babycot tunggu dia 3-4bulan hehe

fifi tiez said...

alaaa..rasa nak beli pulak.abisla kena bebel dengan husband kalau cenggini

Shakina Farhan said...

adik bongsu kite sama! sorang lelaki pastu tido dlm bilik parent smpi ke besar..

mia-ina said...

mia plk nana terpiki kepentingan baby cot ni ble duk dlm 1 bilik..kena ajar anak gak agar x selalu berkepit dgn mak ayah..hehe..kacau privacy mak ayah lak aster berpantang...hehe..mia lak piki mcm tu sbb ada kwn kongsi cite...tp wat ms ni bg mia x ptg dulu..pntang rumah mak..hubby lak jauh...it's ok la

Cik Puan Rara said...

rara pon mula2 x nk bli.tp disebabkan suami nk bli jugak.so bia dye beli.tp mcm nana ckp lah,risau terhempap anak.better bg tidur asing.hehe

malynd_anggun said...

cot sgt bergune! thanks to my sister sbb adiahkan utk my mikhail...mikhail usia 2 minggu dah tdo sendrik dlm cot dia..heheh..

CikPuan Ira said...

baby cot bb umairah dah jd hiasan. tp dlm pantang ira guna sbb xmuat katil ;)

http://kamiboolat.blogspot.com

Fai CeritaCinta said...

wahhh, dahsyat tu sampai tetindih baby farish. hehe... nasib la fairsh tu belum pandai ckp lagi. kalau tak, habisss la maknya kena bebel. hehe...

ReYNa said...

i beli gak baby cot tp jrg guna sbb bb tdo sekali.huhu.sian bapaknya kena tdo kt sofa.tu la.dh nk kena ajar kut ni.

anaztasias nora aira said...

comelnya !!! bila la nak lawat nana dan baby ni kan :(

YanaHime said...

meriah betul baby cot farish, hehe! klu ada 2nd baby nt, mungkin pertimbangkan nak beli...my baby now mmg tak boleh guna baby cot ni sbb tido lasak & tak suka kena kurung

Miss Sunshine said...

yeay!! kita suka entri ni...
nana mcm tau2 je ape yg bermain2 di fikiran kite..
kite mmg tgh fikir nk beli baby cot ke tak...

Aya said...

samelaa kite..now ajar gak baby dok dlm cot even sekejap. mlm mmg tdo sekatil sebab dia pon jenis lemas time nyusu. so x berani letak dlm cot. tkt nnti mak nyer tdo mati lak, dhlaa anak plak jenis x berbunyi sgt.

Juliet_iRa~" said...

comelnya baby cot siap ada banyak mainan..hehe

belum kahwin n belum ada anak..hihi..

salam ramadhan kak :)

~YUN~ said...

I just realize yg babycot sgt penting bila afif asik jatuh katil je,yela,die tdo sgt lasak,so mmg ajar die tdo dlm tu..kite pn selesa,xterhempap die mase tdo..:)

aTy _faRed~ said...

i tak beli baby coat sebab tak tau mane nak letak..kalau letak kat bilik die jauh sangat pulak..kang tak dengar anak nangis lagi susah..tapi dah cakap ngan asben...anak kedua [ceh] nanti nak ade baby cot..sebab waktu tu dah pindah umah sendiri.. dan bilik lebih besar..:)

Anonymous said...

I galakkn beli baby cot sbb my doter sejak lahir until now masih tdo dlm baby cot...ade tdo atas katil tp jarang sekali hehehe

Anonymous said...

One more thing lupa nk bgtau my doter dh almost 4years old now hehehe...i suggest beli yg brand my dear sbb dia boleh dibawa travel mcm my one...siap beg lg..tilam dia anti kulat n ade warranty 5yrs...uols can google it under playpen my dear...one thing la, guna xguna atas disiplin parents, ade parents suka n guna...ade setengah suka tp at the end buat tmpt longgok baju kering like my sister huhuhu...1 more tip utk yg baru 1st baby, ur baby akan menangis or merengek, n as a parents let them be for 5-10mins bcoz they try to gain our attention to take n entertain them actually..diz tip was shared by my lecturer n it is proven to my doter, frenz..i just share my experience...