Monday, July 2, 2012

makan angin bersama si kecil

ENTRY NI BANYAK GAMBAR SEBAB SYOK SENDIRI...HAHA

fuhhh penat betol berjalan selama seminggu dgn si comel muhammad farish adyan ni *gaya penat tu mcm pegi oversea je kan* agak mencabar jugak la bawak baby yg umo dia tak sampai 2 bulan pon lagi masa tu...

mula2 kitorang pegi batu pahat dari kemaman...i balik rumah in law 3 hari je sbb hubby ada kursus kat KL...lebih kurang 5jam gak perjalanan, i letakkan farish dlm car seat je...kadang2 je angkat kalau dia nk menyusu sbb kesian jugak tgk dia terlentok dlm car seat tu...i rasa farish ni mcm suka naik kereta la....tiap kali naik kereta je mesti dia tido, sebab sejuk & tergoncang2 mcm duduk dlm rocker kot? hehe
ni kat pizza hut...hubby belanja ayah sempena bufday dia...farish behave je masa ni...i pulak dh pump susu awal2 sbb rasa mcm susah je nk direct feed pakai baju tu...time nk makan i letak dia dlm maxi cosi tu sampai dia terlelap sendiri...penat sgt agaknya...hehe

first day kat KL i saje ajak hubby pegi SPACE U8 mall, yg baru je buka kat shah alam...dalam tu still kosong tak banyak pon kedai yg buka...owh sblm tu kitorang dah cari baby carrier sebab bengang stroller dah order seminggu tp tak sampai2 lagi...ada mslh dgn supplier org tu ckp...

 
kitorang beli sebijik mcm pic kat atas tu...brand baby love...harga rm50++ kalau tak silap...tp pakainya sekejap je sbb i sakit bahu la bawak farish dlm ni...hubby lak mcm kekok je sampai terpusing2 kepala farish, maybe sbb dia lembik lagi kot...sudahnya kitorang decide nak cari stroller satu lagi yg murah2...

2nd day baru i keluar pegi OU, office hubby sblh OU je...sblm hubby masuk office, kitorang cari stroller kat jusco dulu...nasib baik jumpa jugak stroller under budget yg sesuai utk infant... 
ni ha stroller yg kitorang beli...brand sweet cheery, model LC200 tulsa jogger, 3 wheel...hubby berkenan dgn SCR9 tapi i cakap membazir beli yg tu kalau nk pakai skejap sgt...harga tulsa jogger tu rm120, i ingt nak let go rm90 la sbb baru pakai 2 kali...ada siapa2 nak beli tak??

lepas settle beli stroller, hubby pon masuk ofis...tinggal la i berdua dgn farish...iye2 je i belikn dia pacifier, tp dia reject...byk kali jugak i sumbat dlm mulut farish tp dia tak pandai nak latch, pelik jugak sbb kalau i bg minum dlm botol boleh je dia minum, takde nipple confuse pon...tp bila bg puting kosong tak reti pulak nk hisap...nasib baik dia tak meragam tau TAPI asyik nk menyusuuu je keje...tiap2 sejam i lepak kat baby room, tak menyempat pon nk shopping sakan...sepanjang kat OU, i tahan je nak buang air sbb takot nak tinggalkn farish kat org lain...huhu

3rd day kat KL i pegi OU lagi tp kali ni i pegi awal pagi...nak balas dendam tak dpt shopping semalam la kononnye...nasib baik hubby ada skali coz kursus dia postpone *kalau tahu postpone blh lepak lama sket kat batu pahat* haaaa time dgn hubby ni farish mcm pandai merengek2 sket tp kitorang biarkn je, lama2 dia senyap sendiri...haha...pulak tu time ni la dia nk kembung & poo poo sampai bocor pampers...

time nak makan ni la farish duk meraung dlm seoul garden tu...i cuba tidokan dia tp dia taknak, padahal baru lps menyusu tak sampai stengah jam...bila dh buntu sgt, i pon sumbat je nenen kat dia, hohh diam pon! haha...ni la 1st time i NIP, cover dgn pashmina (mcm lemas je anak tu duk berselubung)...
yeayyyyy finally mama dpt mkn dengan aman...dekat 3 jam okey kitorang dlm seoul garden tu, tak tipu!! tp i still frust sbb tak dpt shopping lagi :( lepas mkn tu kitorang bergegas ke bangi sbb nak amek stroller...tak menyabar okey nak dapatkn stroller yg dah order dekat 2 minggu tu...

hari ke-4 kat KL i ajak hubby pegi sunway pyramid...tak kire, i nak shopping gak!!! tapi sebelum tu kitorang pegi My Dear warehouse sale dulu...i ajak hubby pegi sana semata-mata nk beli nursing pillow...last time pegi harga dia rm50 je tapi kali ni rm62...i tak survey pon barang2 lain coz nak cepat, tak sabar dah nk shopping kat sunway...
tapi sempat jugak la snap pic stroller yg harga rm90 ni...not bad jugak kn??
hari tu farish tersangattt lah baik...tido je keje dia...4 jam skali je dia bgn nk menyusu sampai breast i dah engorged...EBM yg i bekalkn pon tak terusik & last2 buang camtu je...bila cerita pasal EBM ni kan, i langsung tak buat stock selama seminggu tu atas alasan fridge tak muat...huhu
akhirnya dpt jugak bergaya dgn stroller idaman hati...hehe...dapat jugak i puaskan nafsu utk membeli-belah...terpaksa shopping sakan sbb baju & seluar dah tak muat...hoiii bila la peha i tu nak mengecil sket??
last day before balik kemaman, kitorang bawak farish pegi kenduri kawen kat putrajaya...time ni pon farish sgt la behave walaupon dewan tu bising dgn mcm2 persembahan...org dukung & cium2 pon dia lena je tido...alhamdulillah mama dapat makan dgn tenang sampai sakit perut...hehe

p/s: i dh stat kerja...rasa sekejap je 2 bulan cuti...rindu farish la :(

31 comments:

Riny said...

mmg puaslah farish bejalan ye...sonokla dy..:)

LisaLisut said...

tu aaa kalau ckp contact i kt fb bole i turun g tgk2 kan anak u masa u nk g toilet kekekeke

SweetLikeWhat said...

comel sangat mama ngan farish..sonok die dpt jln2 ye...

aTy _faRed~ said...

bawak baby kecik berjalan memang penat sikit kan..:) i tak ley pakai carrier tu gak..sakit tulang belakang ai..baby pon tak mo duduk dalam tu..rimas agaknyer...:)

ainnazari said...

i pn awal2 nak beli babycarrier tp tu la, nnt nak suruh hubby yg pakai, tp nak bf kan kat i, last2 beli stroller je...nak bf, cover pakai poncho...aydan lak kalau pakai poncho i kena tgk muka dia, mmg kelakar la...

Mommy_Cha said...

KENDURI KAT PUTRAJAYA KAT DEWAN MANA TU? HEHEHEHEHEH :) AREA UMAH MOMY CHA JER TU KOT?

cikpingu said...

syok sis nana bershopping ek...

gud boy farishh..

LoVEaQshA said...

wah puas bejalan erk farish..sm cam adelia dok lam kete msti tdo,xpun mengalamun syiok kot kete goyang cam dodoikan dia..
Akhirnya quinny idaman da dapat erk,smla ngan adelia punye..:-)

Cik Rongoks said...

hai farish yg comel ! ^^ huhuhu

Bazilah (^0^) said...

seronoknye bershopping..

(^-^) ieYoe (^-^) said...

Nana nak jual stroller for rm90 ke? Nak booked dulu bleh? Nak tanye hubby la karang... Bleh ke booked?hehe

CikPuan Ira said...

bestnya beshopping besama..umairah dia x suka dok dlm stroller..kalau bb carrier tesegih jew..

~misshuny~ said...

comelnyer farish..hehe..memang susah kan jalan2 bawak baby kecik...tp hani nak rasa feeling tu smbil jenjalan ngan hubby bawak baby..sob sob

Lara is Veelara said...

nnti bby i dah dkat 2 bln,ingt nk bw jln2 gak..tp i pun cuak gak.....
susah juga ek nk bw bby umo kurang 2 bln ni jln2... :(

nana nmpak kurus je,mn ade peha tu nk kene kecik2 kn lg..ok jer

ctmah said...

sadis btol x dpt jumpe farish.huhu!btw malam td i mimpi u la dear!boleh plak u datang beraya kt rumah i.mcm sedara mara jek.hahaa

Pep@ri said...

nana nk jual ke stroller tu..bak cni sy nak beli =) contact me at wfaridah@mmc.mmu.edu.my

Mrs Azhar said...

ok la farish dh pandai minum botol. baby i xnak la. tggl seminggu je lg nk keje. risau btl. u ajar farish mcmana ek guna botol? pakai puting ape?

mia-ina said...

syukur..farish behave well ye kalian bw dia berjalan....hi, tgk gaya nana siap beli poncho menyusu..terfikir gak 1 day..how i am...nursing cloth pn x beli lg...aduhai mia..

erna said...

amboiii jalan sakan ye farish dgn mama. mula nak NIP,memang masalah. lagi2 baby yg belum pandai nak latch betul2.

cha said...

seronoknya apasal sume org shopping ni huwaaa sedih haha

Diyana Didie said...

wahhh berjalan sakan. n lucky u baby behave je kan. btw, me pakai baby carrier baby bjorn. takde plak saket bahu ke apa. sgt selesa n easy manage. baby pon selesa. senang jugak pakai baby carier kalau travel alone wif baby n nak cepat. ;)

mrs kayrul said...

puas la farish jenjalan kat kl ye..kayrul pun ada babycarrier macam tue..masa anak ringan dulu blh la lg dukung sekarang pas kat hubby jer suruh pakai...

Liyana Aziz said...

kak nana! npe x cakap nak berjalan kat shah alam! kalau tak boleh meet up akak dengan baby farish! hukhukhk

Cikpuan rara said...

nana kamu lg cantik lah lepas bersalin.heee.nana baby nmpk cm lemas je selubung cm tu.tp ok eh.

eh stroller tu murah lah.

Salmi Khairil said...

salam, seronok baby g jalan2..

izla said...

banyaknye stroller nana.
saya pon tengah carik stroller sebb yg ada ni tayar dia dah gelong sikit.
tapi dah berkenan kat 1 stroller ni kat website. baru nak gi pesan ngan member.

Cik Emie said...

bestnyeee jalan2 ngn family..xsabo nk jln2 jgak hehe..i balik kemaman dulu plan nk g gak lawat u n baby tp mcm segan plak haha..

Cheyan said...

hehehe..baby kalu g kenduri kawen mmg behave kut dia..sb ramai org dia tak mo malukan mak pak dia..sama cam alya ni..senyap sampai tertido..hehehe...

Best kan maxi-cossi ngn quinny tu..i suke gak..

UmyMah said...

comel la baby Farish tu diam je dlm stroller...

nurayunni said...

dear...stoller idaman hati tue u beli kat mne ye?

Mimy Hamid said...

dah ada baby ni...lagi lagi BF i dah tak rasa malu nak NIP..huhh...cover la kan..lg pun org dah paham...