Tuesday, July 24, 2012

Normal Ke?

alhamdulillah setakat hari ni i masih berpuasa walaupon fully breastfeed my baby...rasanya mommies lain yg fully bf pon takde masalah kan bila berpuasa?? dlm bulan ramadhan yg mulia ni jangan takot susu drop ke apa, insyaAllah akan ada rezeki utk anak kita ^_^

ok back to the topic...i nk cerita pasal farish ni...sejak bulan puasa ni kan, dia tido punye la lama!! dia akan tido pukul 9pm sampai la 5am tak bangun2..i pulak yg risau sbb dia ni tak lapar ke?? kul 5 pagi i bangun sahur i yg paksa dia menyusu...menyonyot la dia sambil mata terpejam, tu pn skejap je then stop...comel je tau!! hehe...akhir bulan ni farish baru nak masuk 3 bulan, so NORMAL KE dia tak menyusu lama camtu?? i takot la pulak dia tak cukup khasiat/zat & boleh buat dia kurus nnti...huhu...3rd jab nanti nak tengok berat dia naik banyak ke tak...

kadang2 org cakap baby nk beralih bulan ni mmg macam2 ragam sket...harap2 la lepas ni farish menyusu mcm biasa...mama rela tau bangun malam asalkn dpt tengok anak mama ni menyusu sambil mata tu terkebil2...sekarang ni, farish suka betol berborak...kalau cakap tu takmo berhenti, pantang je kalau ada yg melayan...sampai kembung perut tu...

hurmmm satu lagi nak tanya NORMAL KE tak kalau susu dlm bulan puasa ni mcm cair sket la...sblm ni warna susu mcm pekat kekuningan, tp sejak puasa ni susu jadi cair jernih...sbb pe ek??



buah hati pengarang jantung yg semakin membesar...

22 comments:

Diyana Didie said...

me pon sama mcm u. me dah tanya doctor. normal for that age. dia dah besar n pandai tidur mlm. kalau dia active, meaning dia ok lah. baby kena cukup tidur baru pembesaran dia tak tergangu. ;)

Ardini Humaira said...

ngee dni tak pasti sebab belum ada pengalaman :)

('',)pzAEdy~ said...

alaaaa makin shumel farish ni. hehehe. sejuk mata tgk insan suci ni kan. what a wonderful creation. semoga jadi anak soleh ye. btw, i x de jwpn utk soklan2 u. hehehe.

:: Sarah Zainuddin :: said...

Comelnye Farish! :)

Halimaton Hanafee said...

Normal kot.Anak sy ms nak ke 3 bulan tu dia mmg kurang susu.susu sekejap2 je..pastu bantai tido..hehe..tapi bila nak masuk 4 bln ni..adoyai....kuat ngempeng ..hehe

Mimy Hamid said...

nana oo nana...jangan risau my dear..semua itu normal...kita akan tido sleeping beauty lepas ni...baby dah selesa tido lama...

erna said...

Pasal susu cair tu, sebab kandungan makanan kita. Kalau makan makanan tenusu, mesti susu ok sikit rasanya. Kalau erna makan elok-elok, perah susu untuk iman pun cantik..je susu.

kalau susu cair, erna rasa kesian kat iman..

Wawa Yusoff said...

nana, anak i pulak boleh tido dari pukul 6.30 pm - 6.00 am. ha. 12 jam! asal i nampak je dia mcm gerak sikit terus i kejut2 bagi dia susu. x banyak, sikit pun jadilah. memang nak kasi dia minum jugak.

Susu I pun cair masa puasa ni. so i xleh nak jawab :p

Hunny Kitty said...

normal rasanya cos anak buah i yg lebeh kurang umur farish pun cenggitu skang nih...kalao dah tido malam alamat sampai ke pagi baru jaga

cikpingu said...

alolo.. pndinye die ltk jari cmtu... :) comel sgt

Cik Tqah said...

comelnye farish..hihi.. xtau nk jwb sbb xde baby lg..hihi

Asz Miza said...

Ala comelnya Farish buat tangan kat mulut camtu..kejap je dah besar kan..:) Pasal susu tu betul kot ape cakap Erna cakap. :)

ibuhebat said...

susu cair mungkin sebab kita tak makan siang.. biasa susu pekat kalau kita makan.. pernah gak pam waktu tak perut kosong.. mmg susu cair.

ctmah said...

hi farish..chak!!!sorry dear,xde pengalaman lg :)

Cheyan said...

Baby memang cam tu kut Nana bila umur dah nak 3 bulan..anak I pun sama gak..tidur memanjang ja..mula2 risau jugak, tp org kata normal..mlm tidu kul 9 bgn kul 5 camtu..tp siang dia banyak jaga la..then susu pun abis banyak..

pasal susu tu pulak..pg2 pekat la jugak susu tu, tp kalau dah petang tu cair ja..org kata mkn byk kurma tuk banyakkan..

Comel la farishhh..geram tgk dia letak tangan kt mulut tu..

Mommy_Cha said...

biasa kot gitu..kdg2 baby nih ade peel masing-masing...tak semua sama kerenahnya..makin berubah bulan makin lain caranya...

izla said...

lamanya..
kalau dia tak bangun, nana cuba sumbat je kat farish.
sian pulak kat dia tak minum susu...

mia-ina said...

bgs juga entry ni..+ pengetahuan mia

CikNaa said...

anak ciknaa pun dh same..dh masuk 3bulan,dia kuat tido je. mcm normal la kot tido 5,6jam lepas tu baru lapar..

thisisfarhana said...

baby fana masa nak beralih bulan pun camtu dulu. kite ni risaula n bg gk susu kat dia, baby nangis2 takmau. pastu google n baca2, normal je rupanya.

psl susu tu, rasanya normal la sbb kita puasa kan x makan, tp selain byk minum time mlm2 tu & amik kurma, fana amik multivitamin yg blackmores tu, alhamdulillah susu masih nmpk pekat n creamy mcm biasa.. hihi.

aTy _faRed~ said...

same ar ngan anak i...kemain lame die tido...memule risau gak..tapi biler die bangun sengeh2 mintak susu..haa..ok ar kot..:) -maknenyer tau die cukup tido..cukup tido maknenyer elok tuk tumbesaran die...:) yang penting die tetap menyusu ngan banyak..;p

Liyana said...

comelnye farish :)