Thursday, July 26, 2012

Puasa + Baju Raya

Alhamdulillah masih lagi bertahan utk puasa sampai hari ni walaupon kadang2 ada rasa pening macam nk pitam lepas breastfeed farish...padahal masa sahur tu dh mkn nasi + kurma + susu...maybe sbb dh byk pakai tenaga kat office kot...konon nak kurus puasa ni tapi nampak gayanya tinggal harapan je la sbb byk giler mkn masa sahur & berbuka hihihi...i ni kerja sendiri so 9am i akan susukn farish dulu sblm pegi kerja, lunch 1pm balik semata-mata nk susukn dia lagi then 5pm sampai rumah susukn dia lagi...jarak rumah dgn office 5min je...best kan?? :)

puasa tahun ni adalah pertama kali sebagai seorang mama & 2nd time as wife...tapi yg sedihnya tahun ni tak dpt puasa sama2 dgn hubby *kesat air mata*...teringin sgt nk buat sahur & masakkn best2 utk hubby masa berbuka (eh pandai masak ke masalahnya?)...entah apa la agaknya yg dia mkn kat sana kn?? hurmm takpe la, insyaAllah 4 hari sebelum raya dia balik...yahoooooo dia nk belikn kek lapis sarawak byk2 *terbayang-bayang berat akan naik mendadak* i tak dpt nak bergaya sakan la raya tahun ni dgn lemak berketul2 kat badan...tu la, siapa suruh tak control makan...org lepas pantang turun berat badan tp i naik 5kg!! ayoyoooo~

ok nak cerita pasal baju raya...cehhh puasa baru 6 hari dh sebok pk pasal baju kn?? bak kata ustaz, dlm bulan ramadhan ni sepatutnya duk pk nk tambahkan pahala amal ibadat, tp kita ni duk sebok pk kuih raya la, baju raya la & duit raya la *i la tu*...

i sebenarnya byk beli kain pasang sblm puasa hari tu (konon2 nak sedondon la dgn hubby) TAPI malangnya seminggu sblm puasa baru nak cari tailor, memang takde org nak amek tempahan la kan?? huhu...so terpaksa la cari baju yg ready made...asalnya i ingt nk buat baju yg ala-ala kaftan tu sbb longgar & senang nk selak utk breastfeed nnti...i ni kureng sket dgn maternity wear sbb rasa mcm makcik2 lak kalau pakai baju gitu...hihi sorry :p

so dgn tidak sengaja i dah beli selai baju raya...tahun ni i plan nk beli 5 helai baju raya coz baju kurang i yg dulu byk tak muat dah!! menangis tau tengok baju2 kurung moden yg tergantung dalam almari tu...so ni baju yg i beli tu *gedik nak tayang*

Jovanna by Jovian Mandagie
tapi bkn kaler ni yg i beli, i beli kaler light blue...walaupon i ni agak bambam tapi i petite so banyakkkk la kena alter baju ni...huhu...perasan tak tahun ni byk designer keluarkn baju raya?? yg rizalman ramai ckp tak brp lawa sgt, yg hatta dolmat punye design OK not bad jugak...

camne dgn puasa & persiapan raya korang??

28 comments:

Cik Tqah said...

wah wah.. nanges gak cik tqah kalau nk beli baju ni..raya tahun ni baju banyak gila..sebab g bandung n vietnam ritu.. mmg xwat dah.. hihihi.. pk nk kawen je laa :P

Bazilah (^0^) said...

cntikkk nye baju raya nana. bazi satu ape pon x beli lg utk raya nih. mengenangkan perut dah membesar dgn jaya nya, tggu last minit lah kot baru beli hihih.

Asz Miza said...

I macam tak ada planning je nak beli baju raya since raya dekat sini je..huhu..kalau beli pun jubah je kot? atau baju kurung yang boleh muat perut ni..hehehe. :D

cha said...

alah sian hubby jauh takpe 4 hari before raya sempat u buat sahur utk suami tu. hehe

yela baju rizalman tu biasa je bg i. lg satu sbb i xnk beli nnti sedondon plak org ofis i sume pakai baju rizalman time jamuan raya :p

i tak beli lg baju raya. tema kaler pun takde lg ni. huhu

aTy _faRed~ said...

same..tak suker pakai maternity wear sebab rase macam tu gak..heheh..i pakai kebaye loose tahun ni..sebab senang nak bukak butang tuk susukan anak..:)

Wawa said...

Pakai baju kurung moden tp tk bape nk ketat...senang selak2...bju kurung nursing byk da abes n klu ade design lak tk cantek...wuwuwu

Cheyan said...

duk tunggu zalora, masuk cart tak leh nak bayar..sedih...

PUAN SUE said...

su tahun pakai jubah je..tema family tahun ni..hihi...tak sabar

Cik Rongoks said...

cantiknye baju . huhu
ika pon kaler biru jugak tahun ni ^^

Cik Puan Rara said...

hehehe xpelah,xdpt sedondon pon xpe.lain kali boleh.rara tahun ni pakai kaftan je,sbb mmg x muat apa baju pon.

Shakina Farhan said...

kl pakai baju jenis ni nampak tinggi tau..!xsbr nak raye wlpun tgh 37w time tu..nak mkn byk2..

izla said...

wahh cantiknya baju jovanna tu.
sure nampak gojes nanti!!

Lara is Veelara said...

i x beli pn baju raya....sbb lemak berketul2 gak.....nanges!

Liyana said...

baju kurung moden je kot, tp mngkin beli mlm raye, haha... yela 2-3 hari nk raye baru abis pantang :D

Mimy Hamid said...

tahun ni kami nak akan sedondon sampai raya ke dua..weee tak sabar...raya first warna hijau...raya kedua oren...badan i besar so memang kena tempah la...kurung moden je pun

Gadis said...

tahun ni x buat persiapan sangat sbb dah ready nak balik jb ready utk bersalin n berpantang je ni...hihihi

.:shura shushi:. said...

Hai nana, lama rasanya tak drop comment dekat sini :))

Lawalah baju tu, baju Rizalman ada juga yg i tengok lawa tapi ada juga yg tak TAPI i tak beli pun

MizaShoppe said...

hehe..cntik baju sis..sy tahun ni terlebey semngt..dah anta tailor 2minggu sblum puasa then sehari sblum puasa dah siap..huhu..nasib baik la..3pasang ajew tmpah..the rest nk beli ready made..tp..takot xmuat....

ctmah said...

seronoknya dapat melaram baju raya. i takde beli 1 helai pun baju raya.semuanya tunggu lepas bersalin nnt.hehehe

Diyana Didie said...

persiapan raya semua utk baby hehe diri sendiri belom ada. cantik ur baju. tak sabar nk tgk u pakai

cikpuanputeri said...

cantiknya baju nya.. suka suka. Tahun nie, satu je baju raya..hehe

YanaHime said...

tahun ni duk excited nak raya dgn anak, jadi pujuk2 hubby nak pakai sedondon...baju anak toknya excited nak jahit jd kita ikut je laaa...

Obat alami asam urat said...

mantap baju nya sangat cantik cantik ,,,,,

aku suka dengan baju nya ,,,,,,

Obat alami asam urat said...

mantap baju nya sangat cantik cantik ,,,,,

aku suka dengan baju nya ,,,,,,

nn lylyn said...

slmt brpuasa ^^ salam prkenalan

safiyyah osman said...

Piya smangat dok beli bju adelia ja..baju sdri still dok cri lgi..bknan bju jovian tu jga..tp y labuh skit tu..huhuhu..

obat maag kronis said...

salam sukses ,, salam kenal juga, mantap sekali blognya

Obat infeksi saluran kemih said...

baju baru alhamdulillah yh.. :)semoga hati juga kembali menjadi baru //