Wednesday, July 11, 2012

Rumah oh Rumah

dah setahun lebih kahwin tp kitorang masih menumpang kat rumah my family...dah lama sangat berangan nak duduk rumah sendiri tp tak kesampaian lagi...kesian kn?? hehe

dulu pernah propose kat my dad cakap nak duk rumah sewa...masa tu i tengah mengandung...tp my dad tak kasi...dia kata bahaya kalau duk sorang2 coz i ni dlm kategori long distance marriage...sebulan hubby di darat & sebulan hubby di laut...tapiii time sebulan hubby cuti tu la kitorang nk privacy sket...

my mom pulak ckp daripada sewa rumah baik beli or buat rumah sendiri je...haiyyaaa byk pulak faktor yg kena consider kalau nk beli or buat rumah...nak-nak in term of money, kena la intai poket dulu kn?? hihi

dah lama berkenan kat design rumah camni...ohhhh encik hubby, silalah baca blog ni supaya kamu tahu keinginan isterimu ini....kekekeke...amboiii over la pulak nk yg besar2 camni *lagak mcm org kaya je*...i juz suka design cmni, kalau dpt buat 1/4 daripada size tu pon dah kira okey...for me design ni takde la up to date sgt tapi i SUKA!!

tak sabarnya nak ada rumah sendiri, nk deco cantik2...bila la agaknya dpt merasa kn?? doakan kitorang k...nak beli or buat rumah bkn satu perkara yg mudah...lagi2 kalau kita nk rumah yg elok, cantik, luas & selesa...jadi kena bersabar sket la kn??

sekarang dah ada anak, so blh slow2 plan pasal rumah ni...bila papa kerja sebulan, farish boleh la teman mama ^_^  ya Allah permudahkan la urusan kami suami isteri...amin~

26 comments:

S.n.Fariza said...

InsyaAllah dipermudahkan.
samalah.. tgh cr rumah juga..

izla said...

betol tu, semua orang impikan nak duduk rumah sendiri yang selesa.
takpe nana, kayuh pelan-pelan.

ctmah said...

Amin.. Insya Allah ada rezeki kamu dear.i pun dah beli umah gak, tp wat masa skang ni apartment jelah yg mampu. tu pun struggle gak la nk bayar sewa uma n umah sendiri.umah yg beli tu ujung tahun depan baru siap..fuhh!rasa lmbt sama sekali!

Anonymous said...

salam.
nana,beli2.i doakan:)cepat2 beli, harga rumah/tanah lot makin naik year by year.best tau ada rumah ni kan, nak deco suka2 je leh buat.xsabar nak dapat kunci hujung tahun ni.hee:)alhamdulillah umur 25 i da beli rumah, u pun sama nanti.amiiin:)
nuha

The Teal Flat Shoes said...

i pon menumpang duduk rumah family sementara nak stabil. tp kadang-kadang tu, mmg terasa nak privasi. bukan taknak duduk sekali dengan family, cuma, privasi tu kurang sikit. hehehe...

im eyeing on house property as well tp mahal rumah2 sekarang ni. :(

insyaAllah moga dipermudahkan urusan kita semua. :)

elle's laaa~ said...

insyaallah kak nana... semoga dipermudahkan semuanya.... ;)

Bazilah (^0^) said...

amin..semoga dipermudahkan. dulu masa memula kawen pon ktorg duduk dengan family tp xpe masa tuh sbb ktorg ni PJJ masa 5 bulan usia perkahwinan hehe. lepas dah duduk sama ktorg cari rumah sewa. skrg tgh intai2 rumah utk di beli. rumah skrg mahal2 wuwuuuu

aTy _faRed~ said...

aminnn...semoge dipermudahkan...memang kalau sorang2 mase pegnan dulu tak sesuai ar dok sendiri..lagi2 anak fes kan..so now..dah ok sikit..dah ley merancang tuk next step lak ek..:)

Gadis said...

aminnnn...

semoga semuanya dipermudahkan...

Gadis sekrang ni pun dok sorg2 kat umah..
lagi husben keje shift...
bile time malam mmg sensorg..
kalau time siang x kisah sgt...
huhuhuhu

puan.mila said...

insyaAllah nana, ada la rezeki tu nnti..mila pun masih mnumpang rumah makcik asben, y pelik nya hubby dh beli rumah tp dibaginya org menyewa..hoho

Cheyan said...

insyaAllah..niat baik selalunya cepat dapat..beli skng, jgn tunggu lama sb harga rumah cepat naik..

cikpingu said...

insyaallah rzeki rumah 2 ade.. cume cepat atau lmbt je...

umie n hasben pun msih pening2 kepala..
nk wat rumah sndri or beli rumah dh siap..

MizaShoppe said...

insyallah sis..semoga d permudahkan..
huhu..skrg harga umah makin naik..klau last year hrga dlm 100k..this year double...
klau dream house...heee..cari tanah then bina sndri sis...rasanya lg ok dr beli umah taman...

naney said...

baik beli umah sekrg...nnt thn2 akan dtg harga hartanah makin naik...kami ni tanah dh ada tgl nk buat rumah je...tp tu pun bkn senang..perlu duit gak tu...

pizet said...

nnt ada la tu rezeki insyaAllah...leh deco cantik2

Ardini Humaira said...

teringin dni nak beli rumah sendiri :)

cha said...

mmg btul kan u takde privacy klau rumah org ni even rumah parents sndiri.takpela bersabarla mane tau ada rezeki u ok :)

Asz Miza said...

Nana samalah dengan i dari kawen sampai skg duk umah parents. Tak syok plak rasa mcm takde privacy+nak manage family sendiri. Insyaallah ada rezeki Nana nanti. :)

erna said...

banyak perkara perlu consider bila nak ada rumah sendiri. Insyallah...semoga d permudahkan segala :)

YanaHime said...

alhamdulillah, lepas 4 tahun kawin br dapat merasa umah sendiri....moga nana pun dapat merasa duduk rumah sendiri, insyallah.

mia-ina said...

mia pun tringin nk ada rumah sejak dok ngandung ni..kebetulan suami dh beli tanah..kami nak pelan2x wat rumah sendiri gak..x mau beli ...yela, target dpt dok kampung di perlis semula dgn hubby...

bunga daisy said...

rumah sekarang ni makin lame makin mahal. kalu ade rumah yg bole dibeli , beli aje ...tak rugi kalu beli rumah....kalu tak nak duduk lagi bagi sewa..tak rugi..i dulu mcm tu la..dh beli tapi still duduk rumah parents. rumah kami , kami sewa. now kitrg nk privacy jd kami pun pindah..

Liyana said...

amin... same la kite teringin nk de rumah sndiri jgk... xpe pelan2 kayuh.. :)

MyHaPpInEsS said...

Jasmin pon alami benda yg serupa...my dad x bg langsung...siap ckp "ayah buat umah besar2 nie tuk kamu..jgn nk ngade2". Sebelum tue jasmin ader bgtau nak sewa umah kat ayah..nasib baik hubby steady jer cume kadang2 nk manje2 susah ckit hihihi

Nana said...

samalah...sedang mengimpikan untuk beli rumah...dah lama menyewa...rasa rugi...

bezanya...saya tak duduk ngan husband & anak jer...tapi mak ayah sekali...=P

salam kenal, nana!

Mimy Hamid said...

i pulak dah ada beli umah..tp jauh kt sg buloh...umah tu masih baru lg..api pun tak masuk lagi...but we all plan tetap nak pindah..my mak macam tak bg lagi..sejak i jatuh tangga tu diorang alert biar la Fayel dah setahun..Insya Allah