Wednesday, August 1, 2012

farish 3 months old

alhamdulillah...tak sangka my baby dah 3 bulan...cepatnya masa berjalan~

0 - 30 HARI:
masa mula2 melihat dunia...hensem tak saya? hehe
  • berat mula2 lahir 3.35kg, tinggi 53cm..dah 30 hari berat 4.65kg, tinggi dah lupa! 
  • baru tengok dunia pon dah pandai latch tau...tp punye la kuat farish ni isap sampai mama merana sbb miss N melecet...
  • syukur sgt2 farish tak kena jaundice (reading dia below than 9)...ramai ckp kalau time pregnant minum susu kambing, anak yg lahir insyaAllah susah nak kena jaundice...sepanjang pregnant i mmg amalkn minum susu kambing & habatussauda...
  • time ni mmg dia banyak tido je la...tp mama takleh nk tido sgt pon sbb setiap sejam kena susukn dia...farish ni pulak menyusu sambil tido...cute je tau :)
  • farish sgt kuat poo poo & wee wee...caya tak kalau i cakap dalam sehari tu 8-11 keping diapers kena pakai...mula2 pakai mamy poko, sudahnya i tukar petpet je...jimat sket *kopak la mama*
  • masa sebulan, mama dh bawak farish jalan2 dari kemaman ke kelantan...hehe
  • tido mesti dalam air-cond baru lena...kalau buka kipas je, memang merengek je la taknak tido...
  • yg paling i tak boleh lupa, dia pernah kencing pancut kat muka i!!! huwaaaaa sejak dari tu i serik dah...kalau tuka lampin dia mesti i tekup dgn tisu kat "bird" dia tu...hihi
30 - 60 HARI:
  • berat hari ke-60 adalah 5.72kg, tinggi lupa lagik, rasanya 60cm kot?? i ada tulis semuanya dlm my 1st year book tu tapi malas pulak nk tengok...hihi
  • time ni dia mcm dah boleh fokus, suka tenung org lama2..
hai...saya ada gym...saya nak badan berketak-ketak
  • time tido suka senyum sorang2...entah mimpi apa la agaknya kn??
  • masa 2 bulan, mama dah bawak farish dari kemaman ke batu pahat...balik rumah tok wan..hehe
  • tido taknak kena bedung, tangan mesti nak ke atas macam org angkat takbir
tengok la saya tido camne...hihi
  • tido berdengkur mcm org tua!*tiru siapa la ni agaknya*
  • dia mcm dah boleh cam bau & suara mama dia...pantang i panggil nama dia mesti merengek nk mintak dukung
  • kalau nk menyusu je, dah pandai tau mengiringkan badan & carik miss B sambil mulut tu muncung...comel sgt!
muka happy lepas menyusu
  • yg lawaknya, farish ni mesti menangis kalau dengar kentut dia sendiri...tu la, siapa suruh kentut kuat sangat! hehe
60 - 90 HARI:
  • belum pegi bawak farish cucuk lagi...insyaAllah weekend ni nk bawak...semalam timbang farish kat rumah dh 6.5kg...tp xtau la accurate ke tak coz i naik penimbang tu dgn farish then i tolak dengan berat i bila sorang.
  • dia dah pandai nk capai barang2...dia dh boleh respond kat bunyi & warna...suka sgt dia kalau denga muzik.
  • suka tido mengiring..lepas tu tido pusing sampai 45 darjah...ganas betol anak mama ni tido.
  • setakat ni, baru 2 kali dia meniarap sendiri...tu pon nampak mcm susah je dia nk betulkn kepala
  • dh dekat 3 bulan, mama bawak farish jalan2 dr kemaman ke IKEA...wahh kuat berjalan kn farish ni?
mama bawak saya makan meatball kat IKEA
  • suka berborak...mulut tu taknak senyap, pantang ada yg melayan.
  • nak tukarkn pampers dia sangat susah sekarang ni...dia taknak duk diam, asyik nk tendang2 je
  • suka mengekek kalau ada org agah dia
  • tangan tu dah cuba utk capai benda2 yg dekat dgn dia
  • suka isap jari sampai comot mulut tu
nom nom nom...jari saya sedap la
  • dah ada waktu tido sendiri...malam stat tido kul 8 or kul 9, bangun kul 5 pagi *yeayyy mama dpt tido dgn lena dibuai mimpi*
  • hari ni dah 3 hari dia batuk kahak...risauuuu :( tp doktor ckp paru-paru dia OK & doktor taknak kasi ubat...doktor ckp continue je breastfeeding
  • alhamdulillah setakat ni farish masih exclusive breastfeed
30 julai 2012, genaap saya 3 bulan ^_^
sepanjang jaga farish, i rasa dia ni dlm kategori baby yg mudah dijaga kot...dia jarang menangis, kalau menangis pon skejap2 je & suara tak kuat sgt...suara dia kasar tau, ramai yg ckp camtu...setakat ni, dia mudah je tido kalau campak kat mana2 pon...letak dlm stroller ke, rocker ke, semua dia boleh setakat ni...harap2 la farish ni tak banyak songeh bila makin membesar...amin~

budak tak sihat yg mama bawak pegi klinik...doakan farish sihat2 je k...risau sebenarnya...hukhuk :(

34 comments:

Cik Tqah said...

haish..geram je tgk die..semoga farish cepat sembuh..aminn

Siti Asiah said...

kesian farish xsihat ye...mg cepat sembuh ye...bb sy plk selesema...

mia-ina said...

suke tgk aksi farish & best tgk dia tido kat set tilam kekabu yg nice tue nana

asha said...

tembamnyer pipi farish..meh, asha nak cubit.hehehhe

aTy _faRed~ said...

yang penting makin hari makin hencem..:) lawak ar farish nangis dengar kentut sendiri...;)

izla said...

hahaha...saya pon nak tau berat anak wat camtu gak.
naik penimbang ngan baby, pastu naik penimbang sekali lagi sorang2, pastu tolak. dapatla berat baby. hehe

the awesome trio said...

gerammmnye! comei sangat tang dia gelak tu.

Nana said...

seronok tengok anak membesar

hayati hashim said...

sekejapan saja masa kn nana...
insyaALLAH xde pape tu.. sihat2 ye farish yg bam bam

veesakura said...

alahai, get well soon ya farish. sekejap je dah 3 bulan ek. farish lagi bam bam dari hussein nih. hehe

Puan Ira said...

moga farish cpt sihat yew..cantik la tudung nana..beli mana??

Cheyan said...

cepat masa berlalu..alhamdulillah dah 3 mo...

Liyana said...

farish makin hensem :)
lawak je nangis dgr kentut sendiri..eheheh

Lara is Veelara said...

comel je die nangis dgr kentut sdiri.hheheehe..iman hr tu pn batuk...tp as long as x msuk ke paru2,insyaAllah xda apa2...

Gadis said...

bab yang farish kentut tu yang comel...hihihihi....

S.n.Fariza said...

seronoknya...
baby comel

PUAN SUE said...

ANAK YG BIJAK!

sara petakbunga said...

tiba2 x sabar nak anak...

Riana said...

comelnyer farish..sendiri kentut sendiri nagis ye farish..haha..moga cepat sihat =)

BLuRpL3 said...

Kesian mama dia, kecik2 dah kena "kencing" dengan farish..
hehehe...

Fiza Zainol said...

Comelnya farish...hepi tgk mka farish ni..

cikpingu said...

membsar dgn sihat ye farish... :)

ctmah said...

alalala..geramnya tgk farish..i rasa cam suwit sgt bila bace entry u ni..mcm2 experience ada kn

malynd_anggun said...

get well soon farish! cute la awk! :)

Asz Miza said...

Cepat je dah 3 bulan Farish kan..comel je..makin semangat n tembam.. :)

CikNaa said...

razin 22 aritu 3bulan..lebey kurang je dia ngan farish ni. dh makin lasak skrg..huhu. part tido tu ciknaa pn ske..bole la tido lame cket skrg ni :)

.ieLah. said...

nana, seronoknyaaa! kejap je Farish da 3 bulan! hee

anaztasias nora aira said...

adoiiiiiiiiiiii, comelnya !!!

Miss Sunshine said...

semoga farish membesar menjadi anak yang soleh... Ameen.

etty said...

kentut sendiri??? wakakakaka...

Ayu Jannah said...

Nana..nak tanya...budget utk pampers bulan2 biasanya berapa ek?? untuk pet pet...?

YanaHime said...

anak mama ni, muka sejibik mama dia

Syima Syaz said...

farish....bekas menantu..hahahha

alaaahai comelnye awak.tu lah nana, u masa preg tenang je kan.anak pun tenang..i ni...pregnant kalau diluar mmg tenang, kat dunia lain i jadi lain... nasib baik dgn husband jadi sgt sgt baik....

mintak2 lah baby i mcm farish..

Schaz said...

bestnye tgk baby dah kuar..leh main2 ngan baby..i bru je nak mula perjalanan 9 bln...insyaAllah=)