Wednesday, August 8, 2012

Resepi Dan Kisah Di Bulan Ramadhan

alhamdulillah walaupon agak penat sket bulan puasa ni, tapi seronok! tak sabar nak tunggu hubby balik lagi 6 hari, mesti bertambah-tambah seronok nanti...hehe..

rutin i, hari2 bangun 4.30am (yer, i tahu i bangan lewat...hihi)...masa bangun tu wajib kejutkan farish utk menyusu sbb dia tido dari pukul 8 malam tak bangun2...lepas breastfeed, tukarkan pampers dia dulu then baru la i terhegeh-hegeh pegi dapur...normally pukul 5 jugak baru i kuar bilik dgn muka tak cuci! hahaha *kalau laki ada, takleh buat camni, kang pengsan dia bau bini dia*

9am baru nak keluar rumah utk pegi office...rumah dgn office lebih kurang 5min je, best kan takyah rushing or hadappp dgn jalan jam?? hehe...mcm biasa, waktu lunch i akan balik rumah utk hantar EBM...so far stok susu farish dlm deep freezer tu tak terusik pon sbb hari2 i bekalkn yg fresh...stok pulak makin hari makin bertambah...alhamdulillah~ 
mama dgn ayish si dahi jendul, si rambut kerinting

bulan puasa ni pukul 4.30 dh boleh balik rumah...bila sampai rumah barulah i sebok2 nak memasak...tp i tak masak main course pon, tu kerja my mom...i juz buat side dish or dessert je...malam pulak i akan susukan & tidokan farish pukul 8...lepas tu terus siap2 utk pegi terawih kat surau...balik surau pon, farish masih nyenyak tido...good boy anak mama ni, memahami betol...hehe

okey i nak share resepi yg buat sepanjang bulan ramadhan ni (jgn terliur tau)...
jus tembikai dgn fruit cocktail...dibuat dgn penuh kasih sayang...ewahh~ tapi syok sendiri la sbb hubby takde *feeling romantik sorang2 je la*

 bruschetta yg i suka buat lepas balik terawih...org lain bulan puasa kurus, i gem gem...

 cheese cookies yg agak muak...i takleh makan byk cookies ni....

 lemon cheese cake yg lemak masam manis...

choc chips cookies...tp ni versi lama, yg baru i buat bentuk dia mcm biskut famos amos tu...nak bawak balik rumah MIL raya nanti...

 double layer caramel pudding with fruit cocktail...yummy~

 kuih puteri mandi...kenyal2 kuih ni~

tiramisu...i addicted dgn yg ni...bagi makan satu bekas ni pon boleh habis kot? hehe

almond brownies...ni pon nak bawak balik rumah MIL utk raya :)

nak resepi?? meh visit blog masak2 i...DAPUR NANA

28 comments:

ni@ @in said...

menguji keimanan betol buka blog nana hari ni..huhuhu


nana comel la pkai tudung tu(^__^)
ayish pandang ape tu??

cha said...

sedapnyaa. nak buatla simple je tp nampak sedap :D

Cheyan said...

Nana, acane nak buat bruschetta ni..cam mengiur kan..

eeeee..terliur la bulan2 puasa2...banyak gila makanan yg nana buat...

aTy _faRed~ said...

peerrgghhhhhhh...rajin giler nana...i ni laki depan mate pon tak buat semua ni...

wawan said...

Rajennya masakkk I nak potong bawang pun xsempattt T.T

LubLy said...

ayish comel sgt..huehue..

akak iman lebly tganggu tgk gmbr mknan nieh kak =.=

Mommy_Cha said...

halamak nana oiii makanan nama pelik2 nih lah yg sedap yer tak...jap akan ku jengah page blog resipi mu..aduhaii terliuq nih..naseb tak pose..jeng-jeng-jeng...

Liyana said...

perghh.. rjin giler nana... untung ur hubby.. hehe

~misshuny~ said...

rajinnye nana...makanan tu sume nampak meyelerakan..yummie

CikNaa said...

ya Allah terer nye nana ni..sure la suami sayang tip top nye :)

erna said...

ini entry menguji keimanan la nana...adui...lapo lapo lapo :P

('',)pzAEdy~ said...

perghhh!! dessert u sume mantop2 la.

nida-razak said...

nana... i terliur kottt...huhuh....rajinnya u buat desert...

amani qistina said...

dah siap salin resepi tggu nak buat je hikhik..:)

PUAN SUE said...

bestnye..pandai masak su..ermm.suam2 je..hihi

ctmah said...

adoi nana!u buat i kecur sepanjang masa ni...nak pengsannnn

izla said...

brownies tu buat saya tak tahan..

anaztasias nora aira said...

nana ! saya terliur skrg. camne ni !

Mimy Hamid said...

nana yang rajin teramat!!! ok nak terjah dapur nana ..nak curik resepi cheese cookies..blh yer

UmyMah said...

wow....i terliur la tgk ur double layer caramel pudding with fruit cocktail tuuuu....meh resepi nak cube..sbb my fav ni...

Syima Syaz said...

alahai nana....rajin nye u...i yg dah cuti ni pun dah hilang sifat rajin sbb dok dgn my mum, nanti i baru angkat kuali dia dah monitor sukatan minyak...

mia-ina said...

pergh terror nana wat desert..mia lak tau msk lauk-puak ..desert kuih ni kurang..aduhai...

veesakura said...

nana: rajinnya u! i dpt masak sekali sekala je sbb dok umah MIL skang ni. kt umah MIL,i x msuk dapur sgt sbb takut weyh nak kaco dapur orang. kang bersepah bagai mau membebel my MIL. hikhikhik

miszatie said...

pandainye nana masaaaaak!!!..yeayy memang follow dapur nana..^_^

YanaHime said...

adoyai! lag best dr pasar ramadan

cikpingu said...

teringin caramel 2.. nyum3

Aya said...

wah2...shedapnyee. bleh masuk masterchef nih :D

Diyana Didie said...

Pandainya masak! Mmg terliur pin ;p