Wednesday, August 15, 2012

Susu Ibu vs Susu Formula

org yg menyusukan anaknya dgn susu ibu berkata kepada org yg menyusukan anaknya dgn susu formula:
- anak minum susu lembu nanti perangai pon macam lembu
- nanti anak kerap sakit / tak sihat
- kulit anak tak cantik / tak gebu
- sebab tu badan anak tak tegap
- tak mungkin la susu badan takde
- nanti anak tak cukup zat
- banyak sangat bagi alasan nk breastfeed
- mak tak sayang anak sbb tu bagi susu lembu
- nanti anak tak bijak

org yg menyusukan anaknya dgn susu formula berkata kepada org yg menyusukan anaknya dgn susu ibu:
- kedekutnya nak beli susu tepung
- aku pakai susu paling mahal & terbaik
- menyusahkan diri je nak pam semua tu
- susah babysitter/org yg jaga nak handle EBM
- bagi baby susu frozen, susu tu basi, tak fresh
- ketinggalan zaman
- tak cukup masa nak pam/buat stok
- takot breast londeh / tak mantap
- sian anak tak kenyang
- org miskin je susukan anak dgn susu ibu
- ish, buat malu je susukan anak depan org

alasan, pendapat, pandangan, teguran, hinaan dan kata2 tu akan tetap berterusan malah bertambah, bertambah, dan bertambahhhh...

memang tak dapat dinafikan susu ibu adalah yg terbaik, semua orang pon tahu kan?? tapi ada sesetengah ibu terpaksa jugak bagi anak dia fm setelah macam2 usaha dah buat tp susu badan sendiri tak keluar/tak banyak...kalau dah usaha mati-matian tp susu still tak banyak, apa hak kita nak blame ibu tu kan?? sorry la, i mmg agak menyampah kalau org asyik cakap "tak logik la susu takde" "mana boleh susu tak keluar", macam2 la lagi...walaupon setakat ni i masih lagi exclusive breastfeed farish, tapi i cuba memahami dan meletakkan diri sendiri dalam situasi ibu2 yg terdesak bagi anak minum fm...mungkin hari ni rezeki kita, esok2 kita taktau camne pulak nasib kita kan?? so tak payah nak berlagak sangat la kan??

tapi sebagai ibu yg menyusukan anaknya pula, i pon ada jugak terasa hati dgn kata2 ibu yg tak support breastfeeding ni...paling tak boleh blah, cakap breast kendur kalau anak asyik menyonyot...huhu...tak kesah la kita bagi anak kita susu cap gantung ke, susu cap lembu ke atau susu cap kambing ke, jangan la terlalu OBSES~ asalkan halal & tak mendatangkan mudarat, OK la kan?? respect setiap pilihan ibu sebab hanya ibu tu sendiri tahu yg mana terbaik utk anak dia...terbaik utk anak kita, tak semestinya terbaik utk anak org lain...

kadang2 i terfikir kenapa timbulnya konsep ibu susuan dalam islam...selain daripada dapat mengeratkan silaturrahim sesama manusia, mungkin hikmahnya nk bagi bayi mendapat khasiat susu ibu drp ibu yg lain...ye la, zaman dulu mana ada tercipta lagi susu formula ni kalau anak lapar pon, so pilihan lain kena cari ibu susuan la...yg keduanya, mungkin jugak hikmah nak bagitau yg bukan semua ibu dapat susukan anak sendiri....Allah ciptakan sesuatu tu bukan sia-sia kan?? segalanya ada hikmah yg tersembunyi...kita tak paham masalah ibu yg susu tak banyak ni melainkan kita pernah alaminya sendiri...

kalau ibu tu takde ilmu tentang penyusuan, kita ajarlah baik2 supaya dia paham...sampaikan ilmu tu dgn ikhlas, rendahkan diri walaupon kita rasa ilmu kita banyak...kalau ibu tu ada masalah pulak, kita tolong la bagi kata2 semangat kat dia, jgn buat dia makin down pulak...

semoga Allah terus murahkan rezeki farish supaya i dapat sempurnakan penyusuan dia sampai umur 2 tahun...perjalananku masih panjang~ ni nak share kalau org yg menyusukan anak dia lebih dari 2 tahun:
http://bin-sahak.blogspot.com/2009/10/hukum-menyusukan-anak-lebih-dari-2.html


***************************************
selamat hari raya aidilfitri...i mohon maaf kalau selama i tulis dalam blog ni, ada menyinggung mana2 pihak samada secara sengaja ataupon tidak sengaja...balik kampung tu drive elok2 yer ^_^

32 comments:

Puan Ira said...

entry yg best... ibu akan buat yg terbaik untuk anaknya

Wawa Yusoff said...

tak kesah la susu ape kan nana, janji anak sihat walafiat. itu yg paling penting.

selamat hari raya! *cium sikit kat farish hensem*

cha said...

i harap nanti i dpt susukan anak i dgn susu i sendiri amin :)

LisaLisut said...

yeah i agree with wawa. tak kisah la susu apa pun janji anak sihat. hehe. so far i kene bg dua2.fm n df hannah sbb jaundice dia tak trun lg.insyallah dh sihat nt i stop fm n bg df n pam.tetek londeh tu dr lps kawin dh londeh.itu alasan plg xbole trima kot hahaha

veesakura said...

well said, nana! ala, tak kisah la tetek londeh ka, badan gedempol ke, janji anak sihat. sacrifices seorang ibu :)

Lara is Veelara said...

entri yg bagus.suke..kebanyakkan kata2 nana mmg tepat..

i ibu fm...tp hajat di hati nk bf ank tu ttp ada. mgkin takdir dgn anak pertama kene jd ibu fm.tp i akan usaha utk yg kedua nnti utk jd ibu y fully bf...*eh berangan anak kedua plak,hahaha*

xda ibu yy x syg anak (valid utk ibu2 yg normal,rasional)..so fm ke bf ke y penting anak kenyang n dpt dr sumber yg halal

safiyyah osman said...

Serius xphm bla ada org kata bf ank ketggaln zaman

.:MamaDhiaAdwa:. said...

hanye org yg alami paham masalah2 tersebut..macam saye dulu terpakse bg fm sebab nipple cedera, mmg tak leh tahan..nak di pam lg la sakit..padalah susu badan ade lg..nak wat cam ner, terpakse buang jer..(tak pandai perah gune tangan) alhamdulillah dapat fully bf dhia selama 8 bulan..

Mimy Hamid said...

I love breastfeed..cuma tak konsisten masa pantang tu yang rasa menyesal sedikit tapi tak mengapalah ada hikmah ...i pun dinasihatkan tidak fully bf..kena campur...coz my ubat dikhuatiri ada effect lactacion...

ada satu ayat KIM ..menyentuh hati katanya.."Baik susu Lembu, susu Kambing, susu ibu semua itu hak Allah..mengatakan salah satu tak baik sama la kita mencela ciptaan Allah..ciptaan Allah semua adalah terbaik dan sempurna..yang membezakan susu ibu adalah manusia dah tentu paling baik..so jgn obses dan kelebihan kita dan pandang rendah susu ibu,,tak ada satu pun hak kita..semua kepunyaan Allah"

aThidEaN said...

setuju.good entry. sgt sakit hati bila cakap anak minum fm mcm lembu,amboi amboi mulut takde insuran sgt..
anak i bf smpi 14bulan.then i preggy i stop. skrg dia susu fm je la.

tegap je badannya..alhamdulillah..

suka duka semua ibu bapa tu sndiri yg tnggung ..org luar xtau

ctmah said...

btol tu.setiap org ada rezeki masing2..yg penting mental n emosi kena kuat.tak kesah la susu cap apa pun, asalkan baby sehat kita pun senang hati.ibu mana yang xnk tengok ank membesar dengan sehat kn.
selamat hari raya too!tahun ni mesti meriahkn sebab dah ada si comel farish ni :D

Asz Miza said...

Masing2 ada pendapat masing2..n rezeki masing2..kalau dah berniat mcm mana nk bf bby tp Allah tak perkenankan..memang tak dapat jugak la kan..yg penting kena respect decision individu masing2. Apa yg kita bg kat bby tu bg kita yg terbaik. :) Good point Nana, i dulu before kawen pn pernah jd one of the person yg kata "mustahil tak ada susu" n so on, tp bila i start involve dengan m2b lain n dgr experience from friends n relatives, baru i paham. Dah tentu lah semua tu rezeki masing2 kan. :)

I pn dah niat dr awal nk bf my baby tp andai kata bukan rezeki i, i kena get ready mental n fizikal.

Halimaton Hanafee said...

sokong2..tak kisah lah kan bg susu apa pun kat anak..yg penting jgn blame sesama sendiri..

('',)pzAEdy~ said...

respect each other ... thats the point. stp org ade alasan nye kan.

selamat hari raya !

Cik Emie said...

Sokong nana.. Tgok rezeki jgak kn..sume ibu nk y terbaik utk anak..jd kite kna respect la pilihan setiap ibu..msti ade sbb utk setiap pilihan :)

aTy _faRed~ said...

betul..yang penting saling menghormati dan jangan saling mengata...:)

sweetlavender86 said...

yeah nana likee entry ni banyk2.akak mse anak 1st tu pun mengalami susu bdn xbnyak.anak plak kuat sgt menyusu.nangis2 wlpun dah minum susu bdn.lepas tu try bgi fm terus senyap.tu pun nangis2 akak xnk bg fm.org lain xmerasa die xtau mcm mane perasaan ibu tu yg dh berusaha.ade kwn siap call tnye anak minum susu ibu ke fm.ckp jgn bg fm.impossible susu bdn sikit.pastu ckp xsmstinye bdk nangis sbb die lapa.sakit hati okay ngn org mcm ni.2nd bby ni alhmdulillah akak berjaya fully bf.susu bnyak n bby pun xkuat menyusu

ettyzukhair said...

setuju...semua bergantung pada rezeki..rezeki kurniaan Allah swt..ilmu juga penting if nak berjaya dlm penyusuan..support org sekeliling pon penting..apepon cannot judge for those yg bg fm..mybe bukan rezeki anak2 mereka nak bf..ye x..sume tu rahsia Allah..

Cheyan said...

Betul tu..yang penting hormat cara masing2 k..ibu sahaja yang tau apa yang terbaik utk anak dia..

InsyaAllah segalanya di permudahkan...mana2 pun bagus kan..and rezki masing2...

Mommy_Cha said...

jangan terlalu berlagak dgn kelebihan yang kita ada kang allah tarik balik nikmat susu tu nahhh berkerut dahi baru tau..hahahah! I pon sama tak suka org memperlekehkan baik susu ibu atau susu lembu yang penting anak cukup sifat dan sihat sejahtera. nak minum susu lembu ke, unta ke, gajah ke, kambing ke..heloo ade aku mintak duit ko ker??,,.... hikhikhik ter "emo" disitu...bkn kata kat nana tau...kata kat org yg suka mengata jer...kahkahkah! raya kang mintak maap balik kan? ok bye. selamat hari raye..
#pisnowar#
momy cha!

UmyMah said...

first day i masuk keje pun dh kene kutuk2 sbb bf anak...siap ngata mcm mesin rumput i punya breast pump..sentaap jugak..

YanaHime said...

bf laaa selagi boleh, nana...yana mmg sokong bf, walaupun sendiri dh x dpt since susu makin susut....x sure ibu2 yg x mau lgsg bf tu mcm mana, but for me, bila dh x dpt bf baby rasa mcm satu kehilangan yg amat sgt....sedih tau

Allene said...

pandangan orang macam2... yang penting, kita buat sesuatu ikhlas kerana ALLAH.
Selamat hari raya maaf zahir & batin...

mrs kayrul said...

entri yg buat kita berfikir sejenak..saya dulu anak pertama susu memang melimpah ruang, memang kenyang la anak...bila anak kedua, susu memang takde..terlalu sikit

sekarang baru memahami bila ada mak yang kecewa tak dapat susukan anak sebab susu takde...

Aya said...

slalu gak dgr org kate x logik if xde susu. then condemn ckp sure ibunye fikir negatif, tue yg susu jd xde. i percaya tue sume rezeki Allah bg. x elok ckp x elok kt org yg bg susu fm kan? like u said, skrg rezeki kite bg susu bdn, esok2 xtahu lak cmner. wallahualam

mama ZZ said...

ye betul tu nana. ai pun penah rasa dah cuba macam-macam susu tak keluar banyak dgn anak taknak isap lagi. menangis melalak bila disuakan puting. huhu. sedey sangat. tapi terpaksa la cool. bukan kita yang tentukan rezeki anak kita. dah tawakal dan usaha, lebihnya biar pada ALLAH.

Anonymous said...

Salam...

Saya slah seorang ibu yg tidak dapat menyusukan baby secara ekslusif...
bukan sebab TAKNAK.. tapi sya dah mengurut, makan segala ubat yang leh kuarkan susu.. tapi hampa.. baby saya plak kelaparan, mana mungkin sorg ibu tgk anak menangis minta susu.. dah berusaha menyusukan... cuma pada hari ke3 susu kuar tak smp 1oz mungkin... tu la 1st n last bby syg mnum susu badan...walaupun dipaksa utk menyusu, tapi langsung TIADA!

ramai yg tidak memahami.. betul ckp sis.. semuanya question "MANA MUNGKIN TIADA SUSU BADAN?"..

Mana ibu yang ada rezeki untuk menyusukan baby, bersyukurlah dengan kurniaan ALLAH.. dan janganlah sesekali beranggapan ibu yg tidak menyusukan bayinya dengan susu badan tidak sayang pada anak.. walhal saya mmg nak sangat breastfeed my baby...tapi bukan rezeki saya...


regards,
Ibu Dani

Husna Adnan said...

Entri ini best! :D

Selamat hari raya, Nana sekeluarga!

Anonymous said...

salam.sy snasib dgn ibu dani..ms peknen dh mcm2 ilmu pnyusuan sy kumpul.bajet xpyh ckp,dr pam manual,letrik,coolr beg,icepax smua dh bli.yakin sgt2 dgn teori 'mstahil susu tak ada'.skrg dh sbulan pntang,dh mcm2 usaha buat tp tak ada rzki utk ank sy..smpai xtau dimana punca susu jd trlalu sdikit..smpai skrg sy msh usaha wpun cuma dpt bg ssudu(of coz top up fm)..mmg kdg2 naik bosan dgn org yg fnatik bf&smpai anggp xde/krg susu ni hny mtos smata seolah2 kta ni mnipu&xbrusaha..dh letih nk bgtau apa yg kta pnh usahakan..kalu dh bt mcm2 xde hasil,kta bbalik jgk pd ktntuan&rzki..

dura m. said...

Salam dearie,

My own & friends experience + dilemma :-

BF Mom?
1)Isk. Gila tak stylo kau mnyusu di khalayak awam. Org skrg bg susu FM la
2)Apa NIP? Isk. Dah jgn jd kg dot com kt sini
3)Pakai nursing cover? Macamla org xtau apa anak kau buat bawah nursing cover tu
4)Susu kau tu tak cukup. Meh kasik dia minum air masak/nestum/bubur/pisang lenyek
5)Anak kau lapar lagi tu. Kan senang bg dia FM je..takdela dia asek nangis merengek aje
6)Ala susahla nak rendam2 susu kau buat stok ni. Bg FM sudah
7)Gila lowclass kasik anak minum susu ibu. Dah tak mampu bg susu formula ke. Save cost la kau ni
8)Budak2 zaman dulu minum FM pun jadi org jugak..bukan dosa pun bg FM
9)Nnt tak lama lagi mengendur la breast kau(walhal breast mengendur bukan sebab menyusukan anak, tp sebab pemakaian bra yg salah drpd dulu)
10)Seksa jugak ek asek nak mengepam aje. Kan senang bagi FM je. Anak akak dulu masuk u semua pun minum FM

For me, mmg BF sgt bagus, tp jgnla terlalu ekstrim sampai tahap menghukum mereka yg bagi FM kepada anak2. Kita boleh nasihatkan si polan utk bg susu ibu, tp kalau si polan ada isuue/masalah lain and hafta resort to FM, jgn sesekali menghukum ibu-ibu ini.

Dan utk kami, BF mom, jgnla pula menghukum kami mengatakan kg dot com..

Mana-mana ibu mesti nakkan yg terbaik untuk anaknya..

ummi zara said...

Saya baru singgah sini tapi saya suka blog awak sebab passion kita sama tentang breastfeed...semoga kita sama2 dapat nyusukan anak sampai 2 tahun...amin..

p/s:kita exchange link nak...saya dh follow blog awak...ni link blog saya http://mysweety-vitamin.blogspot.com/

Mar Mansor said...

suka baca entri ni..ibu yang tidak dapat memberikan susu ibu sepenuhnya saja y tahu betapa sedih & peritnya hati bila ada y menuding jari..
syukurlah andai anda dikurniakan susu y banyak..