Thursday, September 27, 2012

Aku lah MAMA

fuhhhh lama rasanya tak update blog...maklumlah, bila cik abg balik terpaksa meng-anak-tirikan blog ni skejap...hihi....ni pon curi2 masa sket kat office sementara tunggu client....

juz nk cerita rutin harian sejak bergelar MAMA ni...dulu masa anak dara mmg blh bangun sesuka hati, tido sesuka hati, makan sesuka hati, mandi pon sesuka hati & buat je la apa2 pon sesuka hati...bila dah kawen perkara "sesuka hati" tu makin lama makin berubah selari dgn tanggungjawab sebagai seorang isteri...bila dah jadi mama pulak, lagi la berubah 360 darjah jadual harian i....

PAGI
skarang kena bangun sebelum subuh lagi utk uruskan rumahtangga...kalau bgn lepas subuh, alamatnya byk benda la yg terbengkalai...bangun je mesti pegi kat almari dulu cari baju & tudung utk pakai pegi office...lepas dh siap iron semua, sebok2 masuk dapur pulak pung-pang-pung-pang utk sediakan breakfast....biasanya masak yg simple2 je mcm nasi goreng, cekodok pisang, cucur udang, roti bakar, sandwich, mostly benda2 yg berkaitan dgn roti je la...lepas siap2 mandi solat semua, baru kejutkn farish utk menyusu...sblm pegi kerja, mesti kasi anak tu wangi2 dulu....8.55am vrommmmm pegi kerja *mujur la jarak office dgn rumah lebih kurang 4km je*

TENGAH HARI
waktu lunch i akan balik rumah...time ni la nk breastfeed farish & cuci baju *sepatutnya cuci baju awal pagi kn*...kalau time hubby ada, mmg kena layan dia makan dulu la...kalau dia takde, rasa relax la sket nak buat kerja tak terkejar-kejar sgt ^_^

PETANG & MALAM
balik kerja lak (normally kul 5.30pm dah sampai rumah) layan farish jap then masuk dapur siapkan bahan2 masak utk dinner...walaupon duk dgn parents, tp i still masak jugak utk hubby okey...kdg2 kalau farish tido awal, mula la i pk nak masak kek ke, cookies ke, apa2 dessert je la...i suka masak walaupon takde la sedap mana! hahaha...time farish tido tu la i curi2 masa utk kemas rumah sket & lipat baju...kalau takde benda sgt nak buat, i akan tulis blog sampai la lewat tidoooo...kekekeke

WEEKEND
weekend lak mcm biasa la, bangun pagi --> uruskan anak --> kemas rumah --> sapu sampah --> mop lantai --> cuci toilet --> cuci baju --> grooming diri sendiri --> masak --> main dgn anak --> bawak anak bersiar2 --> tido...haaaa gitu la rutinnya lebih kurang...cuma ada jugak la kena masuk office skejap2 kalau work load tu bertimbunnnnn...tp anak tetap ku bawa pegi office! hehe...weekend pon penatnya macam org bekerja...pendek kata, takde istilah cuti la kot utk i...entah masa bila nk rest pon taktau...semua masa yg ada kena gunakan sebaik-baiknya....tengok tv mmg takde masa la, lagipon i jenis bosan mengadap tv...tengok wayang pon dah 2 tahun kot tak pegi! hahaha mmg ketinggalan la cerita2 baru...tapi takpe, sbb i ni selalu je tertido masa tgk muvi :p

si anak teruna dahi jendul yg dah pandai isap kaki sendiri...love u busyuk masyam!

kadang2 terdetik gak dlm hati ni nak jadi fulltime housewife, nak luangkan masa dgn anak, didik anak & jaga anak betol2...nak harapkan hubby sorang, insyaAllah masih mampu lagi cuma i takleh nk shopping bermewah sgt la....tp kadang2 jugak rasa syg nk berhenti kerja since i ni kerja sendiri dgn my mom, so takde masalah nk mintak cuti ke apa & waktu kerja pon mmg dari 9am-5pm *takyah tempuh jalan jem macam kat KL* hurmmmm biar masa je la yg tentukan utk i terus bekerja atau jadi surirumah sepenuh masa...

walaupon rasa life ni sgt hectic skarang, tp i betol2 hepi dgn apa yg i buat....seronok menjalankan tanggungjawab sebagai seorang isteri, seorang mama & seorang pekerja...rasa PUAS HATI dpt buat semua benda especially utk hubby & farish...yes i'm supermama & superwife! huahuahua~ apa pon yg kita buat, ikhlas kanlah diri kerana Allah...insyaAllah bebanan tu akan jadi ringan kalau kita enjoy dgn pekerjaan kita ^_^

**pssst: esok nk bawak farish pegi KL, cari barang2 dia sket...baju semua dah ketatttttt! cepat betol anak mama ni memanjang~

19 comments:

Cheyan said...

Yes, we r supermama!! I like that.. Sama la, igt nk g shopping barang2 Alya.. Mcm byk yg dah ketat..haha

cikpingu said...

cayalah nana... harus follow nih..

aTy _faRed~ said...

betul ar...mmng berubah same sekali kan...ngantuk tak ngantuk..pagi2 dah kene bangun sebelum die bangun...siapkan diri dulu..buat bekfas asben...:)

housewife..?? besh..!!!! ngadap dan didik anak...pagi2 spent mase membace tuk die..tunjuk flash card bagai...:) tapi penat jadi housewife ni lagi penat rase nyer dari bekerja..huhu

Mimy Hamid said...

supermom gojes mummy yeahh.. i pun tak terhandle macam u...banyak hubby tolong...hubby i memang rajin melayan fayel..since fayel pun manja sangat ngan papa dia

~misshuny~ said...

wah..supermama...hebat la kak nana..hihi

hayati hashim said...

jadi FTHW pun penat nana.. best mmg best sbb total msa utk anak hubby n umhtngga.. tpi letih oi.. hihi

trun JB la weekend ni nana.. ada mom n bby expo lagi..

Gadis said...

dah jdi mama ni mmg lgi penat...
buzy memanjang..
lgi buzy dri keje kot..
huhuhu..
tapi ape2 pun enjoy..

memula mcm x biase..dh lame2 dh mcm biase je..demi anak..semua kene buat..

pizet said...

busy tapi seronok...kan kan

Bazilah (^0^) said...

bestnye nana masuk keje pukul 9, jeles ni hehehe. farish membesar bagai juara :)

Anonymous said...

biasa la nana, bila kita dh jadi ibu/mama ni semua kerja kita buat kena ikhlas baru semua keja tu diberkati allah..

skg ni saya dh nk masuk anak ke-3 cabaran & dugaan ditempuhi juga kerana senonok tgk mrk membesar dpn mata kita.

ctnorzila

Anonymous said...

sebizy2 kita penat x terasa sgt bila kita tgk gelagat yg suke mencuitkan hati kita.

tapi biasala bila anak kita byk kerenah & merengek je tu. teruskan byk bersabar kelak ianya semua menjadi ok..

byk2 kan berdoa...

Khalisa Ridzuan said...

u r so lucky nana..if i keje dgn mak pn i syukur dh kot dpt balik tghari jmpe baby etc.huhu..siapa jaga ur baby ye?hantar kt org ke?

i nxweek msk keje.dh cuak nk pisah dgn ank.rs nk quit skrg jgk huhu...tgh nk byg cmne i nextweek kelam kabut ke x.cnfirm i cabut awl dr ofis hari2 haha

Mommy_Cha said...

hoh! i pulak tak bz sgt since my in-laws family dah berbaik hati jagakan mikha. now..what i need to do is take care of myself itu saja. nak terkeja2 memang letih wei...tak larat...hihihihihi :)

naney said...

yea..that's the life of carrier mummy...nana ada keja kosong x kt tmpt u...opsss tukar topik sudah...

PUAN SUE said...

Bangga ngn nana! Housewife srnk sbb dpt tgk ank stiap mase

YanaHime said...

bab rutin dh berubah 360 darjah tu mmg btl, ada anak mmg dia ambk keseluruhan ms kita selagi dia bergantung dgn kita. bayangkan ini baru sorang...klu dh 2-3 nt mcm mana?

Anak Lebah Comot said...

sokong..supermak hahaha...yang paling tak besh waktu tdo pon dah tertukar...

jasmin dah tukar link blogspot baru...

http://anaklebahcomot.blogspot.com

Anonymous said...

i belum merasa lagi ke bz an tu sb dok dgn my mum lg ni. mmg tk sabar nk blk rmh nk rasa bz tu... skrg 24jam mengulit anak je smp basuh baju anak pn mak buat... malu tp mak kata leceh kalau i buat... gitu la my mum

syima syaz

malynd_anggun said...

sama jek rutin u ngan i...i'm supermom tooo! :)