Tuesday, September 18, 2012

Dugaan~

musim raya ni punye la banyak open house yg i pegi...bab2 makan ni memang i takleh tinggal, mesti mau join!! org pelahap macam i ni pantang tengok makanan, tak kesah dah badan gemok ke kurus *kononnye la tp kalau badan naik sket bising* kekekeke

alkisahnya hari ahad minggu lepas office sebelah buat makan2...i mcm biasa la, ada kot 6-7 kali keluar masuk office pegi amek makanan kat luar...perut buncit sampai ada yg tanya i mengandung lagi ke?? ciskek betol la...dipendekkan cerita petang tu badan i tiba2 menggigil & berpeluh2...sampai rumah je rasa nak pengsan terus berguling2 atas katil layankan badan yg serba tak kena tu...tak lama lepas tu muntahhhhhhhhh *mula la terfikir i ni pregnant lagi ke*...lepas tu cirit biritttt...lepas tu badan kejap2 jd super panas, kejap2 jadi super sejuk...keadaan berterusan sampai ke malam, esok, lusa, tulat, sampai hari khamis...

berat badan tiba2 turun 6kg dlm masa 4 hari...ye la, dah semua makanan takleh nk telan...rasa tawar & kelat semacam je tekak ni...air masak pon takleh nk telan, mesti nak ada perisa...last2 makcik i masakkan sup ayam terlebih masin baru i blh mkn, tu pon mkn dgn roti je...now berat dah naik balik sbb selera makan dh kembali normal...jgn perasan kurus la yer lepas dh turun 6kg tu~

dugaan lagi SUSU DROP...sobsob...sebabnya masa sakit tu breast punye la bengkak mcm buah kelapa hempap kita tp i tak berdaya nak pam...tahankan je sakit engorged tu bersama sakit badan, layannn~ kesian farish sbb mamanya tak terdaya nak main2 & layan dia sobsob :( nak bangun pegi klinik pon tak mampu okey, kang tak pasal2 "memerut" tengah jalan...esoknya bangun bagi baru direct feeding, fuhhh lega gila!! tapi tapi lepas tu miss B i lembik semacam je, merajuk agaknya...ye la demand takde so supply pon takde la...i frust giler, hari khamis masuk ofis try pump 10min dpt 4oz je okey!!! selama ni blh dpt paling kurang pon 8oz skali perah...so i nekad nk buat power pumping & dapatkan balik schedule pumping i...tiba2 rasa sebak kalau terpaksa topup fm kat farish...bila dh biasa directfeed anak, i rasa rapat & jelingan mata farish tu menusuk kalbu, membuatkan i rasa takot hilang semua moment tu...so skarang mmg berusaha keras pulun habis-habisan supaya supply cukup...doakan i yer...amin~

lepas dugaan kena food poisoning & susu drop, si farish ni pulak demam...badan suam, selsema & batuk...i taktau la dia berjangkit drp siapa sbb kat rumah i tu mmg ramai yg tak sihat...yg palig kesian bab batuk la, sampai satu mlm tu pernah farish bangun nangis sambil batuk....sedih sgt tengok :( mesti dia nk bgtau yg tekak dia sakit masa tu...mommies ada apa2 petua x utk hilangkan batuk baby?? bawak pegi klinik, doc taknak kasi ubat....huhu cepat2 la si teruna tu sembuh....
mama dgn budak demam...rambut tu ntah bila la nak tumbuh....eh2 knp farish lagi putih drp mama ni?? haha

**************************************************
ni cerita lain lak...mana2 blog yg set blog dia macam benda kat bawah ni, dh sebulan kot i tak dpt nk comment kat blog korang...i taktau apa masalah tp i try byk kali still tak dpt nk cmment...apa kata korang buang je word verification ni?? :p

26 comments:

ni@ @in said...

cian kat nana & farish..
get well soon k..
amin..


p/s:sokong sgt2 yg verify nak komen tu..
dah taip panjang2 pastu msuk kan benda alah tu trus tak valid..last2 kluar je tnpa komen..hehehe

veesakura said...

alahai nana. baru nak best sbb dpt turun 6kg. now,dh naik balik? huhuhuhu.farish sayang, get well soon ya.demam pon beolh sengih lagi, kira orait la tu.hehe

Cik Tqah said...

cian nana.. doakan susu nana semakin banyak..aminnn

Anonymous said...

salam nana cute,

kak ct harap nana cepat sembuh & jgn mkn byk2 sgt tau nnti sakit balik..

jaga diri & kesihatan baik2 ye.
take care nana & farish

kak ctnorzila

Syima Syaz said...

ooh food poisining dari jiran ofis la ni....cian u.kalau i sure nangis2 je dgn nak bg baby minum lagi...fuh fuh...

i takde word verification tu kan? hehehe

fifi tiez said...

Ada blogger bgtau sy..kalau ank dia batuk..dia sapu jerslin oil.since bnda tu sapu jer..i rasa selamatla kot utk baby..

Mommy_Cha said...

hi nana. lama tak comment u. hehehe.. baby demam biasa lah nana. budak nak membeso. hehehe :) eh i punya blog ade word verifications tak?

Cheyan said...

Nana, cube tepuk2 dada farish..mula2 tepuk belah depan..then few minutes plak tepuk belah belakang..yang blah belakang boleh lama2 skit..pastu tepuk kt bawah ketiak..kasi kahak dia jatuh ke salur makanan..so dia lega..

Aritu Alya pun batuk, so kene rajin tepuk2..org kata tepuk percussion or physiotherapy utk batuk..sometime kite tak nak kasi ubat kat baby kan? letak vicks kat dada, leher and belakang..

Semoga cepat sembuh farish..

KUREKURE COMEL said...

maknya kena stop minum ais...kalau anak sy batuk or selsema...sy akan makan habbatussauda dan susukan anak sy sekerap mungkin...insyaallah....


moga cepat sembuh ye....smile...

iietamalek said...

betulla, kadangkadang word veification tu agak melecehkan..

Ryn said...

lepas ni kene jage la makan tu ye..hihihi..kang sakit lagi....smga cepat sembuh k....comel lorh dy..putih gebu..:)

aTy _faRed~ said...

Susukan jer anak tu nnyak2..yg penting u kene sihay dulu dn insyaallah anak akan sihat gak nnti..jg diri yer...

.ieLah. said...

malam tadi pon baby bangun lepas poo poo nak tido balik tak boleh, hidung tersumbat.sian sangat.bnafas pon tsekat2, apetah lagi time menyusu.pastu daddy dia letak vicks suma baru ok boleh tido. masalah la dia ni, malam2 mesti selsema. :(

betul la nana, masa direct feed tu, bila dia pandang je kita, rasa bahagia sangat kan? :)

puan.mila said...

cian kat nana..dh sembuh belum? moga u n farish cpt baik ye..

*xsuka gak word verifiction tuh, menyemak dn complicated sgt...

eyra_wanie said...

kesian nana & farish..doa2 cpt sembuh k..

MRS Rongoks said...

hope farish cepat sihat . kat ofis ika nie pon byk jamuan smpai takut nak makan byk . hikhik

YanaHime said...

Alahai, kesian mummy n anak ni. Nana trylaa bwk farish gi klinik homeopati. Yana dpt tau pun dr blog piya. Anak yg kerap selsema dl dh byk perubahan. Ubat pun takde dadah jd sgt selamat utk baby. Hope dua2 cepat sembuh ye

ctmah said...

farish, get well soon OK.hopefully rezeki u melimpah ruah nana. i skali pump dpt 3/4 oz jek.2 pun dah rse gumbira semacam

btol2..word verification tu mcm cerewet bagai.slalu salah key in.h0h0

Bazilah (^0^) said...

perut nana confius lah tuh, sbb mcm2 msk perut hehe. nway semoga stock susu utk farish akn sentiasa cukup. aminn

PUAN SUE said...

Hasben n anak su pn xsht skang ni

CikNaa said...

bengkak susu tu ciknaa penah rase 2mggu dlm pntang.. sakit sesangat. uhh! btw, word verification tu mmg mnyusahkan..serius xsuke.. hehe.

miey anna said...

nana...hati2 makan..takut efct baby nye kesihatan..huuu..=)

ibuhebat said...

Nana makan Shaklee kan.. cuba nana makan omegaguard shaklee 1-2 biji sehari. InsyaAllah khasiatnya dapat pada baby melalui susu Nana.. Selain tu, selalu sapu minyak telon ke, kat belakang n dada baby waktu malam .. insyaAllah slowly baby akan baik.

Cikgu Shida said...

rse mcm risau sgt2 kan bile susu drop..kte ritu pg kursus 3 ari..pam lbh kurg 6 jam sekali..xdan buat 3 jam..dgn baby tak direct feed sbb tggl ngan kak ipar..balik kursus rse susu mcm kurg je..pam jgk n still boleh truskan lg dgn ebm..pastu tbe2 pam rosak..perah pki tgn jd sikit je dpt..jd mkin kurg je susu...adoi...doakan kte dpt same2 bg susu badan..bby bru 5 bulan mggu dpn..huhu

Anonymous said...

Sye klu baby batuk or selsema, letak madu setitik dua dlm air susu. Bgi sekali sehari je.....
N tuk selsema,bakar bawang putih sampai lembut n naik bau,campur dgn minyak masak lumurkan dekat dada,belakang n kaki baby mlm2...
Tu je petua mak saye... Insyallah mujarab... Kejap2 cair kahak baby,tapi sapu bawang putih tu kena kerap sebab bila minyak kering selsema akan dtg balik tpi cepat baik....
Selamat mencuba...

Anak Lebah Comot said...

nana, jasmin dah tukar nama blog..
anaklebahcomot.blogspot.com

singgah2 la yerp...