Monday, October 1, 2012

Anak Korang Siapa yg Jaga?

sedih kan kalau bekerja & terpaksa hantar anak kat nursery??
pulak tu dgn macam2 kes la kat nursery tu...
dgn culik, baby lemas, baby jatuh, baby tersedak, baby mati...
kat sana ramai budak...
nak layan anak kita sorang memang tak lah kan??
entah2 anak kita nangis pon takde org nak pujuk :(
ada nursery yg cakap nak handle EBM pon susah...
bayar dh mahal tp service kita taktau camne...
so mak2 sila la buat spot check skali skala yer...
kalau dpt tempat yg bagus alhamdulillah la...

i rasa syukur sgt2 sbb farish ada org yg jaga kat rumah...
tak perlu susah2 i cari nursery...
2 org makcik i tu mmg dah bertahun duduk dgn kitorang...
dua2 tak kawen lagi & jaga i sejak i celik tengok dunia ni...
my mom kerja so merekalah yg jaga kitorang adik beradik..
besar betol pengorbanan diorang...
now dgn rela hati jaga cucu sedara & anak sedara pulak...
upah mereka pon cuma half price drp nursery...
dioarang ckp handle EBM lagi senang drp susu formula...
bila darah daging sendiri yg jaga, ofcoz la i tak risau...
mereka layan farish bagai menatang minyak yg penuh...
kadang2 time malam pon berebut dgn i nak jaga si farish..
berebut dgn nenek utk main & tidokan farish...haha...
untung la kamu wahai si anak, banyak tangan yg nk pegang..

best kan kalau jadi fulltime housewife??
anak yg dijaga akan ikut acuan dan didikan kita...
tengok muka anak 24jam pon mana boring!!
nak2 bila anak makin membesar, byk pulak gelagatnya...
org bekerja mcm i ni, kdg2 anak tgh tido rasa nk kacau...
sbb tak puas lagi melayan anak tu...huhu...

anak korang pulak camne?? siapa yg jaga??

buah hati pengarang jantung...love u sooooo much my baby boo!!

32 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

anak ekin hntr nursery
hr nie 1st day keje
Ya Allah, hny tuhan je yg tau cmne perasaan skrg nie
risau teramat sgt2
td tgk jgak keadaan nursery
yg jaga muda....
errgghh....tawakal jelah

Wawa Yusoff said...

nana, i baru je transfer kan dari nursery ke BS. nnt i review ape yg buat i pindahkan dia. frustrated dengan service!

LisaLisut said...

dr rabu ni smpai hujung bulan 10 MIL and makcik husband jaga.tp..i xberapa sgt if dorg jaga.tatau nape. ade je xkene di mata i haha.pdhl ok je ntah..sbb i dh biasa mak i jaga.i lebih selesa mak i jaga.kikiki.lps tu kene pk nk anta ke bs/nursery..dua2 pn kalau bole xnk. tgh pujuk mak i duduk rumah i n jaga huhu..

erin said...

bestnye nana, anak rin bbsitter yg jaga, bbsitter tu bestfriend dgn mak sedara suami, so percayalah sikit, lgpun anak my bbsitter tu ramai anak dara, so klu time rin ambik aish, tgk ramai yang melayan, memang jauh dari rumah, every morning kena bangun 5.30 pagi, siap2 nak hantar aish, takpelah jauh pun, asal anak selamat.

Mimy Hamid said...

my mum jaga coz kebetulan mak ai mmg babysitter so sangat la sesuai...disamping jaga anak orang jaga cucu jugak..ada kawan kawan jugak..cuma satu la duk ngan nenek...dia manja terlebih ...kadang geramm...hahaha

cikpingu said...

skrg dduk ngn mama... mmg sng ckit la dhia ade org nk jaga klu i g mne2...
ade fmily.. bbik lg...
esok i blek srwk.. mmg menatap mata face to face ngn dhia je la... :)

naney said...

dok dgn bbsitter...plan umur 4thn nk antar nursery..biar dia blaja bergaul dn kenal dunia luar..

Asz Miza said...

i xtau lagi..hehe..nak cari BS pun mcm sedih je nnt nk kena tggl anak dekat diorang..rasa risau sangat2..kalau boleh nk extend ML biarpun unpaid..

.:Yana:. said...

tak de sape nak tolong jage kan so terpakselah hantar nursery.. huhuhu..no choice.. semoga meke jage adwa dgn baik..aminn..

Gadis said...

anak Gadis nnti mmg fully Gadis yang akan jaga nnti...sbb full house wife..

tapi lepas habis pantang ni mcm nak keje plak..
dah nak kene pikir macam2 plak..

dalam dilema jugak skrg ni..
huhuhu..

sekarang ni dah la mcm2 yang jadi..

Miss Sunshine said...

i have no idea nak hantar baby kat mane... tak boleh bayangkan nak jaga baby sorang2 nanti.. huhu. takutnye..

Hana Soffelia said...

Xpasti lg sape jaga Naurah. Still xjumpa BS lg sedangkan minggu depan dah keje. Tp skarang tgh pujuk my mum ikut we all balik Pahang. Sementara waktu nk mak jaga dulu smpai Naurah umur 4/5 bln.

puan.mila said...

tgu beranak dulu bru pk nak anto kt mna, lgpun wat masa ni xkja lg..hehehe..

Anonymous said...

salam nana,

kak ct hantar anak kat nursery. Masuk ni dh kali ke-4 tukar nursery. yg 1st sekali tu kata anak akak ni asik nangis je pastu suruh bawa buaian sedangkan anak akak tido bwh je.
yg ke-2 pula pun sama juga kata anak asik nangis je. bila masuk tmpt yg ke-3 pula ok je bila anak akak yg sulung masuk 2 thn dh lain pula kata ye. x bole jaga gara2 kata anak ni pembawa penyakit berjangkit sedangkan sakit yg anak akak kena tu hanyalah eczema je. mana ada berjangkit pun. x baca artikel ttg tu byk pula ckp ye. kata akak ni membuatkan periuk nasi ye boleh terjejes. sedih akak tau..

yg ke-4 pula nursery dkt dgn opis. pd thn ke-3 anak akak ok masuk je bln pertghan dh mrk kata sama juga mcm tmpt jagaan yg ke-3 tu. eczema pembawa penyakit berjangkit. nnti berjangkit kat kwn2 yg sama baya dgn anak akak. mana x sedih diberitahu ttg eczema tu pun mrk x bole nk fhm. Dhlah kew. akak cukup2 mkn je & alhamdulilah semua ye ok2 je. akak x salahkan anak akak, dia w/pun kecil tapi fhm ttg apa kita ckpkan. tu yg akak sedih je dan akak byk2 bersabar je dgn org mengatakan anak akak tu.
Kalau ikutkan anak akak kena halau lg kat nursery ke-4 ni tapi akak kuatkan semangat & akak buat yg terbaik utk anak akak pulih dgn sempurna mcm anak org lain. alhamdulilah semua ye baik2 shj.

aTy _faRed~ said...

anak ai..ai sendiri yang jage..:) eeehh...nope..bukan sekadar jage..ai berhenti keje bukan semate nak jage die..tapi nak menididik die..:) aty rela berhenti sebab tak sanggup die dididik ngan 'acuan' orang lain..yeah..semua orang ade masalah masing2..ai pasti semua irang memang mahu manjage dan mendidik anak nyer sendiri.. dan aty bersyukur aty boleh buat tuk anak aty walaupon terpakse berkorban banyak bende..

.ieLah. said...

mak yang jage! :)

syukur sangat sebab nenek sendiri yang pegang die. kawan2 pon cakap untung la stay ngan mak sebab tak perlu risau, insyaAllah nenek akan jaga elok kan.

tapi tu la, indahnye la kan kalau kite sendiri yang jage tiap2 hari.
harap2 ade la rezeki nanti nak jaga sendiri all the time.amin

CikNaa said...

untung faris.. razin, ciknaa hantar kt pengasuh je. so far, ok dia jg. tp cuti sekola ujung tahun ni nenek dia nak ambik kot..jg kt kg..

Cheyan said...

I BS yang jaga..Alhamdulillah setakat ni I suka cara dia jaga dan senang hati sedikit bila hantar rumah BS ni..tp igt nak amik maid, sb takut I outstation..so kalau outstaion within semenanjung bole la bawak maid skali..husband kerja jugak..huhuhu..

kalau bole memang nak jaga anak sendiri, tp sb nak membantu keluarga yang baru nak naik ni, perlu la bekerja..huhuhu..

InsyaAllah tak de pape...

Bazilah (^0^) said...

untung farish :) bazi nnti tak tahu lg cmne, nk antar kt umah mak sendiri, nak ulang alik setiap hari tu yg jd cm problem sket. skrg nih tgh cari2 baby sitter yg biasa jaga baby. xnk antar nursery sbb biasa nursery jaga ramai sgt baby :)

Anonymous said...

Hi dear, I saw u n your baby kat one Utama hari Jumaat lepas nak tegur segan I've been ur silent reader since I google about motherhood.

Anak Lebah Comot said...

sekarang jasmin jaga sendiri..almaklumlah sanggup amik cuti xder gaji semata-mata nak lihat anak membesar depan mata dengan full BF..tapi tak tahu la pulak tahun depan mcm maner biler masuk keje...angan2 mcm nak berenti terus...

*azni* said...

adik sy sendiri yg jaga sbb dia housewife..mmg rasa diri betul2 beruntung la sbb adik sendiri yg jaga kan..tak la risau sangat..harga pun jauh lg murah..hehe..

sweetlavender86 said...

akak hntr nursery.sbb area rumah sume org bkerja.plus parents pun dua2 jauh.xde sape boleh jage.parents akak offer nk jage anak2 bile dh besar sket bru hntr nursery.tapi akak xnk.xsanggup berpisah dgn diorg.biar lah susah sket n byr mahal.janji anak depan mata.dpt besar kn diorg dgn tangan sendri.nasib baik dpt nursery yg okay.alhamdulillah.so far dh hntr more than 2 years since adam umur 2 bln.hehehe..

Siti Asiah said...

Jumaat ni br naik kj...sy hantar kat taska...tawakal je la...arap diorang handle bb n EBM n ok...

..::..aRe-Na..::.. said...

anak2 sy jg sdiri..gitulah kan situasi kita ibu2 ni bila dh bgelar seorang ibu...sy memula dlu,sblm ada ank mmg niat nk kje walaupun lps dh ada ank..tp lepas dh ada ank..hanya tuhan yg tahu kan..lepas bpantang,p kje sebulan..pas2 terus benti keje,sbb x tahan bjauhan ngn anak...
untung farish sbb drh daging sdiri yg mjga kan..p kje x lah riso sgt kan.

miey anna said...

nana...hehe

bestnye semua dah ada baby
mmg bgskan kalau dapat jaga sendiri
aimi pon ade cite2 camtu
insyaallah nak jaga sendiri
hehe..=)

~lonelyna~ said...

hantar kat mak sendiri!:) nasib baik mak duduk dekat. 10 km je dari rumah sendiri...hehe:)

ctmah said...

tengah mencari BS/NS.seriously rasa x sanggup nak bagi org lain jage anak kita ni.kurang confident :( tp nak wat camne.tawakal jela..terpaksa berkerja,tlg hubby.harap2 my baby sihat2 selalu

mizzura said...

kat company i kan ada provide bilik mengempam susu..so i terpikir..patutnya setiap ofis patut ada nursery kan..so pergi anta anak..balik amik anak..ni..balik pun campur jam dah kat sejam +..lagi lambatla nak jumpe anak..tapi yang paling best ialah dok rumah...tak kerja kannnn....

Fariza Elyja said...

sama,nursery jge...asyik btukar org je...muda2 plak yg jge...hihi..

♥ ROS ♥ said...

Ros jga duk umah... Kak cari org bbaik yer... Tkut mcm2 skrg ni.. Cari yg xramai bby tau..

**salam pkenalan... Bru follow... :)

mamamuhammad said...

saya sedih baca komen anonymous! ape la BS x tau ke eczema mane ade berjangkit..anak i pun eczema tp mild aje..bila pegi rmh org yg berhabuk@ada kucing bila balik rumah msti die naik merah2..syukur i mmg housewife..so jaga anak sendiri je la.klu nk prevent eczema guna sebamed/baby washh seangkatan dgn nya..next guna eubos baby cream