Monday, October 15, 2012

Long Distance Marriage (LDM)

DISCLAIMER: entry super duper panjang tapi tolong la baca sampai habis sbb i penat menaip sampai kembang jari ni...wakakakaka! ok, nak masuk cerita serius & feeling2 dah ni...layannn~

rasanya ramai yg dah tahu i ni dlm kategori LDM dgn hubby..entry2 sebelum ni pon byk yg i dh cerita kan? hehe...tapi entry kali ni i nak cerita segala masam manis yg kitorang dah lalui sepanjang tempoh tu...

kitorang bercinta tak lama, lebih kurang setahun bercinta terus kawen sbb sebelum couple tu i dh ckp dgn hubby (that time bf la) yg i taknak relationship yg main2, if serious & rasa serasi cepat2 la masuk meminang...alhamdulillah Allah permudahkan segala urusan yg kami rancangkan...ramai yg ckp kat i tempoh setahun tu mana cukup nk kenal hati budi...but plz trust me, sampai kawen pon kita still akan rasa hubby tu "org baru" sbb lg byk benda rupanya yg kita taktau pasal dia...apa2 pon serahkan soal jodoh ni pada Allah setelah kita berusaha mencarinya...

masa mula2 kawen, kitorang mmg dh stat LDM...tp time tu sorang kat KL, sorang lagi kat ganu so takde masalah nak jumpa every week...bergilir-gilir la i dgn hubby; ada minggu i trun KL & ada minggu dia datang kat kemaman...kitorang lebih selesa naik bas bertolak mlm lepas kerja sebab boleh tido je sepanjang perjalanan tu...hubby mmg tak bg i drive sorang2 & dia pon jarang sgt balik dgn kereta unless tiket bas habis (lagipon dah save sket kat situ)...CABARAN: hubby cuti sabtu & ahad tp i cuti jumaat & sabtu...masa jumpa kena hargai setiap saat yg ada tu...benda ni berlarutan  sampai la usia perkahwinan kitorang 4 bulan...

lepas tu i pulak pregnant...dlm entry lama [LINK] i ada cerita camne i tahu i pregnant bila usia kandungan dh 2 bulan stengah rupanya...time pregnant ni pulak hubby tiba2 kena stat pegi offshore (sebelum kawen dh tahu dia akan keje offshore, tp tak sangka pulak secepat ni)...mula2 dpt tahu berita tu rasa nk suruh hubby resign je & cari kerja kat company lain supaya dpt jaga i sepenuhnya time pregnant...tp bila fikir secara rasional, mungkin itu adalah rezeki drp Allah utk mengukuhkan lagi ekonomi keluarga bila nak ada anak ni...maka, rela dlm terpaksa i benarkan jugak hubby pegi...stat drp sinilah bermula kisah LDM i dgn hubby yg hanya jumpa sebulan sekali...CABARAN: terpaksa berdikari utk pegi weekly/monthly check up without hubby...
dh penat baca? meh layan pic farish adyan ni dulu...yeayyy end of this month farish dah 6 bulan...

i pegi chek up kat both gov & private hospital...masa mula2 buat buku pink kat KK (klinik kesihatan), nurse tanya "mana suami? dia tak teman ke? biasanya kalau 1st baby ni mesti excited"...ya Allah time tu jugak la air mata i mengalir menitik2 dpn nurse...tiba2 tersentap, rasa mcm i ni looser pon ada...i hanya mampu jawab "hubby kerja jauh"...sumpah i jeles giler tengok pasangan yg dtg dgn hubby...CABARAN: kalau tiba2 i mengidam, mmg i kena masak sendiri la sbb hubby takde nak tolong layan...kalau sakit kaki cramp / sakit perut, mmg sendiri yg urut la...time nak dekat2 bersalin tu lagi la rasa perlukan hubby sbb trimester ke-3 sangat-sangat mencabar buat i...time pregnant ni la super sensitive, hari2 asyik nak nangis je...tp siapa nk pujuk? sendiri pujuk la kn??? hahahaha...tapi syukur sangat2 Allah tak bagi i sakit/morning sickness yg teruk mcm org lain...dari awal pregnant sampai la nk beranak, i mmg kuat makan & kuat pegi shopping...

i pulak bersalin secara czer...syukur hubby dpt cuti lbh kurang 2 bln time tu...dpt la jugak jaga i baik2 dlm pantang...tp lepas je hubby naik laut balik, i kena independent...mula2 rasa stress + penat jugak sbb selama dlm pantang tu, hubby yg akan bangun mlm utk tukarkan lampin baby & hubby la hari2 yg mandikan baby...bila i kena buat sendiri dlm keadaan diri i yg czer, i asyik nk nangis je (ye la, kita tengah sakit, tiba2 tak cukup rehat terpaksa buat itu-ini)...nasib baik tak meroyan tau...CABARAN: kadang2 kalau kena time hubby tak balik, terpaksa la bersendirian lagi bawak farish pegi cucuk kat hospital, i drive dr kemaman ke kuantan (gedik nak jugak pegi cucuk farish kat hospital i beranak)...syukur lagi sekali i stay dgn family so kdg2 ada je yg sudi teman i...terharu :') syukur jugak i kerja sendiri so time sangat2 flexible...

sekarang??? masih lagi jadi monthly housewife...time hubby cuti sebulan kat rumah, mmg dia la byk amek alih urusan rumahtangga...nasib baik dpt hubby yg blh diharap...kalau kena yg pemalas, agaknya dah lama i kena darah tinggi kot! time cuti tu la hubby all-out, seolah-olah ganti balik time yg dia takde kat rumah...perhatian kena bagi lebih kat farish sbb dia tengah membesar skarang ni, tkot dia rasa kekurangan kasih-sayang seorang papa je...CABARAN: walaupon hubby cuti, tp masa kami tetap terhad sbb siang i bekerja...MASA ITU EMAS buat kami...lebih2 lagi bila dah ada anak...pssst: i jadi bersemangat tau nak masak bila hubby balik ^_^

masa hubby kat laut, sangatlah susah nk contact dia ok! rig hubby kat miri dulu blh bawak handphone tp line pulak kdg2 ada kdg2 takde...so dpt call sehari sekali je...tp skrg hubby dh kena transfer kat rig terengganu, hp is strictly not allowed...kena pakai phone kat sana je...huhu...rasa sedih sgt bila masa i perlukan hubby utk luahkan perasaan/ mengadu masalah, tapi i tak dpt nk contact dia langsung...kdg2 rasa give up gak nk suruh dia berhenti kerja tp bila pk mcm2 hal, i kena redha jugak...i sebagai isteri kena jadi tulang belakang dia dan sentiasa bagi moral support...ingt dia duk kat tengah laut tu tak rindu family, anak bini ke?

apa2 pon, jauh di sudut hati i mengharapkan kitorang cepat2 dpt duduk sekali (walaupon taktau entah bila akan berterusan camni)...dalam hubungan LDM ni, kita suami isteri kena setia, trust each other & sabar tu sangat penting...hati pulak kena sentiasa jaga supaya cinta dan kasih-sayang tu sentiasa mekar...kalau takde semua tu, mungkin rumahtangga akan karam di tengah lautan...semoga Allah sentiasa pelihara rumahtangga kita semua...i sentiasa ingatkan diri sendiri bahawa "langit tak selalunya cerah", apa sahaja ujian yg datang nanti, hadapilah dgn tenang...

tapi teringat jugak ada sorang ustaz ni cakap (lupa ustaz apa), ayat dia lebih kurang gini: LDM sekali sekala takpa, tp jgn biarkan ia berlarutan sehingga  hilangnya rasa rindu sbb dah terbiasa dgn keadaan camtu...maka, carilah penyelesaian utk mengatasi masalah LDM ni...hurmm benda ni la yg i concern sebenarnya...takot jugak perasaan rindu-rinduaan tu makin lama makin hilang sebab dah "immune" dgn situasi camtu...apa pon kita usaha la buat something yg special tiap kali berjumpa tu k :)

LDM ni byk ajar i erti berdikari & matang sebenarnya...sebelum kawen, i jenis yg manja & suka mengharapkan bantuan org lain...tp sekarang i kena kuat & tabah demi farish...biar la bersusah dulu sekarang, semoga suatu hari nanti i dpt jugak rasa nikmat sebenar rumahtangga bila hubby sentiasa ada kat sisi...buat masa sekarang ni, i hanya mampu berdoa supaya takde sebarang gangguan org ketiga dlm rumahtangga kami...amin~ semoga segala pengorbanan yg kami lakukan ni tak sia-sia, malah ada hikmahnya isyaAllah...

sesusah mana yg i rasa, masih ramai lagi org kat luar sana yg dugaannya lagi hebat...ada yg dpt jumpa 3 bln sekali, 6 bulan sekali, setahun sekali pon ada tau...kalau kita rasa ujian kita sangat berat, maka pandanglah org yg lebih bawah drp kita...jgn kerap merungut, sebaliknya bersyukurlah!

my heroes...syukur atas segala pemberianMu ya Allah...

Dear Hubby, please take care of me & please do loveee me more ok! lalalala~

36 comments:

asha said...

salam nana
tak per nana, benda2 ni lah yang buat kita semakin kuat. memang bila long distance marriage nih, kita kena berdikari dan memang itu bentuk cabaran kita..

jauh dimata, tapi dekat dihati kan:)

Zimie said...

u memang tabah.i pun hari2 checkup without husben sbb dia keje.rasa nak mengamuk je kdg2 sbb dia takleh teman haha mengada terlebih.

apa pun ni semua cabaran n dugaan slps berkahwin ni menjadikan kita lebih matang insyaallah.goodluck nana :)

Hana Soffelia said...

Its ok Nana, we are better bila dgn anakkan, blh berdikari and be a supermommy.. tapi if ada hubby di sini much better kan? sob2.. nak buat mcm mana kan, hubby xde sbb nk cari rezeki utk family. Always think positive. ^_^

Mimy Hamid said...

baca citer nana ni buat hati sebak je..paham nana..bila suami jauh even me tak pernah la berjauhan ngan husben..walau kadang geram husben balik lewat main futsal, badminton tu pun dah emo...ok ok citer nana buat i rasa bersyukur husben disisi ..ada hikmah nya nana...rindu rinduan semakin membuak kan..agreed?

aNis LeMoN aBu said...

hey you.

lama tak drop comment. i baca sampai habis ok.

all in all, u kuat. Sebab tu Allah bagi u ujian macam ni :) InsyaAllah, sabar tu buahnya manis ;)

take care.

yUmIe said...

sobss..I rse ape yg u rse:(
LDM,then stay together,then LDm blk cm i skrg,lg wt rse cm perit.huhu.but what to do.even jmpe 1/2w skali,husband cme ade mse dgn me n iman just for 1day only..rse cm xckp je mse sehari tu nk wt pape.uhukss
xpelah,yg penting kte sabar n pk +ve kn.huhu

puan azie said...

kita serupa nana.. huhu sedey... :-( tmbah2 plak bab2 gi checkup sorg2 tu kan

aThidEaN said...

sedih bc entry ni.sobs2..tp u sorang yg tabah n kuat. iallah Allah selected u guys for LDM for reasons. pasti ada hikmah..
makin jauh makin sayang..

Cheyan said...

Dulu i pun LDM, tp i yg kene travel. Start after kawen sampai i mengandung 7 bulan. Ulang alik kk-kl, mmg penat and i yg kene travel..bukan husband..hahaha.. Tabah la jugak..tp lepas bersalin, alhamdulillah i minta bos tukar my location so that i can stay in kl.. Tp i think just sementara until my baby dah besar..pastu mungkin kene LDM lg.. Huhuhu

Tak pe Nana, insyaAllah ada hikmah dia yg Allah nk kasi nnt.. ;))

Rinah said...

salam perkenalan nana,

dah baca sampai habis tau ;)
faham sangat2 perasaan nana. apa pun harap nana bertabah demi anak dan keluarga kecil nana.
InsyaAllah semua pasti ada hikmahnya.

Rinah

veesakura said...

sebak i baca entry kali ni. me tak pernah la jejauh ngan hubby lama2.paling lama pon 5 ari ja kot sbb dia outstation. tapi time berjauhan tu la rasa kene jadi super mak apdahal anak takde la meragam pon.hurmm.bertabah ya nana

Puan Ira said...

sedihnya...ira first checkup dulu pun sendiri2..jeles jugak tgk yg berpartner2..nak wat mcm mna suami susah cuti..

Mrs Azhar said...

sgt setuju ape yg u tls. I pnh rs ldm ni. Dan skrg dh stay skali, mmg pngaman tu mdewasakn kita. :-) apa pun, Allah ada perancgn yg tbaik utk kita. All d best utk u n family..

♥ ROS ♥ said...

Mmg sedih bila suami berjauhan ni tp kak kna kuat tau, diorg cari duit untuk kita n anak2 :) ade hikmahnya... Ros knai asben lpas kawen :p lg lah byk bnda nk kna blaja..huhuhu

mizzy amalina said...

waaaa....sedihnye nana...sbb i pn alami benda yg sama.nak2 bila masuk 3rd trimester ni Allah bg ujian lain.yg xde kaitan dgn pregnancy.rs mcm nak sgt2 hubby ada depan mata selalu.tp terpaksa tabahkan diri jugak.i pn fhm rasanya LDM...mudah2an 1 hari nnt kite diberi kesempatan rasa hidup suami isteri mcm org lain...amin... :)

cikpingu said...

terasa cabaran 2 nana... semoga allah bimbing kite jd yg lbh baik n sbr ngn ape jua kerenah... tabik kat nana... :)

Cik Puan Tqah said...

Nak nagesla bc..huhu..sbr ea nana

malynd_anggun said...

pernah jugak alamai ape yg u alami..alhamdulillah..Allah dgr doa kami..akhirnye, kami dpt duduk sama...byk kn doa ye nana..Allah know the best for u and ur family...take care!

Veelara said...

alahai nana, sedihnya i baca entry ni...

Sabar yea nana. InsyaAllah semuanya akan dpermudahkan bl smpai ms nya nanti.jgn putus asa......

Kiss 4 farish yea

m@m@yAyA said...

nana, zura memang kagum ngn nana dpt uruskan umahtangga dengan baik tnpa suami disisi..~
bersungguh zura bc stiap ayat yg dikarang,tp yang menusuk dihati adalah pict last sekali..~
cumil jer tgk farish posing..(@__@)

naney said...

yeaa pernah rasa LDM gk..situasi2 tu pernah dirasai..lgla dl sy dok sorg2 without family and asben..and now berkat doa dn kesabaran we have been together and asben xperlu lg ke offshore..LDM dgn asben yg dok offshore ni lain sikit kn coz xleh nk contact dia.. xleh skype, whatsap dll.. amat2la memahami..

CikNaa said...

kite same je nana.. ciknaa cuti weekend, asben plak cuti weekday.. tp takpela.. ciknaa still bersyukur masih lg ada suami. selalu ingat psl kak mawarnafastari, suami dah xde.. rindu, tp suami xkn dpt kembali lg..

Shakina Farhan said...

touching sgt..huhu..sbr ye nana..kumpul duit byk2 pastu suh hubby keje sendiri..dpt dok dekat..hee..tu pn plan kina..tp 8 tahun lg la..hahaha

.ieLah. said...

sedih plok.hu :(

saba yeh nana.semoga rumah tangga sentiasa dipelihara Allah, and kuat walaupon LDM :)

YanaHime said...

sabar ye nana...yana pun dah merasa LDM ni, tp anak tu laa yg akan jadi pengikat...husband yana lagi kerap balik rumah sejak ada anak...tp seboleh2nya jgnlaa lelama...setahun dua dah kira elok...

ctmah said...

amin...semoga kebahagiaan ini kekal hingga ke jannah

sarahhernyzar said...

huhu. nanes. banjir. uwaaaa.
nana sgt kuat. bertabah ya dear.
sara kdg down bila rasa ssh.
tp sbnrnya masih ada yg lg ssh dr kita. gud entry darl!

amani qistina said...

sebak baca luahan hati nana ni..
be strong nana..maybe i'm not in your place who can just giving advice and support but i know you such a strong woman..but remember Allah always be with you..take care darling..

donutayu said...

aii nana..i airiz ayuri..sabar nana..i dulu pun mcm ni..masa pregnant morning sickness sgt la teruk..smpai kena thn ward..hubby jauh..tp skrg Alhamdulillah dah duduk sama..ade hikmahnya..sbr dan doa ye..nana check up anak kat al farabi ye? sama la kita..tp x penah jumpa..masa pregnant je hr tu sekali jumpa nana..:)

PUAN SUE said...

Su pnh ldm sbulan je.pas tu su bhenti kerja kt ptrjy,sbb xsggp nk jauh ngn hasben..nana mst tabah tau!

Gadis said...

Nana mmg kuat..kagum betul dgn semangat nana..gadis yg jauh ngan husben time pantang ni pun rase lain sgt..walaupun dok pantang umah family sendiri..

Nana kene tabah ye..

aTy _faRed~ said...

sedih pulak ai bace..tetibe rase nak gi peluk hasben cakap mekaseh sebab sepanjang mengandung die sentiase ade bersama ai..[tapi die tak de sebab kene gi outstesen site sebulan]...ai harap ai betul2 dapat paham keadaan u..ai tak pernah rase..sesekali macam ni pon..masih dapat jumpe seminggu sekali..ponnnnnnnnnn ai rase kehilangan...inikan pulak u..kuatkan semangat yer dear..semoge ikatan kaasih sayang dan rindu tu terus kekal mekar sampai biler2...aminnnn......

cha said...

Be strong ye u. I tak taula camne klau i kat tempat u. Sedih baca bila nurse tu tanya mane suami masa 1st check tu huhu. I yg baru jarak sejam pun i dh rindu giler camnela u kan. Ya Allah semoga u tabah ye Nana :')

mrs kayrul said...

habis gak baca story nana....susah jugak ye kes LDM nie..ari tue hubby hampir2 nak cari kerja kat johor tinggalkan kami anak beranak kat kajang jer....2 hari dia tinggalkan kitorang dah macam tongkang pecah rumah jadinya...sangat mencabar nak handle anak bila hubby x de...mujur la dia x dapat keja kat johor dan skrg keja la kat kajang jer...

harapfamily nana dapat bersatu sebumbung setiap hari dengan cepat....

chenta nana said...

ya allah nana. kisah u sebijik macam i tau. soon i pun jadi macam u. hadapi preggy sorang-sorang. my husband pun kat kl. i pun kat kemaman. sedih pun ada macam u. so.. kata-kata u buat i semangat u. sedangkan u boleh buat... tq nana. macam ni la life weekend wife.

Lady D said...

Samela ngan kta nana...Hubby jauh..So kne face everything alone..tp ok je..ae hikmah sebenarnye...be strong ok...;)