Tuesday, October 23, 2012

Persediaan: Solid Food For My Baby

akhir bulan ni farish akan genap 6 bulan...jadi mamanya mestilah excited nak buat homemade solid food utk farish...ilmu yg ada tu takde la byk sgt, juz join group2 yg discuss pasal solid food kat facebook & google je...persediaan pon rasanya so-so jer, takde la mcm buat preparation masa nak sambut kelahiran farish dulu kn? hehe...antara benda yg i prepare:

1) BUKU RESEPI
buku ni i beli masa dlm pantang lagi...i beli drp hana...maklumlah, dlm pantang dh taktau nak buat apa, so click2 je buat online shopping sampai tak sedar duit mengalir keluar dgn laju....hohoho~ i suka buku ni, dan byk guide tentang pemakanan baby until toddler...resepi utk toddler tu dh byk i try & org tua pon blh makan dgn lazatnya! hehe...make sure no sugar or salt added to ur baby's food until 2 years old *harap2 la berjaya ikut guideline ni*

2) BLENDER + STORAGE CUP
 
blender ni pulak i beli online tru facebook, kat marshalya stall...cute giler kn baby bullet blender set ni?? yg penting dia BPA FREE...i baru je dpt parcel ni 2 hari lepas...mula2 ingat nak beli jug or blender biasa je...tp bila tengok yg ni murah & kecik, i terus grab...size kecik ni senang nk angkut kalau balik kampung...i rasa untung jugak kot(?) beli ni sbb satu set ada blender, buku resepi, beg, spatula, jug, batch tray, storage tray & storage cup yg siap boleh laraskan date lagi...harga rm150 + rm23 postage...mahal weh postage! mula2 dia ckp rm10 je postage, last2 kena tambah lg rm13 sbb berat...kalau tahu mhl cmtu, baik i suruh adik i je amek by hand kat KL tu...hihi takpe la, yg penting dh selamat sampai pon & memang betol barang ni berat...

3) THERMAL/SLOW COOKER
yg ni pulak dpt hadiah masa kawen hari tu...blh la nk masak bubur kn? :) org ckp kalau nk mengekalkn zat makanan tu, jgn overcook...masak sedang2 je k :) normally kalau pakai slow cooker ni, 4-5 jam jugak utk bg makanan tu masak depends pada jenis makanan la...

4) KERUSI
i tak beli high chair pon...mula2 ingt nak beli bumbo seat sbb best je tengok mak-mak yg belikn utk anak diorang...tp bila pk berjuta kali, tak jadi la beli...i akan pakai fisher price rocker ni je kot utk suapkn farish mkn...lagipon rocker ni kan portable, mmg blh transform jd kerusi...so jimat di situ!
 *big boss*

5) PINGGAN & SUDU
pakai yg ni je kot? dpt hadiah masa dlm pantang hari tu...jimat lagi kn? hehe

6) BABY BIB
baby bib ni i beli selai je & tak pernah guna langsung...mcm tak cukup je kan satu? kalau tak cukup, i akan pakai napkin je la...rock betol mama ni...hehe

7) STEAMER
i pakai periuk pengukus yg dah ada kat rumah ni aci la kan? :)


hurmm tu je la kot yg i prepare...takde benda sgt pon yg nk prepare sebenarnya...lepas ni gigih la i pegi pasaraya utk beli sayur & sepahkan dapur rumah...hehe...puree pon mcm EBM tau, blh buat stock...excited okey nk kasi farish mkn! selama ni dia mcm terliur je tgk kitorang makan tp i tahankn jugak utk bg dia masa genap 6 bln nanti...

utk 4 days rules, i plan nk bagi puree:
day 1 - day 4: apple
day 4 - day 8: avocado
day 9 - day 12: sweet potato
day 13 - day 16: pear

boleh refer kat food chart ni

33 comments:

erna said...

nana, i beli bip yang plastic. setiap kali lepas iman makan, i basuh je terus. cepat kering. kalau u bawak berjalan pun, u boleh guna baby wipe je..

elle's laaa~ said...

hehehe... bes tau klu dah bg anak mamam... tp my Hana, x smpai sebulan mkn puree buah ke sayo ke... sbb mil yg jaga.. so dia masak kn je terus bubo pastu blend ngan carrot, brokoli, sweet potato sikit pastu nk bg ade rse, dia campo kn ikn bilis sangai yg siap blend... hehehe..

Cheyan said...

Tak sabar jugakkk ni..tp nak tunggu genap 6 bulan jugak..prepared ja la apa yang patut..

Blender u sgt stylo, hampir nak beli juak aritu..hehehe..

Wawa Yusoff said...

klu buat entry pasal anak mmg best kan? i xtau kenape. tp bile buat entry nak cerita psl anak mesti tesengeh2. haha :D

Cik Puan Tqah said...

wa... byknye preparation..gud luck nana

Emylia Shahila said...

nana.. mana nak beli buku tu?
nak beli jugak boley?

Ros Anis Rusli said...

sbnrnya, pas beli blender avent tu..batu kwn gtaw psl baby bullet tu..kalo taw, awal2 lg dh beli baby bullet tu..huhu

sweetlavender86 said...

hahah..sonok sedia kn mkanan tuk anak.nak pulak tgk die berselera makan.akak pun siap2 buat n frozen kan tuk 2-3 hari.paling darwish suke puree apple..campur sket dgn susu ibu.wallah!

veesakura said...

baby bullet tu agak menarik hatiku. hurmm..patut kah? ngeeeee

aTy _faRed~ said...

ai pekenan giler kot ngan blender tu..mase ritu nak beli tapi dah habes promotion...lepas tu ade lagi..ponnnn tak perasan jugak..haaiihh....jadi beli jer ar blender biasa..:)

.ieLah. said...

hahaha i pon beli buku tu masa pantang.kemaen lagi awalnye.hehe pastu jumpa soft copy online then foward untuk faris i. :)

blender tu cohmelllls sangat! tergoda jugak ni @_@

kata kila said...

alolol comelnya!!!!! geram tgk anak dia

Bazilah (^0^) said...

nnti boleh refer sini bile dah smpi masa hehehe

Mimy Hamid said...

yeay farish nak makan...mama dia pandai masak sure best ni..btw nana bila anak dah masuk 9m..blender dah kurang guna..now ai aim hand blender..since Fayel suka makan lenyek kan

Gadis said...

Gadis beli bip yg jenis plastik je..senang nak lap..hihi..best nyer dh boleh bg anak mkn lak..gadis dh x sabar nk tunggu time tu lak..:-)

Shakina Farhan said...

baru je dapat bullet2 tu semalam BIL bagi..xsabar nak bg baby makan..lagi 4 bulan..

Veelara said...

nana, 4 day rules tu bukan ke mcm cth: week 1 :apple.so folo til 4 hari. Then next week,buah len.folo til 4 hari gak?

Nana tulis day 1 buah len.day 2 buah lain? Correct me if im wrong taw.sbb ilmu ku juga cetek :(

yUmIe said...

Nana,sorry ye i btlkn sikit yg 4days rules tu..4days rules tu utk 1 jenis buah.
cthnye if day 1 u bg apple puree,then kne follow bg apple puree until day 4.day 5 bru u bg puree lain lak n continue utk 4hr lg.itu yg i practiced n faham b4 this:)

~ NANA ~ said...

vee & yumie: thanks sbb betolkan i...i salah paham rupanya...hihi...ok nanti i edit & betolkan balik :)

m@m@yAyA said...

nana da dapt erk blender?zura tu lgsung g amik sdri lau x kn kna tmbh postage mhl..:-)
ala zura bg yaya mkan dia dok lam rocker,tgikan tmpt baring pastu tmpt kepala pun bg tinggikan so kpla baby tegakla since yaya pun bkn leh duduk lg..
Kukus pun pakai mak punya yg ada kt umah nie jer,punhala gedabak..hihi
yaya 1st food dia zura bg puree brocoli,4day rules kan..pasni igat nak bg puree pisang lak..syiok main masak2 mknan baby nie

diyadelicia said...

waaaa..xsabar nk ade anak..kih2

safiyyah osman said...

Jimat gak beli bullet ni sbb skali bekas n sesuai utk nana kn sbb keja..

Good luck nana..syok bg baby mkn..tmbh2 klu lepa selera..

..::..aRe-Na..::.. said...

sgt2 teruja kn bila ank dh boleh mkn...hehehe...sonok tgk baby..chomeii:-)

n.h.m.s said...

ok ke blender tu?macam nak beli haritu pastu baca review cam x ok je kat amazon terus xjadi beli.huhu

PUAN THALHA : said...

Nana, thanks for sharing food chart tu! dah print dah buat rujukkan ;p

Liyana said...

tertarik la dgn baby bullet tuh.. hihi

cpt je farish dh 6 bln...x sbr nk tggu faiq blh makan, huhu

cha said...

Ok i plak excited tgk blender tu nana haha. Comel giler. I lg suka set complete tu siap ada buku resepi sume. Best best :D

hana yoriee said...

waahh..seronok farish mommy semangat nk prepare foods dia.

thanks nana beli buku..

yuyu jannah said...

terbaiklah mama nana ni. dh prepare/beli mcm2 untuk farish..makan sedap la farish lepas ni :) kalau masak lebih tu, hantar la rumah hafiz skit ni..hihi

bib tu mmg x cukup nana..kalau selai je jenuh la nk menenyeh laju2, sbb nk pakai balik pastu.hihi

~Hayati~ said...

good info nana :) btw i am ur silent reader..suka sgt bc blog u dr b4 u kwen lagi hehehehe

Anonymous said...

Hi dear tumpang iklan ye. Sy ada jual new 20-piece set baby bullet for RM100 + RM10 postage. Limited quantity. Email: hunnanne@gmail.com
tQ!

Anonymous said...

hi nak tny ada jual spare part tak menda alah ni lau rosak?

Kenari Putih said...

Sy pon beli blender bb bullet ni 1. Bli kt lelong. Blade dia patah after 5 month sy guna. Sy geram juga.