Tuesday, November 6, 2012

Apa Yang Terbaik Untuk Anak Anda?

perbualanku dengan salah seorang sahabat:

si A: lorrr asal bagi anak pakai petpet ni? kan murah tu...tak bagus la...

si B: eh, knp pulak tak bagus? anak i pakai ok je takde masalah apa2...

si A: kita ni cuba la bagi the best utk anak2, jgn berkira sgt...pakaila mamy poko...

si B: pakai jugak mamy poko tu tapi utk malam je...lama2 jadi mamypokai ler...

si A: i tak kesah la buang duit byk2 pon, asal blh beli benda mahal & bagus utk anak2...

si B: sukati kau lah...kang aku cakap yg ko tu TAKNAK susukan anak sbb konon2 kolot, kang kau jugak sentap *mampu bermonolog dalam hati je la*

sebenarnya, "TERBAIK" untuk anak-anak adalah satu perkara yg subjektif kan? ada org kata benda A tu terbaik utk anak dia tapi ada org pulak kata benda B paling bagus...

teringat masa zaman U dulu ada org pertikaikan anak ramai ni susah nk bagi yg terbaik, nanti anak2 terabai, bla bla bla...i agak sentap jugak la sbb adik beradik i kan 9 org...honestly, takde pulak kitorang adik beradik rasa tak cukup, malah  bersyukur ada parents yg sangat2 bertanggungjwb...bilangan anak2 bukan satu jaminan utk jadikan anak itu hebat...tak kesah la anak ramai or sikit, yg penting kita kena ada skill utk handle & didik anak2...

semestinya cara kita besarkan anak2 takkan pernah sama kn? ada anak yg kita perlu tegas utk tegur kesalahan mereka, tp ada anak pulak kena gunakan pendekatan yg lemah lembut...kita tak boleh la nk suruh orang lain ikut cara kita besarkan anak2...bagi peluang kat setiap ibubapa utk corakkan anak mereka dengan pendekatan tersendiri...

ada mak taknak anak dia tido dalam buai atas alasan tertentu tp bagi anak makan benda tak berkhasiat takpe pulak? ada mak sanggup sekolahkan anak2 kat skolah swasta yg hebat2, tp bila kat rumah harapkan bibik pulak jaga anak?

mungkin ada orang lebih suka didik anak dgn kesederhanaan tapi ada pulak yg suka limpahkan kemewahan kat anak2...beli barang2 branded, mainan mahal2, bagi duit belanja yg banyak, belikan kereta mewah,etc...

okey, tak kesah la apa pon alasan korang dan apa pon cara korang untuk besarkan anak2, i tak kesah...for me, cuba belajar utk respect org lain & yg paling penting jangan la asyik nak cemburu je...tengok org lain belikan itu utk anak dia, kita pon sebok nak beli jugak padahal tak mampu...besarkan anak2 ikut kemampuan kita supaya bila besar nanti anak2 lebih appreciate kesusahan kita tu, insyaAllah...

duit tidak menjamin kebahagiaan...tapi kalau tak cukup duit, kita kena la usaha mencarinya sbb kesenangan takkan dtg bergolek :) apa yg penting, bagi anak kasih sayang sepenuhnya...jadi sahabat & pendengar setia utk anak2...jaga anak siang malam, jgn asyik nak harapkn bibik je...ajar anak ilmu agama sbb itu adalah jaminan kita di akhirat nanti...

cuma, jadikanlah org yg sudah pon berjaya didik anak mereka sehingga "menjadi orang" sebagai teladan kita...bandingkan cara mereka dgn cara kita...mungkin ada benda yg kita kena contohi mereka dan dalam masa yg sama dapat improve skill kita :)

apa yg korang rasa TERBAIK??? maka buatlah dengan ikhlas supaya Allah membalasnya dgn anak2 yg sihat, anak2 yg baik, anak2 yg soleh solehah, anak2 yg bijak pandai, anak2 yg menyenagkan hati ibubapa   ^_^

mama yg bambam with farish yg manja *perlu ke letak pic ni?* LOL!

34 comments:

fifi tiez said...

Nice entry.btl apa u ckp tu..

Gadis said...

ya mmg betul cakap nana tu...
sokong..
kiter didik anak kiter dengan cara kiter & x perlu nak ikut orang...

yang penting kiter cermin diri kiter apa yang kiter buat selame ni..=)

Ros Anis Rusli said...

betul betul betul

Hana Soffelia said...

Hana lebih suka jaga anak ikut cara sendiri. Lantaklah org ckp apa as long as kita buat yang terbaik for our own child.

btw, PETPET is the best and affordable. ^_^ Mamypoko terbaik tp if serasi dgn petpet why need to choice yg mahal punya? duit lebih, blh beli benda lain. nak bergaya? dalam baju je punn. hehehe

amaniammar said...

salam kenal nana..

hihih..betul ckp nana..ape yg terbaik adalh dr didikan ibu bapa sendri..kira ukur baju dibadan sendrii..
nak ikut cara org lain didik anak mmg x sama..

tp pe pn saya sokong pe tindakan dan didikan kalian as parent utk lil calihs kalian..

Cheyan said...

betul tu nana..kite besarkan anak kite dgn cara kite sendiri..ikut kemampuan..kadang2 yang biasa2 pun ok ja..tak yah cemburu and nak ikut org lain..rezeki kan di tangan Allah..

SweetLikeWhat said...

betul2..ikutlah dgn cara masing2..ini kerja nak kondem org jer..haih tak paham...

Mimy Hamid said...

yes nana...i am the way i didik anak..so tak perlu itu ini...jgn pertikai dan please respek..itu aje...

veesakura said...

very true. anak i,sukati i la. kepochi sangat, nape? huhuhuhu

e k i n ♥ y u s r i said...

setuju!

Veelara said...

Setuju....anak kite,of coz kite akan cri y tbaik...

Dlm didik n jg anak,kene ukur d bdan sdiri.provide apa yg kite mampu...jgn tlalu over

cha said...

Setuju sgt entry u ni. Sbnrnya isu banding membanding ni bkn isu anak je kan. Mcm2 lg pastu nk org ikut je pendapat dia. Lantakla life kita kan. Klau mampu buat tak mampu sudah. Jgn bandingkan dgn org.

yati hashim said...

btol btol
selagi bnda tu x salah slagi tu kita bebas nk pilih cara utk besar n didik anak kita. ada sejuta satu cara, so pilih cara masing2. tak semestinya baik bagi kita, baik bagi org lain.

btw, nice pic. asal u nmpk kurus.. mmg selepas cherry berry tu, berat x naik ke..? hihi

sweetlavender86 said...

branded xsmestinye bagus tuk anak kite.klu pakai pampers cap tesco sekalipun kalu sesuai n xmelecet punggung anak ape salahnye..belanja ikut kemampuan.buat ape nk membazir bende yg xsepatutnye.baik menabung untuk anak atau simpan/spend untuk bnde yg lagi penting.kalu sekadar nk menunjuk yg anak i pkai mamy pokko anak u pkai brand cap ayam jerrr..janji die dah cuba bgi yg terbaik buat anak.mungkin itu je yg die termampu.klu dah anak 2.3 nk beli mamy pokko 5 bungkus sebulan xkeee mamy pokaii~

Ryn said...

setuju sgt3!!!!
org kalau x mau kalah....sume nye nk up je....padahal..indah khabar dr rupe...hehehehe

Asz Miza said...

kalau anak kita serasi dengan brand yg biasa2 je pakai je la..buat apa nk bazirkan dgn beli dengan brand mahal2..baik simpan duit buat future anak..yang baik tu tak semestinya mahal kan?

Liyana said...

betul! xyah nk jadi cam ketam ngaja anak.. hehe

aTy _faRed~ said...

betul..terbaik adalah tuk kite dan anak tu sendiri..terbaik tuk orang tak bermaksud terbaik tuk kite..macam tu gak sebalik nyer..:)

orangbiasa said...

Nice entry nana..sy guna pampers tesco pek biru tu je utk siang sbb sy surirumah sepenuh masa, de ms nak tuka lmpin ank, plus ank mmg xde alahan kulit pe, dah kualiti tesco sama seperi drypers dan petpet..guna petpet utk mlm dan keluar je..xde masalah pun..Selalu jumpe ibu yg mcm tu, pernah dgr ustaz ckp, ms ank kecik ckp xpe, bg yg mahal2 sbb mampu dan xnak ank ssh, nak bg ank merasa brg mahal2..dah besa ank2, bile diri dah tua baru lah nak kt menyesal aku mewahkan aku, menyesal aku xajar ank hargai kesenangan..bila terlalu senang dan bagi apa saja..anak2 bole anggap semua tu xde pe pun, bole dpt bile2 masa..hati2 dlm didik ank, penuh kasih syg tp tegas

baby lydia said...

suke entry akk ari ni..baik tuk dya akn dtg nk de bby kn ^^

puan.mila said...

hot mama!! that rite..mila sokong entri ni..jd la diri sendiri, jgn ikut kmmpuan org lain.. :D

YanaHime said...

Well said...ikut je kemampuan diri sendiri, tak perlu nak ikut org

ctmah said...

super duper setuju!

AkmaFaizal said...

suka ngan pendapat nana ni..

berbelanja ikut kemampuanlah kan, jgn sbb nak bergaya sanggup bgolok bergadai...kalau anak ramai berderet2 memang pokai le. saye pun guna diapers cap ayam n cloth diaper je. mahal ke murah, tetap ke tong sampah juga.

masih brusaha mendidik anak2 jadi yg terbaik. harap derang appreciate apa yg ayah ibu berikan. :)

Ajan said...

Good point nana!

.ieLah. said...

sejuk ati i nana lepas bace entry u, maklom la i kan suke jek emo2 kalo bab2 membanding2 ni. hihiks :)

Wawa Yusoff said...

anak I pakai CD. so i tau nak komen klu orang ajak borak pasal pampers. Pakai CD jimat. so boleh kata i ni bg yg terbaik ke @ I mommy yg kedekut. hahaha =))

kidding :p

Dhiera nadhirah said...

betul~ tak suka hadap orang yang suka jeles tah hapehape lepas tu condem2.. even bukan psl baby pun!

yuyu jannah said...

kak setuju dgn point nana ni.terbaik tu subjektif... terbaik untuk kita x semestinya terbaik untuk orang lain. jadi tepuk dada tanya selera la kan

Husna Adnan said...

Suka sangat entri ni!

Fara Fadzil said...

super LIKE this entry!
tak payah nak sibuk2 sgt nasihat orang mcm mana nak jaga anak..im sure all parents want the best for their children..and give their best selagi mampu.. yang mahal tak semestinya perlu..yang murah tak semestinya teruk! janji anak kita sihat walafiat dan terurus..kalau pakai mamy poko tapi berak lambat basuh buat ape jugak kan?hehe

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

pet pet pun mahal tau..adwa pakai hey baby jer..as long die ok, mama pun ok sangat..

Dina Sallehudin said...

Hi dear! Nice entry! Setuju sangatlah. Saya pun selalu sangat orang2 lain suka pertikai cara/method saya besarkan anak, breastfeed jadi issue, pampers jadi issue, x bagi anak makan garam gula msg jadi issue, train anak tidur awal, semuanya jadi issue lah. sedangkan saya masih belum pregnant anak no.2 pun jadi issue. siap cakap kesian kat anak saya bosan xde adik nanti. aduih, dia baru 1 tahun 3 bulan. ape yang kesiannya? kan mudah kalau semua org boleh respect pilihan kita. anak kita, hidup kita, asalkan kita x susahkan sesiapa. tapi skrg ni makin lama dah pndai pujuk hati kalau ada yg pertikaikan, sindir. saya senyum aje.. iye iyekan aje hehe

mummy ammar said...

it depends on poket masing2 la...besar periuknya, besar la keraknya...ada people yang rasa spending on mamipoko tu rasa biasa je...but ada certain people rasa wah memang aku tak mampu la..takat petpet tu dah kira syukur alhamdulillah...it varies based on affordability..:)