Monday, November 26, 2012

Duit vs Rezeki

entry sebelum ni cerita pasal penyakit hati & rumah kami, hari ni nk cerita pasal DUIT vs REZEKI pulak...cerita hal baby & mak-mak dilupakan ke??? owh sebenarnya banyakkkk sgt nk cerita pasal baby, tp yg tu KIV dulu la sbb takde mood lagi *farish dh seminggu demam*

okey apa yg i nk story-mory ni adalah kebanyakannya berdasarkan pengalaman i & keadaan di sekeliling sendiri...

sejujurnya, dulu masa nak kawen i baru kerja 6 bulan (baru habis study time tu) & gaji pulak masa tu RM 1,500 je sbb still under probation utk 6 months (kerja kat company sendiri pn still kena follow the procedure u olss)...hari2 la duk fikir cukup ke tak nk hidup dgn gaji camtu kalau dah kawen nnti sbb hubby pon sama, baru jugak la kerjanya, gaji pon tak seberapa...bila dpt je gaji mesti i akan kira siap2 utk tetapkan brp banyak yg i perlu belanja utk bulan tu...tiap kali kira, tiap kali tu la mesti tak cukup sampai buat i pening kepala & fed up taknak kira dah...tp yg peliknya, bila akhir bln je, banyakkk pulak lebihnya! bila fikir2 balik, oooo rupanya bulan ni ramai sgt yg belanja mkn, ooo rupanya bln ni bil telefon tak byk, oooo rupanya bln ni dpt free gift, bla bla bla...so percayalah pada rezeki, insyaAllah mencukupi :)

tapi bila soal duit, tak pernah putus kan kita akan fikir?? bila dh jadi permanent staff & gaji pn dibayar as an engineer cum 2nd director (eceyyy bunyi mcm hebat sgt je "director" tu, padahal takpon), masih lagi fening takot duit tak cukup...betol la org cakap, bila besar periuk nasi besar juga la keraknya...skali lagi i main kira-kira duit gaji i + duit gaji hubby bila i disahkn pregnant...bila buat kira-kira, sumpah tak cukup nak beli barang baby yg best2...tp tak sangka rezeki tu sentiasa ada, dpt pulak hadiah bersalin drp company yg merupakan wang tunai...yeayyyy dpt la beli mcm2 jugak dgn duit tu :) syukur..

contoh 1: adalah sorang ni, gaji dia dlm RM 4k je, tup2 dia blh beli handbag chanel yg harga belas2 ribu...ikot logik dgn gaji gitu, mmg dia tak layak pon beli kn? kalau cerita kat org pon, mesti org perlekehkan betol tak? takpon kalau dia tayang handbag tu, kang tak pasal2 org ckp handbag cap ayam pulak kn?? tapi hakikatnya org tak tahu yg dia dpt increament gaji yg hampir setahun office baru bayar plus allowance dia...haaa kan durian runtuh tu! rezeki jugak namanya tu :)

contoh 2: ada org ni langsung tak mampu nak beli kereta...nak jadikan cerita, dia masuk peraduan gores&menang, tak pasal2 dia menang kereta! wahhh kalau nak tunggu pakai duit sendiri, agaknya sampai bila la dia mampu nk beli kereta sendiri kn? rezeki~

contoh 3: ada jugak org mampu nak pegi holiday kat merata tempat tapi tak dpt nk pegi atas sebab2 tertentu...duit dah ada tapi banyak pulak halangannya...nampak tak kat situ takde rezeki nak pegi holiday?

ok, apa yg i cuba sampaikan dlm entry ni ialah jgn selalu jadikan diri kita hamba kepada duit...jgn takot kalau duit sikit, tapi takutlah kalau rezeki tu takde/ditarik...bkn bermaksud jgn cari duit langsung, tapi jgn la terlalu obses sampai jadikan duit tu perkara utama dlm hidup...sampaikan semua benda nak berkira & nak buat sesuatu yg baik pon takot duit tu habis...

ada org duit beribu-ribu, berjuta-juta tapi kalau Allah nk tarik rezeki tu sekelip mata je...blh jadi kita ditimpa pelbagai bencana seperti rumah terbakar, dirompak, ditipu, macam2 la lagi kn?? bila sebut rezeki pulak, ianya blh dtg dlm pelbagai bentuk kn? yg kadang2 kita tak jangka pon :)

ada org duit gaji berkepuk-kepuk tapi habis dlm sekelip mata je utk bayar macam2 hutang...sebaliknya ada org gaji ciputtt je tapi duit tu cukup utk hidup sbb tidak membebankan diri sendiri dgn hutang yg byk...

apa yg penting, dlm doa harian kita jgn lupa minta Allah murahkan rezeki kita, murahkan rezeki ahli keluarga kita, murahkan rezeki kawan2 kita & murahkan rezeki org disekeliling kita...kalau kita doakan kebaikan utk org lain, insyaAllah berganda kebaikan yg Allah akan berikan kat kita *cakap dh mcm ustazah pulak hihi* rezeki yg diberi adalah lebih bermakna drp wang ringgit yg menggunung tapi tiada manfaatnya...jgn selalu mempersoalkan atau mempertikaikn rezeki yg Allah bagi...


*nak share apa yg dikatakan oleh ustaz don:

Antara sebab mengapa REZEKI SUSAH NAK MASUK... :)

1. Gemar mengungkit-ungkit pemberian
2. Asyik mencanang perihal duit yg tidak cukup untuk urusan itu dan ini.
3. Berkira untuk bersedekah walaupun seringgit
4. Berkira untuk membantu memudahkan hal yg baik
5. Riak bila bersedekah
6. Banyak berbuat maksiat/kemungkaran
7. Tidak/kurang beristighfar
8. Tidak bersyukur/banyak mengeluh

Nota: Rezeki bkn sahaja dalam bentuk wang, tp kebahagiaan, peluang menyambung belajar, peluang kerja, anak, jodoh dan lain-lain.

Ada juga yg berbuat kemungkaran tetapi tetap memperoleh rezeki yg melimpah ruah. Tp ketahuilah itu nikmat yg plg azab di kemudian hari dan ia dipanggil 'istidraj'. wallahua'lam.

31 comments:

donutayu said...

yela nana..k.ayu pun selalu hr2 doa agar dimurahkan rezeki..dan dipermudahkan semuanya..dan setakat ni Alhamdulillah..apa yg nak tu dpt..dan hrp2 rezeki tu sentiasa ade dan xkan putus..especially utk keluarga,mak ayah,mak ayah mentua,adik beradik,dan semua org yg rapat dgn kita..:)

donutayu said...

yela nana..k.ayu pun selalu hr2 doa agar dimurahkan rezeki..dan dipermudahkan semuanya..dan setakat ni Alhamdulillah..apa yg nak tu dpt..dan hrp2 rezeki tu sentiasa ade dan xkan putus..especially utk keluarga,mak ayah,mak ayah mentua,adik beradik,dan semua org yg rapat dgn kita..:)

Shakina Farhan said...

betull..yang penting selalu bersyukur..Allah akan bg lagiii byk..

Mrs Lurve said...

lagi satu ustaz kat sini pernah pesan, jgn lupa utk beri duit pada ayah dan ibu..di situlah letaknya keberkatan rezeki kita..

CikNaa said...

for me, selagi ada keberkatan dari Allah, insyaAllah cukup. duit banyak tak penting, tp berkat tu yg susah nak dapat..bl dh dpt anak rase ok je. even dlu pk mst duit xcukup, sbb mcm2 nk kne beli.suami plak asik balik tetiap mggu.. so far, Allah mudahkan segalanye..

Aty_Fared said...

Yer ar nana..bg ai.yg penting hasil dr mane dtg duit tu adalah berkat...insyaala..yg sikit pon akn mencukupi..:-)

Wawa Yusoff said...

thanks for the god entry nana. u turut mengingatkan ape yg I telah lupe. thanks!

btw, dugaan hidup juga adalah rezeki. tanda allah ingat pada kita.

wallahua'lam :)

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

ape yg nana cakap sumer betul.. rezeki Allah kadang2 kite tak duga..

macam sekarang ni, anak dah 2 pun, alhamdulillah cukup..tp mase ngandung anak no.2 dulu, asik pikir jer, cukup ke ni??cukup ke ni??

bersyukur dengan ape yg ade..

nida-razak said...

betul..percayala rezeki tu sentiasa ada..insyaAllah.. =)

cha said...

alhamdulillah i walaupun gaji tak banyak tapi i bersyukur bahagia je hidup sederhana dgn husband i.

lagi satu kan u kita ni hidup jgn nk banding2kan dgn org. klau org tu beli handbag riban riban kita nk jugak pdhal tak mampu. tu prinsip hidup i. 'ukur baju di badan sendiri' hehe :D

cha said...

alhamdulillah i walaupun gaji tak banyak tapi i bersyukur bahagia je hidup sederhana dgn husband i.

lagi satu kan u kita ni hidup jgn nk banding2kan dgn org. klau org tu beli handbag riban riban kita nk jugak pdhal tak mampu. tu prinsip hidup i. 'ukur baju di badan sendiri' hehe :D

Nurul said...

Betul tu..janji kita bersyukur dan ikut perintah dia...mungkin hari ni tak ada rezeki, mana tahu esok2 berganda2 rezeki kan=)

Wawa said...

Betul. Kte tgh tkde duit tetbe la plak org murah hati beli itu ini utk kte. Selalu jadi kat diri sendiri time2 hujung bulan bila duit semakin menipis. Kikiki. :

LittleSunshine said...

Suka baca entry ni.hihi.btol tu nana.percaya pd rezeki

Adriana said...

apa2 yg kita buat mestilah ikhlas...InsyaAllah Allah akan memudahkan segala urusan

senorita_alynne said...

benar! rezeki itu dr Allah.
I selalu berkira2 bile dpt gaji. Sll je rse x cukup. tp bile hujung bln, ade lg lebihan duit. Jgn lupa jugak, byr ZAKAT pendapatan. baru la berkat gaji yg kite dpt bln2...

ctmah said...

setujuuuu
rezeki tu ada di mana2 saja. yang penting kita kena rajin berusaha n Allah itu maha adil dan saksama

.ieLah. said...

gaji u stat keje tu laaa gaji i skrg nana. hehe

kalo pikir pasal duet je memang tak penah cukup. tu la kena sentiasa bersyukur, kadang2 leka & lupa.. isk

shida said...

thanks...kekadang diri ni lupa dan alpa...~~
nice entry..~~
rezeki Allah tu memang dalam banyak cara dan bentuk...~~

puan azie said...

thanks nana..terasa insaf bila baca entry ni...tu la kdg2 bila ada lebeh skit lupa nak bersyukur pd pemberinya

Husna Adnan said...

You are my soul sister la, Nana. Thanks for the entry. Suka sangat. ^_^

ibuhebat said...

kalau ikut teori ekonomi sekular, lagi banyak kita spend, makin abis duit kita.. tapi teori ekonomi islam sebaliknya.. lebih byk kita memberi utk agama (zakat, sedekah..) lagi bertambah rezeki kita.. :)

thenunu said...

nak share erita ttg seorang member yang sangat suka bersedekah membantu orang susah..kagum melihat hidup member ciik nunu ni,..tenang je.duit nye banyak tetapi tak diguna utk beli kereta mewah.katanya bykkan sedekah, allah bagi byk lagi

Nurul Husna said...

Husna punya rezeki utk dpt anak belum dimakbulkan lagi...tapi apapun kita mesti bersyukur dgn nikmatnya :)

cik lin butterfLYNN~~ said...

betul tu nana.. yg penting bersyukur dgn rezki yg Allah bg.. DIA tahu apa yg terbaik utk kita, wallahualam :)

Liyana said...

best sgt entry ni.. yg penting kena selalu bersyukur kan :)

Fara Fadzil said...

love this entry :)
terima kasih atas reminder yang diberi :)

Hana Soffelia said...

Setuju dengan Nana. Biar kurang wang tp dipermurahkan rezeki. Baru hidup bahagia.

oshinz said...

kite pun selalu buat kira-kira setiap bulan. bila fikir macam tak cukup. tapi mungkin sebab tak berapa suka nak shopping benda yang tak perlu, Alhamdulillah cukup je. hehe.

Yati Omar said...

agree with nana, rezeki ni bukan in terms of duit sahaja.
apa pun yang ALLAH beri, kita bersyukur tapi kita tetap kena berusaha sebab ALLAH tak bagi rezeki dekat orang yang tak berusaha :-)

Blogwalking sini ya.
http://mama-iloveu.blogspot.com/

Zuraidah Butang said...

i ske post u ni..hehe..betul2..rezeki tu dari Allah.. so tak yah nak berkira sgt kan. Lagik2 ada baby..anak tu kan rezeki...kadang2 kita pun menumpang rezeki baby kan..yang penting kita bersyukur kan..:P