Thursday, November 1, 2012

Farish 6 Bulan

Alhamdulillah farish dah 6 bulan 2 hari :) esok baru nak bawak dia cucuk kat kuantan...entry pendek je ni, juz nk cerita perkembangan dia...

last month masa cucuk utk 5 bulan, berat farish dah 7.6kg...now taktau la...tapi ayish ni tak nampak bambam pon, sedang2 je badan dia...hehe

syukur masih lagi fully breastfeed farish walaupon susu agak merundum stat farish 4 bln hari tu...walaupon susu makin berkurangan tp masih mampu & cukup lagi utk breastfeed ayish...

skarang kalau meniarap dah pandai bergerak & pusing 360 darjah...tapi tak pandai lagi nak merangkak...banyak sangat tangan yg suka dukung dia, camne la nk cepat merangkak kn? hehe

mulut sangat bising! farish ni mmg kuat membebel...kalau pagi2 bangun tido, dia lah yg kejutkn i...tangan mesti sentuh muka i sambil mulut bunyi "ehhh, ehhh"...suara dia garau okey! haha...comel je kalau dia buat camtu...bila i celik mata je, rasa bahagia sgt ^_^
kalau tunjuk gadget dgn mainan, dia mesti akan pilih gadget dulu...kalau kita amek gadget tu dari tangan dia, mesti dia nangis...amboiii pandai betol baby zaman moden ni kn?? langsung tak berminat dgn mainan dia yg ada  bunyi2 tu...

kaki tak reti duk diam, suka lompat2...kalau pakaikan baju, suka tendang2 dada mama dia ni...sakit tau!! tengok org main bola, kaki dia pon sebok nak sepak2...

selama org lain mandikan farish, tak pernah pon dia kencing apatah lagi berak dlm bath tub...tapi time mama dia mandikan, sukaaaa sangat pancut2 & berak dlm tub...sengaja je kan farish ni nak dera mama? sabo je laaa~

dulu nak pakaikn baju senang je...sekarang kena bersilat kalau pakaikan ayish baju...dia takmo duk diam & suka pusing2 badan utk meniarap...kalau pakaikn pampers lak, tangan tu suka je nak cabut pelekat pampers...macam2 ragam betol budak kecik ni...hehe

ofcoz la dia kenal mama dia kn?? pantang nampak i balik kerja je, mesti merengek mintak dukung...pantang denga suara i je, mesti nak pandang...nak manja2 la tu? dia dah kenal tau mana tempat nenen dia, dah pandai nk selak baju i...haha

sejak dah besar ni, mcm susah sket nak bawak dia pegi shopping mall....farish cepat bosan, duk sejam dlm stroller mesti nak mintak dukung dlm 20min...lps tu baru blh letak balik...dulu time baby punye la senang nk bawak g jln2 coz tido je memanjang...
cukup je 6 bln, i dah bagi farish mkn...mula2 i bagi pear sbb kebetulan buah pear mmg ada kat rumah...farish kuat makan! mula2 bagi sket je, tapi lepas je habis dia punye la menangis nk mkn lagi...last2 bg mkn 2oz baru dia hepi...dia dah cam tau bekas yg i pakai utk suapkan dia....pantang je nampak mesti dia bunyi "ha ha ha" sambil mulut menganga & tangan nk capai bekas tu...good boy anak mama ni...

skarang ni i dah stat ajar dia 123, ABC & alif ba ta...tapi ayish suka je berebut buku dgn i...kalau tak dpt, dia menangis...kalau dapat pulak, mula la buku tu nak masuk dlm mulut dia...haiii la anak~

i ajarkan dia tido pukul 9 mlm bangun 7.30pagi....nasib baik dia blh follow...kadang2 je la ada yg ter-awal sket, ter-lewat sket...

hurmmm apa lagi ek? tu je la kot...nanti ingat i update balik...

19 comments:

ctmah said...

ayish comellah!
kejap je masa berlalu kan.
sedar2 je ayish dh start makan.mesti seronokkan dpt follow setiap perkembangan anak

CikNaa said...

farish ni kejap muka mommy, kejap2 daddy dia.. eh..

Cik Puan Tqah said...

hoho..comel je nana.. bestnye nana.. mesti rs bahagia tgk die membesar depan mata kann

as ♥ Leenda said...

yeayy..lps ni boleh explore resepi untuk ayish pulak..hehe..

eh, hepi 6 month young ayish..

e k i n ♥ y u s r i said...

kejap je ayish dah 6 bln

yuyu jannah said...

happy 6mos ayish.. ayish saje je tu nk buli mommy dia, sbb tu dia yakyak dalam tub...dia nak manja2 dgn mommy ..

cha said...

haha comel tang farish membebel pagi pagi buta tu. be a good boy tau farish jaga mama. papa awk jauh :D

Liyana said...

Hai farish....kejap je kan...dh besa org bujang ni..hehe

aizu's life said...

bestnye ade baby.. cerdik lak c kck ni.. xpe, xlame lg dh pandai alif ba ta, abc :)

puan.mila said...

esok nana dtg kuantan?? mesti cucuk kat al-farabi kan? meh2 jumpe...hehehe

Gadis said...

mmg comel sgt2..
baby boy kalau time nk tukarkan pampers atau mandikan dier, dier pancut maknenyer sayang lebih...hihihi..mak gadis yg bgtau...hihihi

Cheyan said...

Good boy farishhh!!

Panjang la dia ni..eh tinggi la dia ni..cam papanya..hehehe

Lelaki Ini said...

dia nk suruh mama dia belikan gadget terus..

Mommy_Cha said...

bab kencing + berak dlm bath tub tak tahan.... :)
noty boi! babap montot!

erna said...

farish lagi berat dari iman yang dah masuk 7bulan ni. tapi betul la cakap u nana.tak nampak pun farish bam bam. tak kisahlah asalkan anak kita sihat :)

Mimy Hamid said...

farish sebijik muka papa dia la...sama habis...hepi 6 month ...nanti mama dia masak lagi sedap sbb mama dia pandai masak

sarahhernyzar said...

huhu. bestnya. comel ayish. bila nk jmpa ni ? hehe.

Ros Anis Rusli said...

farish nsem boy!

izfanora said...

oloh, bestnyer baca.. nk baby gak.. huhu..