Wednesday, November 21, 2012

Pernah Tak? Pernah Tak?


kita rasa org berlagak upload pic koleksi handbag dia,
tp org lain pulak rasa kita berlagak sbb upload pic masak2...

kita rasa menyampah org jiwang2 kat facebook dgn pasangannya,
tp org lain pulak menyampah sbb kita asyik up status politik je...

kita rasa org riak bila tunjuk baju2 branded dia,
tp org pulak rasa kita riak sbb asyik tunjuk pic holiday je...

kita rasa org gedik bila ramai kwn lelaki,
tp org lain rasa kita gedik sbb asyik upload pic diri sendiri je...

kita rasa org tu jahat bila tak sembahyang
tp kita ni baik ke bila tak tutup aurat?

hurmm dalam dunia ni kan, mmg susah kita nak puaskan hati semua org...kadang2 i terfikir, knp kita nak sebok2 sgt hal org lain yg langsung takde kaitan dgn kita? sedangkan kita tak sedar org lain jugak ada rasa "kurang enak" dgn kita...drp kita duk fikir bukan2 pasal org lain, lebih baik kita perbaiki kelemahan diri sendiri dulu kan?

berbaik sangkalah sesama kita, jauhi fikiran yg negatif...apa yg kita buat tak semestinya menyenangkan org di sekeliling, maka kita pon tak payah la susah2 nak meng-complicated-kan diri sendiri dgn hal org lain...terimalah hakikat bahawa takde sorang pon manusia yg sempurna...

jgn sesekali rasa diri kita ni hebat sampai susah nk terima teguran org lain...dlm hidup ni, tak perlu lah nk berlumba-lumba sgt pada benda yg negatif...tengok org lain ada, kita pon rasa nk jugak sedangkan kita tak mampu...tengok org lain lebih sket, kita pulak rasa nk lebih drp dia...muhasabah diri: pandanglah org yg lebih rendah drp kita supaya kita lebih menghargai apa yg kita ada...bersyukurlah, bersyukurlah, bersyukurlah!

p/s: semua ni self reminder sbb i sendiri pon pernah rasa menyampah dgn org lain...tp bila fikir2 balik, knp i perlu ada rasa camtu? sedangkan pasti ada jugak org yg rasa tak senang dgn i walaupon kita tak rasa benda tu salah...semua ni adalah penyakit hati yg sukar diubati :) baik di mata kita, mungkin buruk di mata org lain kan? jom sama2 kita improve diri sendiri, jgn provoke org lain ^_^ daripada kita asyik nak cari kesalahan/kelemahan org lain, ada baiknya kita nilai diri sendiri dulu...

apa kaitan dgn pic mille crepe ni? hehe

26 comments:

cha said...

Setuju. Tp kita ni manusia biasa. Kdg2 mesti ada rasa meluat ke apa kan kalau dh hadap hari hari haha. Tp tula bak kata u ntah2 or pun meluat dgn kita muahaha.

Mimy Hamid said...

agreed tapi pada i ...pikir positif in many ways....Insha Allah kita takkan ada rasa dengki iri hati...hidup kita dah dibahagi secukupnya oleh Allah...kurang itu lebih ini...:))

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

bg saye plak blog ni sebagai kenangan kite.. tak terlintas pun nak jd riak..cume pendapat org lain2 kan??kalo tak suke jgn tengok or komen, tu jer simple kan?? (^_^)

Cik Puan Tqah said...

nana..agreed..tqah selalu rasa cmtu.. tp encik hubby suke pikir positif.. kdg2 pompuan mmg annoying (termasuk siri sendiri) siyes cakap.. bile kite tak suka org..tah2 org 10kali xsuke kite kan..huhu.. so skrg diam je..jgn byk ckp..luah kt blog xpe..kwn blogger je kenall

pizet said...

sedapnya mille crepe tu...*tba2

kan...x mudah nak puaskan hati semua org

Mommy_Cha said...

hadoi crepe menggoyang keimanan lah...!

i pon sebenarnya selalu menyampah dengan orang. tapi bila dipikirkan balik rugi je aku menyampah dengan dia..sebab aku gak yg dapat dosa.
baik aku duk diam2 sudah. tak kaco orang, dosa pon kurang. kennnn?

momycha!

Asz Miza said...

penah kot rasa cmtu..skit2 rasa annoying padahal x sedar tah2 org pn nyampah ngan kita..hihi..nana org kata the best mille crepe ada dekat food foundry..u da try??hehehe

Lovely Love.. said...

salam..
tp bg saya, blog saya tak kisah pun korang nak update apa2..bercuti ke henbeg mahal ke apa ke..sb blog cam peribadi kita..sesiapa sj leh baca n kita pun tak kenal dorg..beza ngan fb..saya pun kadang2 timbul rasa menyampah kat kawan2 yg update post tak tentu hala..tak semua kawan2 kita suka apa yg kita post kat fb..sb leh menimbulkan riak kita sendiri..cth beli henbeg baru post dlm fb..apa niat kita nak post henbeg baru dlm fb? :)
wallahuallam..

kamariahjasmani said...

betul betul. dalam blog pun kita sendiri kena hati hati supaya tidak riak dalam penulisan. :D thanks for this article! <3

CikNaa said...

memang takkan dapat puaskan ati orang.tp sekurang2 nye kite puaskan diri sendiri & family dulu.. hehe.

Cik Puan Mimi said...

Muhasabah diri sudeyy. X payoh ler nk nyemak otak fikir mcm2. Mimi time dlu2 mmg la rase x puas hati. Atau lebih dikenali dgn perasaan jeles. Tp bila dah muhasabah diri. Baru la tenanggg hati ni. Ecehh. So org punya hal. Nak beli baju mahal ke beg mahal ke pegi holiday ke. Lantok ko lerrr. Dah ko kaya kan. Hehehe. Yg penting kite jaga je kain kte. And x perlu tunjuk klau kte x puas hati ke ape kan

Hazz said...

pernah jgk rs annoying especially kat fb. huhu.. tp lps tu pkir balik, ishh biarkan jer lah mereka dgn dunia mereka. heee.. kekdg sbb inilah i pkir sepuluh kali klu nak share sesuatu kat fb tu. Klu kat blog x kisah sgt sbb blog is my personal journey. suka baca, x suka jalannn. ;))

Puan Ira said...

msg2 ada hak msg2...so enjoy apa yg kita buat..

Gadis said...

yang penting pikir positif je...
msg2 punyer cara..kiter mmg x leh nk halang...

yg pasti gmbr tu buat terlir plak ni..hihih

cik fadh said...

selalu jugak rase mcm tu tp bile kiter blajar berblog ni, sikit2 lame2 prasaan anoyying tu hilang dan try trima keburukan org tu seadanya sbb kiter sendiri xsempurna..ntah2 ade je org xsuke kiter nk2 rakan2 terdekat yg stalk blog kiter..dorg xde blog nk diceritakan jadi bile kiter ni bercerita kt blog pg situ pg sini beli itu beli ini, sumpah xde niat nak riak..cume nk share story je..tp diorg xfaham pown..dok la mengata kt belakang..ermmmm manusia kan...

amani qistina said...

terliur tgk mille creepe tu ttbe rasa teringin plak..

ok komen takde kena mengena dgn topik ekekeke..

erna said...

Setuju! suka hati la hak milik blog nak menaip apa. itu rumah dan tanah dia. kalau kita tak suka, kita tak payah nak duduk kat tanah orang lama-lama. Kalau rasa orang lain annoying, macam la kita bagus sangat. kan? I Like this entry :)

Wawa said...

penat komen panjang2 pastu hilang. sobs.

Cik Puan Tee said...

setuju nana. mulut orang.. kadang2 kita sendiri tak sedar. dok mengata orang diri pun sama gak.. betul tak? lebih baik berdiam diri.. buat hal sendiri.. dan sentiasa fikir positif... :)

ctmah said...

yeay!setuju.bukan senang nak puaskan hati semua orang.kadang2 diri sendiri pun tak puas gak..yg penting be yourself sudah

surijunior said...

MUSTAHIL untuk puaskan hati semua macam cerita suami isteri dengan keldai tu. Yang lebih utama dari pandangan manusia ialah pandangan Allah :)

Liyana said...

Setuju sgt!mmg pyh nk puaskan hati sume org

oshinz said...

manusia ni takdenye yang tak complicated. malas nak fikir. yang penting hidup ni dapat redha Allah. wahh ayat gituuu..

Zuraidah Butang said...

betul..manusia mmg byk kekurangan..so kita saling mengingati kan kan kan...hehe..thanks tuk tazkirah di pg hari..:P

izfanora said...

biasa r.. syaitan mmg suka mainkan hati manusia. doa semoga kita dijauhkan dari hasutan syaitan yang durjana.. semoga kita di kalangan hamba-Nya yang dikasihi.

aTy _faRed~ said...

Eeaahhh...betul la.....uurrmmm....muhasabah diri sebaik2 jalan...:-) mekaseh atas peringatan :-)