Monday, November 19, 2012

Rumah Kami...InsyaAllah~

p/s: takot jugak sebenarnya nk cerita pasal ni...kang tak pasal2 kena cop RIAK or BERLAGAK...kekeke...takpe la, i tengok org lain rilek je cerita pasal rumah kat blog diorang & i takde pon rasa diorang berlagak, so i decide nk share berita gembira ni kat readers...

alhamdulillah syukur sangat2 hajat nak duduk rumah sendiri hampir tercapai (insyaAllah next year kalau takde apa2 masalah)...bukan tak best duduk dgn family, tapi paham2 je la takde privacy...cian hubby, dah la balik rumah sebulan sekali & bila balik takleh bebas kat rumah mertua...hehe

nak beli rumah ni pon byk masalahnya utk kitorang...mula2 skali i cadangkan kat hubby utk buat rumah banglo kat tanah sendiri sbb i percaya dgn harga rumah RM ***k boleh dpt rumah sebuah yg besar & cantik...tp hubby pulak refuse sbb kawasan tu still sunyi, kalau buat rumah pon jiran tetangga jauh sgt...hubby risau kalau dia kat offshore, keselamatan i & anak tak terjamin...mula2 i mcm frust gak la sbb i dah lama berangan nk duk rumah banglo...lepas tu hubby pujuk & bagi jaminan utk buat rumah kat tanah tu dlm masa 15tahun lagi kalau ada rezeki...dia ckp maybe by that time dah ada org naikkan rumah kat area tu...i pon taat je la pada perintah hubby *gituuu*

tak lama lps tu my mom bgtau i yg kawan dia ada nk jual rumah...rumah tu single storey & berusia lebih kurang 20tahun kot? sbb murah, i pon insist la nk beli sbb owner jual murah & bila kira2 balik i mampu bayar bulan2...i pegi bank dgn segala document, tp org bank tu pulak ckp permohonan i ni tak lulus sbb i takde apa2 commitment dgn bank, means i dlm kategori financial freedom...dia suruh i share loan dgn hubby tapi i taknak...i submit je permohonan tu tapi tak harapkan apa2 la sbb org bank tu ckp tak lulus kan?? tuptup nak jadikan rezeki i, ada org bank call & cakap loan rumah tu lulus (dlm masa 2 minggu je dah lulus, cepat betol)...pulak dah?? so i anggap je semua ni rezeki & i beria pujuk hubby pindah situ walaupon condition rumah tu tak selesa mana...

hubby pulak dgn sekerasnya dia taknak stay kat rumah yg i beli tu...ye la, rumah second hand paham2 je la kan? byk benda yg kena renovate...hehe...serius rumah yg i beli tu murahhhh sbb lantai takde tiles, tingkap nako & ceiling pon bkn ceiling kapur...tp i ckp dgn hubby i tak kesah nk duk situ buat sementara waktu...sbb hubby taknak gak duk situ, so rumah tu dah selamat i renovate & sewakan kat student skarang ni...

hubby dlm diam rupanya mencari rumah baru yg selesa utk anak bini dia duduk...dia pon jumpa la satu kawasan rumah ni & berkenan sbb dkt dgn rumah my mom...in case dia kat laut, blh gak la i balik umah my mom kalau takot duk berdua je dgn farish...dia tunjuk kat i & tanya kalau i setuju ke tak...mula2 dia nk amek corner lot, tapi harga corner lot mahal 100k drp lot tengah...i ckp dgn hubby takyah membazir la kot beli corner lot sbb kitorang kn plan nak buat rumah kat tanah sendiri *plan je la, ntah2 sampai ke mati duk situ*...kitorang pon book la rumah sebelah corner lot tu & mulalah sesi apply loan...kitorang beli rumah ni last month, rumah dah 98% siap kot...developer cakap insyaAllah awal tahun dpn blh masuk coz nak tunggu CF je lagi...i risau gak sbnrnya pasal CF ni coz pernah terjadi building ofis i skrg ni 2 tahun baru dpt CF...huhu harap2 la Allah permudahkan segalanya...

insyaAllah, ni lah bakal rumah kitorang nanti...rumah double storey biasa2 je dgn keluasan 70' x 20'...harga kat iklan dia tulis dlm RM280k tapi bila pegi office dia, dia ckp tu harga masa 70% siap...so skrg harga dia dh jadi puluh ribu lagi mahal dr harga asal *kalau tahu baik beli awal2 kan*...masih belum siap sepenuhnya, pagar pon belum cat lagi...rumah ni kat kemaman, dlm 5min dari umah my parents...blh tahan mahal gak harga rumah kat kemaman ni rupanya...rasa tak sabar nk duk sini sbb ramai jiran hehehe...loan atas nama hubby sorang je & syukur loan lulus dlm masa sebulan...

sekarang mmg dah sebok survey kipas lampu perabot bagai...padahal CF tu ntah lulus ke idok, tak tahu lagi...huahuahua best betol day dreaming pasal deko2 dlm rumah nanti walaupon $$$ ciput...

36 comments:

.ieLah. said...

nana! seronoknye dah nak ade rumah sendiri, nak nanges plak i tengok pic rumah u *over*

boleh share rumah u ni kat kawasan mane? husband i kadang2 usha rumah kat kemaman. jauh nye la hai nak g keje.hehe

seronoknyeeee. happy for u! :)

Asz Miza said...

nana bestnyaaa dah nk ada rumah baru..i ni tah bila la plak kann..-__-"

~ NANA ~ said...

.ieLah.: ni kat kemaman, kat bandar baru putra...meh la duk sini, blh kita berjiran...hehe...best kwsn rumah ni sbb semua rumah baru naik

Nurul Husna said...

bestnya dah ada umah sendiri...saya dgn husband masih cari umah..dah dekat setahun duk menyewa..rumah kat kl ni lak mahal2...adoiii

izfanora said...

bestnyer ! nak nangis rasa. jealous pun ada.. huhu.. xsbr nk duk umh sendiri gak.

tahniah korg.. semoga segalanya dipermudahkan..

erin said...

wah bestnya dpt landed, my husband beli kondo, tak mampu nk beli landed kat shah alam ni, setengah juta oiii, rumah yg husband beli ni pun klu kat rawang (kg my husband) sudah boleh dpt landed, tp kitaorang ingat tua-tua nanti nak beli rumah kat rawang jelah, tak kosa nk duk rumah tinggi2, susah nak tanam cili nanti..haha

cha said...

best best. mesti excited lebih kan dh ada rumah sendiri nak deco deco semua heee

cantik pun cantik rumah ni nana. and besar dah tu. nanti ada rezeki buat banglo plak :D

Cik Puan Tqah said...

bestnye nana.. tqah pon nak beli rumah sendiri..tp xmampu lagi..huhu

Hana Soffelia said...

haha survey je perabot tu.. nak angkut msuk blakang kira. excited k kalo nk deko rumah sndiri.

btw, hana pun tgh mencari rumah tp rata2 rumah kat kuantan skarang plg cikai pun rm150k, kecik nau. hukhuk so, nak xnk kena bli gak ni, nanti kang makin lama makin naik harga dia. bak u cakplah, nak rumah banglo besar, tunggu buat kt tanah sndiri. nanti dh pindah leh je bg sewa rumah yg kita duk skarang kat org kan?

Ros Anis Rusli said...

besnya!!!!dh beli rumah....

puansazusarin said...

Best..best...tumpang happy jugak...xsabo pulak nak ado umah sndri :)


erna said...

seronok nyer nana.........walaupun i belum ada rumah sendiri, rumah ihsan dari mertua pun i dah rasa syukur.dapat rumah macam u, lagi best! :)

e k i n ♥ y u s r i said...

bestnye dah ade rumah sendiri

Gadis said...

seronoknyer dh ader umah sendiri...
teringin jugak ni...
huhuhu..cantik rumah tu

kalau Gadis pun dh brangan nk beli mcm2 utk rumah...
bestnyer,,,

Insyaallah doa2kan la Gadis plak lpas ni yer...aminnnn...

ciNDerella stRikEr said...

seronok kan bila dh ada rumah sendri. bole laa decor2. hehehe..
nad sebelum dpt kunci...hari2 pusing kawasan rumah baru nk tgk. xdpt masuk, tgk dari luar pon dh suka. hehehe...
congrats

ciK LyndaWawa said...

wah.. tahniah. dah de umah sendiri...

Nurul Ilyani said...

jom same2 kongsi idea deko rumah :)

aNis LeMoN aBu said...
This comment has been removed by the author.
aNis LeMoN aBu said...

yeay, welcome to the club! husband i pun nak buat rumah kat kampung one day. so for the time being, relax kat rumah ni dulu. rumah sendiri, boleh la cat ke apa ke :)

deco rumah adalah very enjoyable and a stress reliever.

pssst: pls look forward to husband's change of personality - in a good way that is :)

sweetlavender86 said...

boleh tahann harge rumah dekat kemaman kan.mcm dekat kl harge..mybe sebab dekat kwsan minyak kot.ehehehe..pndai nana buat investment sewa kan rumah tuu.aset tu..dh ade umah sndri ni mmg dlm kepala mcm2 pikir nk hias umah.hahaha.yg penting sedia kan ongkos nyaa saja.haha

Veelara said...

Bestnye.....mmg best duduk sdiri...hehehe


I x rs pun org yg citer psl umah tu mcm riak.ok jer......

Wawa said...

canteknye nana. wewuuuu. kitorang tgh usha2 rumah gak. skang duk apartment susahhhhh woooo. lagi ade anak kecik. lagi kalau beli barang dapur, jenuh nak angkut walaupun ade lift, tp kalau brg dapur penuh satu bonet, still susah kan!

ctmah said...

waaaa..murah rezeki u berdua.cantiknyaaa!puas hati la farish nak main nyorok2.hehee

YanaHime said...

Alhamdulillah, tumpang seronok bila bc citer nk msk rumah...mmg best duduk umah sendiri, tak kiralaaa kecik atau besar...yg penting satu family

Liyana said...

bestnye...jeles dgn nana..

Shakina Farhan said...

kina masih confuse nak beli rumah dulu @ nak hold dulu..beli skg bagus nt harga naik kemudian hari..tp takleh duduk..nk sewakan syg plak..huhu..

aTy _faRed~ said...

sonok kan dapat beli n duduk umah sendiri..:) insyaallah akan dipermudahkan...aminnn...:)

hazanis said...

bestnya. =)

asha said...

:) semoga nana dan hubby berjaya dapatkan rumah tu.wah, bestkan bila p survey2 barangan untuk rumah.Asha pon,tengah tunggu lagi, banyak benda nak kena buat bila nak beli rumah ka.huhuhu

m@m@yAyA said...

wah bestnya nana da beli umah~
zura masih lagi tercari2 umah nak beli yelah kt kl nie lau nk umah selesa cikit hrga yg wat xselesa lgsg~

Sekarang memang target nak beli umah,xkisahla kecik ke jnji biarlah selesa dan yang penting umah atas tanah..
gayatla dok umah tinggi nie..[huhu]

UmyMah said...

i pun mmg tgh nak mencari umah sbb dh tak tahan byr sewa mahal.tapi apakn dya umah kt area shah alam mahal bebenor..happy for u dear

Fitri Hussin said...

Aku pun nak masuk rumah baru awal tahun depan. harap2 semua okey. Tgh tunggu cf macam awak juga. Memang tak sabar nak duduk rumah sendiri...

Dhya Surya said...

tahniah...=)
semoga segalanya dipermudahkan...=)

Obat Penyakit Maag Kronis Tradisional said...

selamat ya mbak semoga langgeng ........... ampe kakek nenek amien

Husna Adnan said...

Weeeewit! Congrats, Nana! Selalu baca Nana nak deco rumah sendiri. Selamat men-deco!

Mizz Ryn said...

hye dear .. nana u x pyh mntk hubby u tukar nme umah tu atas nme u .. coz tmbah nme dlm snp jer .. tp dlm loan nme hubby u sorg so if ape2 jd rumah tu cash .. ( kalo u mik morgage la ) ...