Thursday, December 13, 2012

Anak Demam..Apa Perlu Buat?

okey ni cerita lama...hari tu seminggu farish demam...bukan setakat demam tapi batuk, selesema & muntah2, complete package la senang cerita! hati mak mana la yg tak rasa sedih bila tengok keadaan anak yg lemah longlai, langsung tak bermaya...i yg menangis bila tengok farish batuk2 time tido...dia bkn batuk biasa, tp batuk kuat mcm org tua...kesian sgt tau :( time tu i hanya mampu berdoa supaya Allah cepat2 sembuhkan farish...

semua tu baru dugaan kecil buat i...tak cukup tidur & tak lalu makan masa jaga anak sakit, sket pon i taknak merungut...itulah yg dinamakan tanggungjawab & pengorbanan seorang ibu kn? sedikit sebanyak buat i insaf, betapa sukarnya my mom jaga, besarkan & didik i dgn baik :(

takpe, anak sakit sket2 tu tandanya dia tengah membina tahap imunisasi dalam badan...i sebolehnya elakkan ubat2 hospital unless terdesak sgt...i byk gunakan cara lama kot...nnti i share kat bawah ni apa yg i buat...

dah la demam, makan pon farish taknak...baru nampak sudu, beria dia menangis...nampak sgt mmg dia taknak makan kn? mula2 i ingatkan dia dah bosan dgn bubur yg i buat so i pon tukar la bubur tu perisa lain...mcm2 perisa dh buat, siap warna-warni lagi tapi farish still reject...pastu suruh hubby belikan biskut farley's & carelec ponnn dia takmo makan...keadaan ni berlarutan sampai hari ni...farish mkn setakat satu sudu je, tu pon penat kitorang paksa sambil pegang tangan dia kuat2, selebihnya dia sembur2, tutup mulut rapat & mengamok...

farish demam...apa yg i buat?

1) TUAM KEPALA
i rasa majoriti mak-mak ni ada beli temperature kn? senang nk monitor suhu badan anak brp...masa farish demam tu suhu badan dia lebih kurang 38.5'C...i tuamkan kepala dia dgn air asam jawa...bak kata my mom, air asam jawa ni sejuk, so blh turunkan suhu badan baby yg panas...malam2 time tido pulak, i letakkan cool fever je...

2) MANDI
kalau pagi i mandikan farish agak lewat drp hari2 biasa tapi i pakai air sejuk je...kalau petang pulak i awalkan sket mandi tu dlm kul 4.30pm...mulakan dari kaki supaya haba naik ke atas, seterusnya perut --> leher --> kepala...kalau badan baby panas sgt, pakai je pampers saje takpon pakaikn baju lubang2...tp make sure temperature kat bilik/rumah tu normal...

3) PERCUSSION & VIBRATION
teknik ni pulak i pernah baca kat blog2 & paed sendiri ajar i cara yg betol macam mana nak buat...teknik percussion & vibration sesuai utk masalah batuk tak kira la baby atau org sewasa...dia akan legakan paru2...

ni cara nak buat percussion...tangan make sure mcm dalam gambar tu & tepuk2 tulang rusuk...kalau rasa sakit, means kita tepuk salah...percussion ni takkan buat kita rasa sakit, sebaliknya rasa lega *tapi baby bukan pandai mengadu sakit pon kan*...i buat jugak tepuk percussion ni kat farish...nak buat teknik ni kita kena tiarapkan baby...hari tu i tiarapkan farish kat peha i sambil tepuk2 belakang dia...

ni pulak cara nk buat vibration...vibration ni kita akan buat lepas buat percussion, buat dalam 1 minit...kalau percussion kita tepuk tulang rusuk bayi tapi vibration lak kita sapu2 dada bayi sambil gegarkan...

4) STEAM
bunyi macam nak masak baby la pulak kan? hehe..steam ni i buat utk keluarkan kahak & hingus farish...cara nak buat dia senang je...u masukkan air panas dlm baldi, lepas tu halakan muka baby kat wap air panas tu...kedudukan baby pon dlm keadaan meniarap...pegang baby betol2 tau, kang tak pasal2 jatuh dlm air panas...huhu

5) NEBULIZER
sbb farish selsema agak lama hari tu, so i bawak dia jumpa paed utk buat neb..nasib baik dia senyap je masa buat neb hari tu...ada gak org ckp letak kunyit hidup kat hidung baby tapi i tak terbuat pon hari tu...asyik tak ingt je nak beli kunyit hidup...haha


6) MADU
ramai mommies cakap madu tak bagus utk baby below 1 year old...research pon ada pasal ni kan?? tapi i bagi jugak farish setitik...MIL ckp madu bagus utk legakan sakit tekak...i percaya madu tu makanan rasulullah & lagi selamat drp bagi baby makan ubat yg ada drug tu...kalau nk fikir madu tu bahaya, bagi i makanan bayi segera yg jual kat pasaran tu pon tak elok sbb dah di-awet...lagipon bkn bagi satu sudu kecil, juz bagi setitik je & pastikan guna madu asli :)

mommies lain...ada apa2 petua lain nk share tak? :)

*semua pic dalam ni ehsan google

**********************************
 dan2 je bila farish dah sihat mama bawak dia jalan2 kat kelantan...hehe

22 comments:

Puan Ira said...

cuba bg makan madu...aritu ada cuba kat umairah..alhamdulillah ok

~ NANA ~ said...

puan ira: eh lupa nk mention pasal madu tu...ekceli mmg i ada bagi farish makan...jap i edit entry ni :)

anies muy hermosa said...

try cari madu tualang dear...anak anies jd sebijik mcm farish...dlm masa seminggu semua da ok...

hanizan said...

Lapkan bdn dn kain basah de ujung kepala smpai kaki terutama pelipat2 di mana panas bkumpul...ujgn biar bdn baby kering sgt,ulang byk kali utk kurangkan pns...

Ada org ckp mandikan bby dgn air yg direndam dgn bunga raya..i xpernah try lg..mgkin berkesan juga petua ni..in sha allah,kita sekadar berusaha..selebihnya allah yg menyembuhkan

cha said...

get well soon farish. i yg dh tua demam ni pun seksa camnela budak kecik kan. dhla diorang tak pandai bgtau sakit apa kan :(

Wawa Yusoff said...

Masa elman demam haritu pun dia x mo makan. Cube u buat BLW. Kalau2 dia mau kunyah2 makanan dia sendiri pastu u try bg pakai sudu.

.ieLah. said...

thanks for sharing nana.boleh refer nanti2 :)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

nice sharing...boleh refer sini nanti utk panduan :-)

salam kenal dr ibuqalief
1st time singgah sini :-)

ctmah said...

steam tu la yg paling i susah nak buat.last time buat kat Alisha bukan main kuat dia menangis.wap tu kan panas, mau la muka dia merah padam.huhu!tak sampai 2 minit pun buat, terus i surrender =(

Allene said...

klu lin lap kat seluruh badan dia ngn air asam jawa... alhamdulillah, masa kena campak aritu sehari je badan dia panas... lepas tu da ok

ciNDerella stRikEr said...

memang pening time anak demam @ x sihat. cukup la skali QQ warded because of bad flu & fever. Xmau dh berulang

ReYNa said...

Laa.ye ke farish demam.patutla dia x mo mkn.thanks for this info.berguna kot2 kecemasan nnti.

Mommy_Cha said...

kena selalu lap badan. kat pelipat peha leher semua lap.
kalo boleh letak bawah kipas or ekon kan? mikha pon selalu kena neb tu...hai lah anak...cepatlah besar tak sanggup nengok kamu sakit lagi :(

ibuhebat said...

akak pun slalu tepuk2 belakang anak kalau batuk berkahak. selain bagi madu, akak jugak bagi makan omegaguard utk cepat cairkan kahak. no more ubat batuk!

puan.mila said...

kesian farish..i xde pgalaman lg la nana so amek dri pgalaman u jela, hehe..nway moga farish cepat sembuh ye :)

Suraya SK said...

Bagusnya tips ni..nanti nak cuba

Gadis said...

info yang menarik...
yang keluarkan kahak tu dah try dah...
mase darwisy ader kahak2 tiap2 hari buat sampai xde kahak..

alhamdullillah dh ok dah..
^_^

suke farish bila dh sihat yer..=)

Hana Soffelia said...

Alhamdulillah dah ok. Tq nana bg tips.

Cheyan said...

Get well soon Farish..yg pasal madu tu u campur air sikit..sb madu ni panas sikit tuk baby..itu paed i yg ajar la..bole kasi madu but jgn kasi direct dia kata..

naney said...

teknik ke 3 tu blaja kt fisioterapist ksh..masa Nuh masuk specialist dl...teknik tu buat bb kluarkan kahak dia.. even bb akan telan blk but dia akan kluar blk sebg najis..kalo kt ksh dia sedut kahak tu...

anyway tq info yg berguna

Wan Afzan said...

farish nk besar... nk kuatkan antibodi.. :)

overall mmg mcm i buat jgk klu fatnin demam, batuk selsema.oh, kecuali y stem tu.. huhu! xbraniiii... hahha

mrs kayrul said...

haikal demam kita letak kunyit jer malam..beli kunyit jenis serbuk kat kedai india..elok