Monday, December 24, 2012

Salahkah?

erk tak pasti title tu ada kena-mengena atau tak dengan apa yg i nak cerita ni :)

mula2 nak cerita pasal BUAI...masa dalam pantang kn, beria la i ni takmo ajar farish tido dalam buai...risau sangat kalau pegi jalan jauh nanti dia mesti nak buai...lagipon ada la kata tak elok utk otak baby sbb bergegar...nasib baik la family ikut je kata i dalam bab ni, takde yg membantah sbb dlm pantang i sendiri yg byk jaga farish...hanya rocker yg i guna utk tidokan dia...tapiii lepas je pantang, i relakan je makcik i tidokan farish dlm buai...ye la, bersyukur la tu ada org nak tolong jagakan farish kat rumah, takyah susah2 nak hantar kat BS/nursery...bkn apa, buai ni blh buat farish tido lena & lama, so senang la makcik i nak buat kerja lain...ahhh malas nk fussy sgt! bila papa si farish ni balik, dia pulak yg tolong belikan buai letrik! adoiii siyes mula2 i membantah gak tapi lama2 malas nak fikir benda kecik camtu...hehe...so far alhamdulillah pegi jalan2 takde pulak dia mintak buai...elok je si teruna tu tido dlm kereta / stroller...

nak cerita pasal WALKER pulak...haaaa yg ni i pulak beria nak belikn farish walker walaupon ada research kata tak bagus...alaaa pakai skejap2 je kan?? tapi my mom pulak membantah dlm soal ni sbb dia risaukan keselamatan cucu dia sorang tu...rumah i byk perabot & byk tangga kecik2, jadi dia takot kalau terlepas pandang farish jatuh nanti...i pulak nk belikn walker supaya dia blh bergerak sendiri, takde la asyik org nak dukung je kn?? last2 i pinjam walker cousin & my mom pon pasrah je la letakkan cucu dia dalam tu...hihi...tapikan, farish ni duk 15min dlm walker pon celah kangkang dia tu melecet...knp ek? lama sgt ke 15min tu? ke walker tu tak bagus? ke peha farish yg besar? huahuahua~

haaaa ni satu benda yg kadang2 buat i rasa annoying...pasal kerap sangat DUKUNG anak atau DUKUNG anak masa menangis pon jadi masalah ke? ada la org2 tertentu ni marah i bila i pujuk/dukung farish masa dia menangis...katanya jgn biasakan dukung anak, biar je dia nangis supaya dapat ajar dia...erkkk kalau merengek sket2 tu takpe la, ni kalau dh meraung, mesti ada something kn? baby ni dia tahu nangis je utk bagi isyarat kat kita...blh jadi sbb dia buang air, sbb dia sakit perut, sbb dia nakkan perhatian, etc...i lebih suka pilih utk dukung & pujuk farish drp biarkan dia menangis sorang2 sebabbb i rasa baby ni perlukan belaian utk develop emosi dia...lantak la org kata nanti anak jadi manja ke apa, yg penting i tetap nak gunakan masa yg ada utk belai farish sepuasnya...percayalah, benda ni skejap je nanti dia dh besar mesti kita tak boleh dah nak belai/manjakan dia...tetiba rasa sebak lak bila fikir anak ni makin membesar, singkatnya masa :(

ni satu lagi benda yg buat i sangat2 concern...pasal PERKEMBANGAN farish...well, i dah terbiasa dgn ayat "anak2 ni lain perkembangan dia"...yer i tahu benda tu, sangat2 tahu & paham! tapi menjadi seorang ibu yg pertama kali ada anak (spesifiknya, menjadi diri i), i sangat excited nak tahu bila farish blh meniarap, bila farish blh merangkak, bila farish tumbuh gigi, bila farish pandai bertatih, bila farish pandai berlari, segalanya tentang farish la! bukannya tak sabar, tapi over excited paham tak?? hehe...so jangan la marah i kalau i terrrlalu amek berat pasal semua tu...i ni mama farish yg suka kepoh2, tak sama dgn mama org lain yg cool & rilek...kekekeke...bkn apa, adik beradik & cousin i ramai yg skip merangkak, terus berjalan...oh plzzzz i taknak miss moment merangkak tu...biarlah org kata penat ke apa kejar baby merangkak, tapi i tetap nak rasa & rakamkan moment tu...

ok itu je yg i nak cerita :) kadang2 jadi 1st time mummy di zaman moden ni, macam2 la kita punya pantang larang kn? for me, mana yg baik tu eloklah kita ikot...tp setakat benda2 yg remeh ni, pejam mata je la...jgn kerana benda2 kecik, kita blh bertikam lidah dgn org sekeliling...i selalu ingatkan diri, respect cara org lain besarkan anak2 sbb pastinya dia ada alasan tersendiri...kadang2 dalam hidup ni kena ada give & take kan :)

ayish dating dengan amani (anak blogger, intan) hihi

25 comments:

Wawa said...

tak suke bab dukung tu...bg sy, jgn biarkan anak menangis sbb nti die asek la nak baran/ memberontak...bg sy lah...hihi...tu sbb bila annaila start menangis, cepat2 pujuk die...kalau tak dukung ke, menari2 la macam badut depan die supaya die tak nanges...hehehe..:p

izfanora said...

xtau nk komen cmne sbb xder anak lg.. tp, ikut suka kita r sbnrnya, sbb anak kita. as long as kita buat yg baik utk ank kita.. kan..

Schaz said...

betul ckp u tu, so-called moderm mom ni banyak sgt pulak pantang larang baru..i tak deliver lg, tapi i setuju ngan u, mana hal yg kecik2, pejam mata je lah..huhu

Aeen said...

Raees pun berbuai gak...kalau tidur dalam buai memang lama..senang nak buat kerja or mamanya nak releks..hehe..bila dalam kereta boleh je tidur sendiri..tp bila jalan jaoh hari tu...dia mengamok2 lak..huhu...
bab dukung tu kan..yelah..xkan la bila anak kite nanges kite nak biarkan tengok je dia...kena angkat gak kdg2...haih..kalo ikotkan orang kata...memang banyak pandangan dia kan..so terpulang lah cara masing2 jaga anak kan..sebab kite je yang tau apa yang terbaik utk anak kite kan..hehe

cha said...

kalau dh meraung2 takkan nak dibiarkan je ye dok? huhu. tulah lain org lain cara. tak boleh nak bandingkan. yang penting u selesa dgn cara u dahla u.

Nurul Husna said...

nampaknya banyak kena belajar ni bila anak sy dah keluar nanti.. :)

MrS dOdOt_ShyG said...

setuju 100% dgn nana..
hehehe.. rinie pn nnti nk biase kn dgn rocker jer.. xnk biasekn dgn buai sgt.. hehe.. :)

.ieLah. said...

anak menangis tak bagi dukung sangat tu. husband i pon tak kasik dukung sangat.i sentap.haha :P

i pon semalam baru beli walker. harap2 takde la moment2 yang terlepas kan.. :D

erna said...

hurm..sama je kita nana. dan i rasa..mana mana mak pun sama. banyak betul cabaran kita menjadi ibu di zaman moden ni. banyak betul cabaran dan dugaan. lagi-lagi kalau campur tangan org luar. apapun betul la kata u..kita x boleh nak sampai bertikan-tikam lidah. comel je farish g dating..hehehe

sweetlavender86 said...

bende kecik2 pejam mata je la nana.xyah nk fussy sgt.haha.buat pening kepala jee.hahaha..anak kita kite je lah yg tau kan.cara kita nk pujuk xsame mcm org lain.ibu mane yg smpai hati tgk anak die menangis lame2.huuhu..biase lah tu.anak 1st mmg kita over excited sket nk tau ok ke x kan perkembangan anak..akak dulu pun cmtu gak.sbb 1st experience kann..

adlyn833 said...

kalau anak dah menangis for sure kita nak dukung kan?i pun camtu..anak nangis je sure nak cepat2 dukung.ini my mom yang ajar.dia kalau dgr cucu dia nangis,memang suruh dukung.especially kalau kita bawa dia kat luar.kalau biar lama-lama dia nangis sure org akan pandang semacam je..

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

anak kite sendiri, kite sendiri yg didik..care kite sendiri..maybe tak same ngan org lain..
bab walker, sekarang adwa pun pakai walker..memang ade bahayenyer tp kite jgn biarkan jer die duk lelame dlm walker tu..kene tengok jugak..lgpun duduk dlm walker tu, adwa seronok skit sebab bosan meniarap & baring..hehe..
nape farish melecet ek??maybe tinggi sangat kot walker tu??
perkembangan.. perkembangan adwa pun sy excited jugak nak tengok..walau anak no. 2..

Aty_Fared said...

Pasal walker tu...ai pernah kene kutuk sbb bg kat qaleef..siap beli 2 bijik lg..huhu..tp bg ai tu tu memudahkn ai dah tu keselamatan die gak..dlm sesetengah keadaan yg memakse ai letak die dlm tu spt biler nk bg die mkn..atau biler ai tinggal berdua ngn anan dn ai tak boleh tnggalkn die sendirian..kalau kat dapor nk memasak..tak kan ai nk biarkn die dok bersepah kat lantai dapor kan kan kan...lg bahaye ai rase..

Dan lg pasal dukong ank tu..ai pernah tanyer direct kat sorang makcik ni biler die ckp mcm tu ..ai tanyer samaade dolu2 ank menangis die biarkn jer ker dak tu melalak kuat2 tanpe buat sesuatu..? -haaaa..aku pasti sgt jawapannyer tak... :-) lgpon bnd tu akn ber kesan psycology pd anak nnti..jd jgn biarkn..:-)

Puan Ira said...

kalau dah menangis teruk xkan nak biar jew...senang cerita jg anak ikut cara kita..

naney said...

anak i berbuai gk..org ckp susah nnt nk tdokan anak..tp anak i dh besar ni bubuh dlm buai ke ape ke kalo dia xnk tdo pun dia xkn tdonye.. terjun dr buai adala...dn kalo dia nk tdo kt mana2 pun dia leh landing..

Veelara Shamsyul said...

btul pe y nana ckap.

Walker tu kite pn beli gak.tp mcm nana gak, letak 20 min je...


Amboi farish. Dating ngn aweksss ker? Hihihhi

cikpingu said...

aihhh..xphm la dgn org yg nk ckp2 psl bab2 anak ni... dh stiap org lain2.. nk wat cmne...
sembang lebey je kn nana.. ntah2 die pun same jgk...hoho..

Akma said...

Afiqah masa duduk ngan nenek dia kat kg memang berbuai. Bila dia dah duk ngan kami, memang kami simpan buaian tu sb kat nursery mmg buaian tak dibenarkan. alhamdullillah, dia tak meragam pon and boleh adapt dengan suasana tu. Actually budak sekarang cepat matang and mudah paham. lagipon bila dia makin besar, dia sendiri dah taknak tidur dalam buaian tu.
Pasal walker tu, rasanya ok kot just guna untuk kjp2 kan...bukan nya letak dari pagi sampai petang. hehehe.. kalau anak menangis sepatutnya dipujuk. jangan biarkan. mcm mommy lain cakap la, x bagus untuk perembangan emosi anak kita. lain la kalau just merengek sikit2. tapi kalau nak dengar cakap orang ni nana, jawabnya kita sendiri pon pening, sebab org n kata macam ni, orang tu kata mcam tu. last2 kita amik yang baik, and buang yang rasa x sesuai. hehehe...panjang la komen harini...hehhe

e k i n ♥ y u s r i said...

ekin pon ade terbace pasal dukung anak tue
aish...klu dah die meraung cam kene dera tue, xkan kite nak biar jekan
better angkat..huhuhu

Asz Miza said...

Nana..i pn cm u berkeras xnk bg buai tp mil da blikn n husbnd suka bg bby tdo dlm buai..last2 i pn pasrah..lgpn mmg tdo lama dlm buai kn..

Bab dukung pn i xstuju konsep nk biarkn ank mlalak je..mst ada sbb knp dia nangis..

Psl perkembangan tu i pun samaaa cm u..hihihi..so xsalah kott?

Anak Lebah Comot said...

Ish tak patut buat baby mcm tue...sayu hati bler dengar suara baby menangis...perasaan keibuan tue. Klu die merengek pon kite rase tak sedap hati inikan pula bila baby melalak...

cha said...

Ala nana i terdelete komen u kt blog i. Bole tak u komen balik sbb i nk tgk bkn i sorg je pnh ada bad experience kt situ huhu.

UmyMah said...

msng2 ada cara n pndpt msing...kan dear...yg pntg kite akn buat yg tbaik untuk baby kite rite....happy always....

oshinz said...

amboi.. kecit2 dah pandai dating ni. hehe.

hanizan said...

nana, i pun mcm u..mula2 xnak ajar pkai buai...tp ms dlm pantang,dlm buai je dia bole tido lena, i terpksa juga guna buai...so far smpai skrg dh nak masuk 6 bln, dia ok je klu xguna buai pn..klu balik kmpg/keluar xbw buai pn xper...sbb mlm i tak guna buai, siang je..so baby dah biasa tido 2 posisi..

klu nak ikutkan,byk bnda yg xbole...pada i, anak kita..biarlah kita jaga dgn cara kita sndiri...jgn kisah sgt apa org nak kata...bkn sombong,tp biarlah keputusan di tgn kita..bkn dipengaruhi oleh org lain..