Monday, January 30, 2012

Misi Mencari Baby Cot

cerita psl baby cot ni kn, ekceli i pernah tulis perlu @ tidak utk membelinya...blh refer sini [LINK] terpulang pada masing2, tp i rasa i mmg perlukan baby cot ni ^_^

bila dah bersalin nanti, i kena pindah ke guest room kat tingkat bawah (nayaa weh kalo kena turun naik tangga ms pantang)...so misi i adalah mencari baby cot yg diperbuat drp
kayu dan warna mesti brown/beige utk sesuaikan dgn furniture dlm guest room tu...hakikatnya, i sgt suka baby cot warna putih okeyyyy!!!

i nk katil baby yg blh slide & beroda mcm pic kat atas ni...i tgk kat lelong, harga baby cot ni RM999!!! mak oiiii biar betol...kayu yg berkualiti agaknya dia pakai...

yg ni pon lawa jugak & yg bestnye ada laci...blh la simpan barang baby dlm tu byk2...


yg ni pulak i suka giler okey!!! kat malaysia ni xtau la ada jual ke tak design ni...tp i ada baca blog someone ni, dia ckp baby cot ni kat oversea pon dah mahal...kalau kat malaysia sah2 la beganda kn harga dia???

yg esprit alu travel cot ni dh lama i berkenan...walaupon diperbuat drp PVC, tp i suka yg ni sbb blh lipat kecik2 & simpan kalo dh xnk guna....xde la menyemak rumah kn??? tp harga dia rm700

MASALAHNYA:
(1) mana i nk cari katil baby yg dibuat dr kayu & blh slide???
(2) bajet i mestilah below rm500
(3) mesti yg ada wheel
(4) nk size kecik je sbb bilik x byk space...
(5) nk yg blh pakai sampai baby umo 3/4 tahun

HELP ME!!! blh suggest tak kat mana ada jual utk semua spec yg i nak tu??? Area: KL, Kuantan & Kemaman only~

Thursday, January 26, 2012

susu ibu mengandung & susu badan

tajuk pon susu, so nk cerita susu apa yg sesuai utk org pregnant & camne nak perbanyakkan susu setelah bersalin *ewahhhh mcm i ni dh beranak je* takpe, pakcik google kan ada ^_^

**********************************************
s26 mama ni first susu yg i try....sapa2 yg tak suka susu, takyah beli la susu ni coz rse susu dia sgt kuat, tak sedap sgt...tp kalau pegi private hosp, ramai doc suggest susu ni, taktau la knp...harga:RM 44++

anmum materna ni ada dua perisa; original & coklat...setakat yg i minum ni, i lg suka yg original kot coz rasa dia lemak2 manis gitu...yg coklat tu i tak brp suka la...hihi...harga:RM 30++ (so far i tak jumpa lagi anmum materna yg jual dlm tin)

enfamama A+ ni susu yg paling mahal rasanya...yg ni pon sedapppp, nak2 yg perisa coklat...harga:RM 50++

mamil mama ni i tak pernah rasa lagi tp org ckp rasa dia mcm aiskrim, lagi sedap drp anmum...harga: RM 32++

friso ni masa buat check up kat private, i dpt sample susu ni...rasa dia mcm vanilla, sedap jugak (semua sedap ko ni nana)...harga:RM 40++

tapi kalau siapa2 yg tak boleh minum semua susu kat atas tu, minum susu HL, dutch lady, etc2 pon boley...semua ni makanan tambahan utk tumbesaran bayi jer ^_^

**********************************************
utk topic nak perbanyakkan susu badan pulak, i takde experience lagi...semua ni setakat apa yg i baca & tanya2 org je (siapa yg dah ada experience tu blh la share kat sini yer)

1. makan makanan yg seimbang- bykkn pengambilan sayur-sayuran seperti lobak putih, pegaga, dan tauge alfalfa...
2. bykkn pengambilan buah seperti kurma merah dan longan...
3. bykkn mengambil produk tenusu/protein seperti susu segar, horlicks, tempe, dan keju...
4. elakkan diri drp stress...
5. rajin perah susu bagi menggalakkn lagi penghasilan susu...
6. mengamalkan doa (surah al-baqarah ayat 60)
7. terdapat juga supplement tambahan seperti product shaklee (vita c, b-complex, ostematrix, vita lea, alfalfa complex & soy energizing protein)

Thursday, January 19, 2012

Breast Pump

hajat di hati nk breastfeed baby secara exclusive nanti dan harap2 la impian i tu kesampaian...bkn apa, ada sesetengah org tu nak sgt fully breastfeed baby dia tp susu dia pulak tak banyak (semua ni kuasa Allah, mungkin bkn rezeki dia setelah dia dh penat berusaha)...so nak taknak kena jugak bagi baby tu susu formula sbb baby dh nangis2 lapar...semoga Allah permudahkan niat suci i ni...amin~

soal bekerja, i rasa takde masalah coz boleh buat stock susu tu byk2 & simpan dalam freezer...ni info yg i dpt dlm buku pink:
(sila click utk tumbesaran)

bila dah niat nak fully breastfeed, of coz la i kena cari breast pump yg terbaik (utk long term jugak & blh pakai utk next baby)...so ada empat brand je yg menjadi perhatian i...tp ada SYARAT yg i tetapkan utk beli breast pump ni:

1. tak menyakitkan breast bila pump
2. i nk yg electrical dual/double pump (takmo yg ada satu pump je)

3. ringan, kecil, mudah dibawa & powerful (kalau boleh yg ada rechargeable battery)

4. affordable


*************************************

(1) Medela Freestyle with 2-phase Expression Breast Pump
Spec:
1. hands-free (sambil buat keje rumah pon blh pump)
2. rechargeable battery (boleh sampai 3 jam pump utk skali charge)
3. ringan: kurang dari 1 pound
4. two-expression (org ckp mesin ni akan urut2 dulu breast kita sblm pump)
5. blh dapatkn susu yg banyak dlm waktu yg singkat
6. ada LCD screen, digital display lit screen (time malam2/gelap2 pon blh pump)
7. memory button: boleh save kita punye favourite pumping pattern
8. twin electric breast pump
9. range harga: rm1,300 - rm2,100 (harga ni bergantung pada brp lama warranty, local/internatinal warranty)

style kan??? sexy gitu sambil buat kerja/tgh drive pon boleh pump hahaha...medela ni adalah first choice i (by hook or by crook, i akan USAHA DAPATKAN jugak)...ramai ckp medela is the best choice & suction dia tak menyakitkan (tak pernah lagi dengar org ckp pakai medela ni rasa sakit)


(2) Avent Isis Iq Duo Breast Pump
Spec:
1. twin electric breast pump
2. voltage: 100-240 V
3. mcm medela jugak, dia ada variable speed, rhythm & vacuum (so blh adjust jugak)
4. boleh control segera dgn jari (kalau xnk pakai lektrik, blh pump manually)
5. ada lima, soft metal massagers utk stimulate dgn cepat (blh dapatkn susu yg byk dlm masa yg singkat)
6. portable & tak bising
7. range harga: rm1,100 - rm2,000

yg ni i tak jumpa lagi review dia (ke model ni baru lagi kat malaysia or i je yg taktau???)...nampak mcm ok & best jugak yg ni...avent ni keluaran philips sebenarnya...satu je yg i kurang berkenan kat avent ni, dia bkn freestyle...so, kalau nak pump kna duduk & tak boleh nk buat kerja lain...tp harga dia mcm mahal sket dari medela FS...


(3) Spectra 3 Electric Breast Pump
Spec:
1. boleh dijadikan dual pump (kena beli saperately satu lagi pump)
2. power source: AC adapter
3. weight: 1.4 kg
4. rhythmic suction: fungsi dia bagi kita rasa sama mcm baby's sucking
5. adjustable suction
6. range harga: rm400 - rm600

ada yg cakap spectra ni suction dia menyakitkan sket tp ada org lain pakai ok jer (atas individu la kot)...huhu ni last choice kot kalau betol2 i dah takde duit (tapi kalo boleh i taknak yg ni)...kehkehkeh~


(4) Modu Breast Pump

Spec:
1. dual electrical breast pump
2. rhythmic suction
3. ada 6 peringkat adjustable suction strength
4. ringan: 700 gm
5. multifunctional: double milking function, nasal suction function and cleaning function
6. power rating: DC 12V/20VA
7. range harga: rm499 - rm650

i tahu pasal modu ni dr blog wawa...mula2 tgk mcm berkenan lak sbb dia kecik & warna PINK!!! siapa pernah pakai yg ni blh share experience tak???


*************************************
tapi ada org pakai yg manual elok2 je susu dia byk...hehe...terpulang la pada kemahuan kita nk beli pump yg camne kn??? kalo i, mmg nak yg dual pump....i ingt nk beli breast pump ni sebelum deliver...lagipon kalau nk pastikan susu tu byk, mmg dah kna biasakan pump dari awal selain drp menjaga pemakanan kita...okey semoga i berjaya susukn baby secara exclusive & semoga tak sia-sia beli pump mahal...hehe ^_^

Tuesday, January 17, 2012

sepanjang 6 bulan

bye bye 2nd trimester, welcome 3rd trimester....dah taktau nk update apa so nk cerita pengalaman sepanjang 6 bulan pregnant...hehe


1. masa mula2 tahu pregnant, time tu dah 2 bulan...i taktau i pregnant sbb tiap2 bln i period...tp i asyik pening kepala, loya2 n sakit dada...hubby suruh buat UPT & hasilnye positive :)

2. masa taktau dah pregnant, slumber je i skipping tiap2 petang...time tu i pelik knp la berat i bertambah & perut yg dh sedia buncit ni semakin membuncit...rilek je i buat sit up...fuhhh lega tak miscarriage ke apa time tu...

3. masa majlis bertandang (gap reception & majlis bertandang adalah 3 bln) rupanya time tu i dh pregnant dkt 2 bln...tp slumberrr je i pakai corset ketat2...huhu

4. masa 1st trimester, i asyik bleeding je...dh la bleeding tu 7-9 hari mcm org period...kadang2 sebulan tu dua kali bleeding...mula2 mcm cuak gak la coz doc ckp kalo selalu sgt bleding, blh gugur...tp alamdulillah masih selamat sampai saat ni...

5. masa 1st trimester i takde muntah2 tapi hubby yg asyik loya2 & demam...masuk je 2nd trimester i dah pandai nk muntah2 sampai la skrg, hubby lak sihat...tp takla teruk sgt & bkn tiap2 hari pon i muntah...kalau travel jauh mmg i akan spare plastic bag byk2 sbb i suka muntah dlm kereta...i pernah muntah dlm secret recipe okey!!! malu betol..

6. dulu i tak suka benda2 manis tapi sejak pregnant ni hari2 i cari benda manis...coklat, teh, milo, kek, aiskrim menjadi kegilaan i *tak bagus betol*

7. sejak pregnant ni i suka masak tau u ols...mcm2 resepi i try sampai i buka blog khas utk masak2...haha jom singgah blog i http://dapurnana.blogspot.com/ *sempat lagi tu nk promote*

8. masa pregnant 5 bulan i byk sakit2...pernah terbaring hampir 2 minggu atas katil sbb tak boleh nk berjalan...rupanya fibroid tu yg menyebabkan i sakit (i pernah story pasal ni kat entry lepas2)

9. huwaaaaaa ni yg paling buat i tension selain berat badan yg naik mendadak...kulit i yg halus mulus sebelum ni *eceh* ditumbuhi banyakkkkk jerawat...kdg2 tak confident nk jumpa customer tau...

10. gosok gigi adalah antara perkara yg i benci buat...tiap kali berus je mesti nk uwek2...tp i rse benda ni normal je kan??? ramai M2B yg alami benda ni...

11. samapi la saat ni, hidung & tekak i asyik berdarah je...doc ckp org pregnant ni pembuluh darah dia byk terputus (eh betol ke i explain ni??? hihi)

12. kebas2 & cramp kaki tu jarang sgt i rasa....org ckp kalo cramp ni sbb darah byk terkumpul kat kaki & garam byk dlm badan...so ibu2 mengandung kna rajin exercise jugak k...

13. i byk baca blog M2B yg ckp masa pregnant ni diorang cpt rasa panas....tp i sebaliknya tau...tido kadang2 tak pasang kipas pon sebab sejuk yaaaa amat....entah spesis ape la i ni kn??? hihi

14. sejak pregnant ni mmg kerap la rasa nk buang air kecil...ye la, perut dah besar, mmg la akan menolak pundi kencing tu ;p

meh nk riak sket *hihi* ni la perut 6 bulan i...org ckp beso nyer, mcm dah nk terberanak je...i xleh imagine kalo 9 bln nnti camne la besarnya...bila scan doc ckp baby normal je, size x besar pon...ye la, mama dia ni yg perut tebal & byk lemak!!!

**************************
apa2 pon i rasa bersyukur sbb i takde alahan yg teruk sgt...kwn2 i siap ada yg kna hyperemesis lagi, kesian tau...ada org siap takleh bau & pandang hubby lagi...hihi mcm2 kn perangai ibu mengandung ni??? kadang2 rasa mcm comel je ^_^

ekceli apa yg i lalui sekarang ni, buat i mula menghargai ibu (bkn selama ni tak appreciate my mom, juz bila dh pregnant ni rasa sayang melebih2 la kat my mom)...baru i tahu betapa susahnya org pregnant ni, camne perasaan syg yg membuak2 tu kat baby & cmne excitednya nk terima org baru dlm hidup....kesimpulannya, mmg sgt besar la jasa & pengorbanan seorang ibu tu....

jom la share apa experience korang ^_^

Wednesday, January 11, 2012

Hospital Kerajaan vs Hospital Swasta : Mana lagi Bagus?

so far i follow up kat dua2 hospital (kerajaan & swasta)...hajat di hati nk deliver kat private hosp tp taktau la apa takdirnya bila dah sampai waktu nanti...private hosp tu kat kuantan tp i tinggal kat kemaman...so kalau tak sempat nk ke sana, i terpaksa beranak kat hospital kemaman je la jawabnye (kemaman takde private hosp)

ini hasil survey i melalui bacaan & tanya org ramai...bersalin kat swasta or kerajaan mana lebih bagus??? ekceli dua2 ada PRO & CON dia...okey jom kita teliti satu2 point yg ada:

---> Private Hosp
(1) lebih selesa, boleh pilih nk bilik sorang2
(2) harga yg jauh lebih mahal drp hosp kerajaan
(3) husband blh masuk dlm labor room
(4) kalau ada complication, kita akan dihantar ke hosp kerajaan (kena cari private hosp yg ada ramai pakar kalo xnk kena hantar kat gov hosp)
(5) sesetengah hospital akan mengalunkan ayat2 suci al-quran sewaktu kita bersalin
(6) layanan semestinya berbeza dgn kerajaan (padan la sbb bayar mahal kn?)
(7) ada sesetengah private hospital tak berusaha sungguh2 utk bagi mommy bersalin normal, cepat2 je nk operate (nama pon bisnes, mestila nak duit)
(8) sesetengah tempat main sumbat je susu formula kat baby
(9) toiletries baby & mama disediakan
(10) makanan sedap

---> Government Hosp
(1) kurang selesa coz kena berkongsi bilik dgn org lain
(2) ada sesetengah tempat hubby takleh masuk dlm labor room
(3) utk sesiapa yg kerja dgn kerajaan, blh request utk dptkn bilik yg selesa
(4) harga yg jauh lebih murah if nak compare dgn private
(5) ada sesetengah tempat hubby dilarang menuggu (takleh tido kat hospital)
(6) terpaksa tunggu turn kalau ramai org (aunty i dah nk terberanak & kepala baby dh keluar pon nurse blh buat dekkk je lagi)
(7) sgt support exclusive brestfeed
(8) ramai pakar, so kalau ada complication jgn risau sgt
(9) ada yg ckp nurse pilih kasih...kalau dgn gov servant, diorang layan baik2 je tp kalau bkn gov servant, maka sebaliknye la
(10) makanan biasa2 je (syukur je la kan sbb dh byr murah)
(11) sesetengah tempat kita ni akan dijadikan bahan experiment sbb student2 tengok

**************************************
i kalau boleh nk bersalin kat private (40min jugak tu dari rumah i nak ke sana)...my mom mmg suka kalau i deliver kat private coz dia sendiri lahirkan sembilan org anaknya kat private hosp...ramai aunty i yg bersalin kat hosp kerajaan tp blh katakan semuanya mendapat servis yg kurang baik, siap ada cerita yg menakutkan lagi...

bila cerita dgn MIL pulak, dia nasihatkan pegi gov hosp je coz dia kerja dgn klinik kesihatan kerajaan...kekeke...MIL ckp membazir duit je kalo pegi private...servis mmg kurang sket kalo nk compare dgn private tp katanya sakit bersalin tu sama je...

ramai ckp yg sakit beranak tu sama je kat mana2 pon kita bersalin...tp secara peribadi, i rasa SAKIT TU TAKKAN SAMA...bagi i layanan & keselesaan tempat tu memainkan peranan yg sgt penting utk kurangkn kesakitan...bayangkn camni je la, kita tgh sakit tp tiba2 org pulak marah kita time tu, tak ke kita akan jadi tertekan & makin sakit??? bayangkan lagi, kita tgh meraung kesakitan tp org lain dgn baik hatinya tenangkn kita dgn kata2 yg baik, bkn ke kita akan lupa skejap sakit tu??? for me kalau nk kurangkan sakit tu, mental & psychology tu memainkan peranan penting dan org sekeliling yg support kite tu pon memainkan peranan jugak...

i setuju kalau ada yg ckp better simpan duit utk pakai lepas beranak nanti...TAPI, i rasa takde masalah kalau nk habiskan beribu pon kat private asalkan kehidupan lepas bersalin tu tak mengganggu sistem kewangan kita...kalau kita nakkan yg terbaik utk wedding kita, utk anak pon kita mesti nk yg terbaik jugak kn??? usaha dulu, baru cakap tak boleh ^_^

apa2 pon kalau sudah ditakdirkan TAK sempat utk bersalin di private & terpaksa pegi gov hosp, i redha je setelah i dah berusaha...bukan maksud i nak cakap gov hosp tu semuanya tak bagus, but i juz x prefer *huhu*...apa2 pon yg terjadi nanti, yakinlah bahawa itu adalah yg terbaik dari Allah...doakan yg baik2 je supaya segalanya lancar & dipermudahkan coz kadang2 benda ni nasib jugak...hehe

Monday, January 9, 2012

Stroller & Car Seat

kali ni misi meng-survey stroller & car seat...ciri2 stroller idaman hati i ialah:

1) multi function/travelling set (blh jadi carrier, blh jadi rocker & car seat tu in da same time blh adapted to stroller)
2) mestilah yg mempunyai 3 roda...motif??? nak nampak styloo kot bila bawak stroller tu...hahaha
3) mempunyai basket supaya senang nk isi barang2
4) nak warna merah (yer, i mmg demand)
5) kalau boleh nk yg light weight...senang nk bwk travel
6) mestilah design dia yg muka baby boleh mengadap mama (tak syok la bila jln2 baby mengadap org ramai...sian baby)
7) of coz la nak yg murah...kehkehkeh

ini hasil survey i mengikut citarasa sendiri (i focus kat 3 wheels only)...hehe

1) Quinny Zapp / Quinny Zapp Extra (Stroller) + Maxi Cosi (Car Seat)

sebenarnya kan i lagi suka QUINNY BUZZ 3 WHEELS sbb tayar belakang dia tu lagi besar & nampak gagah TAPI harganya ayoyooooo mahal!!! (i nk beli medela FS breastpump dulu, ada duit lebih nnti baru pk nk beli stroller yg mana)...yg pic kat atas ni quinny zapp...quinny ni first brand yg i berkenan tau...mmg menepati hampir kesemua ciri2 yg i nak...maybe price je la kot yg kurang menepati budget i hihihi...tp smart kn design dia??? kalau nk travel, boleh bawak car seat tu je then attach kat stroller...

* range harga quinny zapp: rm750-rm1100
* range harga quinny zapp extra: rm990-rm1400
* range harga maxi cosi: rm650-rm900
* weight: 8.8kg (stroller)
* range harga quinny zapp + maxi cosi (utk sesiapa yg nk beli sekaligus): rm1350-rm1800
* range harga quinny zapp extra + maxi cosi (utk sesiapa yg nk beli sekaligus): rm1600-rm2100


2) SCR 6 (stroller) + SCR7 (car seat)
yg ni pulak keluaran sweet cherry...design lebih kurang quinny tu kn??? kalau takde bajet utk beli quinny,definetely i'll choose SCR!!! nampak gagah jugak kn design dia???

* range harga scr6: rm460-rm600
* range harga scr7: rm240-rm450
* weight (stroller): 8kg
* weight (car seat): 3kg
* range harga scr6 + scr7: rm700-rm1000

(ramai ckp better beli online kat website sweetcherry coz lagi murah if nk compare dgn harga kat luar)


3) Phil & Teds
okey brand ni pon lebih kurang sama mcm spec yg i nak tp harga dia tersangat la mahal & over dari budget i...stroller anak org kaya agaknye hahaha...cuci mata je la jawabnye ;p

* range harga(both): rm2560-rm3200
* weight: 10.5kg (lebih kurang SCR je)

(tp kelebihan dia, kalau esok2 kita nk letak 2 org anak dlm stroller, juz beli toddler seat je & blh attach kat bahagian bawah belakang)

********************************************

so, my plan is: beli dulu car seat then baby dh 3 bulan baru beli stroller (risau jugak kalo baby xnk duk dlm stroller tu nanti)...haruslah beli yg compatible kan???

sources:
1) sweetcherryonline.com
2) kasihkusayangku.com
3) littlekids.com
4) onebabyworld.com

Thursday, January 5, 2012

Membazir ke Tak? Erkkk~

kat kemaman ni, i rasa shopping complex yg paling dkt dgn rumah i ialah the store...so i pon dgn gediknye masuk ke butik anakku *tak tahan tgk org lain shopping barang baby* bila dah masuk dlm tu, i pulak jadi rambang mata semua benda i rasa comelllllll....geram tau x??? ok masalahnye skarang i TAKTAU LAGI GENDER BABY...ayoyoooo~

ok bila masuk butik anakku, of coz la baju ANAKKU & DISNEY je yg i beli, mana ada brand lain kat situ...utk baju kat atas tu, i byk beli warna putih semuanya long sleeve...i pilih baju yg unisex, so esok2 kalau ada anak lagi baby boy or girl blh je pakai...hehe...wehhh tak sangka baju baby sekecik tu mahal gak...i berjaya rembat 6 helai long sleeve & 2 helai jumpsuit...

long pants pon i beli yg baby boy & girl blh pakai...yg ni beli 4 helai je dulu...

mittens, booties & boonet...yg ni pon baby boy n girl blh pakai kn??? ahhhh bantai je la....hahaha

bila purchase more than rm50, blh dpt travelling set ni dgn harga rm11 shj...so alang2 org dh offer tu, i grab je la boleh bawak pegi hospital or balik kampung nanti ^_^

okey yg UNISEX of coz la TAK MEMBAZIR kan??? TAPIII yg jadi masalahnya ialah
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

keluar je dari anakku, i nampak ada stall yg jual rompers utk baby...murah, rm10 je selai...so i pon beli la 3 helai TAPI TAPI TAPI i beli utk BABY GIRL punye...dah tak tahan tengok!!!

yg ni pon i sempat beli selai kat anakku sbb GERAMMMM....kalau keluar baby boy, i simpan je la kot baju2 baby girl ni...tak pon bagi je la kat sape2 hihihi

hari ni genap 22 weeks i pregnant...last week ada scan tapi baby malu2 la nk tunjuk gender dia...doctor ckp kalo malu2 tu baby girl kot...hihi ntah la, i terima je boy ke girl...juz baju baby girl yg 4 helai i beli tu je la membazir sket kot kalo baby boy yg keluar nnti ;p

**tak sabar nk tunggu baby expo kat mid valley bln mac nnti...nk shopping sakan!!! hehe

Tuesday, January 3, 2012

Saat-saat Indah

kalau nk ikut bulan Islam, dua bulan lepas kita dah masuk tahun baru kn??? apa2 pon i bersyukur sgt sbb masih diberi peluang utk meneruskan hidup di tahun baru ni...2011 merupakan tahun yg SANGAT BERMAKNA dlm diari kehidupan i...

(1) Jan, 2011 - Memulakan Career
lepas je habis study bulan Nov,2010 i duk lepak je kat rumah...i ni malas nk kerja sebenarnya sbb tu sampai skrg i TAK PERNAH hantar resume kat mana2 company...hahaha nmpk mcm org takde matlamat hidup kn??? penat2 study & habiskan byk duit, tiba2 takmo kerja pulak??? Jan,2011 my mom paksa i kerja dgn dia...ok la kot kalo kerja dgn my mom coz boleh berlagak jadi "bos kecik" kekekeke~

(2) Jun, 2011 - Memegang Status Sebagai Seorang Isteri
alhamdulillah 10 jun 2011, i sah menjadi isteri kepada seorang insan yg sgt i cintai...saat yg tak mungkin dilupakan dlm hidup, segalanya cukup indah bercambur sebak...kenal takde la lama sgt tapi i bersyukur sbb Allah permudahkan segala niat suci kami utk membina sebuah masjid...

perancangan perkahwinan yg dibuat dalam masa lebih kurang tiga bulan sahaja, alhamdulillah segalanya lancar dan sederhana...semoga ikatan perkahwinan ini kekal bahagia hingga ke syurga....amin~

(3) Ogos, 2011 - Bakal Menjadi Seorang Ibu
menjadi seorang ibu adalah keinginan dan angan2 yg i pasang sebelum kahwin lagi...salah satu sebab i kahwin sebenarnya utk mendapatkan zuriat selain menghalalkn hubungan lelaki & perempuan...alhamdulillah Allah memakbulkan doa i bila i disahkan hamil...i tahu i pregnant pon bila usia kandungan tu dah dua bulan...hehe...rezeki bulan ramadhan agaknya ^_^

latest pic...besar kn perut i walaupon time ni baru 5 bulan??? haha i mmg asal seorang yg chubby & mempunyai lemak yg byk kat perut...lalalala~ agak2 baby boy ke girl ni???

(4) Oct, 2011 - Convocation Day
alhamdulillah i dah grad sebagai seorang mechanical engineer...sambung master??? errr tak kot coz i ni bknnye rajin nk mengadap buku...hahaha...time ni badan mcm makin berisi je kn??? nasib baik la tak loya2 masa nk amek ijazah...terima kasih umi & abah utk segalanya...dan terima kasih jugak kat hubby sbb ada kat sisi ^_^

(5) Dua Kali Bonus
rezeki anak agaknya...walaupun baru setahun kerja, tapi i dah dapat dua kali bonus utk tahun 2011!!! tapi yg paling best bonus akhir tahun ni la coz dpt byk sket...hihi boleh la nk shopping baju baby nnti...


alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah utk semua tu...semoga tahun 2012 pon akan ada moments yg menarik...azam tahun baru i juz nk perbaiki semua kelemahan diri especially kelemahan sebagai hamba Allah...aminnn~

Sunday, January 1, 2012

Tak Boleh Bersalin Normal

hai ols~ lama betol i tak update blog, hari ni baru rasa sihat & bertenaga sket...ingat lagi tak entry i kat bawah ni yg i cakap i sakit??? huhu i dh pergi specialist & dah tahu apa masalahnya...

ekceli i ada fibroid (sblm pregnant ada cyst tp bila pregnant dh hilang) yg mana fibroid tu mengganggu rahim i...doc ckp bila baby makin membesar, rahim akan menolak fibroid tu, sbb tu i rasa sakit sgt2 sampai tak boleh nk berjalan hari tu...

bila scan, doc kata kedudukan fibroid tu nampak gayanya mcm menyebabkan i tak boleh nk bersalin normal...maybe kna czer...i pulak sebenarnya plan nk deliver kat private hospital tp kalau kna czer + buang fibroid tu skali, i taktau la brp kos nanti...apa2 pon i harap ada miracle la nanti utk i bersalin normal...aminnn~

owh lagi satu doc ckp jgn ganas2 sgt bergerak, takot jadi premature birth pulak...apa2 pon i sentiasa berdoa & mengharapkan yg terbaik *barang baby tak shopping lagi ni*

lps ni dah boleh la i blogwalking & comment2 kat blog korang...hehe

*************************************
lps balik dari bukit gambang ni la tiba2 i sakit...tu la, main air tak ingat dunia, berlagak mcm tak pregnant...hihi


**psttt org lain cuti tp office i pulak tak cuti hari ni...first day i kerja setelah 2 minggu dpt MC...happy new year korang!