Tuesday, February 28, 2012

Motherhood Expo KLCC ---> My Dear Warehouse ---> JUSCO

jumaat sampai ahad i habiskan waktu di KL (ye la, bkn selalu pon trun KL), so misi i utk cari barang2 baby tercapai jugak sbb selama ni i baru beli baju baby berapa helai je, yg lain2 mmg tak beli lagi...rasanya dh 85% complete kot, tinggal lagi breast pump, carseat & stroller je yg i beli online...

JUMAAT: ke KLCC
taktau la kenapa, otw nak ke sana i asyik muntah2 je dlm kereta, penuh 4 plastic bag *yuksss* tapi i gagahkn diri jugak sbb tak sabar2 nk ke expo tu, konon2 nk shopping sakan la...skali sampai sana i mcm frust sket la coz tak byk sgt pon booth yg ada & baju2 baby tak byk pon kt sana...

benda first yg i beli adalah storage bottle bumble bee...setelah tawar, i dpt rm21 instead of rm21.90 utk 10pcs...murah giler kn??? sbb ada yg ckp kat baby expo midvalley last time harga dia rm25 & kalau beli online range harga dlm rm28-rm35 gitu la...so i grab 2 boxes (20 pcs)...i nk beli 3 boxes sebenarnya tp hubby ckp beli 2 dulu *balik rumah i rasa menyesal lak tak borong byk2 sbb dh dpt harga murah camtu*

ni antara baby gear yg i beli kat sana...tak byk pon coz takde pilihan & mostly yg i jumpa sama design & harga dlm internet...carter's rompers tu satu set rm45, rompers yg lain2 tu i beli ada yg rm10-rm15 sehelai, bee & lady bird wristlet tu rm8 utk 1 pcs, stoking yg cute2 tu i beli 2 pasang (rm15 sepasang), legging ntah brp ringgit i dah lupa...hehe...blanket bumble bee tu rm35 rasanya *lupa lagiii*

ni pulak i beli kat booth pureen...comforter set tu rm25, pillow & bolster rm15, disposable breast pad tu rm30 utk 84pcs, baby wipes tu rm9....yg maternity tooth paste & baby bath tu dpt free...

antara benda lain yg i beli ialah my 1st year book (rm40), autumz nursing bra i beli 3 helai (rm25, rm28 & rm 30), autumz washable breast pad 6pcs (rm11), feeding bottle tommee tippee 5oz & 9oz (rm35 for both)...nursing bra tu ekceli ada je booth yg jual murah dlm rm10 gitu, tp i tak beli coz design & color dia tak menyelerakan...haha...yg kat autumz tu still ada yg nmpk sexy lagi...hehe

ada satu booth ni jual diapers brand WHOOPIE...ramai giler org beli coz harga dia tersangat la murah...tp i tak beli pon coz kat rumah dah dpt free brand huggies & i aim for mamy poko...i frust giler sbb tak jumpa pon tungku & barut utk confinement nnti...org cakap kat booth mom dreams ada jual & harga pon murah....huwaaaaaaaaaaa knp la i blh tak perasan kn??? huhu

kat expo ni i habis dlm rm400++...i rasa puas hati sbb still below my budget...

SABTU: ke JUSCO One Utama
bila tahu ada JCard sale kat jusco, maka i ajak la hubby ke OU...i pilih OU sbb petang tu ada date dgn blogger lain seramai 7 org...alang2 nk jumpa diorang tu, so blh la shopping lagi kn??? hehe

kat jusco mmg i byk borong baju baby je coz hari tu kn i ada beli baju baby girl, last2 scan skali lagi baby dh bertukar gender ke baby boy pulak *ayoyoooo* so mittens, booties, boonet, barut, mamy poko & susu enfamama pon i beli kat sini skali...
i beli lagi wristlet utk baby tp kali ni 1 set dgn stokin...walaupon harganya agak mahal, tp i dah berkenan takley nk buat apa la kn??? lagipon ada 15% off, hehe...

total damage kat jusco ni rm500++

AHAD: ke My Dear Warehouse Sale
i dtg sini mmg dah aim nak cari baby cot je...baby cot kat sini utk complete set range harga dia lebih kurang rm400++ - rm700++...i beli set yg rm620 complete skali dgn mattress, comforter set & mosquito net...

i sempat jugak grab CK rompers & kasut guess ni...total utk dua barang ni rm35 jer...

total yg i spent kat sini dlm rm650..

ni la keadaan kereta di seat belakang after beli baby cot...kat bonet lagi la penuh...kalau nk beli baby cot, naik myvi mmg takkan muat la...nasib baik bawak kreta hubby, tu pon dah mcm sardin...huhu

****************************************
sblm balik kemaman sempat jugak i tapau garrett pop corn...hehe

Wednesday, February 22, 2012

Jom Shopping Barang Baby

tak sabar rasanya nak ke KL weekend ni semata2 nak pegi baby expo kat KLCC *semangat betol i ni*...since terengganu cuti on friday, so i akan ke klcc hari jumaat la...sabtu & ahad tu confirm sesak & ramai org kan??? i tak suka sgt berebut & berhimpit dgn org ramai *boleh pening jadinya* yeayyy nak jumpa kawan2 & lepak2 (dh lama x merasa hidup mcm org bujang kekekeke)

ni kira first time kot i nak ke baby expo...hopefully byk la manfaatnya yg i dpt kat sana nnti...i dh siapkn checklist utk bawak ke sana & dah plan barang apa yg nk dibeli...car seat, stroller & breast pump i beli online je...so terget i nk beli storage bottle, diapers, baby cot, baju2 baby, rocker/baby swing, maternity bra, confinement set, byk la lagi kot! so far i baru beli baju baby je, kat klcc nanti nampaknya mmg kena borong habis-habisan la sbb skrg pon dh nk masuk 30w preganant...hehe

jom ke baby expo KLCC ramai2 (24-26 feb 2012) kot2 la boleh jumpa kat sana kn??? hehe...ekceli i nk pegi jugak baby expo kat midvalley (9-11 mac 2012) tp my mom pulak tak kasi, katanya takot i terberanak dlm kereta...huhu

bila survey2 & tanya org, STEAM STERILIZER & WARMER tak penting pon beli...so benda tu i akan KIV dulu...

hari tu masa pegi check up, i dpt byk voucher ni...tapi hanya blh pakai kat mom's care je...pulak tu kalau kat expo, sah2 la mmg xleh pakai kn???

Friday, February 17, 2012

Boy or Girl???

ni scheduled post...time ni maybe i sudah berada di KUANTAN sbb ada appointment dgn specialist...jap lagi balik rumah, i blogwalking kat blog u ols okey ^_^

*alololooooo comelnya baby ni*

haaaa hari ni kat hospital i nak intai2 gender baby...ni entah kali ke berapa i intai taktau la...haha...baby i ni macam malu2 kucing je nk tunjuk tutttt dia...

masa dah 22weeks pregnant, i pegi hospital utk scan & doc ckp nmpk girl...masa dah 24w i pegi scan lagi & still nmpk gegirl...26w i pegi scan kat klinik biasa pulak, tiba2 bertukar jadi boy!!! eh eh main2 dgn mummy ek baby ni??? ada org ckp maybe tu tali pusat & ada yg ckp tutttt dia tu baru terbentuk...tp masa scan tu i mcm terkejut gak la coz masyaAllah panjangnya bird dia!!! hahaha entah2 tali pusat je tu....

takpe2, hari ni dh 29w nk scan lagi skali tp nk scan 4D supaya nmpk clear sket...hehe...sejak doc bgtau baby girl haritu, i dah byk giler kot beli baju2 kaler PINK, siap ada ruffle2 lg *mentang2 la mummy dia ni peminat tegar kaler pink*

ekceli i tak kesah pon boy or girl, i terima je...tp i ni bkn mcm sesetengah org yg sukakan surprise, yg taknak tahu gender baby....i tetap nak tahu boy or girl!!! hihi...bkn apa, senang i nak cari barang2 yg sesuai dgn gender baby tu...kalau ikot taste i, habis la semua benda i nak kaler PINK...

psttt, baby ckp dia rindu papa, dah dekat sebulan tak jumpa papa....cian baby kn??? ;p

okey, jumpa di next entry pulak ^_^

Monday, February 13, 2012

Baby & Mama Checklist

checklist ni sangat2 berguna utk mommy to be...checklist ni i buat setelah i combine semua checklist yg i pernah amek drp org lain...comel tak checklist yg i buat ni??? hihi...btw dlm checklist ni BUKAN SEMUA benda pon i beli...i juz beli mana yg i rasa perlu utk diri i & for my baby...so M2B, blh la refer kat sini k ^_^

**baru perasan kat HOSPITAL CHECKLIST (MAMA), kat item no.4 tu handphone & charger okey...ntah cmne i blh taip headphone...hahaha...tp lbh kurang je kn??? tutup sebelah mata je la k ;p

bagi yg dh jadi mommy pulak, share la pengalaman u ols benda apa yg perlu, kurang perlu & tak perlu beli pon...thanks in advance ^_^

Wednesday, February 8, 2012

saya sangat T.E.R.U.K

huwaaaaaa setelah berjaya melepasi tempoh 6 bulan pregnant hari tu, selera makan i terus bertukar...makin menjadi-jadi pulak nafsu ni...tak pasal2 i kena pegi KK dua kali seminggu utk buat minor check up...semua ni gara2 berat badan i naik 2kg setiap minggu!!! staff nurse ckp kena sentiasa monitor coz takot ada darah tinggi/kencing manis nanti walaupun result OGTT i sgt cantik hari tu...yerrrr i sgt-sgt-sgt GEMOK skarang ni....

-dulu i tak suka mkn MAGGI tp skrg ni dlm seminggu tu ada la 3-4 kali mkn...

-dulu i tak suka minum air manis (nk minum air teh sebulan sekali pon susah) tp skrg hari2 i nk minum air manis + air sejuk...

-skrg ni i makan nasi 3 kali sehari sbb laparrrrr...

-skrg ni suka mkn coklat malam2...mesti nk ada stock dlm bilik...

-skrg ni lps makan asyik rasa mengantok & nk tido je (kdg2 curi tdo kat office)...

-24 jam mesti rasa nk mengunyah....hari2 bawak bekal kismis, kuih siput, kacang dal, etc2 kat office coz asyik rasa nk MAKAN!!!

-hari2 nk masak & makan kek...suka sgt la mkn benda2 yg byk kandungan gula camtu...

-skrg dah jadi mls nak makan ubat & minum susu...taktau la knp i jadi camni....

seriously i'm out of control....pagi petang siang malam i asyik nk makan benda2 berat jer!!! i tahu semua ni nafsu tapi i tak dpt nk kawal la...teruk kn i ni??? adakah normal atau i sorang je yg camni bila dh masuk 3rd trimester??? badan gemok mmg i sgt risau TAPI i lagi risau kalau tak dpt nk makan apa yg i nak...kehkehkeh

Thursday, February 2, 2012

Wedding Planner: Precious Moments Collection

sbb dh tak larat nk melayan email satu persatu, apa kata i ceritakan kat blog je pasal wedding planner i hari tu...dah 7 bln kawen pon still nk cerita pasal kawen2 ni hihihi...

maybe ramai yg dah tahu i hire siapa as my wedding planner (maybe lg sesuai panggil wedding decorator kot hihi)...so hari ni i nk review apa yg WP i buat sepanjang majlis i...i suka sgt hasil kerja dari precious moments collection (PMC)...utk wedding i hari tu, i buat simple2 jer tp i nakkan semua pakai fresh flowers, no artificial okey...

1) TABLE CENTERPIECE
ni table centerpiece utk semua meja makanan tetamu...simple je kn??? hehe

ni pulak deco utk meja VIP= groom's side...deco camni utk 8 round table jer, skali dgn deco kat kerusi tu...nice kn??? hehe

2) HANTARAN
theme hantaran i hari tu white+green...utk hantaran ni PMC deco dgn fresh flower (white eustoma) + bunga kerawang...i love my hantaran sooo much! ramai puji ckp lawa...hihi

3) CAKE
wedding cake pulak i request nk kaler putih & juz deco dgn fresh red roses...i taknak dummy cake, so semua cake ni blh makan....hasilnye cmni la yg PMC buatkan...

4) PELAMIN
pasal pelamin ni i pernah cerita kat entry2 sblm ni [LINK]...ni pelamin nikah i...i pilih bunga eustoma, orkid & sundal malam...wangiiiii~
kalau tak silap i, utk pelamin rumah PMC charge start from rm 2k...

ni pulak pelamin sanding i yg simple...theme: gold + red....semua tu pakai bunga red roses + baby breath sket2...

5) MEJA BERADAB
meja beradab pon simple2 je...pendek kata wedding i semuanya mmg simple la!!! hihi

6) GUESTBOOK AREA
ekceli ni kerja last minute...nasib baik la ade lebihan bunga, so blhlah deco kat guestbbok area ni sket2...nyesal pulak hari tu tak plan betol2 utk area ni...haha

7) BILIK PENGANTIN
bunga kat atas katil, dressing table, semua2 tu PMC yg buatkan ^_^

8) HAND BOUQUET
hand bouquet ni pulak i dpt FREE...tq PMC!!!

*****************************************
sesiapa yg berminat maybe blh contact dgn izzuddin...nk email & no fon dia, ada kat pic bawah ni :)

ni dlm magazine ratu sehari edisi ke 14...nmpk tak pelamin i ada dlm tu??? tumpang glamor gitu~ haha