Wednesday, March 28, 2012

Braxton Hicks: First Experience

siapa pernah kena braxton hicks (BH)??? sila angkat kaki & tangan...hari tu first time i rasa contraction yg mild je tapi dah panic sbb ingatkan dah nak terberanak (husband tak balik lagi & barang tak masukkan dalam bag lagi wehhh)...perut rasa tegang, bahagian pubic tiba2 menyucuk & pinggang rasa sakit tiba2 tapi dalam 10-15 min gitu je then hilang~ mula2 cuak gak, siap pegang celah kangkang lagi kot2 ada air ketuban leaking ke...haha...lepas dh hilang sakit tu baru i rasa relax & panic pon hilang sekelip mata coz baru teringat pasal BH...nasib baik la i banyak baca simptom2 pasal BH ni dari blog mommies & mother to be...kalau tak, mungkin i akan menggelabah nak pegi hospital cepat2...

BH ni terjadi seawal 6 bulan kehamilan...tapi bkn semua org akan rasa BH ni tau, sbb ada org tak sedar pon bila BH ni berlaku...tp ada setengah org akan rasa sakit & perut menegang, yg buat kita rasa tak selesa...BH ni lain dgn contraction yg kita akan rasa time dekat2 nak beranak coz BH terjadi tak tentu masa (kadang2 tetiba je dia dtg, kadang2 dlm waktu singkat je, kadang2 berjam jugak TAPI lepas tu hilang camtu jer)...BH ni kira salah satu FALSE LABOR or PRACTICE CONTRACTION sebenarnya...

Apa yg perlu buat ketika anda merasakan contraction BH?
  • cuba ubah kedudukan badan pada posisi yg lebih selesa
  • tarik nafas dalam2 sambil tenangkan diri- jgn panic
  • rehatkan diri- jgn lakukan kerja berat
Kontraksi BH ni lebih kerap terjadi apabila:
  • bayi bergerak dgn aktif
  • semasa hubungan sex
  • semasa senaman/bawak benda berat
  • dehidrasi
Nak tahu lebih lanjut, baca kat sini k coz malas nk tulis panjang2...haha

pssst: dah 3 hari ni i demam :(

Monday, March 26, 2012

Sew Addict

sebenarnya kan, i ni dah lama berkenan pada knitted/crochet utk baby...dalam usaha mencari, meng-search, dan meng-google, finally i jumpa someone yg boleh custom made mittens, booties, boonet & sweater yg i nak...horeyyyyyy~

credit to: SEW ADDICT - HANDMADE BY FIZAN (http://sew-addict.com/ or FB:sew addict)

ekceli akak ni mcm2 dia boleh buat...jahit manik boleh, buatkn cardigan boleh, buatkan glass coaster boleh, mcm2 la lagi dia blh buat pasal menjahit ni...tp entry ni i focus kat baby's attire only....jom kita layan pic yg akak ni boleh buat...semua cantik2 & cute tau!!! geram je i tengok...nak order jugak nnti bila baby dah lahir ^_^

 
 
 




berkenan??? boleh la order utk baby u ols nnti...

Friday, March 23, 2012

Baby Wishlist

eh2 baby pon ada wishlist ke??? mama dia punye wishlist ni kot....hihi...over kau nana, baby pon tak keluar lagi (Ya Allah, peliharalah anak yg aku kandungkan ini)


baby snuggle nest: baby blh tido dalam ni & senang nak bawak travel / balik kampung...boleh lipat & dijadikan mcm beg...sape nak hadiahkan yg ni??? haha

play mat/ play gym: rangsang minda baby bila letakkan dia dalam ni....hehe...takpon blh letak dpn tv sambil tgk baby golek2 dalam tu...yg ni pon harapkan org bagi present je la nnti (tu pon kalau ada yg nk bagi...haha)

bumbo seat: blh ajar baby duk dalam ni...nk suapkan dia makan pon senang...takde ke org nk jual less 70% benda ni???

fisher price portable rocker: i kalau blh taknak ajar baby tido dalam buai so bagi dia duk dalam rocker ni pon dah ok utk tidokan dia....suka yg ni sbb blh pakai sampai budak umo 4 tahun...tak rugi kot kalau beli *nanti mama pujuk papa belikan k...hihi*

islamic soft book: bagus buku ni coz blh cuci kalau kotor...elok la ajar anak tu awal2 dgn buku agama....hehe

quinny buzz stroller: maxi cosi dah order so berangan nak quinny buzz la pulak...walaupon bulky & agak berat, but i loike~ yg penting muat kereta...hehe....yg ni pon mcm kena pujuk papa jer ;p 

mama pulak yg OVER kan??? haha...semoga angan2 menjadi kenyataan...aminnnn~

Wednesday, March 21, 2012

Doktor pon tak reti nak scan ke???

sejak pregnant ni ada 3 tempat yg i pegi follow up...private hosp(plan nk deliver kat situ), KK(kena pegi jugak in case ada problem ke apa kan) & gov hosp(sbb ada fibroid)...

tp entry ni i nk cerita sket pengalaman chek up kat gov hosp (bahagian O&G)...

i sampai sana dlm pukul 7.30 pagi...kalau pegi gov hosp, jgn harap la boleh masuk cepat kn??? hehe...sbb i dh terbiasa pegi bahagian O&G ni sejak sblm kawen lagi (coz ada mslh cyst) so i boleh BERSABAR...tiap kali pegi sana mesti i akan bawak buku utk baca so takde la buang masa & bosan sgt kn???

nurse panggil i dlm 11.30am camtu...4 jam jugak tunggu, lamaaaaaa okey (kalau drive dari kemaman, dah lama sampai KL tau)!!! panas dh bontot i, kalau bangun jalan2 nanti org lain amek tempat duduk i pulak *dasar pentingkan diri sendiri hahaha*...bila dh masuk jumpa doctor & borak bla bla bla maka time utk scan pulak!

okey i dah baring atas katil...doc lelaki tu pon scan la sambil diperhatikan oleh staff nurse...doc ni cakap punye la sopan santun sampai i tak brp dengar pon dia cakap apa sbnrnya...hehe...tgh2 scan, dia pon tny nurse tu camne nk scan...aikkkk??? doc ni tak reti scan rupanya...nurse pon ajar la satu2 camne nk scan, camne nk tgk & camne nk save tp nurse tu pon bkn expert sgt coz ada yg dia taktau...lps tu ntah cmne ntah, doc tu pegi hilangkn/delete yg nurse tadi dh scan so hilanglah maklumat2 penting pasal fibroid i tu...kena scan sekali lagi katanya!!! sumpah doc ni scan SANGAT SAKIT coz dia tekan terlalu kuat, brp kali dh i jerit "sakit2" tp dia suruh bersabar je...nervous sbb i cun sgt kot??? kahkahkah *panggg*

doc tu pon suruh la i tunggu sbb dia nak panggil doc yg senior/expert sket kot...maka terbaring la i dgn perut bulat yg terbonjol tu selama 20min...yup 20min okey i tunggu doc yg sorang lg tu dtg sampai sempat i terlelap sekejap *dh la sejuk*

bila doc senior tu dtg dia pon senyum la & say sorry...doc lelaki tadi dah kena marah sbb tak reti nak scan & sbb dia guna gel byk gilerrrr sampai seluar i pon jadi basah...doc senior ni scan skejap jer & takde pon dia tekan perut i kuat2, still blh nmpk je fibroid tu...skali lagi doc lelaki tu kena tengking sbb dia tengok je tanpa tulis apa2 yg penting...kesian pulak bila tgk dia kena tengking camtu...hihihi

i juz terfikir, bahagian O&G ni bkn bahagian pakar ke sebenarnya??? atau i je yg pk O&G ni specialist??? pelik sbb doc tu langsung tak reti nk scan...nk kata dia doc baru/tgh praktikal, muka pulak dh nmpk tua 10 tahun dari i...pulak tu kalau tgh practical, blh ke duk kat bahagian O&G??? ntah la labu~

takpe la, maybe nasib i kurang baik kot hari tu sbb dpt doctor yg macam takde experience...ke balasan i  sbb ada buat salah kat org ni??? haha muhasabah diri jap ;p

*iklan sket* mcm ibu penguin...siapa yg dah ada fb i mesti dah tengok kn pic ni??? kekeke...saje takmo tunjuk muka sbb MALU...perut masa 32w...now dah 33w  :)

Tuesday, March 20, 2012

Bila Waktu Sesuai Beli Barang Baby?

kalau org tanya i soalan tu, mesti i macam fikir berpuluh kali jugak nk jawab camne(sebenarnya taktau nak jawab ape supaya tak sakitkan hati org lain hihi)...secara peribadi, i rasa TAKDE SPECIFIC TIME pon nak shopping barang2 baby ni...ikot sukati kita la kan nk beli bila2 pon coz kita lebih tahu condition kita camne...lain org lain caranya...

org tua2 selalu cakap JANGAN beli awal2 & seeloknya beli masa mengandung 7 bulan dan ke atas, takot jadi apa2 yg tak diingini contohnya keguguran *nauzubillah*...i tak ikot sgt kata org2 tua tu sbb i percaya pada qada' dan qadar Allah...time 7,8 bulan tu pon still baby blh meninggal dlm perut tau...lepas beranak pon ada kes yg baby meninggal...kalau Allah dah berkehendakkan sesuatu, maka jadi lah ia!!! so tak kesah pon nk stat shopping awal ke lewat...juz from positive view, maybe kata2 org tua tu taknak kita terlalu frust/sedih kot in case apa2 terjadi pada kandungan kita...ye la, kita dah excited beli mcm2 utk baby yg akan lahir tp bukan rezeki dia pulak utk melihat dunia *peringatan utk diri sendiri: JANGAN OVER EXCITED*...apa2 pon doakan yer baik2 je la k ^_^

oh ye, kalau nk beli barang baby tu pastikan ada perancangan yg betol, barulah budget tak lari...utamakan barang2 yg SANGAT penting dulu k...jgn lupa sediakan CHECKLIST jugak...disamping sediakan barang2 baby, jgn lupa barang2 mama skali yer (tp barang mama ni minor thing je...hehe)...

kalau i la kan, i rasa masa 7/8 bln pregnant tu sepatutnya barang2 yg penting dh complete...nurse kat KK cakap masa 28w sepatutnya barang2 baby & mama dah siap packing & letakkan dlm kereta...semua tu juz preparation kalau ada emergency la...takde la kalut nanti kalau tiba2 rasa nk beranak...hehe...tapikan, i sendiri tak packing lagi, camne ni??? hahahaha...

ada org prefer beli AWAL barang baby sbb:
  • tak rasa sgt duit tu mengalir
  • grab je apa2 sementara ada big sale
  • nanti perut dah besar tak larat nk tawaf shopping complex
  • preparation kot2 terpaksa bersalin awal- premature birth

ada org prefer beli LEWAT barang baby sbb:
  • kumpul duit dulu & beli barang sekali harung
  • masih gagah & kuat utk berjalan jauh
  • nak tahu gender baby dulu
  • tiada byk pilihan di tempat sendiri so terpaksa tunggu expo kat KL

mungkin milestone/timeline ni boleh dijadikan rujukan utk mommy-to-be (tp ni my version tau) hihi...opsss tp milestone ni KHAS UTK SHOPPING barang2 baby je tau, tak termasuk bab2 kesihatan, check up, etc2...

(1) for first trimester
  • banyakkan buat research barang2 baby utk kenalpasti kegunaan barang tu (masa mula2 pregnant dulu, byk terms pasal barang baby yg i tak tahu...contohnye: nasal aspirator)...time ni kena cari ilmu pasal function barang2 tersebut...
  • list down & save website2 yg kita rasa menarik...tulis jugak harga utk barang tersebut supaya senang nk buat comparison kedai mana yg jual lagi murah...
  • asingkan dalam satu list barang mana yg kita rasa PERLU, KURANG PERLU dan TAK PERLU utk dibeli...
  • rajin jugak cari maklumat tentang bila expo & warehouse sale akan diadakan...
  • set budget & limit utk setiap barang...
(2) for second trimester
  • siapkan checklist yg lengkap utk rujukan sendiri...
  • dah boleh start beli baby gear (baju, mitten, booties, etc) sket2...time ni jgn beli banyak sgt tau, cukuplah sekadar nak puaskan nafsu sebab geram tgk baju baby hihihi....sekiranya gender blm diketahui, belilah baju2 yg unisex, melainkan kita tak kesah nk pakaikn anak lelaki baju bunga2 or ruffle2...haha...
  • time ni jugak dah boleh beli baby care & grooming sket2 mcm lotion, toiletries, bathtub, etc2...
  • napkin, bedung, barut pon dah boleh beli...kot2 ada yg nk tempah cantik2 kan???
  • jgn lupa utk buat research pasal confinement set okey...baca & pilih mana product yg kita rasa terbaik & byk good review...utk yg berniat nk fully breastfeed, byk faktor yg kena consider sebelum beli set berpantang ni...
  • time ni jugak dah kena TAHU & FINALISED barang2 mana yg kita akan beli...so kita blh fokus kat barang2 tu je nanti...INGAT! keperluan kita takkan sama dgn keperluan org lain...kita yg kena tentukan semua tu sebelum membeli...
(3) for third trimester
  • dah kena beli barang2 yg berkaitan dgn feeding (breast pump, feeding bottle + teat, storage bottle, etc)...
  • confinement set & keperluan ibu pon dah kena beli...
  • boleh top up baju2 baby dan sebagainya...
  • yg mana bercadang utk beli baby cot/playpen, ini adalah waktu yg terbaik...
  • rocker, bouncer, carseat & stroller maybe blh KIV dulu sehingga baby lahir...ikot keperluan masing2 :)
  • jgn lupa basuh semua pakaian baby & sterilized semua botol (including breast pump) tau!!!
  • pendek kata, time ni kena COMPLETE dah semua...check checklist balik k supaya takde barang2 penting yg tertinggal...
fuhhhhh entry kali ni dah macam essay...harap2 la dpt membantu mommy to be yg still blur2 lagi tu...kekekeke

Sunday, March 18, 2012

tilam kekabu baby yg cute

i dh beli baby cot siap skali dgn tilam tp mcm berkenan pulak dgn tilam kekabu ni (ekceli lebih tertarik kat design dia jer)...so blh la i cuci mata sambil curi2 idea sket utk buat comforter set for my baby nanti...kain dah beli, tinggal nak jahit je lagi...hehe...jom layan pic kat bawah ni...semua design kat bawah ni comel-comel & cute-cute...geram tau tengok!!!

Wednesday, March 14, 2012

Adat Lenggang Perut & Membazir Beli Storage Bag

baru2 ni i kena sound oleh DUA org makcik...

1) Adat Melenggang Perut

source: google

ada sorang cleaner kat office ni byk kali dah tanya knp tak buat majlis lenggang perut masa pregnant 7 bulan??? i cakap la tu bkn amalan keluarga i & dah byk fatwa yg keluarkan bahawa upacara lenggang perut ni adalah KHURAFAT dan mesti dijauhi (dh byk jugak i dengar penjelasan ustaz pasal ni)...pastu cleaner tu cakap selagi adat tu tak bertentangan dgn ajaran islam adalah diharuskan...so i pon tanya la lenggang perut tu camne...cleaner tu ckp lenggang perut ni mak bidan pakai buah kelapa, beras, benang basah, 7 jenis kain yg bewarna, sireh, pengeras(bayaran utk bidan) & ada bacaan tertentu...tujuannya utk tahu jantina & betulkn kedudukan bayi...hurmmm denga benda2 camtu pon i dah rasa pelik so i terus dapatkn ustaz & continue cari maklumat pasal lenggang perut ni...ustaz ckp sah2 benda tu dah lari dari garisan yg islam ajar sbb menggunakan bahan & bacaan tertentu, lagi pon adat ni langsung tak membawa apa2 faedah kat kita...jgn kerana nk menjaga hati keluarga, ajaran agama kita ketepikan...ustaz tu ckp kalau buat scan pon ada yg salah, apatah lagi mak bidan yg nak tentukan gender baby berdasarkan dari buah kelapa je??? semuanya TAK RELEVAN & sudah diputuskan oleh fatwa bahawa lenggang perut adalah khurafat...ada jugak yg kata ikut niat kita la...tp kena ingt jugak, niat tak semestinya membenarkan cara...siapa kita yg takde ilmu ni nak sangkal kan???

apa yg dianjurkan dalam Islam adalah lebih baik membuat majlis kesyukuran/majlis doa selamat utk ibu & bayi...majlis camtu adalah lebih afdhal & semoga mendapat keberkatan Ilahi...kalau ada ahli keluarga/org terdekat membantah, explain kat diorang baik2 & jelaskan hukum yg sebenarnya...ye la, org tua2 kan lebih terikat dgn adat...yup adat mmg tak salah selagi ianya tak bertentangan dgn agama TAPI kalau adat tu ada unsur2 yg membahayakan aqidah seperti khurafat, bidaah atau syirik, kita MESTI jauhi benda2 tu...wallahualam~

tapi kalau insist nk buat jugak, maybe blh panggil bidan datang utk urut2 je & baca ayat2 quran...tak perlu kot bahan2 tertentu tu...

so i tetap TAKKAN buat majlis melenggang perut ni (lagipon dah pregnant 8 bln lebih)...kawen dulu pon takde majlis tepung tawar bagai, so agak pelik la kalau tiba2 i nak buat majlis lenggang perut ni kan??? hehe

***********************************
2) Membazir Beli Milk Storage Bag

okey ini pulak cerita lain...baru2 ni kan i ada beli 3 boxes stogare bag kat mid valley masa expo tu...bila sampai rumah, i juz letak kat dlm guest room je la semua barang2 tu coz malas lagi nk mengemas...datangla sorang makcik ni & masuk guest room sbb nak tgk baby cot yg hubby dah siap pasang...tiba2 dia ternampak barang2 yg i beli & cakap "buat apa beli ni awal2, membazir je...kita kena tengok dulu badan kita ni ada susu ke tak, baru la boleh beli benda2 ni semua...lagipon awak tu bkn kerja jauh pon, blh direct feed je...susu yg lebih2 tu takyah simpan, buang je sbb susu bkn tahan lama pon, simpan dlm fridge tu tahan seminggu je tau"

aduhhhh honestly i sangat terkedu dgn ayat "BUANG JE"...hello, org lain punye susah nk perah susu, tiba2 dia suruh buang je kalau ada lebih??? hurm nampak sgt makcik tu takde ilmu yg byk tentang brestfeeding baby...sbb tu dia cakap susu tu tahan seminggu je dlm fridge...setahu i, susu blh tahan 3-6 months kalau simpan betol2...i tak argue pon dgn makcik tu, hanya senyuman yg i mampu bagi...nasib baik dia tak nampak medela FS i, kalau dia nampak agaknya lg panjang la hujah2 dia...haha

lantak la org nak cakap apa pon yg negatif, i akan terus berdoa semoga Allah murahkan rezeki baby & murahkan rezeki i supaya dpt fully breastfeed baby nnti...i yakin, akan dtg nnti mesti lagi byk dugaannya bila i dh stat bagi baby breast milk...so jgn cepat melatah & teruskan semangat tu *ewahhhh senang je i cakap kn* hihi

Monday, March 12, 2012

Baby Expo Mid Valley & My Birthday

fuhhh weekend yg sgt penat okey!!! dah 8 bulan pon still tergedik nak travel ke KL semata2 nak jengok 3rd maternity & baby expo kat mid valley...tak byk sgt pon yg i beli kali ni coz haritu dh byk memborong kat baby expo KLCC...

tp expo kat mid valley ni tak best sgt kalau nk compare dgn klcc hari tu walaupon i rasa kat klcc tu takde la best mana pon hahahaha...kat mid valley ni byk barang2 yg takde & ada harga yg lebih mahal dari expo kat klcc hari tu (nasib baik dh beli awal2 kat klcc)...alhamdulillah rasanya preparation dh 99% complete...

ingt nak tambah lagi stock mamy poko tapi tak jadi sbb panjang giler org beratur okeyyyy...tak sanggup i nk Q panjang2 gitu dgn perut yg tgh memboyot ni...hubby ckp xpe la, beli kat supermarket je nanti...hehe

ni antara barang2 yg i beli...little bean sterilizer & warmer tu rm150 + free feeding bottle...i aim tommee tippee punya sterilizer tp tak jumpa la pulak (sbb i dah beli botol tommee tippee)...asalnya i taknak beli pon benda tu coz org ckp blh rebus botol dlm periuk je & susu pulak lg cepat kalau panaskn dgn air suam instead of using warmer...bila i pk balik, takkan i nak rebus botol baby dlm periuk yg dah pakai utk masak mcm2 kot??? hehe...warmer pulak mmg i takde niat langsung nak beli sebenarnya....tp bila sampai sana i tgk harga sterilizer size kecik dia jual rm100...of coz la lg better beli set yg ni kn coz rm150 blh dpt sterilizer size besar + warmer + feeding bottle....

i beli bio oil yg 200ml pada harga rm60...benda gantung2 brand twins baby utk letak kat baby cot tu rm60...girdle autumnz pon rm60 (tp still nak cari bengkung yg blh ikat2)...autumnz milk storage bag rm9 utk 1 box (25pcs) so i grab 3 boxes...tu je la yg i beli....total semua tak sampai rm400...

saje testing2 letak kat baby cot....hehe....comel tak??? siap ada music lagi tau ^_^


*********************************************
okey nk cerita pasal bufday i pulak....8 mac baru2 ni umur i dah 25 tahun, rasa sgt cpt masa berlalu kn??? alhamdulillah sbb masih diberi peluang utk teruskan hidup kat dunia ni...juz celebrate dgn hubby & family kat rumah jer...syukur sanga-sangat hubby ada kat darat 3 hari sebelum dia kena pegi offshore semula hari sabtu...

*eh, kang ada pulak yg ckp i berlagak sbb tayang hadiah bufday...tp org lain tunjuk hadiah bufday pon rilek je kn??? lagi la yg mahal....hehe*

present from my beloved hubby...i LOVE it sooooo much!!! mmg dah lama berangan nak bracelet pandora ni...mungkin bg sesetengah org beli benda ni membazir sbb baik beli emas 916 je, TAPI pandora ni sentimental value dia sgt tinggi tau coz every charms has it own story....kitorang beli kat tropicana city mall & lps tu ke empire mall pulak sbb kat tropicana tu tak byk choices...lps ni blh la kumpul charms tu lagi supaya complete bracelet ni...hihi...so far hanya mampu dapatkn 8 charms je dulu sbb dah lari bajet (priority utk barang2 baby dulu)...hahaha...sesiapa yg masih tertanya apa itu pandora, blh intai2 kat sini:

Wednesday, March 7, 2012

Pubic/Pelvic Pain Semasa Hamil

dah dekat 3 minggu kot bahagian pubic/pelvic i sakit...sakit tu sgt2 terasa bila nak bgn dari duduk & bila tido...mlm2 kalau nk bangun buang air je, mesti sakit giler nak bgn dari katil...rasa ngilu sgt2, hanya Allah je la yg tahu...ada jugak terfikir "eh, ke nk beranak dah ni?" cuak pon ada tp bila tanya kat doc & org mengandung, semuanya ckp normal je rasa sakit camtu bila dh masuk 3rd trimester...

so i pon google la utk dapatkn maklumat...pubic/pelvic pain ni jugak dikenali sebagai pubic symphysis diastasis (SPD)...dia terjadi disebabkan oleh kelonggaran ligamen pada pelvik/sendi di kawasan kemaluan...puncanya adalah disebabkn oleh hormon relaxin yg melembutkan sendi2 tersebut...secara umum, SPD ni sebenarnya memudahkan proses utk bersalin nanti...

kalau org kita cakap, kepala baby tu dh ke bawah & menekan bahagian pelvik...

antara simptom2 SPD:
(1) sakit belakang, sakit pinggul
(2) rasa ngilu di kawasan kemaluan
(3) sakit peha/kaki terutama bila berjalan, turun naik tangga atau bergerak atas katil
(4) sakit yg teruk pada waktu malam

cara mengurangkan kesakitan:
(1) bykkn berseman (senaman yg sesuai utk ibu mengandung)
(2) sewaktu duduk, pastikan kedua2 kaki rapat & tidak tergantung (kaki kena lurus pijak lantai)
(3) elakkan berdiri terlalu lama

sumber:
(1) http://www.babycentre.co.uk/pregnancy/antenatalhealth/physicalhealth/pelvicpain/
(2) http://www.whattoexpect.com/pregnancy/ask-heidi/pelvic-pain.aspx
(3) http://pregnancy.about.com/od/symptomsofpregnancy/a/pubicbonepain.htm


**kalau ada doktor yg comment ni, mesti lg best...supaya lebih jelas...hihi

(yeayyyy weekend ni insyaAllah nk pegi expo kat midvalley pulak ^_^)

Monday, March 5, 2012

medela freestyle kini milikku

alhamdulillah tercapai gak hajat i nk beli breast pump idaman hati ni...bpump ni selamat sampai kat rumah i last week...actually i mula tahu pasal brand medela ni dari doctor, dia ckp medela is highly recommended...bila google product medela, byk la pulak choices kn??? of coz la i lebih tertarik pada medela freestyle...hehe...dlm set ni ada storage bag, cooler bag, 4 storage bottle, LCD display screen with battery & parts yg kecik2 tu utk hands free...

bila i baca blog org lain/ blogwalking/ search utk maklumat, ada jugak persoalan negatif tentang beli breast pump mahal2 ni, antaranya;

"knp beli mahal2, membazir je...baik simpan duit utk benda lain"

"aku pakai yg manual pon elok2 je susu keluar byk"

"yg murah2 pon boleh pakai bertahun la"

"knp beli awal sgt??? kalau susu takde nnti camne???"

"byk lagi brand lain yg lebih kurang camni"

jadi, sebelum org lain tanya/ajukan soalan camtu kat i, lebih baik i prepare jawapan tu awal2 okey....hehe

utk jawapan pertama:
i sikit pon TAK RASA MEMBAZIR beli medela fs ni coz breast pump ni utk i pakai jugak, bukannya beli utk buat perhiasan atau saja2 nak letak dlm almari kaca...i anggap benda ni satu investment yg berbaloi...lebih baik simpan duit utk benda lain??? contoh BENDA LAIN tu apa??? takkan kita nk cerita details kot yg kita ada buka asb utk baby, belikan insurans utk baby, bla bla bla *contoh sahaja*....betol tak??? hehe kalau mampu apa salahnya kan??? prinsip i senang je:
kalau i TAK dpt beli tu, means mmg BUKAN rezeki i or rezeki baby la...that's it!

utk jawapan kedua: betol, i tak nafikan ada org pakai manual pump elok je susu dia keluar byk...org dulu2 pon perah pakai tgn je (mermet)....owh, tapi jgn samakan kemahuan kita dgn kemahuan org lain...i sukakan & appreciate teknologi, so kalau ada duit lebih mmg i nak beli benda yg canggih2, yg styloo *ececeyy kononnye la*, dan paling penting benda tu menyenangkan i...takyah penat2 tgn i ni nk mengepam...masa pn blh jimat kot *KOT la*...sama jugak situasinya kalau kita ni peminat i phone or galaxy kn??? knp tak pakai je hp NOKIA tu??? hihi~

utk jawapan ketiga: konsepnya sama kalau u ols nk beli handbag...fungsi handbag tu utk letak barang2 kn??? knp beli handbag carlo rino instead of handbag pasar mlm??? knp ada yg sanggup beli handbag coach instead of handbag guess??? fungsi dh sama tp keinginan, kehendak & kemampuan tu yg membolehkan kita beli BRAND yg menjadi pujaan hati kita...tepuk dada, tanya selera, intai poket, baru beli!!! jgn sampai beli tu boleh buat kita bankrupt sudah la kn??? hehe ;p

utk jawapan keempat:
i sedaya upaya positifkan fikiran i supaya dpt fully breastfeed baby nanti...i beli awal tu tandanya i mmg ada semangat yg berkobar2 nk bagi baby i breast milk...mmg blh direct feed je waktu pantang tp i nak stat buat stock awal2 coz company bagi cuti 2 bulan bergaji je...soal ada susu ke takde nnti, tu belakang kira...doa je byk2 supaya Allah permudahkan niat suci kita ni...takmo terlalu narrow minded dlm soal ni...lagipon byk cara & supplement yg blh boost susu kita tu....blm cuba blm tahu kn??? dlm hal ni i lebih byk refer kat my mom coz dia ada 9 org anak & dia berjaya susukan anak2 dia...my mom cakap, time dia dulu mana ada pump yg canggih2 ni, my dad juz belikn manual pump je...my mom cakap lagi, if ada yg lebih bagus & menyenangkn, why not we try...

utk jawapan kelima: haaaaa yg ni mmg i terpaksa admit la....mmg byk brand lain kat pasaran yg function dia hampir sama dgn medela fs, yg bezanya mungkin freestyle je la...tp i dh berkenan & aim medela fs ni sejak preggy hari tu, so takleh nk kata apa la....kekekekeke ^_^

kesimpulannya, tak kesah la dgn cara apa pon yg kita pilih (nk direct feed ke, nk perah pakai tgn ke, nk pakai manual pump ke, nk pakai electrical pump ke) yg penting niat kita nak fully breastfeed baby tu ada...machine ni sebagai alat utk memudahkn kerja kita je...apa pon cara yg org lain pilih, sama2 kita support each other okey...bkn apa, sbb BARANG YG KITA RASA TERBAIK UTK KITA TAK SEMESTINYA TERBAIK UTK ORG LAIN...

****************************************
i beli breast pump ni kat sini : Nuriz Shar (BarangBabyMurah)

Thursday, March 1, 2012

Tersentap~

apa perasaan korang kalau ada orang cakap long distance marriage (LDM) ni sebenarnya hubby tak sayang kat kita??? rasa nak nangis puas2 kan??? ya Allah, tengah2 pregnant ni denga benda camni pulak...memang terasa sgt2 la...

hubby kerja bukan saja2 nak enjoy tapi nak cari nafkah...ingat dia suka ke tinggalkan bini dia yg tgh sarat pregnant ni & terpaksa tinggalkan hobi dia utk pergi gym??? sebulan balik dari laut mmg obvious badan hubby susut sket & i tahu dia sendiri tak suka dgn keadaan dia yg camtu...ingt best ke makan masakan org lain??? ingt best ke susah nak contact sbb hp pon xleh bawak pegi sana??? ingt best ke kerja tak tentu masa siang mlm??? ingt best ke tido bkn atas katil sendiri???

layak ke dgn pengorbanan seorang suami yg camtu, ada yg cakap suami tak sayang kita??? takde siapa yg suka LDM kan??? tp apakan daya, buat masa ni hanya LDM yg terbaik utk kami...insyaAllah ada rezeki kerja yg lebih bagus nanti, confirm kitorang takkan LDM dah...

plzz bagi i moral support...bkn lg menyedihkan i dgn cakap camtu ;(


**seriously i miss my hubby damn much!!!