Wednesday, April 25, 2012

Sudah Ready ke Nana?

wah wahhh bila dah masuk 38w ni, ramai lak yg tanya soalan "dah ready ke?"...dari segi mental, fizikal & financial dah ready kot..."KOT" je la....hehe...tapikan, bila asyik sakit2 & susah nak tido, mesti terdetik jugak dlm hati ni "cepat2 la beranak"...ewahhhh macam la beranak tu tak sakit kn??? macam la nak jaga anak masa berpantang tu senang kan??? 

masuk je 3rd trimester, memang sgt mencabar bagi i....ramai yg tahu i takde masalah sgt masa 1st & 2nd trimester tp dibayar masa 3rd trimester la pulak....
  • tido mlm boleh katakan setiap sejam akan terjaga sbb nak buang air la, sakit kaki la, sakit pinggang la, tertindih perut la (tak sedar camne kadang2 blh termeniarap sket2), macam2 la...i lagi suka berjalan or pegi shopping kot drp tido/duduk...
  • pelvic pain yg semakin teruk & tak selesa...kalau dah baring/duduk, mmg sakit la nak bangun....kalau kat katil tu, kena mengesot dulu jatuhkn kaki dari katil baru angkat badan slow2...
  • dari 1st trimester sampai la skarang hidung asyik berdarah & selalu je muntah lepas gosok gigi...kadang2 rasa malas nk gosok gigi pegi kerja (makan chewing gum je aci tak?)....kekeke
  • jalan dah macam kura-kura sbb slow sgt...takpon mcm penguin je sbb terkangkang-kangkang jalan....dulu sebelum pregnant pakai kasut size 6 je...tp bila pregnant kena tuka size 7 sbb kaki tiba2 membesar...ni nak dekat bersalin, mcm kena tuka size 8 je pulak sbb kaki bengkak ya amat!!!
  • suhu badan yg tak menentu...kejap2 rasa terlalu panas, kejap2 rasa terlalu sejuk~
ada jugak yg tanya i "takot tak nak bersalin?"....buat masa sekarang ni memang i TAK RASA TAKOT langsung...ye la, sebab belum ada experience lagi kan so dalam kepala ni taktau rasa sakit beranak tu camne...tapi kalau dalam labour room nanti, confirm akan menggigil jugak kot...hehe...sekarang ni i cuba relax & positifkan fikiran supaya tak kalut/stress sangat nanti...

ramai cakap perut i dah nampak JATUH...hehe...tapi knp i rasa baby ni mcm akan keluar lambat je??? ;p

Monday, April 23, 2012

Set Tilam Kekabu Dah Sampai *yeayyyy*

alhamdulillah sampai pon set tilam kekabu yg i beli dari Little Diva...ekceli i tak plan pon nk beli tilam kekabu ni coz i dah ada mattress & comforter set for baby cot...tapi bila tgk pic kat atas tu, i berkenan pulak dgn warna & design dia...baby boy & girl pon sesuai je kalau nak guna...kain ni dari US designer cotton Amy Blay...

tadaaaa~ ni la dia tilam yg i dapat tu, terus testing letak dlm baby cot...comel & cute kan??? kecik je rupanya size tilam ni, letak dlm baby cot muat half je...takpe la, tilam ni  blh angkut depan tv, letak kat katil mama&papa, blh bawak travel, etc2...siyes cantik & kemas akak ni jahit!! rasa mcm nk tempah khas comforter set utk baby cot je...hehe

tapi tapi tapi ramai yg cakap warna KUNING TAK BAIK UNTUK BABY sbb takot baby kena jaundice nanti...bakal ibu moden ni sebenarnya agak kurang percaya dgn benda2 gini, rasa macam tak masuk akal jer kekekeke...tp takpe la, demi menghormati & menghargai nasihat org lain, nnti i lapik je tilam ni dgn napkin putih buat sementara waktu, bukan susah pon kn?? kadang2 cakap org tua ni ada maksud tersirat yg kita taktau...

yang penting, i mmg suka giler dgn fabric tilam ni!! hari tu dah berangan nk jahit sendiri, siap beli mcm2 jenis fabric lagi tapi tak sempat la pulak (lagipon ada org marah i menjahit, takot bentan katanya)...huhu...nanti lepas bersalin la baru pk nk buat sarung baru ke...i ada jumpa fabric yg comel2 kat sini http://maymayshop.blogspot.com/

p/s: dah masuk minggu yg ke 38 ni (kaki dah 3 kali bengkak-surut)...masa check up 37w, berat baby dah 3.1kg...doakan yg baik2 utk i k...tak sabar nak jumpa si kecik dalam perut ni ^_^

Thursday, April 19, 2012

Dilema: Kemahuan & Kehendak


hari ni inysaAllah maxi cosi cabriofix ni sampai kat rumah...i beli kat Nuriz Shar masa dia tgh buat promotion so harga tersangat la murah compare dgn tempat lain (tp harga skrg taktau la brp)...hehe...motif i beli car seat ni sbb mmg dh niat nk beli quinny stroller & car seat ni blh dijadikn rocker/carrier jugak...


mcm dlm post i sebelum ni [LINK], fisher price rocker ni adalah salah satu wishlist i...harga dia rm350 tapi time expo blh dpt rm299...dua hari lepas i ada jumpa intan & dia ckp rocker ni ada jual kat facebook pada harga rm190 + rm10 (postage) only!!! tp warna mcm dlm pic tu la....huwaaaaaaaaaa of coz la i excited bila tahu harga camtu...siapa nak hadiahkan utk i??? i akan sayang dia lebih....hihihi

i DAH BELI maxi cosi car seat, so nak tanya pendapat mommies sekalian, OK ke TAK kalau i beli  fisher price rocker ni??? huhu dlm dilema ni...kalau rasa OK, sila hasut i utk beli...kalau rasa tak perlu, sila marah i beli....tq~

Wednesday, April 18, 2012

Cara Berpantang UMI

ehemmm...hari ni nak cerita sket cara berpantang my mom...my mom ni umo dah dekat 55thn & ada 9 org anak (i anak sulung)...dari muda sampai la skarang, mmg tak reti duk diam, suka bekerja...

i pernah tanya my mom camne nk berpantang & nak cari bidan utk berurut tp semuanya HAMPA coz my mom cakap dia tak pernah berpantang...ayoyooooo mommy!! dia cerita kat i, masa bersalinkan i pernah la dia urut skali tp lepas tu dia taknak dah coz bidan tu urut tak best...utk anak bongsu pon dia pernah urut skali tp lepas tu dia takmo dah berurut sbb bidan tu suka mengumpat org lain masa tengah massage...hahaha

pasal makanan pulak, semua benda dia makan...mkn pedas, mkn seafood, mkn je la apa2 pon mcm biasa asalkan jgn OVER...dia ckp org dlm pantang ni byk kena pakai tenaga & kadang2 selera makan tu naik mendadak kalau kita breastfeed baby...so no need jamu katanya~ tp ikan masin cicah dgn air lada hitam+bawang putih tu adalah makanan favourite dia time pantang sampai la skarang (my dad pon suka lauk ni)

pulak tu masa 5-6 hari lepas bersalin, dia dah stat drive pegi office sbb ada kerja nk kena settlekan...siap bawak baby tu...hebat tak?? haha...my dad siap bising2 lagi sbb risau...nak buat camne, my mom jenis workaholic...

so kalau sebut param, pilis, mandi herba, bertangkas, bertungku, etc2 memang dia tak amek port...tanya jugak camne nak sembuhkan luka dgn cpt, dia ckp juz cuci dgn air garam...nk badan wangi mandi dgn air limau nipis...hurmmm tu je la kot tips dia...

i pernah cakap dgn my mom camni "org cakap kalau kita ni tak berpantang, nnti bila tua badan sakit2...badan kan nk pakai lama"...my mom cakap tu terpulang la pada masing2 punya kepercayaan & pendapat...bagi dia, kalau setakat jaga masa berpantang je tapi lepas2 tu tak jaga, tak guna gak & akan sakit gak...apa yg penting katanya: jgn terlalu manjakan badan, jaga kesihatan sentiasa bukan masa pantang je, kena rajin bergerak/berpeluh & yg penting fikiran kena positif...kalau lepas pantang tak jaga semua tu, penyakit pon mudah datang & badan pon tak kurus jugak!!

bukan nk berlagak ke apa, tp syukur alhamdulillah pada usia mencecah 55thn, my mom masih lagi kuat, sihat, boleh lagi drive balik kampung selama 6-7jam perjalanan, masih lagi kurus walaupon perut nmpk buncit sket (hihi ampunnn umi, tp umi tetap lagi slim dari nana), telinga masih elok, tak nyanyok, dan masih lagi menguruskan bisnes...tp kalau esok lusa sakit tu, taktau nk cakap apa la kn sbb umur pon makin meningkat...tp kalau Allah terus kurniakan kesihatan tu, alhamdulillah la kn ^_^

oh yer...tp berbeza dgn i yg nak rasa susah-payah berpantang tu camne (saje nak amek feel mcm org lain)....sbb tu dlm entry sebelum ni macam2 i beli set utk berpantang....entah makan/buat ke tidak, taktau la...hahaha...saja nk menyusahkan diri & menyusahkan org lain time berpantang nanti...lalalala~

kesimpulannya, terpulang la pada diri masing2 nak berpantang ke tak (kaji badan sendiri camne sbb lain org lain ketahanan dia)...kalau taknak badan sakit2 masa tua nanti, lepas pantang tu jgn lupa jaga mkn & bersenam jugak tau...bukan buat time pantang je, lepas tu ke lauttt~ hihihi no offence k ^_^

Monday, April 16, 2012

Set Berpantang Pilihanku

rasa mcm kelakar pulak bila i blur2 masa nk cari confinement set ni, rasa mcm semua benda nk beli...i pegi dgn hubby so byk jugak la tanya pendapat dia walaupon dia bkn tahu apa2 kekekeke...i anak sulung & my mom blh dikategorikan sebagai org tua yg agak moden kot, coz dia langsung tak berpantang!! haha nanti la i ceritakan kat next entry kisah berpantang my mom yg havoc ni...i pulak konon2 nak rasa renyah & susah-payah berpantang tu camne, so i cari la confinement set berdasarkan bahan bacaan & tanya pendapat kawan2 (pilihan utama MESTILAH TAK MENGGANGGU IBU YG BERHAJAT UTK FULLY BREASTFEED BABY)...lagipon sementara hubby cuti lama (6 minggu oiii dia dpt cuti, alhamdulillah), blh la i buli dia time berpantang nnti...bila lagi nk "mempergunakan" & ngade2 dgn hubby kn?? hikhikhik

okey, ni antara set berpantang/set bersalin yg i dah beli...set HERBANIKA BERSALIN dari NR, POSTNATAL CARE SET dari TANAMERA, PATI HERBA AMMY 60 DAYS dari SENDAYU TINGGI, ETERNITY PATI GAMAT dari WAHIDA ETERNITY RESOURCES SDN BHD, dan MANDIAN HERBA...yg takde dlm pic: BENGKUNG moden dari AUTUMNZ dan SUPPLEMENT dari SHAKLEE...meh review satu2 okey...

(1) SET HERBANIKA BERSALIN NR
  • minyak herbanika: membantu meredakan ketegangan urat saraf di kepala, leher, dan tengkuk semasa proses peneranan melahirkan anak
  • uncang cuci herbanika: membantu meghindari drp jangkitan kuman, kegatalan kulit, mempercepatkn penyembuhan luka jahitan, memelihara kulit supaya segar, dan elakkn angin masuk badan
  • akar herbanika: minuman antioksidan menyegarkan urat saraf, memperbanyakkan susu ibu, mengurangkan air berlebihan dlm badan, memecahkan lemak, dll
  • phytonatal: membantu membersihkan rahim, mengatasi sakit anggota, melawaskan sistem pembuangan air besar&kecil, mengecutkan rahim, mencantikkan tubuh badan, dll
  • krim herbanika barut: mengatasi perut lembik, besar, buncit, menggelebar, dll
  • herbanika lulur: meghilangkan daki, menghaluskan kulit yg kasar, mencerahkan kulit,dll
  • HARGA: RM 330 (ada yg cakap kat KL tgh buat promotion, RM300 only!)
(2) TANAMERA POST NATAL SET
 
  • feminine herbal wash: mengurangkan bengkak & mempercepatkan penyembuhan luka di vagina, dll
  • herbal bath: menghilangkan bau busuk, menghilangkan letih, melegakan sakit otot, dll
  • virgin coconut oil: melembutkan kulit, mengurangkan stretch mark, dll
  • exotic ylang-ylang body mist: deodorant yg menyegarkan badan ibu tanpa menggunakan bahan kimia
  • brown formulation body soap: mengurangkan pigmentasi, mengurangkan ruam, memberi tona kulit yg menarik, dll
  • firming herbal blend: menegangkan otot2 perut, mengurangkan tompok hitam, melencarkan pengaliran darah pada kulit, dll
  • cotton abdominal binder: digunakan utk barut/bengkung perut supaya perut dpt dikempiskan (yg ni best coz boleh ikat2)
  • remineralizing facial mist: memberi kelembapan kulit, menaikkn "mood" si ibu, memberi kesegaran pada wajah, dll
  • herbal massage oil: merangsang peredaran darah, membantu menyah-toksin dalam badan, dll
  • tropical boreh scrub: memanaskan badan, melegakan sakit urat&otot, merangsang peredaran darah pada kulit, dll
  • HARGA: RM 90 (harga asal RM 360 tapi sbb tanamera nak tuka packaging baru, so dia jual packaging lama ni dgn harga yg sgt murah!!! thanks nadya sbb tolong belikan utk i)
(3) MANDIAN HERBA

walaupon dah ada dlm set tanamera, tapi i beli jugak lagi 2 pack mandian herba ni...org cakap kalau mandi dgn herba, badan akan jadi fresh...HARGA: RM 12 utk satu paket...

(4) PATI HERBA AMME 60 DAYS
  • campuran herba terpilih, ekstrak kurma, ekstrak haruan, gamat, dan mengkudu 
  • membaiki luka dalaman dan jahitan lps bersalin dgn cepat
  • memberi tenaga semasa berpantang
  • mengatasi masalah wajah lesu & pucat
  • menurunkan berat badan dgn berkesan
  • HARGA: RM 34
(5) ETERNITY GM'C GAMAT
  • terdiri drp pati gamat, minyak zaitun, alfalfa, spirulina, biji anggur, biji apricot, dll
  • meningkatkn sistem imunisasi
  • memperbanyakkan susu badan
  • menyembuhkan luka dgn cepat
  • memberi kecergasan tubuh badan
  • mengurangkan tekanan darah
  • HARGA: RM 88 (harga promotion)
(6) SET 3M SHAKLEE

i ni mengamalkan makan supplement dari shaklee sejak form 3 lagi...so utk berpantang nanti, i akan amek set 3M ni secara konsisten utk kesihatan & sebagai milk booster...harga taktau coz stock kat rumah mmg banyak vitamin2 ni...sape2 nak beli dgn i pon boley...kekeke

*PENDING (akan dicari secepat mungkin):
 
 polleney pati ikan haruan (HALAL TAK?)

tungku elektrik moden (dah ada kat rumah, pakai time senggugut dulu tp sejak pregnant entah kat mana i campak benda ni)

**sedang berkira-kira nak beli param & pilis (gaya mcm rajin je kn?)

Tuesday, April 10, 2012

Mengharapkan yg TERBAIK

alhamdulillah hari ni dah masuk 36w i pregnant....rasa mcm dh dekat sgt kn nk bersalin??? i harap sgt2 supaya segalanya selamat & dipermudahkan nanti...

esok cuti so i amek cuti sampai hari ahad...lusa nak pegi KL jap & lepas tu nk balik umah MIL kat batu pahat sampai hari sabtu...ahad pulak ada antenatal class & check up kat kuantan...tadi check up kat KK, nurse ckp nak travel tu hati2 sket & make sure semua barang2 dah ready letak dlm kreta...yela, takot in case tiba2 nk terberanak kn??? i dh lama tak balik umah in law, tu yg teringin sgt nk balik sblm deliver...doakan i tak bersalin dlm perjalanan k...hihi

EDD i 9 may...hubby dah ada kat darat & cuti selama sebulan *yeayyyyy* tapi dalam kegembiraan tu ada kesedihan & keraguan...eceyyy ayat!!! hubby mcm kena pegi offshore balik 7 may...kalau i tak bersalin lagi time tu camne??? huwaaaaaaa i tak sanggup nak teran sorang2 dlm labor room tu nnti...pulak tu nk pantang sorang2 lagi...mmg kesian la kan kalau jadi camtu??? apa2 pon hubby tgh berusaha utk extend cuti lagi 2 minggu, so dia kena cari org utk replace tempat dia la kot???

i hanya mampu berdoa & berharap supaya baby keluar time papa dia ada kat rumah...kot2 la baby nk keluar awal sket ke kn??? tp jgn lak keluar time i balik umah in law nanti....haha byk songeh mommy ni kn??? hari2 gak i pujuk baby dlm perut ni supaya keluar sementara papa dia ada kat sini...apa2 pon i berserah je pada Tuhan semoga segala yg ditetapkn nanti adalah yg terbaik buat i....u ols doa2 kan i jugak yer ^_^

tadi i dh beli confinement set (i ni suka buat kerja last minute kn?)...nnti i update pasal ni next week *tu pon kalau tak beranak lagi la* kekekekeke...normally kalau kat umah mertua, mmg i tak online sgt...ok jumpa korang kat next entry nanti yer ^_^

Monday, April 9, 2012

35 weeks: Mendobi

alhamdulillah, esok genap 36w i pregnant...tapi weekend baru2 ni mula menggelabah nak cuci baju baby semua...ingtkn nk buat 1 trip je tp terpaksa jugak buat 2 trip cucian coz comforter baby ada dua set, so tak muat nk mix dgn baju2 baby...hehe

mommy to be yg lain plz jgn tiru mcm i okey...dh lewat sgt ni mendobi baju baby, buatnya terberanak awal tak ke haru??? sepatutnya masa 28w dh settle dh cuci baju baby semua ni...bag pon i BELUM packing lagi, tengok la esok lusa kalau rajin...kekeke *pemalas betol*

eh tau tak i nk sidai baju2 kecik ni lebih 30min??? lamaaaa woi nk sidai baju budak kecik ni....kalau mcm kes i ni kan, makcik i selalu cakap "kalau dh nk terberak baru nk cari lubang" hahahaha

i pakai sabun Pureen A-B-D utk mendobi...semua baju2 ni i cuci pakai washing machine je, tak kuasa i nk cuci pakai tgn....nmpk sgt pemalasnya kn??? hahaha....walaupon pakai mesin, tp i guna function "DELICATE"  kat mesin tu, so dia tak spin kuat sgt, baju pon takde rosak & kedut2....

**esok baru sebok2 nak cari confinement set....tu pon kalau jumpa....hohoho~

Friday, April 6, 2012

Serah Diri Minum Air Gula

wah wahhhhh i taktau la i ni satu dalam seribu ke apa...boleh offer diri utk minum air gula??? motif??? konon2 la takot ada kencing manis kn, prevention is better than cure, tak gitu??? hihi

alkisahnya masa mula2 buat buku kat KK, nurse cakap siapa yg takde family history pasal diabetic & umo bawah 25tahun tak payah pon buat MGTT (minum air gula)...so i tak payah buat!!! tapi ms pregnant 5 bulan, ntah camne mulut ni gatal ckp kat nurse nk buat MGTT coz takot ada risiko...biasa la, i kan first time baru nak jadi mommy so agak naif sket *blur2 gitu*

sehari sebelum buat MGTT, nurse pesan stat pukul 10mlm dh kena stop makan & dtg awal ke KK keesokan harinya...i punye la lurus bendul, i mmg tak makan tp i minum jugak air!!! nurse ni pon satu, ckp la KENA PUASA, bukan STOP MAKAN...tp pagi tu nurse amek jugak darah & dia ckp maybe ada error la sket kat result tu nanti...masa 1st kena cucuk tu, i jerit okey coz sakitttt!!! i ni dah la takot jarum, nurse tu pulak mcm ganas je nk amek darah org (wahhh nak salahkn nurse pulak)...

lps tu kena minum air gula pulak...i tarik nafas dalam2 & minum sekali nafas je...terror tak i??? hehe...then kena tunggu 2 jam utk 2nd injection pulak...wahhh kena cucuk lagi!!! kali ni rasa lagi sakit dari 1st tadi...i rasa nurse tu mmg tak reti nk cucuk la, mcm takde skill gitu *pasrah* balik rumah i tunjuk kat my mom tangan yg lebam2 bekas kena cucuk tu, my mom ckp kalau sampai jadi camtu mmg nurse tu salah cucuk....seminggu baru baik lebam tu okey!!!

result OK je, mmg takde diabetic...TAPI TAPI TAPI i kena buat lagi for the second time sbb berat naik 2kg dlm masa seminggu masa chinese new year hari tu...so antara minggu ke 32-34 kena minum air gula sekali lagi....apakahhh??? huwaaaaa nyesal lak offer diri hari tu....i pon ckp la dgn nurse yg i takmo buat & dia cakap boleh je kalau taknak, nnti dia buatkan surat...dlm masa yg sama, dia saiko i suruh buat jugak n explain mcm2 risiko kalau tak buat MGTT....dia bg masa i seminggu utk decide...last2 i mengalah & dgn berat hati pegi gak buat MGTT for the 2nd time...takpe la, demi baby....hukhuk....

kali ni nurse lain yg amek darah....nurse ni cucuk tak sakit pon, siyes tak sakit sgt mcm yg 1st dulu...balik rumah takde pon lebam2 kat lengan, alhamdulillah...tapi masa nk tunggu 2 jam tu, sempat jugak i balik rumah & minum air masak....haha kelentong sket....dahaga sgt time tu, rase mcm menggigil-gigil kalau tak dapat air *over*....sesi ke dua kena buat MGTT selamat sudah~

ni antara risiko kalau ibu ada GDM (gestational diabetes mellitus)


boleh tengok table ni kalau nk tahu kita normal or ada GDM

ni procedure nak buat MGTT kat tempat i:
  1. kena stat puasa pukul 10 mlm
  2. dtg KK sebelum pukul 9pagi...kena amek darah sblm tu
  3. lps amek darah, minum air gula
  4. tunggu selama 2 jam (still kena puasa lagi)
  5. amek darah buat kali kedua
  6. siap! tunggu result je la

*pssst: kalau taknak buat boleh, nurse ckp dia juz buatkan surat je la utk bg kat doctor bgtau yg kita taknak...TAPI apa2 risiko kita tanggung sendiri ^__^

Wednesday, April 4, 2012

Mimpi Susukan Bayi

malam tadi, dah TIGA kali i mimpi susukan baby sepanjang pregnant ni...selama ni tak pernah pulak mimpi camtu...sebelum tido mmg dh cuci kaki, amek wudhu' & baca suruh pendinding semua, tapi still mimpi lagi yg bukan2...

teringat dalam rancangan halaqah TV9 beberapa bulan lepas, topic saka/gangguan jin/sihir kalau tak silap...kalau mimpi menyusukan bayi, tandanya ada org nak hantar saka atau ada gangguan dari jin2...huhu ni la yg i risau sebenarnya...harap2 la takde pape kan mimpi i tu??? kadang2 terfikir gak, ada org dengki atau sakit hati dgn i ke???

teringat masa i pegi berubat utk cyst & fibroid dulu...ustaz ckp kadang2 cyst/fibroid dlm badan kita ni terjadi tiba2 je disebabkan oleh jin....gumpalan darah tu kdg2 adalah buatan jin yg taknak tengok anak adam ada zuriat...

 
buku manzil & yasin ni adik i belikan bila dia tahu i mimpi susukan bayi tu...dlm buku ni ada surah2 ruqyah utk menghalang gangguan jin/sihir...kena amalkn membaca selepas solat subuh & asar...

doakan i takde gangguan makhluk halus & jauh dari dengki manusia yer...terutamanya mintak jauh sgt2 kalau ada org cuba usik rumahtangga...nauzubillah~

Tuesday, April 3, 2012

Check Up & Shopping Lagi

jumaat (30 mac 2012) : i pegi check up kat hospital al-farabi kuantan a.k.a MUIP...time tu dah 34w 2d...bila dah dekat nk beranak ni, of coz la kena pegi 2 minggu sekali kn??? Alhamdulillah, syukur sgt2 coz kepala baby dah ada kat bawah, sebelum ni breech...tp doctor pesan rajin2 cakap dgn baby supaya dia tak pusing balik..."anak mama ni anak yg baik, mesti dengar kata mama kn?" ^_^ 

percubaan kali ke-2 utk buat 4d scan gagal lagi! baby ni malu2 kucing tau, suka tutup muka dia, penat mama pujuk tapi dia ckp "surprise la mama, tak syok la kalau mama dah nampak muka baby awal2"...eh2 hebat kan baby i boleh bercakap??? kekekeke....takpe la, mama pasrah je & akan sabar menunggu sampai baby keluar *tp nampak jugak sipi2 pipi dia yg TEMBAM tu, ikot muka siapa la agaknya kn*

hasil check up:
  • berat turun 2 kg dlm masa seminggu (gara2 deman & cirit birit selama 4 hari)...alaaaa knp tak turun 10kg??? haha
  • sepanjang pregnant i dah gain 15kg *gulpp* harap2 la blh slim balik lps bersalin nnti (tapi i pernah slim ke sebelum ni??? hehe)
  • berat baby 2.4kg....doc ckp kalau dia keluar betol2 ikot EDD, maybe berat dia 3.4-3.8 kg
  • alhamdulillah kedudukan fibroid tak menghalang laluan baby...insyaAllah blh bersalin normal
  • HB: 13 (wow! peningkatan yg baik walaupon demam)
  • blood pressure OK
  • kedudukan rahim & air ketuban both OK (hubby selalu tersasul sebut air kumbahan...erkkk)

********************************************
okey, sebelum pegi hospital tu, i singgah dulu kat MANJAKU kuantan (dekat2 dgn east cost mall) utk beli barang baby sket2...tak byk pon yg dibeli coz semuanya almost complete ^_^

ni antara barang yg i beli...munchkin deluxe drying rack (RM 45.90) supaya mudah nk keringkan botol, puting & mcm2 lagi yg berkaitan dgn feeding...i nampak pureen liquid cleanser (RM 25.90) tu ada combo pack so i grab je la...boleh la cuci botol2 dgn yakin bila pakai liquid cleanser ni...hehe

ni pulak bath tub utk baby brand sweet cherry...i rasa ni bath tub paling murah yg i pernah jumpa, only RM 19.90...i saje amek kaler pink walaupon baby i nnti insyaAllah boy...belasah je la kan??? hehe

Monday, April 2, 2012

Bebemarmalade Swaddle Blanket

last week i dpt email from Ms Hana yg cakap nk bagi free swaddle blanket (kain bedung) for baby sbb dia baru jual product ni...yg ada setakat ni cuma kaler pink & blue je....i pilih blue sbb insyaAllah baby boy nanti walaupun mommy ni peminat tegar PINK *sob sob*...hari selasa last week i dpt parcel tu dgn selamat (cepat betol dia pos)...thank you sooooo much hana!!! semoga murah rezeki yer ^_^

setakat ni i tahu blogger intan, nadya & aty pon dpt jugak kain bedung ni...rezeki baby kitorang agaknya...alhamdulillah...

tadaaaa....ni la swaddle blanket nya...kain dia mmg best & high quality...my mom cakap sejuk je kain ni sbb material yg dia guna lightweight cotton...memang sgt sesuai la utk bedung baby dalam cuaca malaysia yg panas ni...i siap compare lagi dgn kain jenama p***** yg i beli...bebemarmalade punye kain benang dia lebih padat, tak berongga mcm p***** yg i beli tu, mmg jauh beza la...hehe


baby muslin swaddle blanket...
SIZE: 120cm (47 inch) square each...

satu pack ni ada 3 helai....RM 69.90  ONLY!!! cepat2 la u ols grab k...tak rugi pon beli, nak hadiahkan kat kawan2 pon boleh...hehe

nak INFO lebih lanjut, blh visit website/facebook bebemarmalade yer:

kain ni sebenarnya byk kegunaan dia selain utk bedung bayi...boleh jugak kita pakai utk buat lapik tilam /cadar baby, boleh dijadikan selimut, nk buat nursing cover pon blh....byk la lagi kegunaan dia kalau kita kretif...

****************************************
Cara-Cara Hendak Bedung Bayi:
Mengapa Bayi Perlu Dibedung?
  • memberi keselesaan kepada bayi seperti dia berada di dalam rahim (baby baru lahir kan dh terbiasa dgn keadaan yg sempit/ketat dalam perut ibu)
  • bayi akan rasa panas & selesa, seakan-akan dipeluk
  • bayi akan tido dgn lena tanpa terjaga-jaga/terperanjat
  • supaya bayi tak cakar2 muka dgn tangan