Tuesday, May 29, 2012

baby zaman moden

my baby ni makin besar makin kerap lak dia nk breastfeed...tiap2 sejam nk breastfeed, nk membesar agaknya...jom layan pic farish adyan...dari 1st day sampailah nak dekat sebulan (esok genap 30 hari & nak bawak dia pergi cucuk)...cepat betol ek anak mama ni membesar *tiba2 rasa sebak tak tentu pasal*

baby zaman sekarang, keluar dari perut je mata dah celik besar...my mom ckp baby dulu2 susah nak celik mata...betol ke?

baby zaman sekarang, rambut pon nk terpacak *ada gaya k-pop tak*...style tu penting! haha...nurse kat hospital la ni yg sikatkan rambut farish camtu...hehe...masa ni farish baru 2 hari, muka pon bengkak lagi....

baby zaman skarang, tido takmau kena bedung...rimas agaknya...gaya tangan wajib mcm angkat berat *nk lengan berketak mcm papa ke? haha* org ckp kalau baby tak bedung, nanti dia jln terkangkang...betol ke?

baby zaman sekarang, belum sebulan dah pandai berposing...kuat berangan anak mama ni ek? besar nanti jadi doktor yer *eh2 memandai je mama ni nak tentukan cita2 saya*

baby zaman sekarang, nak tido dlm air-cond baru lena...amboiii demand ek anak mama ni?? tapi farish ni mmg kuat berpeluh la...24jam nk duk dlm air-cond je * pokai la mama kalau gini*

baby zaman sekarang, kecik2 dah pandai tengok football ek?? tengok mulut tu, mcm tengah bersorak je...kena paksa dgn papa ek pakai baju arsenal tu? hidung kembang mewarisi papa & mama nya...kahkahkah

amboiii si dahi jendul ni...gaya tangan tu ada mcm karam singh walia tak??? hahaha


semoga anak mama ni jadi anak yg soleh, anak yg terpuji akhlaknya, yg denga kata mama papa, yg berjaya kat dunia akhirat & semoga jadi pemimpin yg disegani...amin~

Monday, May 28, 2012

Jom Borong Barang Baby

siapa2 nk beli barang baby secara borong dgn harga yg murah, meh baca ni meh...i copy paste je ni...hihi

*******************************************
now aku nak collect orang untuk beli rompers juga.kalau nak dapat harga borong aku kena usaha untuk collect orang atleast seramai 12orang.lagi ramai lagi bagus.^___^
sesapa yang berminat nak join dengan aku beli barang dan dapat harga borong boleh email. safiyyahosman@gmail.com


gambar contoh.


untuk yang nak order romper carter's pulak, RM25 without postage+postage RM6, so total RM31 UNTUK 1pack(5helai).cuma xboleh pilih design jala.design aku akan pilih yang cun-cun dan smart-smart okeh.serius akan puas hati.^__^ . aku janji.

cas postage akan dikira berdasarkan kuantiti rompers(helai).

0.00kg -0.75kg : RM 6.00(1-5helai)
0.75kg -1.00kg : RM 8.00(6-10helai)
1.01kg -1.25kg : RM10.00(11-15helai)
1.25kg -1.50kg : RM12.00(16-20helai)
1.50kg -1.75kg : RM13.00(21-25helai)
1.75kg -2.00kg : RM14.00(26-27helai) 






contoh :
1pack ada 5helai,so postage RM6.
kalau 2pack ada 10helai,so postage only RM8..
dan seterusnya ya.


rompers carter's nie semua saiz boleh order ya. start dari saiz newborn sampai ke saiz 12bulan.just email aku dengan detail-detail berikut.

-nama
-no fon
-rompers untuk girl or boy
-saiz apa
-berapa pack nak

itu saja.lepas bankin baru hantar detail alamat okeh.

so now aku tengah tunggur sesapa yang nak order,boleh order untuk book dulu tau,untuk bankin nanti aku akan email balik bagi no acc.so do email me ASAP.

begitu juga dengan lamaze musical inchworm,baby cloth books gift set, dan prewalker shoes,order masih available ya.

RM25 WITH POSTAGE
RETAIL RM30
2ekor lamaze worm hanya bayar postage RM6 ya.



RM40 WITH POSTAGE
RETAIL RM48




RM23 WITH POSTAGE
RETAIL RM28
3prewalker shoes postage only RM6.
if prewalker shoes design di atas dibeli bersama rompers atau lamaze muzical inchworm,postage untuk prewalker shoes ini adalah free ya.
just bayar RM18.


aku akan
collect order start harini 22.5.2012 sampai 6.6.2012
bankin duit boleh start bankin/transfer pada 27.5.2012(aku akan email no acc ke setiap email yang book item yang aku nak beli borong.)
barang insyallah sampai ke tangan anda pada 10.6.2012.


kalau email ,make sure jangan buat aku keliru ya.
kalau nak order rompers carter tulis "rompers carter " 

email ke safiyyahosman@gmail.com

*************************************************

berminat? contact empunya badan k :) 

Friday, May 25, 2012

Majlis Aqiqah & Cukur Jambul

Alhamdulillah selesai sudah majlis cukur jambul & aqiqah our beloved son, muhammad farish adyan...ekceli majlis ni kitorang buat masa hari ke-7...kelam kabut jugak la coz byk benda yg nk kena settle dlm masa 7 hari tu...syukur sgt2 sbb family byk tolong utk lancarkan majlis ni...majlis yg sgt2 simple, cukup sekadar memenuhi sunnah Rasulullah SAW utk buat pada hari ke-7 selepas baby dilahirkan...sebenarnya i berhajat nak buat lewat2 sket coz i nk deco lawa2 dgn buai berendoi bagai...tp my parents insist nk jugak buat pada hari ke-7....takpe la, benda baik kn?? hehe

walaupon kena czer, tp alhamdulillah Allah bagi i kesihatan yg baik...i blh jugak tolong sket2 walaupon ramai yg marah i buat kerja....hihi...majlis hari tu kitorang buat dari pukul 10am - 6pm *penatttt hokkey*

(1) MAJLIS CUKUR JAMBUL
utk menjayakan majlis cukur jambul, my mom panggil kumpulan usrah dia datang rumah...ada beberapa org ustazah yg akan mentahnikkn baby, cukur rambut sampai botak & umumkn nama baby...

farish semasa ditahnikkn dgn kurma & air zam2...masa ni belum dibotakkan lagi....tenang je farish ni...

yeayyy saya dah botak!!! rambut tu simpan & timbang...nilai timbangan rambut tu akan disamakn dgn nilai emas utk disedekahkan kpd org2 yg memerlukn...blh tahan byk jugak sbb rambut farish ni agak lebat....hihihi

alhamdulillah....ramai jugak kwn2 usrah my mom yg dtg...farish rilek je dlm pangkuan ustazah...

bunga telur & kuih wajik ni sebagai doorgift utk tetamu yg dtg...

(2) MAJLIS AQIQAH
utk majlis aqiqah, turn my dad pulak take part...sempat jugak melapah 2 ekor kambing masa subuh2 sebelum gulai tu siap masak tepat pukul 9am...

my dad panggil kumpulan marhaban...farish senyap je masa dengar marhaban ni...dia sukaaa~ merdu sungguh suara mereka ni...

 mama yg sebok tolong2 kat dapur...hehe

makanan & tetamu yg dtg...makanan ni semua kitorang masak except gulai kambing je...ada nasi minyak, nasi putih, ayam masak merah, sambal goreng jawa, ulam2, sambal belacan, ikan masin & pencuci mulut....lauk simple2 je tp sedapppp....hehe

si teruna yg lena tido sbb penat agaknya....baru brp hari dah nmpk mcm sebulan...hehe

goodies utk tetamu...yg dlm brown paperbag tu utk kumpulan marhaban, telur dlm bekas biru tu utk semua tetamu, candies dlm botol susu tu utk budak2 kecik & jajan dlm beg organza tu utk siapa2 yg nak...hehe

ok la, tu je la kot ^_^

Wednesday, May 23, 2012

Kau lah Segalanya~

entry ni khas buat si suami tercinta...saje nk ngade2, gedik2 & jiwang2 sket...kalau nk baca, silakan...kalau taknak baca, takpe tak paksa pon...hihihi

hubby dh kembali bekerja mencari nafkah, seperti biasa terpaksalah tinggalkn kami selama sebulan setelah 6 minggu bercuti (dia mintak extra cuti 2 minggu utk jaga i)...pemergian dia kali ni cukup buat i terasa (mcm pegi tak balik2 la pulak kn)...

saat2 akhir i mengandung, hubby la yg layan kerenah i...time dia cuti ni la i nk buli dia itu-ini pon...mana2 i nk pegi, dia akan bawak...ntah knp, masa dkt2 nk bersalin hari tu i mengidam macam2, padahal selama ni takde pon nk mengidam apa2, setakat terliur tu ada la...pernah i rasa teringin sgt2 nak mkn ABC aiskrim, kat kemaman ni bukan mcm kat KL merata-rata ada jual ABC special...hubby la org yg sungguh2 cari ABC tu sampai ke malam....sudahnya ABC special tu ada je jual kat restoran yg dekat2 dgn rumah i...kekekeke~ pulak tu org lain cerita pasal pau, tiba2 tekak i ni meronta2 nk makan pau daging...balik je kerja, ajak hubby carik merata tempat tp tak jumpa sbb dah petang sgt...i blk rumah dgn rasa hampa, kecewa, rasa nak nangis *drama je lebih*....last2 hubby sorang2 teruskan misi mencari  & jumpa jugak org naik motor yg jual pau... dia hon pakcik tu & cepat2 buat U-turn kat traffic light utk kejar...bila i ke dapur & tengok pau ada atas meja, gembiranya la rasa hati ni...haaaa baru la i betol2 paham camne perasaan org mengidam tu....terima kasih hubby!

masa dah nk bersalin, hubby la yg teman i 24jam kat hospital...sumpah i tak menyesal pegi beranak kat private hospital walaupon kena bayar mahal, asalkan hubby sentiasa ada kat sisi...time i sakit contraction, dia la yg sungguh2 tenangkan i...ni la seronoknya bila bilik tak payah share dgn org lain, macam2 boleh buat bersama utk kurangkan sakit contraction tu *opsss*

bila dalam labour room, hubby la yg jadi cheer leader i...tak putus2 dia bagi i kata2 semangat...dia yg pegi intai kepala baby, dia yg urutkn kaki i masa i cramp tengah push, segala-galanya dia perhatikan utk make sure i selesa & bersemangat utk push...tp malangnya i kena jugak czer sebab dah tak mampu nak push *ishhh kalau tahu nk kena czer, xyah i push awal2* lepas je selamat operation, hubby pening kepala takleh nk tido coz dia teringat kat darah & kepala baby yg dia tengok....hahaha sian hubby....sorry abg ;p

bila dah kena czer, of coz la i tak larat nk bangun...siapa lagi yg mandikan i kalau bukan hubby...siapa lagi yg tukarkan pampers i kalau bkn hubby (i takmo nurse buatkan)...siapa lagi yg nk suapkan i makan kalau bkn hubby...siapa lagi yg uruskan diri i kalau bkn hubby...huhu...time ni rasa sedih n terharu sgt2 sbb bersyukur ada seorang suami yg sangat2 prihatin, yg penuh kasih sayang dlm setiap perlakuannya & nampak setiap inci keikhlasannya :(

bila dah balik rumah pulak, dia masih uruskan i & baby...hubby pandai mandikan baby, i sampai hari ni tak reti2 lagi nk mandikan baby, takot pon ada...malam2 kalau baby nangis, dia la yg hulurkan baby utk bagi i susukan...kalau baby berak kencing, dia la yg tukarkan pampers...katanya, takmau org lain yg buat semua tu, dia nak buat sendiri...dia la yg tolong kemaskan bilik, cucikan baju, buatkan i susu, urutkn kaki i, jaga makan minum i (tapi i degil semua benda i nak sumbat kat mulut ni)....sangat byk la pengorbanan dia sebagai seorang suami & papa kalau i nak cerita details kat sini...masa i tengah sakit hari tu, dia dengan ringan tulang buat semua benda...

sebab tu bila dia takde i terasa sangat2...i agak tension jugak sbb semua tugas i pulak yg kena pikul...nak mandikan baby, i terpaksa mintak tolong nenek dia mandikan...tp cuci berak kencing baby i takde masalah....cuma i rasa sgt2 letih sbb lepas breastfeed baby malam2, terpaksa lak i tukarkan pampers dia...selama ni hubby yg tolong buatkn....huwaaaaa semoga i jadi super mommy yg tabah!!! nasib baik tak meroyan...huhu

i tahu hubby berat hati nk tinggalkn si kecil ni...

sbb i asyik nangis je bila dia dah nk pegi, so dia amek hati i dgn beli hadiah ni...hadiah bersalin katanya....tau2 je bini dia ni peminat tegar kaler pink...hehe...motif dia beli ni, nak suruh upload pic baby banyak2 sbb dia kata camera i gambar tak lawa LOL!! amboiii sejak ada baby ni, mama dilupakan ek??? hehe


p/s: sejak jaga anak ni bz sket la...sempat baca & blogwalking je kat blog org lain, nak comment tak menyempat...huhu

Wednesday, May 16, 2012

Fisher Price Infant to Toddler Rocker

ingat lagi tak entry i sebelum2 ni pasal "Kemahuan & Kehendak" ??? haaa oleh sebab ramai sgt yg menghasut i utk beli rocker fisher price tu, so i pon tanpa ragu2 beli sebelum baby keluar...thanks to put & intan coz tolong amik & hantarkan kat i...

i dpt beli dgn harga rm190 instead of rm299-rm360...i beli kat sini UMMI NAYLI COLLECTIONS....so far i rasa dia la jual paling murah, lagi murah dari groupon...MENYESAL BELI??? ohh tidak sama sekali, i rasa UNTUNG sgt2 beli hari tu...i guna rocker tu bila i dah tak larat nak dodoikan baby, bila ada org dtg nk jenguk baby, bila baby susah nk tido (sbb rocker tu blh vibrate jugak) & bila2 masa je la yg i suka utk letak muhammad farish adyan dlm tu...hehe

apa ni mama??? serabut saya dengan benda gantung2 tu....hehe

budak si dahi jendul...nasib baik farish suka duduk dalam rocker ni....siap boleh tido lagi tu...good boy farish, senang kerja mama kalau hari2 farish camni ^_^

Monday, May 14, 2012

Pengalaman Menyusukan Anak

AWAS: Entry agak panjang...kalau ngantok, sila sediakan bantal bila baca cerita i yg agak membosankan ni...hahaha

nak share my first experience breastfeed si kecik muhammad farish adyan...i kena czer, nurse tak letakkan pon farish kat dada i masa mula2 si kecil itu melihat dunia...nurse juz tunjuk kat i & tanya baby's gender, katanya nk bersihkn baby dulu & doctor kena jahit (eh gam kot, rasanya zaman skrg takde dah jahit2) perut i dulu...dalam i ngantok2 tu, sempat jugak i pesan kat nurse jangan bagi baby formula milk coz i nak fully breastfeed my baby...kat private hospital ni bkn boleh caya sgt, kang tak pasal2 dia sumbat formula milk bila baby nangis...sementara i dalam operation room, nurse bagi farish kat papa dia utk diazankan & tahnik...papa ckp farish ni tak kuat nangis & mulut menganga je masa bg air zam-zam & kurma...macam org besar lagaknya dengan mata yg terbuka luas...haihhh baby zaman sekarang~

dlm 11pm camtu baru nurse hantar i kat wad...tertanya2 jugak mana my baby ni??? i nak breastfeed dia...hubby suruh i tido dulu & nurse ckp camne i nk breastfeed baby dgn keadaan i yg terlantar camtu...nasib baik i bawak pump pegi hospital okey...tiba2 entah camne i boleh tertidur camtu je, padahal i rindu giler nk peluk cium my baby....tp keadaan i lepas czer tu hanya KAKU, tak boleh nk bergerak lagi sbb effect ubat bius...

so keesokan harinya dlm pukul 5am baru i jumpa baby...nurse bawak sbb baby nangis nak susu...honestly meleleh air mata i time tu, taktau knp...rasa sebak, bersyukur, terharu, macam2 perasaan la yg ada time tu bila tgk farish....sampai hubby pon nangis skali...dpt je baby, i terus letakkn dia kat sebelah i, sbb time tu i tak dpt bangun lagi dgn kaki yg masih ada sisa ubat bius, dgn tiub air kencing & kena drip punya pasal...siyes sgt mencabar nk direct feed farish dgn keadaan i camtu...mcm2 posisi i cuba letakkan farish kat dada i tapi dia mcm tak selesa & terus meronta2...sian sgt tengok farish, dia mcm dah lapar sgt....tiba2 i jadi panic & mintak tlg hubby panggilkn nurse...nurse dtg dgn bawak susu botol & cuba betolkn keadaan farish kat dada i...kata nurse, susu botol tu juz dia prepare in case i takde susu or farish still menangis lagi....alhamdulillah, lps je nurse keluar farish isap dgn sekuat hati...i yakin i ada susu sbb masa 4 bulan mengandung pon susu dah melimpah2 keluar sampai la i nak bersalin...syukur sgt2, rezeki farish...syukur jugak i dpt rasa nikmat menjadi seorang ibu dgn menyusukan anak sendiri, rasa dekattt sgt dgn baby + ada ketenangan masa tengok muka dia tgh menyusu....

ptg hari ke-2, my parents dtg lagi utk melawat i...mula2 farish diam je masa diorang main2 dgn farish, tapi sejam lepas tu farish nangis...my mom ni agaknya dia risaukn cucu dia tak cukup minum, so dia mcm paksa2 i breastfeed farish lagi padahal i baru je bagi dia susu....farish tu nangis sbb nak manja2 je kot....hehe....bila i ckp "nanti", my mom mcm suruh bawak kat nurse utk bagi susu....aiyyakkkk i takmo bagi farish susu formula sbb i ada susu!!! i tak melawan pon ckp my mom, tp i lengah2 kn jugak masa dia dgn borak2....lepas tu farish diam, legaaaa okey....my mom ni ada jugak dia kasi farish air zam-zam satu sudu kecik KFC tu, nasib baik bukan air masak....kalau air zam-zam i tak kesah pon sbb i yakin tu air yg terbaik kat dunia & penawar segala penyakit...bila my mom try nk bagi kali ke dua, farish refuse....maybe dia lagi suka susu i kot??? good boy farish :)

hari ke-3 balik rumah tiba2 i rasa mcm breast engorged...hubby pon cepat2 tolong i assemble breast pump & itulah kali pertama i nak try medela freestyle yg i beli....ikotkan hati, i malas sebenarnya nak pump sbb badan penat lagi....tp bila fikirkan miss B yg bengkak & berat mcm buah kelapa ni, terpaksa jugak i pump...

ni la hasihnya bila i pump utk sebelah breast sahaja....dpt hampir 3oz je dlm masa 10min, ingtkn bengkak2 boleh la dpt banyak....hehe takpe la, cukup sgt2 utk farish ni....knp i pump sebelah je??? owh sebelah lagi i susukan farish :)

hari ke-4 nipple i mula melecet...ya Allah pedih sangat2....terjerit2 i bila farish isap...nak kata farish salah isap, tak kot sbb masa kat hospital hari tu breastfeeding consultant dtg tengok dia ckp cara baby tu dah betol...tp farish sedut mmg kuat giler & gusi dia tajam!!! lepas letak olive oil baru OK sket nipple...

skarang ni, i BELUM lagi buat stock....ada jugak yg i simpan dlm freezer, tp hubby akan guna susu tu bila nmpk i tido dgn lena or malam2 i berat nak buka mata utk breastfeed farish....lagi satu, my mom ni tak suka i buat stock, katanya baby tak dpt susu yg fresh (cabaran utk i ni nak bagi my mom paham)....yer, i tahu sepatutnya i dah stat buat stock sbb i dpt maternity leave 2 bulan je tapi i malas2 lagi nak buat....huhu...milk booster pon i takde amek lagi, makan pon i tak jaga betol2 lagi segala benda dah masuk dalam perut i ni (ice cream, pizza, kek, etc2)....lagipon farish minum 2 jam skali, kadang2 tak sempat nk pump sbb i byk gunakan masa terluang utk tido *penat woooo jaga anak* hehehehe....

hari ke-10 i saja try buat double pumping....tapi hasilnya agak mengejutkan i sbb sikitttt.....pulak tu knp sebelah kiri & kanan lain ek milk production dia??? erkkk power pumping belum stat buat lagi laaaa....bila tengok susu camtu, i dah mula cuak....ok lepas ni i kena jaga makan & kena buat power pumping!!! semangat demi mu anak....

see....sgt sikit kn nak compare dgn masa mula2 breast i bengkak hari tu....lepas je jadi camni, i terus buat power pumping masa hari ke-13....alhamdulillah susu semakin byk & i perasan susu i mencurah2 masa pukul 3 pagi!!! skali pump blh dpt 4-5oz....ok la kan??? semoga i terus dpt susukn farish....but my mom always keep on telling other people yg susu i tak banyak....sobsobsob :( takpe la, i takkan putus asa & cuba makan makanan yg seimbang dan berkhasiat lepas ni....

i masih lagi menggali ilmu pasal breastfeeding ni....i tgh baca satu buku ni & i rasa buku tu sgt2 useful...nanti dh khatam, i share dgn u ols okey....

Thursday, May 10, 2012

Air Ketuban Pecah: Wajib Solat Tak?

tiba-tiba terfikir nak buat entry ni bila ada someone yg tanya kat my previous entry tentang "kalau air ketuban pecah bercampur darah, boleh solat ke?" haaaa lebih kurang gitu la persoalannya...so i nak share hukum pasal solat ketika air ketuban pecah, tumpah/turun darah (bleeding) & ketika contraction (pendek kata solat ketika saat kelahiran)...

pertama sekali kita kena paham konsep ni: darah yg keluar sepanjang tempoh kita mengandung atau darah bercampur lendir ketika saat2 kelahiran adalah darah istihadah...menurut imam syafie, darah sewaktu tempoh hamil hanya dikira sebagai darah haid sekiranya ia mematuhi kitaran haid SAHAJA....

(1) Air Ketuban Pecah
air ketuban ni ialah air yg keluar melalui servik/vagina akibat kontraksi di dalam rahim...tak kira la air ketuban tu pecah bercampur darah atau tidak, maka solat adalah WAJIB pada ketika itu...darah yg keluar bersama air ketuban dikira sebagai darah fasad...

(2) Tumpah/Turun Darah
tumpah darah samada bercampur lendir mahupun tidak merupakan salah satu tanda hendak bersalin...darah ini juga dikira sebagai darah istihadah maka WAJIB ke atas setiap ibu menunaikan solatnya....darah ni dikenali sebagai darah fasad juga, bukan darah nifas lagi okey....

(3) Ketika Kontraksi
juga WAJIB menunaikn solat ketika contraction datang...sekiranya tidak mampu/tidak terdaya ketika waktunya, hendaklah digantikan solat itu pada waktu lain yg termampu....

**utk semua solat di atas, kita boleh lakukan cara solat ketika sakit (samada duduk ataupun baring)....juga kebersihan perlu dititikberatkan (bersihkan darah tu dulu)

Monday, May 7, 2012

Kronologi Bersalin

i nak share experience bersalin hari tu...tak menarik sangat pon tp nk share jugak^_^

30 April 2012

  • 6.15am: bangun nak solat subuh tapi turun je dari katil ada air meleleh kat celah kangkang...i tak panic pon coz dah agak tu air ketuban...lagipon dah 38w 5d...terpaksa jalan slow2 & kepit kaki utk ke bath room sbb takot air tu meleleh sampai ke carpet...sampai kat toilet nampak air tu mengalir skali dgn darah...dari toilet i jerit panggil hubby utk siap2 pegi hospital nanti...hubby mcm panic tapi i cool je...hehe
  • 7.00am: i dah siap mandi & solat semua...i ingtkan air ketuban tu keluar skali je, tapi rupanya berterusan dia keluar mcm air hujan...pakai pad pon tak jalan...last2 terpaksa pakai pad berlapis2...adik2 i dah cuak giler okey...haha...kebetulan masa tu my mom takde sbb dia dah keluar rumah pukul 5.00am utk attend CIDB talk kat kuala terengganu...i juz call & inform dia je la....my dad pulak pegi jogging kot time tu (ke pegi pasar?)
  • 8.00am: i breakfast dulu makan nasi lemak sbb lapaaa...i malas nk pegi awal2 coz tahu dah mesti akan lewatnye beranak...i bajet i akan bersalin 1 may...hehe...dekat2 pukul 9 baru kitorang gerak ke kuantan
  • 9.45am: sampai di hospital pakar MUIP...aiyyakkk banyaknye air keluar...nasib baik dah lapik dgn towel & plastic dalam kereta...sampai sana je nurse tukarkan pampers sbb dah basah teruk...1st time i pakai pampers sebesar tu, rasa lawak pon ada...nurse tu terus tengok bacaan CTG...katanya contraction tak kuat pon lagi...i pon tak rasa apa2 contraction masa tu...mengantuk jugak duk dlm tu, siap terlelap lagi
  • 11.30am: doctor datang utk buat vaginal test (VE) atau bahasa lainnya seluk...takde bukaan pon lagi okey! patut la rasa ngilu je masa doc buat tu...asyik nak angkat2 bontot je
  • 12.30pm: kena admit...so duduk je la dlm wad tu menunggu masa...doc ckp kalau petang nanti still takde bukaan, dia terpaksa induce sbb takut air ketuban kering...alaaaa i takmo kena induce sbb org cakap sakit! huhu....i duduk dlm wad tu makan & tido je la
  • 3.00pm: alahaiii kenapa la i takde rasa apa2 contraction lagi ni??? sihat walafiat lagi ni...setelah hubby nasihatkan minum air selusuh (air akar fatimah), maka i pon minum la sket...
  • 3.30pm: aikkk mcm magic lak, tiba2 rasa contraction dtg...sebab minum air akar fatimah tu kot...mula la sesi mengerang & meraung time ni...tapi masih boleh tahan
  • 5.00pm: exactly after solat asar, contraction tu rasa kuat giler...hubby nak tekan loceng utk panggil nurse tp i tak bagi....takmo la nurse dtg, kang tak pasal2 kena seluk lagi (cukup la sekali tadi)....tak suka! hubby sangat bagus, macam2 dia buat utk tenangkan i yg tengah sakit ni....sampai satu tahap tu, i tarik2 rambut & tarik penghadang katil sekuat hati sbb sakit sangattttt!
  • 7.00pm: i surrender....i suruh hubby panggil doctor sbb i asyik rasa mcm nk meneran je...tak lama lps tu doc dtg & buat VE...time ni mmg tak rasa langsung seluk tu sbb bukaan dah 9cm lebih! eh cepatnya...
  • 8.00pm: masuk dlm labor room & mulalah sesi teran meneran...doc cakap, bila contraction tu dtg terus tarik nafas dalam2, rapatkan dagu ke dada sambil pandang perut n push sekuat hati...bila contraction tu dah tak rasa, stop & relax dulu...hubby tak putus2 bagi semangat
  • 8.30pm: ayoyooo baby still takmo keluar, i pon dah rasa penat...hubby cakap dah nampak rambut baby...nurse sgt supportive, macam2 cara dia suruh i buat supaya dapat keluarkan kepala baby dulu
  • 9.00pm: tenaga i makin kurang...i suruh doc vacuum tapi doc cakap tak boleh sbb kepala takmo keluar pon lagi...kepala baby mcm senget sket doc cakap, mcm tersangkut...nak potong pon tak boleh lagi...i kan ada masalah fibroid, so doc ckp maybe tu salah satu sebab kepala baby mcm senget sket, kedudukan kepala tu bukan betol2 kat tempat sepatutnya...lagipon bila i push mmg baby mcm nak keluar dh tp bila i lepas nafas, baby tu naik balik...huhu 
  • 9.15pm: time ni tiba2 kaki kanan i cramp (sampai skrg rasa kebas tu tak baik2 lagi), lagi la tenaga i hilang...focus i pon hilang sbb tak selesa dgn kaki yg cramp...hubby urut2 n picit2 pon takmo hilang cramp tu...doc cakap nmpk gayanya memang kena czer la...i pon tak mampu nk pk apa2 dah & terus sain borang...sementara tunggu operation room ready, doc suruh i try jugak push sampai baby keluar
  • 9.35pm: i dibawa ke operation room...i kena bius separuh je, means i dlm keadaan sedar tp bahagian bawah kaku
  • 10.05pm: lahirlah my baby boy seberat 3.35kg...meleleh air mata kegembiraan time tu, syukurrrr...tp i panic jugak sbb baby tak nangis, byk kali jugak doc tepuk2 dia...last2 baru dia nangis tp sekejap je...baby keluar je terus dah celik mata...hehe comellll....doc ckp baby agak besar dgn fizikal i yg tinggi 152cm je...ntah la, i rasa mcm biasa je berat baby tu...hihi
muhammad farish adyan bin mohd fahmy (day-2)

 sebelum kepala dibotakkan semalam...today baby dah 8 hari

Friday, May 4, 2012

Alhamdulillah....sudah selamat semuanya

syukur sangat2, i'm officially a mother now!!! tak sangka pada usia 25 tahun dah ada anak, rasa macam sekejap sgt putaran hidup ni kan???

i selamat melahirkan baby BOY seberat 3.35kg di Pusat Rawatan Keluarga Muip, Kuantan pada Isnin 30 April 2012, pukul 10.05pm dengan cara czer...usia kandungan adalah 38w 5d pada masa itu  (details & skema wehhhh ayat! haha)

alhamdulillah, baby sempurna & cukup sifat, masih lagi breastfeed sehingga hari ni (hari ke-5)...gambar & nama baby nanti2 la k, tunggu selesai majlis aqiqahnya weekend ni...yg dah dpt tengok kat facebook tu, nasib la...hehe

okey, nanti i share pengalaman bersalin, pengalaman breastfeeding & apa2 je la pengalaman k....skarang dah ada anak ni bz sket *konon*