Thursday, June 21, 2012

risau...cemas...takot

yeayyyy hubby dah balik...sebulan tak jumpa rasa mcm setahun pulak lamanya *gedik*...excited sebenarnya...hubby pon dh rindu sgt2 kat farish...amboiii farish dah amek takhta mama nampaknya...

esok i nak balik rumah in law kat batu pahat...saje nk melawat diorang & jalan2 sebelum i stat kerja 1 julai ni...lepas tu kitorang akan ke KL pulak coz hubby kena masuk office dia skejap...waaaa seminggu farish bersiar-siar....so sementara tunggu hubby habis kursus tu, i dgn farish akan shopping2 dulu sbb office hubby sblh shopping complex tu je...lepas dh settle semua, baru kitorang akan balik kemaman...(tetiba risau pasal pumping session...camne nk handle EBM ni? umah in law fridge dia sentiasa penuh dgn bahan mentah)

haaaaa ni la masalahnya yg buat i RISAU, CEMAS & TAKOT bila terpaksa berdua je dgn farish di shopping complex...

PERTAMA: of coz la i risaukn keselamatan....zaman skarang ni mcm2 kes tau, kadang2 ada benda yg unexpected...harap2 la xde benda buruk berlaku sbb dlm shopping complex tu ramai org...juz kena extra careful la bila berdua je dgn baby kn? tapi kalau tiba2 i nak pegi toilet cmne ek? bawak stroller dlm toilet skali ke?? huhu

KEDUA: i duk fikir camne la kalau farish meraung-raung dlm shopping complex tu...tak ke haru??? dia skarang ni mmg langsung takmau tido siang, stat je subuh sampai maghrib mmg dia akan berjaga, lepas tu baru la dia tido lama bila malam...bila berjaga, kdg2 pandai jugak si farish ni meragam, mintak org main dgn dia je...kalau tinggalkn skejap, dah bising2, sampai mama langsung xleh buat kerja rumah tau...tiba2 rasa nak belikn dia pacifier...ingtkn taknak la ajar dia dgn pacifier coz tkot dia jongang...hahaha...tp skrg ni byk dh kn jual pacifier yg blh kurangkn jongang tu??? mommies ada cadangan tak brand apa yg ok???

KETIGA: i masih fully breastfeed farish...kalau kat rumah, i memang slumber je selak baju & sumbat kat farish...i masih tak confident nk nursing in public...waaaaa camne ni? takot kekok je nursing dpn org ramai...huhu

KEEMPAT: stroller dah order tapi tak sampai lagi sebenarnya...maybe i akan COD je kot bila sampai KL nnti...agak risau la jugak kalau farish takmo duk dlm tu...tak sempat nak train dia awal2 kat rumah...hehe...tp kalau kat escalator camne nak bawak stroller tu wehhh??? *blm apa2 dah cuak*

maybe ni antara perkara yg i WAJIB PREPARE:

  • bawak barang2 baby: diapers, wet tissues, plastik, baju, seluar, mitten & booties...in case kalau baby poo poo or muntah
  • bawak barang2 breastfeed: pump & bottle...i plan nk susukn baby dulu sblm sampai tu & pump siap2 satu botol
  • kena bawak pashmina/nursing cover...kena jugak belajar camne nk nursing in public!
  • kena kaji siap2 kat mana washroom dlm shopping complex tu...takde la nanti terkial2 nak tawaf satu bangunan tu
  • esok nak cari pacifier la...guna bila waktu terdesak je kot...hohoho

biasa la kan, first time jadi mak-mak ni memang agak kalut sket...nak2 sbb berdua je dgn farish without hubby...kalau farish meragam teruk, memang i akan melepak kat surau or washroom je la kot *bosan la hoiii* harap2 la kursus hubby tu habis awal...
dlm pic tu masa umo farish sebulan..time tu nk pegi kelantan dari kemaman...tp my mom ikot skali, so senang je la nk handle...now farish nak masuk 2 bulan akir bln ni...

wahai anakku farish, plz behave k...nanti mama upah farish dgn baju lawa2...mama nk shopping sakan kali ni sbb baju & seluar mama dah tak muat *sobsob* kena baca ayat kursi byk2 ni supaya dia tak meragam...

mommies ada apa-apa tips lain tak??

Thursday, June 14, 2012

Alkisah Berpantang

hari ni dah 44 hari i berpantang *berpantang la sgt*...lepas je bersalin i turun 15kg, dari 75kg jadi 60kg (berat asal 57kg kot)...malangnya hari ni i timbang berat dh naik jadi 62kg....wakakaka nmpk sgt i tak berpantang sebenarnya...padan muka kau nana!!! org lain blh kurus dlm tempoh pantang, i pulak berjaya menternak lemak dlm tempoh tu (menyesal jugak sket2 sbb tak jaga mkn)

alkisahnya i ni kena czer, so ramai la ckp awal2 jgn berurut & pakai bedung lagi...i pon ikot je la nasihat org ramai...sudahnya masa majlis aqiqah ramai kawan my mom tanya i mengandung brp bulan...apakah??? i ni tuan rumah okey & tu majlis anak i!!! grrrrr malu la jugak bila org tanya cmtu, nmpk sgt perut i buncit...hari ke-20 i beranikn diri pakai bengkung sbb ramai pulak yg kata kalau czer pon xde mslh la nk berbengkung...hari ke-30 i stat pakai SPANX yg ketat tu sampai la skrg...alhamdulillah perut dah kempis sket, tinggal lagi lengan & peha je takmo mengecut....

pic hari ke-11, sila jgn fokus kat perut i yg super "slim" tu...nk keluar pegi secret recipe celebrate bufday hubby...hubby takmo pegi sbb i dlm pantang tp i degil nak jugak celebrate bufday dia...padahal alasan nak keluar rumah...hihi

bab makan??? owh bab ni mmg takde langsung pantang larang...ingt tak entry sebelum2 ni i ada cakap i nak berpantang betol2 & beli set berpantang bagai??? sudahnya semua ke lautttt...balik je rumah dari hospital i terus mkn telur & ayam goreng...masa majlis aqiqah & cukur jambul pada hari ke-7 pulak i mkn nasi dagang, dadih, kek, muffin, air oren sejuk, ehhh byk la lagi kalau nk sebut satu2....duduk dgn my mom yg jenis tak berpantang ni, semua benda dia bagi mkn...bila i tanya "umi, yg ni takpe ke makan?", dia jawab "alaa makan je la, janji jgn berlebihan"...i mestila hepi sbb org bg i mkn semua benda...nak2 i ni mmg terkenal dgn sifat pelahap yg suka makannnnn....

org cakap kalau tak berpantang betol2 nanti badan cpt sakit...i risau jugak sebenarnya bila ada org ckp camtu...bkn apa, kalau 40 org cakap benda yg sama, tak je jadi doa tu??? hehe...apa kata korang2 yg tahu i ni tak berpantang doakan je i takde sakit apa2...40 org doakan kesihatan utk i, insyaAllah sihat la i...hihi

i admit i jenis yg lasak & tak suka duduk diam...dlm berpantang ni segala benda i nk buat...kemas rumah, sapu sampah, mop lantai, cuci baju, cuci pinggan, semua la i nak buat...sampai nurse KK yg dtg melawat rumah i ni pon terkejut tgk i cergas sgt dlm pantang....dia ckp biasanya org kena czer ni jln slow2 je, apatah lagi nk buat kerja berat...

hopefully luka dalaman i ni cepat baik la...walaupon i mkn bukan2 & minum sejuk (i kerap jugak minum bubble tea), tp i tetap mkn supplement lain utk cover benda2 tak berkhasiat yg i makan tu *kononnye la*...hari2 i makan vitamin c, zinc, calcium, alfalfa & soy protein dari shaklee...hari2 jugak i mkn 5-10 biji oren sunkist sbb i percaya kandungan vitamin c blh buat luka cepat sembuh...walaupon i minum sejuk, i cover balik minum air suam berliter-liter lepas tu...hehe

dlm tempoh berpantang ni, pernah sekali je i mandi air panas & mandi herba...lepas tu tak buat dh sbb i lagi suka mandi i sejuk...hihi...mandi herba lak i malas nk buat sbb take time, sempat anak menangis nk susu kalau lama sgt mndi...tunggu lepas2 ni la i habiskn mandian herba tu...

alamakkk nk cerita panjang lagi tp farish lak nangis nk menyusu...next time la sambung...tataaa~

Monday, June 11, 2012

ClevaFoam Baby Pillow

i nk review pasal ClevaFoam Baby Pillow from Cleva Mama...first of all, i nak cakap baby pillow ni is HIGHLY RECOMMENDED...ini bkn entry berbayar tau, i nak share pasal product ni coz i rasa baby pillow dia sangat best & berbaloi-baloi kalau beli...

see...farish pon suka baring atas bantal ni sbb lebar & selesa...sgt berbeza la dgn bantal kekabu & bantal fiber yg i beli...semua dah flat & lunyai, kalau pakai sampai umo fairsh setahun mmg tinggal sarung bantal je la jawabnya...my mom pon puji2 bantal ni...hehe

ni haaa bantal fiber yg dah nipis tu....farish don't like!! tengok muka dia pon dah tahu dia tak selesa kan?? hehe

Clevamama ClevaFoam BabyPillow ni satu-satunya bantal bayi yg dh diuji secara saintifik oleh university Trinity College Dublin, untuk melindungi kepala bayi yg lembut & membantu mengurangkan efek Flat Head Syndrome...patut la ramai makcik-makcik yg datang rumah cakap bentuk kepala farish cantik...kekekekeke

kalau anda sayangkan bayi anda & mahukan yg terbaik untuknya, sila consider beli bantal ni *skema betol ayat* oh yer, brand ni sebenarnya sangattttt baru kat malaysia...jujur i bagitau, brand ClevaMama ni high quality & affordable dgn harga dia, memang langsung TAK RUGI kalau beli...style jugak kan bantal ni?? hehe

selain bantal, ada jugak product lain yg dijual, contohnya:

Matress
ClevaFoam Support Mattress

ni video pasal bantal tu

ni pulak video preventing flat head syndrome

antara source lain yg korang blh tengok:

kalau berminat nak beli, blh usha2 kat sini: NURIZ SHAR

Wednesday, June 6, 2012

Terima Kasih Daun Keladi

fuhhhh agak lama x update blog ni...bz sket...maklumla, cuti skolah ni kan byk kenduri so i pon menyibukkan diri pegi semua kenduri walaupon tak habis pantang lagi...hihi

hari ni nk buat ucapan sket, ala-ala menang anugerah bintang popular gitu...

TERIMA KASIH yg pertamanya kat suami tercinta sbb berjaya jadi suami & papa yg sangat2 best!!! bagus papa ni, boleh diharap rupanya ^_^ tak sia2 kawin dgn dia...hahaha*poyo*

TERIMA KASIH kat family tercinta, terutamanya umi abah, adik2 & parents in law yg sentiasa amek berat masa i pregnant sampai la i beranak...

TERIMA KASIH kat sedara-mara, kawan2, blogger2 & makcik-makcik yg mendoakan i & yg bagi farish hadiah...

TERIMA KASIH kat semua orang la senang....terima kasih utk doa, kata2 semangat & perhatian...hehe

ni antara hadiah yg farish dapat...mama tumpang happy bila tengok semua hadiah ni tau! hehe...duit yg org bagi masa majlis aqiqah & cukur jambul pon dekat 2k farish dapat...alhamdulillah murah rezeki anak mama ni...semoga Allah murahkan pulak rezeki org2 yg memberi ^_^ i plan nak buka account tabung haji je utk simpan duit farish tu...

ni antara hadiah yg dapat drp blogger...thanks sgt2 sbb korang sanggup poskan hadiah2 ni...really appreciate it :)

ni 1st hadiah yg dpt...time ni tak beranak pon lagi....hadiah ni from hana yoriee...hana mcm tau2 je i takde lagi manicure set for baby & bedung bertali tu...hehe

hadiah ni pulak from syima...comel kan romper gambar itik ni?? farish dah pakai pon...hehe

cleva mama bath towel & baby pillow ni from izyan...product cleva mama ni sgt BEST okey!!! rasanya kat malaysia ni baru lagi kot....nanti i buat special entry utk product ni...

baju yg smart ni from ctmah....yg ni pon farish dah rasmikan pakai masa pegi kenduri...hensem betol farish pakai baju tu...hehe