Monday, July 30, 2012

My Wish List

tak sanggup rasanya nak beraya dgn perut buncit & pinggul yg melebar ni...nak control mkn sangat tak boleh sbb susukan anak...nak exercise lak mmg tak menyempat la bulan puasa ni...takpe, buat solat terawih pon kira kita workout jugak apa...yg penting niat tu utk beribadat okey, bkn sbb nak kurus *kang sia2 je buat*

harapan selepas raya...nak turunkan berat badan dari 63kg kepada 53kg...huahuahua mampukah?? bajet nak dpt shape mcm anak dara dulu la kononnya...

so my wish list....nak TAKASHIMA TREADMILL...motif?? malas nk siap2 utk exercise kat luar rumah...sambil jaga farish pon blh exercise dlm bilik...hehe

smart la kaler & model ni...siapa nk hadiahkan i??
*hint hint utk hubby baca* hahahaha

P/S: hari ni farish dah 3 bulan :) weekend ni baru nak bawak pegi cucuk & shopping baju raya dia

Thursday, July 26, 2012

Puasa + Baju Raya

Alhamdulillah masih lagi bertahan utk puasa sampai hari ni walaupon kadang2 ada rasa pening macam nk pitam lepas breastfeed farish...padahal masa sahur tu dh mkn nasi + kurma + susu...maybe sbb dh byk pakai tenaga kat office kot...konon nak kurus puasa ni tapi nampak gayanya tinggal harapan je la sbb byk giler mkn masa sahur & berbuka hihihi...i ni kerja sendiri so 9am i akan susukn farish dulu sblm pegi kerja, lunch 1pm balik semata-mata nk susukn dia lagi then 5pm sampai rumah susukn dia lagi...jarak rumah dgn office 5min je...best kan?? :)

puasa tahun ni adalah pertama kali sebagai seorang mama & 2nd time as wife...tapi yg sedihnya tahun ni tak dpt puasa sama2 dgn hubby *kesat air mata*...teringin sgt nk buat sahur & masakkn best2 utk hubby masa berbuka (eh pandai masak ke masalahnya?)...entah apa la agaknya yg dia mkn kat sana kn?? hurmm takpe la, insyaAllah 4 hari sebelum raya dia balik...yahoooooo dia nk belikn kek lapis sarawak byk2 *terbayang-bayang berat akan naik mendadak* i tak dpt nak bergaya sakan la raya tahun ni dgn lemak berketul2 kat badan...tu la, siapa suruh tak control makan...org lepas pantang turun berat badan tp i naik 5kg!! ayoyoooo~

ok nak cerita pasal baju raya...cehhh puasa baru 6 hari dh sebok pk pasal baju kn?? bak kata ustaz, dlm bulan ramadhan ni sepatutnya duk pk nk tambahkan pahala amal ibadat, tp kita ni duk sebok pk kuih raya la, baju raya la & duit raya la *i la tu*...

i sebenarnya byk beli kain pasang sblm puasa hari tu (konon2 nak sedondon la dgn hubby) TAPI malangnya seminggu sblm puasa baru nak cari tailor, memang takde org nak amek tempahan la kan?? huhu...so terpaksa la cari baju yg ready made...asalnya i ingt nk buat baju yg ala-ala kaftan tu sbb longgar & senang nk selak utk breastfeed nnti...i ni kureng sket dgn maternity wear sbb rasa mcm makcik2 lak kalau pakai baju gitu...hihi sorry :p

so dgn tidak sengaja i dah beli selai baju raya...tahun ni i plan nk beli 5 helai baju raya coz baju kurang i yg dulu byk tak muat dah!! menangis tau tengok baju2 kurung moden yg tergantung dalam almari tu...so ni baju yg i beli tu *gedik nak tayang*

Jovanna by Jovian Mandagie
tapi bkn kaler ni yg i beli, i beli kaler light blue...walaupon i ni agak bambam tapi i petite so banyakkkk la kena alter baju ni...huhu...perasan tak tahun ni byk designer keluarkn baju raya?? yg rizalman ramai ckp tak brp lawa sgt, yg hatta dolmat punye design OK not bad jugak...

camne dgn puasa & persiapan raya korang??

Tuesday, July 24, 2012

Normal Ke?

alhamdulillah setakat hari ni i masih berpuasa walaupon fully breastfeed my baby...rasanya mommies lain yg fully bf pon takde masalah kan bila berpuasa?? dlm bulan ramadhan yg mulia ni jangan takot susu drop ke apa, insyaAllah akan ada rezeki utk anak kita ^_^

ok back to the topic...i nk cerita pasal farish ni...sejak bulan puasa ni kan, dia tido punye la lama!! dia akan tido pukul 9pm sampai la 5am tak bangun2..i pulak yg risau sbb dia ni tak lapar ke?? kul 5 pagi i bangun sahur i yg paksa dia menyusu...menyonyot la dia sambil mata terpejam, tu pn skejap je then stop...comel je tau!! hehe...akhir bulan ni farish baru nak masuk 3 bulan, so NORMAL KE dia tak menyusu lama camtu?? i takot la pulak dia tak cukup khasiat/zat & boleh buat dia kurus nnti...huhu...3rd jab nanti nak tengok berat dia naik banyak ke tak...

kadang2 org cakap baby nk beralih bulan ni mmg macam2 ragam sket...harap2 la lepas ni farish menyusu mcm biasa...mama rela tau bangun malam asalkn dpt tengok anak mama ni menyusu sambil mata tu terkebil2...sekarang ni, farish suka betol berborak...kalau cakap tu takmo berhenti, pantang je kalau ada yg melayan...sampai kembung perut tu...

hurmmm satu lagi nak tanya NORMAL KE tak kalau susu dlm bulan puasa ni mcm cair sket la...sblm ni warna susu mcm pekat kekuningan, tp sejak puasa ni susu jadi cair jernih...sbb pe ek??



buah hati pengarang jantung yg semakin membesar...

Wednesday, July 18, 2012

Kepentingan Baby Cot

dulu i pernah buat entry tentang perlu atau tidak baby cot ni [LINK]...i beli baby cot sblm farish lahir lagi, masa tu ada mydear warehouse sale...i beli size katil yg besar sket, satu set termasuk tilam latex + mosquito net + bedding set only RM580...i nk bercerita sket samada baby cot yg i beli tu berbaloi atau tak...

masa dlm pantang (kira 2 bulan cuti la), farish mmg banyak tido sekatil dgn kitorang je...dgn keadaan i yg kna czer time tu & nak breastfeed dia malam2, mmg i tak gagah la nk bangun angkat farish dari cot kalau dia bangun tengah malam...tapi siang2 ada jugak la i tidokn dia dlm tu, saja nk ajar dia awal2...so far dia mcm tak kesah je tido kat mana2 pon...

lepas 2 bulan cuti, i pon stat kerja...makcik i yg jaga farish kat rumah...i pesan, kalau dia bangun letak je dlm baby cot tu supaya mudah makcik i nak buat kerja lain...weekend pulak, i akan guna baby cot bila i nak mandi, kemas rumah or buat kerja lain...bkn tak boleh letak atas katil i, tapi saje je i nak suruh farish biasa duk dlm tu...

tengok!! seronok kan farish main2 dlm cot dia...segala benda mainan i letak dlm tu walaupon dia tak reti nk main lagi...hehe...takpe la, at least dia kenal dgn bunyi & tengok macam2 warna...

setakat ni, kalau mlm je mmg dia tido dgn i...ye la, hubby jarang ada kat rumah kn *sob sob*...baby cot tu banyak jadi hiasan je la waktu mlm...i ingt umur farish 4 bulan nnti baru nak tidokn dlm cot...i ni kalau menyusukn farish malam2, i akan bangun duduk...jarang sangat2 i susukn dia sambil tido coz farish ni kerap lemas walaupon menyusu sambil duduk...so rasanya takde masalah kot kalau terpaksa bangun & angkat utk susukan dia...

haaaa korang nk tau tak?? setakat ni dah 3 kali i tido tertindih farish...mama jenis apa la i ni agaknya tido mati...nasib baik dengar suara garau farish tu menangis, kalau tidak taktau la apa jadi kat my baby boy tu...padahal i tido berdua je dgn farish kalau hubby naik laut, katil pon dh size super king *nampak sgt tido ganas* i rasa siapa2 yg tido ganas + badan muat2 katil je, mmg elok la consider utk beli baby cot...

i nk ajar farish tido sendiri supaya dia blh berdikari & berani (walaupon hakikatnya kami dlm satu bilik)...i ada pengalaman adik bongsu i yg darjah 5 sekarang ni masih tido dgn parents...sebabnya dia tu sgt la penakuttt! dia bongsu & dia sorang je lelaki, so salah kitorang jugak sbb terlalu manjakan dia dulu...sebagai pengajaran, i taknak ajar anak i "terlalu" manja camtu...sampai nk pegi toilet pon kena berteman, mcm toilet tu kat luar rumah je...

menyesal beli??? so far TAK rasa menyesal pulak walaupon penggunaan katil baby adalah minimum (read: buat masa ni)...lepas2 ni insyaAllah i akan manfaatkn kegunaan baby cot se-maksimum mungkin...utk mommy & mommy to be yg lain, sebelum beli pk byk kali dulu k...tengok dulu samada semua tu keperluan bagi u or tak penting pon sebenarnya...jgn kita tgk org lain beli kita pn sebok nk beli, kang menyesal kemudian hari taktau...hehe

Monday, July 16, 2012

Kaedah Merancang Keluarga (Family Planning)

hari ni i nk share ilmu yg i dapat tentang merancang keluarga...majoriti kita mesti nk plan utk 2nd baby kn?? rasanya ramai yg nak jarakkn 2 tahun ke atas...yg i share ni hanyalah apa yg i dapat masa consult dgn doktor hari tu, maybe tak cukup sgt info ni...kalau nk details korang google la yer sbb i malas! hihi

ada dua cara yg kita boleh pilih samada KEKAL atau TIDAK KEKAL...yg tidak kekal pulak blh dibahagikan kpd dua iaitu HORMON dan BUKAN HORMON...kaedah bkn hormon sgt sesuai utk ibu yg menyusukn...meh i cerita serba sedikit yg masih lagi melekat dlm kepala otak i ni...

HORMON
  1. Pil Perancang: rasanya ramai kot yg amek pil perancang ni...tp bagi yg pelupa tu, sila fikir byk kali yer samada nk guna kaedah ni atau tak...kang terskip makan, habislaaaa!! utk ibu yg fully breastfeed baby, doktor suggest amek jenama noriday...range harga RM20-RM60 sekotak...kesan sampingan seperti naik berat badan, mual, kurang nafsu sex, moody, semua tu bergantung pada individu...
  2. Suntikan: siapa yg pelupa blh la amek suntikan...suntikan ni kena buat 3 bulan sekali...effect utk org yg amek injection ni dia akan mengalami kitaran haid yg x teratur...kdg2 berbulan tak dtg haid...sekali cucuk RM30-RM80 ikot hospital...
  3. Implan: kaedah ni siapa yg nk jarakkn anak 3 tahun ke atas blh la *rasa mcm lama sgt la pulak* implan ni besar dia mcm batang mancis, perlu ditanam & dikeluarkan...keburukan dia, kalau tiba2 kita rasa tak serasi atau nak singkatkn jarak anak, terpaksa keluarkn & burn la duit beratus2...range harga rm300-rm500...
BUKAN HORMON
  1. Kondom: benda ni senang sgt nak dpt kat kedai...bagi yg selesa, blh la pakai kondom...kemungkinan mengandung hanya 2%...
  2. IUCD: alat yg ditanam dlm rahim...sesuai utk sesiapa yg nk jarakkan anak 3 tahun...alat ni tak ganggu hubungan sex & tak ganggu kitaran haid...
  3. Diafragma: sejenis alat yg dimasukkn dlm faraj utk tutup serviks...kalau pakai kaedah ni, kena masukkn sendiri...huhu...chances nk pregnant dlm 5%...
  4. Tradisional: menggunakan ubat tradisional, herba atau jamu..
  5. Semulajadi:
  • Menyusukan Anak Sepenuhnya: ibu yg menyusukan akan lambat dtg haid...ada yg sampai setahun lebih baru keluar haid...walaupon i fully breastfeed, tapi "miss P" dah dtg lepas nifas hari tu...baru berangan nk puasa penuh tahun ni...sob sob :(
  • Kira Kitaran Haid: melakukan hubungan di waktu selamat/kurang subur...tp kaedah ni kita kena ada kitaran haid yg teratur baru blh buat anggaran yg tepat...
  • Kaedah Azal: air mani dipancutkn ke luar...tp kaedah ni byk yg gagal sbb chances nk mengandung tu tinggi...
KEKAL
  1. Sterilisasi/Pemandulan: utk perempuan, tiub fallopio diikat atau dipotong melalui pembedahan...bagi lelaki pulak dipanggil vasektomi iaitu vas defence lelaki dipotong dan diikat...
 *****************************************

"Fatwa daripada Majlis Fatwa pada 1981 menetapkan bahawa kontrasepsi untuk mengurangkan bilangan anak adalah haram kecuali atas sebab-sebab yang mengharuskannya dan perlulah dilakukan dengan cara tidak kekal atau tidak memandulkan.

Keadaan yang diharuskan adalah isteri terlalu lemah atau sakit, pasangan ada penyakit keturunan, isteri mengandung terlalu kerap atau masih menyusu bayi dan kandungan menyebabkan gangguan mental terhadap ibu.

Merancang keluarga adalah bersifat sementara, menjarakkan anak kerana kesihatan, pelajaran dan kebahagiaan keluarga adalah harus."

Wednesday, July 11, 2012

Rumah oh Rumah

dah setahun lebih kahwin tp kitorang masih menumpang kat rumah my family...dah lama sangat berangan nak duduk rumah sendiri tp tak kesampaian lagi...kesian kn?? hehe

dulu pernah propose kat my dad cakap nak duk rumah sewa...masa tu i tengah mengandung...tp my dad tak kasi...dia kata bahaya kalau duk sorang2 coz i ni dlm kategori long distance marriage...sebulan hubby di darat & sebulan hubby di laut...tapiii time sebulan hubby cuti tu la kitorang nk privacy sket...

my mom pulak ckp daripada sewa rumah baik beli or buat rumah sendiri je...haiyyaaa byk pulak faktor yg kena consider kalau nk beli or buat rumah...nak-nak in term of money, kena la intai poket dulu kn?? hihi

dah lama berkenan kat design rumah camni...ohhhh encik hubby, silalah baca blog ni supaya kamu tahu keinginan isterimu ini....kekekeke...amboiii over la pulak nk yg besar2 camni *lagak mcm org kaya je*...i juz suka design cmni, kalau dpt buat 1/4 daripada size tu pon dah kira okey...for me design ni takde la up to date sgt tapi i SUKA!!

tak sabarnya nak ada rumah sendiri, nk deco cantik2...bila la agaknya dpt merasa kn?? doakan kitorang k...nak beli or buat rumah bkn satu perkara yg mudah...lagi2 kalau kita nk rumah yg elok, cantik, luas & selesa...jadi kena bersabar sket la kn??

sekarang dah ada anak, so blh slow2 plan pasal rumah ni...bila papa kerja sebulan, farish boleh la teman mama ^_^  ya Allah permudahkan la urusan kami suami isteri...amin~

Monday, July 9, 2012

Anak Itu Anugerah

alhamdulillah rasa happy sangat2 dah dapat title "mama"...bila dah ada anak ni, secara automatik rasa sayang kat my mom semakin membuak-buak *rasa sedih pon ada sebenarnya*...seriously i baru betol2 paham erti pengorbanan tu camne, selama ni kalau sebut perkataan "pengorbanan seorang ibu" memang tak terkesan sgt dalam hati ni...dulu, apa yg i tahu seorang ibu hanya mengandung, melahirkan, & mendidik anak2 *bunyi macam mudah kn*...sekarang baru i faham betapa sukarnya, betapa sakitnya, dan betapa banyak cabarannya melalui fasa-fasa untuk bergelar seorang ibu...MELIHAT dgn mata kasar semata-mata takkan sama dengan pengalaman MERASAInya sendiri...memang patut pon seorang ibu berkecil hati kalau anak yg dikandungkan selama 9 bulan tu derhaka, suka melawan, kurang aja, ataupon tak reti hormat org tua...masyaAllah, cukup beruntung dan indah orang2 yg diberi anugerah untuk menjadi seorang IBU, MAMA, UMMI, MAK, MOMMY, atau apa sahaja panggilan...

teringat masa mula2 kawen dulu, i lah org yg beria sangat nak mengandung cepat2...doktor ckp i susah nak mengandung sbb ada 3 ketul ovarian cyst *apelah doktor tu, buat pasakit rasa down je*...bila dah disahkan mengandung pulak, ada la org bercakap & tanya i bermaca-macam bentuk soalan...heyyy ingat org yg belum mengandung je ke org duk sebok "concern" tanya itu-ini?? org yg mengandung pon kena hadapi jugak tau kata2 & soalan yg pelik2...

"eh awalnya, kan muda lagi"
hurmmm i rasa i takla muda sgt...ramai lagi ibu2 muda kat luar sana...i mengandung masa umur 24tahun, OK la tu kn?? best tau dpt anak masa muda2 ni, nanti kita tua org ingt anak tu adik kita...kekeke...alaaaa ekceli umur ni bukan ukuran, tak kesah la tua ke muda...tapi kalau Allah dh bagi rezeki anak tu awal, alhamdulillah syukur sangat2...

"tak planning ke? honeymoon la puas2 dulu"
honestly kitorang tak pernah fikir nak buat "family planning" utk 1st baby ni...lagi excited kalau dpt anak cepat2...kitorang tak menolak rezeki tu, malah menerima dgn hati yg penuh terbuka...ada org mungkin nak berdua honeymoon puas2 dulu lepas kawen, tapi kitorang tak pulak fikir camtu...itu hak dan pandangan masing2 la kan?? bagi i, honeymoon ni kat mana2 pon boleh & bila2 masa pon boleh...ingat org tengah pregnant tak boleh honeymoon ke?? hahahaha...lagipon anak bkn menjadi penghalang hubungan suami isteri, malah kadang2 anak tu la yg menjadikan ikatan suami isteri semakin "sweet"...susah nk describe perasaan bila sudah BERTIGA, hanya org yg mengalaminya je akan paham...berdua memang seronok, tapi bertiga seronoknya luar biasa!!

"dh stabil ke nak tanggung anak tu nanti?"
mula2 tahu pregnant, i macam risau jugak sebenarnya pasal financial ni...takot sangat2 tak cukup duit nak tanggung anak...ye la, i kerja tak sampai setahun pon lagi, hubby lak baru 2 tahun kerja masa tu...tp alhamdulillah bila sah je mengandung, macam2 rezeki dtg bergolek yg kebanyakannya dtg dlm wang ringgit & kenaikan pangkat yg much better...semuanya unexpected....hebat betol rupanya perancangan & jalan yg Allah bagi kat kitorang...mungkin ada org gaji RM 10k ke atas rasa tak mampu nak sara keluarga, tp ada org pulak gaji tak sampai RM 3k pon masih dpt sara keluarga dgn sempurna...kadang2 kita ni bukan tak mampu nak tanggung anak tapi sebok fikir nk kereta besar, rumah besar, handbag mewah, barang2 branded, macam2 la lagi...anak adalah tanggangjawab, secara tidak langsung memberi satu "beban yg positif" kat bahu ibubapa...sebab tu la ibubapa ni akan bekerja lagi keras bagi memastikan anak2 dpt yg terbaik ...betol tak??

"simpan la duit dulu, esok2 blh bg pendidikn yg terbaik utk anak"
ramai org yg i kenal takmau anak lagi sbb nak kumpul duit berkepuk-kepuk dulu, esok2 boleh sekolahkan anak2 kat sekolah swasta yg bagus...it's ok, itu perancangan hidup mereka kn?? seperti mereka, i jugak ada perancangan i sendiri...anak2 masuk sekolah masa umur dia dah 7 tahun, by that time insyaAllah dah mampu sangat2 nk sekolahkn anak2 kat skolah yg bagus...ibaratnya, kumpul duit tu selari dgn usia anak la kot? hehe siapa taknak anak dia cerdik pandai kan??

"dah ready ke nk jadi mak?"
erkkk bagi i soalan ni agak kelakar sket kot...sebabnya sejak kawen lagi i memang dah ready nak ada baby...tp dalam masa yg sama, i still baca buku, baca artikel, google & tanya org yg dah ada pengalaman about parenting...banyak benda yg kena belajar sebenarnya...nk lahirkan anak ramai2 mungkin senang tp nak didik semua anak2 tu jadi insan yg berguna bukan satu perkara yg mudah...sebagai seorang "mama baru", tiap hari i akan belajar ilmu baru tentang anak...lagipon seronok tau tengok perkembangan farish yg semakin bijak sekarang ni :)

rezeki, anugerah & amanah Allah ni akan kami didik sebaiknya...semoga farish jadi anak yg soleh & berjaya dunia akhirat...amin~ kalau kita anggap anak itu adalah rezeki, insyaAllah rezekilah yg akan dtg kepada kita...sebaliknya kalau kita anggap anak itu sebagai satu beban yg menyusahkan hidup, mungkin kesukaran la yg akan kita hadapi nanti...

utk yg merancang, i suggest korang jgn la bgtau yg korang tu merancang utk 1st baby kat org lain especially kat makcik-makcik...kalau tak, terpaksa tadah telinga je la org kata macam2...better u keep it as a secret & kalau org tanya juz ckp blm ada rezeki...so korang pon takde la sakit hati kn bila ada org membebel itu-ini...unless korang memang jenis yg tak kesah...hehe...eh macam dh lari topic je yg ni...k daaaa~

Monday, July 2, 2012

makan angin bersama si kecil

ENTRY NI BANYAK GAMBAR SEBAB SYOK SENDIRI...HAHA

fuhhh penat betol berjalan selama seminggu dgn si comel muhammad farish adyan ni *gaya penat tu mcm pegi oversea je kan* agak mencabar jugak la bawak baby yg umo dia tak sampai 2 bulan pon lagi masa tu...

mula2 kitorang pegi batu pahat dari kemaman...i balik rumah in law 3 hari je sbb hubby ada kursus kat KL...lebih kurang 5jam gak perjalanan, i letakkan farish dlm car seat je...kadang2 je angkat kalau dia nk menyusu sbb kesian jugak tgk dia terlentok dlm car seat tu...i rasa farish ni mcm suka naik kereta la....tiap kali naik kereta je mesti dia tido, sebab sejuk & tergoncang2 mcm duduk dlm rocker kot? hehe
ni kat pizza hut...hubby belanja ayah sempena bufday dia...farish behave je masa ni...i pulak dh pump susu awal2 sbb rasa mcm susah je nk direct feed pakai baju tu...time nk makan i letak dia dlm maxi cosi tu sampai dia terlelap sendiri...penat sgt agaknya...hehe

first day kat KL i saje ajak hubby pegi SPACE U8 mall, yg baru je buka kat shah alam...dalam tu still kosong tak banyak pon kedai yg buka...owh sblm tu kitorang dah cari baby carrier sebab bengang stroller dah order seminggu tp tak sampai2 lagi...ada mslh dgn supplier org tu ckp...

 
kitorang beli sebijik mcm pic kat atas tu...brand baby love...harga rm50++ kalau tak silap...tp pakainya sekejap je sbb i sakit bahu la bawak farish dlm ni...hubby lak mcm kekok je sampai terpusing2 kepala farish, maybe sbb dia lembik lagi kot...sudahnya kitorang decide nak cari stroller satu lagi yg murah2...

2nd day baru i keluar pegi OU, office hubby sblh OU je...sblm hubby masuk office, kitorang cari stroller kat jusco dulu...nasib baik jumpa jugak stroller under budget yg sesuai utk infant... 
ni ha stroller yg kitorang beli...brand sweet cheery, model LC200 tulsa jogger, 3 wheel...hubby berkenan dgn SCR9 tapi i cakap membazir beli yg tu kalau nk pakai skejap sgt...harga tulsa jogger tu rm120, i ingt nak let go rm90 la sbb baru pakai 2 kali...ada siapa2 nak beli tak??

lepas settle beli stroller, hubby pon masuk ofis...tinggal la i berdua dgn farish...iye2 je i belikn dia pacifier, tp dia reject...byk kali jugak i sumbat dlm mulut farish tp dia tak pandai nak latch, pelik jugak sbb kalau i bg minum dlm botol boleh je dia minum, takde nipple confuse pon...tp bila bg puting kosong tak reti pulak nk hisap...nasib baik dia tak meragam tau TAPI asyik nk menyusuuu je keje...tiap2 sejam i lepak kat baby room, tak menyempat pon nk shopping sakan...sepanjang kat OU, i tahan je nak buang air sbb takot nak tinggalkn farish kat org lain...huhu

3rd day kat KL i pegi OU lagi tp kali ni i pegi awal pagi...nak balas dendam tak dpt shopping semalam la kononnye...nasib baik hubby ada skali coz kursus dia postpone *kalau tahu postpone blh lepak lama sket kat batu pahat* haaaa time dgn hubby ni farish mcm pandai merengek2 sket tp kitorang biarkn je, lama2 dia senyap sendiri...haha...pulak tu time ni la dia nk kembung & poo poo sampai bocor pampers...

time nak makan ni la farish duk meraung dlm seoul garden tu...i cuba tidokan dia tp dia taknak, padahal baru lps menyusu tak sampai stengah jam...bila dh buntu sgt, i pon sumbat je nenen kat dia, hohh diam pon! haha...ni la 1st time i NIP, cover dgn pashmina (mcm lemas je anak tu duk berselubung)...
yeayyyyy finally mama dpt mkn dengan aman...dekat 3 jam okey kitorang dlm seoul garden tu, tak tipu!! tp i still frust sbb tak dpt shopping lagi :( lepas mkn tu kitorang bergegas ke bangi sbb nak amek stroller...tak menyabar okey nak dapatkn stroller yg dah order dekat 2 minggu tu...

hari ke-4 kat KL i ajak hubby pegi sunway pyramid...tak kire, i nak shopping gak!!! tapi sebelum tu kitorang pegi My Dear warehouse sale dulu...i ajak hubby pegi sana semata-mata nk beli nursing pillow...last time pegi harga dia rm50 je tapi kali ni rm62...i tak survey pon barang2 lain coz nak cepat, tak sabar dah nk shopping kat sunway...
tapi sempat jugak la snap pic stroller yg harga rm90 ni...not bad jugak kn??
hari tu farish tersangattt lah baik...tido je keje dia...4 jam skali je dia bgn nk menyusu sampai breast i dah engorged...EBM yg i bekalkn pon tak terusik & last2 buang camtu je...bila cerita pasal EBM ni kan, i langsung tak buat stock selama seminggu tu atas alasan fridge tak muat...huhu
akhirnya dpt jugak bergaya dgn stroller idaman hati...hehe...dapat jugak i puaskan nafsu utk membeli-belah...terpaksa shopping sakan sbb baju & seluar dah tak muat...hoiii bila la peha i tu nak mengecil sket??
last day before balik kemaman, kitorang bawak farish pegi kenduri kawen kat putrajaya...time ni pon farish sgt la behave walaupon dewan tu bising dgn mcm2 persembahan...org dukung & cium2 pon dia lena je tido...alhamdulillah mama dapat makan dgn tenang sampai sakit perut...hehe

p/s: i dh stat kerja...rasa sekejap je 2 bulan cuti...rindu farish la :(