Tuesday, August 28, 2012

Raya kan Sebulan ^_^

semua org update pasal raya, so i pon nak cerita gak la pasal raya yg tak seberapa ni...

otw to batu pahat...muka pucat sebab puasa *hihi kononnya la*...kami anak-beranak hidung kembang hahahaha...garang betol muka anak teruna mama tu...

alhamdulillah hubby dapat balik 2 hari sebelum raya *kalau kene kerja mmg menangis air mata darah la jawabnya*...sehari sebelum raya kitorang pon balik la batu pahat, rumah mak mertua i...kitorang balik sana sampai raya ke-3...sedih okey tak dapat nak salam2 dgn family sendiri masa pagi raya...tp apa2 pon i still hepi dapat beraya dgn family in law, mereka pon keluarga i jugak kn? ^_^

masa hari raya, farish ni asyik nk merengek je...taktau la kenapa...maybe panas kot, sbb masuk kereta je duk dalam air cond dia senyap siap boleh tertido lagi...dulu mama farish yg kutip duit raya, skarang ni farish lak yg menggantikan tempat mama...amboiii kecik2 pon dah byk duit tau...mcm biasa, mama akan masukkan dlm tabung haji je dulu sebagai saving...hehe

tahun lepas beraya berdua sebagai suami isteri (kalau nk ikutkan, farish dah ada dalam perut time tu tp kitorang taktau)...tahun ni beraya bertiga sebagai satu keluarga yg lengkap...happy & bersyukur sangat!! tahun depan beraya nak perut ada "isi" lagi boley?? hahahaha masin mulut tu baru tahu kan :p

HARI RAYA PERTAMA
tengok la farish tu, dia sebok pandang stokin pulak, susah betol nk tgk camera...kitorang tak sempat nk bertema bagai sbb baju semuanya beli last minutes...so ber-colourful la kita yer...nasib baik muka i lonjong, so boleh la cover berat badan yg 62kg tu...sigh~ hari raya pertama MIL masak lodeh/lontong, my favourite tu *yummyyy* malam raya tu pulak i dgn adik ipar buat pavlova...walaupon hanya ada buah kiwi & anggur je, tapi sedap!

pavlova yg kitorang buat...

HARI RAYA KEDUA
mama je yg beria pandang camera...papa & farish malas layan~

raya kedua tak keluar mana2 pon sbb ramai yg dtg beraya kat rumah...rilek2 je layan tetamu sambil melayan kerenah anak...

HARI RAYA KETIGA
takde pic pon sbb sebok kemas2 barang nak balik...sebok jugak kemas dapur & tolong MIL apa2 yg patut...yg pastinya memang tak pakai la baju jovian tu, tak sempat alter pon okey~ sekali lagi farish meragam sket2 masa dalam kereta...sbb tengah2 maghrib lalu kawasan hutan kot?

HARI RAYA KEEMPAT
horeyyyyyy!! dah ada kat kemaman...punya la ramai yg dtg rumah masa ni...ye la, ramai tahu i dah ada kat rumah....
sementara farish tido, boleh la kitorang beromantik dulu...hihi

antara kek lapis sarawak yg hubby beli...dihidangkan kpd tetamu sebagai pencuci mulut :)

 si jendul sedang bermanja-manja dgn papanya...

jumpa kawan masa skolah dulu *farish ni ntah bila la nk pandang camera, penat dah paksa*

HARI RAYA KELIMA
blogger intan pulak dtg beraya...dah besar perut intan, tunggu masa je lagi tu...kan intan kan?? tapi intan bgtau nak datang tu dh lewat, tak sempat nk prepare apa2...kalau tak boleh masakkan laksam utk intan...

HARI RAYA KEENAM
beraya kat shopping mall la pulak...hehe...dah bosan mkn ketupat rendang kuih raya, kita cari kenny rogers la pulak...
dlm fitting room...nk menyusukan farish sbb masa tu baby room ramai org...budak kecik tu macam biasa la suka buat hal sendiri...kitorang lak over kan?? haha

hadiah raya from my husband...teka apa dlm tu...hihi...*hint: anggun melur collection

hari raya seterusnya??? takde pic dah sebab hari ahad dah masuk office utk kerja...sepanjang cuti 8 hari, i langsung tak pump, mmg direct feed je...alhamdulillah masa kerja tu start pump balik & production susu masih sama...selamat hari raya maaf zahir batin sekali lagi...yg mana dekat tu singgah la rumah ^_^

Wednesday, August 15, 2012

Susu Ibu vs Susu Formula

org yg menyusukan anaknya dgn susu ibu berkata kepada org yg menyusukan anaknya dgn susu formula:
- anak minum susu lembu nanti perangai pon macam lembu
- nanti anak kerap sakit / tak sihat
- kulit anak tak cantik / tak gebu
- sebab tu badan anak tak tegap
- tak mungkin la susu badan takde
- nanti anak tak cukup zat
- banyak sangat bagi alasan nk breastfeed
- mak tak sayang anak sbb tu bagi susu lembu
- nanti anak tak bijak

org yg menyusukan anaknya dgn susu formula berkata kepada org yg menyusukan anaknya dgn susu ibu:
- kedekutnya nak beli susu tepung
- aku pakai susu paling mahal & terbaik
- menyusahkan diri je nak pam semua tu
- susah babysitter/org yg jaga nak handle EBM
- bagi baby susu frozen, susu tu basi, tak fresh
- ketinggalan zaman
- tak cukup masa nak pam/buat stok
- takot breast londeh / tak mantap
- sian anak tak kenyang
- org miskin je susukan anak dgn susu ibu
- ish, buat malu je susukan anak depan org

alasan, pendapat, pandangan, teguran, hinaan dan kata2 tu akan tetap berterusan malah bertambah, bertambah, dan bertambahhhh...

memang tak dapat dinafikan susu ibu adalah yg terbaik, semua orang pon tahu kan?? tapi ada sesetengah ibu terpaksa jugak bagi anak dia fm setelah macam2 usaha dah buat tp susu badan sendiri tak keluar/tak banyak...kalau dah usaha mati-matian tp susu still tak banyak, apa hak kita nak blame ibu tu kan?? sorry la, i mmg agak menyampah kalau org asyik cakap "tak logik la susu takde" "mana boleh susu tak keluar", macam2 la lagi...walaupon setakat ni i masih lagi exclusive breastfeed farish, tapi i cuba memahami dan meletakkan diri sendiri dalam situasi ibu2 yg terdesak bagi anak minum fm...mungkin hari ni rezeki kita, esok2 kita taktau camne pulak nasib kita kan?? so tak payah nak berlagak sangat la kan??

tapi sebagai ibu yg menyusukan anaknya pula, i pon ada jugak terasa hati dgn kata2 ibu yg tak support breastfeeding ni...paling tak boleh blah, cakap breast kendur kalau anak asyik menyonyot...huhu...tak kesah la kita bagi anak kita susu cap gantung ke, susu cap lembu ke atau susu cap kambing ke, jangan la terlalu OBSES~ asalkan halal & tak mendatangkan mudarat, OK la kan?? respect setiap pilihan ibu sebab hanya ibu tu sendiri tahu yg mana terbaik utk anak dia...terbaik utk anak kita, tak semestinya terbaik utk anak org lain...

kadang2 i terfikir kenapa timbulnya konsep ibu susuan dalam islam...selain daripada dapat mengeratkan silaturrahim sesama manusia, mungkin hikmahnya nk bagi bayi mendapat khasiat susu ibu drp ibu yg lain...ye la, zaman dulu mana ada tercipta lagi susu formula ni kalau anak lapar pon, so pilihan lain kena cari ibu susuan la...yg keduanya, mungkin jugak hikmah nak bagitau yg bukan semua ibu dapat susukan anak sendiri....Allah ciptakan sesuatu tu bukan sia-sia kan?? segalanya ada hikmah yg tersembunyi...kita tak paham masalah ibu yg susu tak banyak ni melainkan kita pernah alaminya sendiri...

kalau ibu tu takde ilmu tentang penyusuan, kita ajarlah baik2 supaya dia paham...sampaikan ilmu tu dgn ikhlas, rendahkan diri walaupon kita rasa ilmu kita banyak...kalau ibu tu ada masalah pulak, kita tolong la bagi kata2 semangat kat dia, jgn buat dia makin down pulak...

semoga Allah terus murahkan rezeki farish supaya i dapat sempurnakan penyusuan dia sampai umur 2 tahun...perjalananku masih panjang~ ni nak share kalau org yg menyusukan anak dia lebih dari 2 tahun:
http://bin-sahak.blogspot.com/2009/10/hukum-menyusukan-anak-lebih-dari-2.html


***************************************
selamat hari raya aidilfitri...i mohon maaf kalau selama i tulis dalam blog ni, ada menyinggung mana2 pihak samada secara sengaja ataupon tidak sengaja...balik kampung tu drive elok2 yer ^_^

Monday, August 13, 2012

Mood Swing & Exchange Link?

huahuahuaaaaaaa siyes takde mood...semua benda rasa macam tak kena je hari ni...sepatutnya esok hubby balik semenanjung tapi tak jadi!! sebabnya org yg kena ganti dia tu MC sakit mata...tiket flight dia dari KLIA ke kuantan pon terpaksa burn...mula la i nak meroyan kan?? sabar je la bulan puasa ni...huhu...tapi apa2 pon i tetap bersyukur sbb hubby still boleh balik raya, jumaat ni dia balik...yahoooooo!! jangan tiba2 kata takboleh balik pulak sudeyyy...memang akan ada amukan puaka la kalau gitu...

satu lagi buat i badmood pasal baju raya...tension betol i bila try pakai baju je, rasa tak confident...dulu size S, sekarang dah jadi L...badan dah jadi macam badan mak-mak *kau memang dah jadi mak budak pon* rasa macam malas nk beraya kat rumah mertua pon ada sbb takot orang tegur gemok..physco giler i ni kn?? satu lagi hal pasal baju jovian yg i beli hari tu...i ni dah la pendek, so baju tu sangat lah banyak kena alter...masalahnya takde org nak alterkan baju i tu...nampaknya nk bergaya dgn baju jovian tinggal harapan je la...huhu..
setakat ni i baru ada 4 pasang baju raya (tolak sepasang, tinggal 3 pasang je la)...baju farish je la yg byk i shopping pon...baju papa??? hahaha yg ni i tak tolong shoppingkan pon...ingatkan dia balik esok so sempat lagi la nak mencari sama2...nampak gayanya terpaksa la mama keluar shopping esok atau lusa utk cari baju melayu papa *jeles tengok org lain buka puasa & shopping sama2 dgn hubby...kami belum ada peluang puasa sama2 lagi setakat ni* tapi alhamdulillah setakat ni i masih lagi puasa penuh...bestnya kalau tak payah ganti puasa kn?? hehe
baju & kasut farish...tak sabar nk beraya dgn si anak

pic semalam (perasan tak rambut farish botak kat tengah?? haha)...mama buli farish suruh duduk tegak *patah kang pinggang anak* cian anak mama ni semalam, asyik muntah2 je...sampai kena tuka baju 4 kali malam semalam...huhu

raya tahun ni i balik batu pahat, raya kat rumah in law...tahun ni juz bawak balik homemade kek & biskut raya je...ada niat nak belikan jubah atau kain pasang utk MIL tp tak sempat la pulak...sudahnya i belikan brooch je...korang pulak camne???

p/s: siapa nk exchange link, tinggalkan comment ek...

Wednesday, August 8, 2012

Resepi Dan Kisah Di Bulan Ramadhan

alhamdulillah walaupon agak penat sket bulan puasa ni, tapi seronok! tak sabar nak tunggu hubby balik lagi 6 hari, mesti bertambah-tambah seronok nanti...hehe..

rutin i, hari2 bangun 4.30am (yer, i tahu i bangan lewat...hihi)...masa bangun tu wajib kejutkan farish utk menyusu sbb dia tido dari pukul 8 malam tak bangun2...lepas breastfeed, tukarkan pampers dia dulu then baru la i terhegeh-hegeh pegi dapur...normally pukul 5 jugak baru i kuar bilik dgn muka tak cuci! hahaha *kalau laki ada, takleh buat camni, kang pengsan dia bau bini dia*

9am baru nak keluar rumah utk pegi office...rumah dgn office lebih kurang 5min je, best kan takyah rushing or hadappp dgn jalan jam?? hehe...mcm biasa, waktu lunch i akan balik rumah utk hantar EBM...so far stok susu farish dlm deep freezer tu tak terusik pon sbb hari2 i bekalkn yg fresh...stok pulak makin hari makin bertambah...alhamdulillah~ 
mama dgn ayish si dahi jendul, si rambut kerinting

bulan puasa ni pukul 4.30 dh boleh balik rumah...bila sampai rumah barulah i sebok2 nak memasak...tp i tak masak main course pon, tu kerja my mom...i juz buat side dish or dessert je...malam pulak i akan susukan & tidokan farish pukul 8...lepas tu terus siap2 utk pegi terawih kat surau...balik surau pon, farish masih nyenyak tido...good boy anak mama ni, memahami betol...hehe

okey i nak share resepi yg buat sepanjang bulan ramadhan ni (jgn terliur tau)...
jus tembikai dgn fruit cocktail...dibuat dgn penuh kasih sayang...ewahh~ tapi syok sendiri la sbb hubby takde *feeling romantik sorang2 je la*

 bruschetta yg i suka buat lepas balik terawih...org lain bulan puasa kurus, i gem gem...

 cheese cookies yg agak muak...i takleh makan byk cookies ni....

 lemon cheese cake yg lemak masam manis...

choc chips cookies...tp ni versi lama, yg baru i buat bentuk dia mcm biskut famos amos tu...nak bawak balik rumah MIL raya nanti...

 double layer caramel pudding with fruit cocktail...yummy~

 kuih puteri mandi...kenyal2 kuih ni~

tiramisu...i addicted dgn yg ni...bagi makan satu bekas ni pon boleh habis kot? hehe

almond brownies...ni pon nak bawak balik rumah MIL utk raya :)

nak resepi?? meh visit blog masak2 i...DAPUR NANA

Wednesday, August 1, 2012

farish 3 months old

alhamdulillah...tak sangka my baby dah 3 bulan...cepatnya masa berjalan~

0 - 30 HARI:
masa mula2 melihat dunia...hensem tak saya? hehe
  • berat mula2 lahir 3.35kg, tinggi 53cm..dah 30 hari berat 4.65kg, tinggi dah lupa! 
  • baru tengok dunia pon dah pandai latch tau...tp punye la kuat farish ni isap sampai mama merana sbb miss N melecet...
  • syukur sgt2 farish tak kena jaundice (reading dia below than 9)...ramai ckp kalau time pregnant minum susu kambing, anak yg lahir insyaAllah susah nak kena jaundice...sepanjang pregnant i mmg amalkn minum susu kambing & habatussauda...
  • time ni mmg dia banyak tido je la...tp mama takleh nk tido sgt pon sbb setiap sejam kena susukn dia...farish ni pulak menyusu sambil tido...cute je tau :)
  • farish sgt kuat poo poo & wee wee...caya tak kalau i cakap dalam sehari tu 8-11 keping diapers kena pakai...mula2 pakai mamy poko, sudahnya i tukar petpet je...jimat sket *kopak la mama*
  • masa sebulan, mama dh bawak farish jalan2 dari kemaman ke kelantan...hehe
  • tido mesti dalam air-cond baru lena...kalau buka kipas je, memang merengek je la taknak tido...
  • yg paling i tak boleh lupa, dia pernah kencing pancut kat muka i!!! huwaaaaa sejak dari tu i serik dah...kalau tuka lampin dia mesti i tekup dgn tisu kat "bird" dia tu...hihi
30 - 60 HARI:
  • berat hari ke-60 adalah 5.72kg, tinggi lupa lagik, rasanya 60cm kot?? i ada tulis semuanya dlm my 1st year book tu tapi malas pulak nk tengok...hihi
  • time ni dia mcm dah boleh fokus, suka tenung org lama2..
hai...saya ada gym...saya nak badan berketak-ketak
  • time tido suka senyum sorang2...entah mimpi apa la agaknya kn??
  • masa 2 bulan, mama dah bawak farish dari kemaman ke batu pahat...balik rumah tok wan..hehe
  • tido taknak kena bedung, tangan mesti nak ke atas macam org angkat takbir
tengok la saya tido camne...hihi
  • tido berdengkur mcm org tua!*tiru siapa la ni agaknya*
  • dia mcm dah boleh cam bau & suara mama dia...pantang i panggil nama dia mesti merengek nk mintak dukung
  • kalau nk menyusu je, dah pandai tau mengiringkan badan & carik miss B sambil mulut tu muncung...comel sgt!
muka happy lepas menyusu
  • yg lawaknya, farish ni mesti menangis kalau dengar kentut dia sendiri...tu la, siapa suruh kentut kuat sangat! hehe
60 - 90 HARI:
  • belum pegi bawak farish cucuk lagi...insyaAllah weekend ni nk bawak...semalam timbang farish kat rumah dh 6.5kg...tp xtau la accurate ke tak coz i naik penimbang tu dgn farish then i tolak dengan berat i bila sorang.
  • dia dah pandai nk capai barang2...dia dh boleh respond kat bunyi & warna...suka sgt dia kalau denga muzik.
  • suka tido mengiring..lepas tu tido pusing sampai 45 darjah...ganas betol anak mama ni tido.
  • setakat ni, baru 2 kali dia meniarap sendiri...tu pon nampak mcm susah je dia nk betulkn kepala
  • dh dekat 3 bulan, mama bawak farish jalan2 dr kemaman ke IKEA...wahh kuat berjalan kn farish ni?
mama bawak saya makan meatball kat IKEA
  • suka berborak...mulut tu taknak senyap, pantang ada yg melayan.
  • nak tukarkn pampers dia sangat susah sekarang ni...dia taknak duk diam, asyik nk tendang2 je
  • suka mengekek kalau ada org agah dia
  • tangan tu dah cuba utk capai benda2 yg dekat dgn dia
  • suka isap jari sampai comot mulut tu
nom nom nom...jari saya sedap la
  • dah ada waktu tido sendiri...malam stat tido kul 8 or kul 9, bangun kul 5 pagi *yeayyy mama dpt tido dgn lena dibuai mimpi*
  • hari ni dah 3 hari dia batuk kahak...risauuuu :( tp doktor ckp paru-paru dia OK & doktor taknak kasi ubat...doktor ckp continue je breastfeeding
  • alhamdulillah setakat ni farish masih exclusive breastfeed
30 julai 2012, genaap saya 3 bulan ^_^
sepanjang jaga farish, i rasa dia ni dlm kategori baby yg mudah dijaga kot...dia jarang menangis, kalau menangis pon skejap2 je & suara tak kuat sgt...suara dia kasar tau, ramai yg ckp camtu...setakat ni, dia mudah je tido kalau campak kat mana2 pon...letak dlm stroller ke, rocker ke, semua dia boleh setakat ni...harap2 la farish ni tak banyak songeh bila makin membesar...amin~

budak tak sihat yg mama bawak pegi klinik...doakan farish sihat2 je k...risau sebenarnya...hukhuk :(