Thursday, September 27, 2012

Aku lah MAMA

fuhhhh lama rasanya tak update blog...maklumlah, bila cik abg balik terpaksa meng-anak-tirikan blog ni skejap...hihi....ni pon curi2 masa sket kat office sementara tunggu client....

juz nk cerita rutin harian sejak bergelar MAMA ni...dulu masa anak dara mmg blh bangun sesuka hati, tido sesuka hati, makan sesuka hati, mandi pon sesuka hati & buat je la apa2 pon sesuka hati...bila dah kawen perkara "sesuka hati" tu makin lama makin berubah selari dgn tanggungjawab sebagai seorang isteri...bila dah jadi mama pulak, lagi la berubah 360 darjah jadual harian i....

PAGI
skarang kena bangun sebelum subuh lagi utk uruskan rumahtangga...kalau bgn lepas subuh, alamatnya byk benda la yg terbengkalai...bangun je mesti pegi kat almari dulu cari baju & tudung utk pakai pegi office...lepas dh siap iron semua, sebok2 masuk dapur pulak pung-pang-pung-pang utk sediakan breakfast....biasanya masak yg simple2 je mcm nasi goreng, cekodok pisang, cucur udang, roti bakar, sandwich, mostly benda2 yg berkaitan dgn roti je la...lepas siap2 mandi solat semua, baru kejutkn farish utk menyusu...sblm pegi kerja, mesti kasi anak tu wangi2 dulu....8.55am vrommmmm pegi kerja *mujur la jarak office dgn rumah lebih kurang 4km je*

TENGAH HARI
waktu lunch i akan balik rumah...time ni la nk breastfeed farish & cuci baju *sepatutnya cuci baju awal pagi kn*...kalau time hubby ada, mmg kena layan dia makan dulu la...kalau dia takde, rasa relax la sket nak buat kerja tak terkejar-kejar sgt ^_^

PETANG & MALAM
balik kerja lak (normally kul 5.30pm dah sampai rumah) layan farish jap then masuk dapur siapkan bahan2 masak utk dinner...walaupon duk dgn parents, tp i still masak jugak utk hubby okey...kdg2 kalau farish tido awal, mula la i pk nak masak kek ke, cookies ke, apa2 dessert je la...i suka masak walaupon takde la sedap mana! hahaha...time farish tido tu la i curi2 masa utk kemas rumah sket & lipat baju...kalau takde benda sgt nak buat, i akan tulis blog sampai la lewat tidoooo...kekekeke

WEEKEND
weekend lak mcm biasa la, bangun pagi --> uruskan anak --> kemas rumah --> sapu sampah --> mop lantai --> cuci toilet --> cuci baju --> grooming diri sendiri --> masak --> main dgn anak --> bawak anak bersiar2 --> tido...haaaa gitu la rutinnya lebih kurang...cuma ada jugak la kena masuk office skejap2 kalau work load tu bertimbunnnnn...tp anak tetap ku bawa pegi office! hehe...weekend pon penatnya macam org bekerja...pendek kata, takde istilah cuti la kot utk i...entah masa bila nk rest pon taktau...semua masa yg ada kena gunakan sebaik-baiknya....tengok tv mmg takde masa la, lagipon i jenis bosan mengadap tv...tengok wayang pon dah 2 tahun kot tak pegi! hahaha mmg ketinggalan la cerita2 baru...tapi takpe, sbb i ni selalu je tertido masa tgk muvi :p

si anak teruna dahi jendul yg dah pandai isap kaki sendiri...love u busyuk masyam!

kadang2 terdetik gak dlm hati ni nak jadi fulltime housewife, nak luangkan masa dgn anak, didik anak & jaga anak betol2...nak harapkan hubby sorang, insyaAllah masih mampu lagi cuma i takleh nk shopping bermewah sgt la....tp kadang2 jugak rasa syg nk berhenti kerja since i ni kerja sendiri dgn my mom, so takde masalah nk mintak cuti ke apa & waktu kerja pon mmg dari 9am-5pm *takyah tempuh jalan jem macam kat KL* hurmmmm biar masa je la yg tentukan utk i terus bekerja atau jadi surirumah sepenuh masa...

walaupon rasa life ni sgt hectic skarang, tp i betol2 hepi dgn apa yg i buat....seronok menjalankan tanggungjawab sebagai seorang isteri, seorang mama & seorang pekerja...rasa PUAS HATI dpt buat semua benda especially utk hubby & farish...yes i'm supermama & superwife! huahuahua~ apa pon yg kita buat, ikhlas kanlah diri kerana Allah...insyaAllah bebanan tu akan jadi ringan kalau kita enjoy dgn pekerjaan kita ^_^

**pssst: esok nk bawak farish pegi KL, cari barang2 dia sket...baju semua dah ketatttttt! cepat betol anak mama ni memanjang~

Tuesday, September 18, 2012

Dugaan~

musim raya ni punye la banyak open house yg i pegi...bab2 makan ni memang i takleh tinggal, mesti mau join!! org pelahap macam i ni pantang tengok makanan, tak kesah dah badan gemok ke kurus *kononnye la tp kalau badan naik sket bising* kekekeke

alkisahnya hari ahad minggu lepas office sebelah buat makan2...i mcm biasa la, ada kot 6-7 kali keluar masuk office pegi amek makanan kat luar...perut buncit sampai ada yg tanya i mengandung lagi ke?? ciskek betol la...dipendekkan cerita petang tu badan i tiba2 menggigil & berpeluh2...sampai rumah je rasa nak pengsan terus berguling2 atas katil layankan badan yg serba tak kena tu...tak lama lepas tu muntahhhhhhhhh *mula la terfikir i ni pregnant lagi ke*...lepas tu cirit biritttt...lepas tu badan kejap2 jd super panas, kejap2 jadi super sejuk...keadaan berterusan sampai ke malam, esok, lusa, tulat, sampai hari khamis...

berat badan tiba2 turun 6kg dlm masa 4 hari...ye la, dah semua makanan takleh nk telan...rasa tawar & kelat semacam je tekak ni...air masak pon takleh nk telan, mesti nak ada perisa...last2 makcik i masakkan sup ayam terlebih masin baru i blh mkn, tu pon mkn dgn roti je...now berat dah naik balik sbb selera makan dh kembali normal...jgn perasan kurus la yer lepas dh turun 6kg tu~

dugaan lagi SUSU DROP...sobsob...sebabnya masa sakit tu breast punye la bengkak mcm buah kelapa hempap kita tp i tak berdaya nak pam...tahankan je sakit engorged tu bersama sakit badan, layannn~ kesian farish sbb mamanya tak terdaya nak main2 & layan dia sobsob :( nak bangun pegi klinik pon tak mampu okey, kang tak pasal2 "memerut" tengah jalan...esoknya bangun bagi baru direct feeding, fuhhh lega gila!! tapi tapi lepas tu miss B i lembik semacam je, merajuk agaknya...ye la demand takde so supply pon takde la...i frust giler, hari khamis masuk ofis try pump 10min dpt 4oz je okey!!! selama ni blh dpt paling kurang pon 8oz skali perah...so i nekad nk buat power pumping & dapatkan balik schedule pumping i...tiba2 rasa sebak kalau terpaksa topup fm kat farish...bila dh biasa directfeed anak, i rasa rapat & jelingan mata farish tu menusuk kalbu, membuatkan i rasa takot hilang semua moment tu...so skarang mmg berusaha keras pulun habis-habisan supaya supply cukup...doakan i yer...amin~

lepas dugaan kena food poisoning & susu drop, si farish ni pulak demam...badan suam, selsema & batuk...i taktau la dia berjangkit drp siapa sbb kat rumah i tu mmg ramai yg tak sihat...yg palig kesian bab batuk la, sampai satu mlm tu pernah farish bangun nangis sambil batuk....sedih sgt tengok :( mesti dia nk bgtau yg tekak dia sakit masa tu...mommies ada apa2 petua x utk hilangkan batuk baby?? bawak pegi klinik, doc taknak kasi ubat....huhu cepat2 la si teruna tu sembuh....
mama dgn budak demam...rambut tu ntah bila la nak tumbuh....eh2 knp farish lagi putih drp mama ni?? haha

**************************************************
ni cerita lain lak...mana2 blog yg set blog dia macam benda kat bawah ni, dh sebulan kot i tak dpt nk comment kat blog korang...i taktau apa masalah tp i try byk kali still tak dpt nk cmment...apa kata korang buang je word verification ni?? :p

Friday, September 7, 2012

Jom Support & Like

haaa ramai pulak yg email & pm i kat facebook tanya mana i beli tudung yg cantik2 lepas baca entry raya i sebelum ni [LINK]...ekceli i beli dgn adik i je...dia baru sgt buat bisnes jual2 tudung ni...bawah ni antara tudung yg dia jual:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
*terpaksalah jadi model utk butik sendiri* lepas ni boleh la korang shopping tudung kat situ pulak yer...hehe...since baru sgt dia jual tudung online ni, so mungkin ada la flaws sket2 kan...kalau lambat tu harap bersabar yer...jom support & like page ni kat facebook:

Wednesday, September 5, 2012

Review: Diaper Clutch Snug Baby

nak review diaper clutch yg dh sebulan kot i beli...sebelum ni kalau bawak farish pegi shopping mall, mesti i akan bawa diaper bag yg i rasa agak besar (barang baby kn byk yg kecik2 je)...tp kalau balik kampung or jalan jauh, ofcoz la i akan bawak diaper bag utk sumbat segala benda...

setelah menyedari bahawa diaper bag memakan space bila letak dlm basket kat stroller, so i pon decide utk beli diaper clutch...boleh la i shopping byk2 & tumpang letak barang dlm basket lepas ni ^_^ lagi satu yg best pasal diaper clutch ni sbb boleh gantung kat stroller...nampak cute tau!

bahagian depan bila i pegang

ni corak pilihan i...dari dulu kalau beli baju cotton, i mmg suka corak paisley...yg diaper clutch ni pon material luar dia cotton...

ni pulak bahagian dalam...yg kaler putih tu material dia PVC, function dia sebagai changing mat...yg polkadot tu nursing cover (blogger intan yg tolong jahitkn utk i)...pegi mana2 mesti bawak nursing cover sbb tak pandai lagi nak NIP...

ni barang2 yg i letak dlm 1st pocket (aci la panggil poket kn?)...minyak telon, bedak, plastik & stokin...boleh lagi tu nak tambah benda lain pon...

2nd pocket i letak pampers, rompers & wet tissues...nak letak selai lagi rompers & pampers pon muat...

ni bahagian belakang...perasan tak yg line kaler hitam tu? itu ialah getah okey...satu je la i kurang suka sket pasal snugbaby diaper clutch ni, pasal getah tu la...kdg2 rasa mcm tak yakin nk letak barang berat2 coz takot terburai...lagipon mcm cpt loose je getah tu kalau kita isi barang byk2 sgt...instead of using getah, maybe lg better kalau pakai velcro or button kot? hehe

yg hijau striking tu la diaper bag yg i selalu pakai sebelum ni, dpt free hospital bagi...ada 3 diaper bag lawa2 i dpt hadiah ms dalam pantang hari tu tp diaper bag yg silau ni jugak la i pakai...haha...lepas dpt diaper clutch, say byebye la to diaper bag...nampak beza kan size dia? conclusion: saya customer yg happy & puas hati...owh harga rm50 shj ^_^

siapa berminat boleh la beli kat sini: http://myhafiyblogshop.blogspot.com/ macam2 corak ada tau...