Tuesday, October 23, 2012

Persediaan: Solid Food For My Baby

akhir bulan ni farish akan genap 6 bulan...jadi mamanya mestilah excited nak buat homemade solid food utk farish...ilmu yg ada tu takde la byk sgt, juz join group2 yg discuss pasal solid food kat facebook & google je...persediaan pon rasanya so-so jer, takde la mcm buat preparation masa nak sambut kelahiran farish dulu kn? hehe...antara benda yg i prepare:

1) BUKU RESEPI
buku ni i beli masa dlm pantang lagi...i beli drp hana...maklumlah, dlm pantang dh taktau nak buat apa, so click2 je buat online shopping sampai tak sedar duit mengalir keluar dgn laju....hohoho~ i suka buku ni, dan byk guide tentang pemakanan baby until toddler...resepi utk toddler tu dh byk i try & org tua pon blh makan dgn lazatnya! hehe...make sure no sugar or salt added to ur baby's food until 2 years old *harap2 la berjaya ikut guideline ni*

2) BLENDER + STORAGE CUP
 
blender ni pulak i beli online tru facebook, kat marshalya stall...cute giler kn baby bullet blender set ni?? yg penting dia BPA FREE...i baru je dpt parcel ni 2 hari lepas...mula2 ingat nak beli jug or blender biasa je...tp bila tengok yg ni murah & kecik, i terus grab...size kecik ni senang nk angkut kalau balik kampung...i rasa untung jugak kot(?) beli ni sbb satu set ada blender, buku resepi, beg, spatula, jug, batch tray, storage tray & storage cup yg siap boleh laraskan date lagi...harga rm150 + rm23 postage...mahal weh postage! mula2 dia ckp rm10 je postage, last2 kena tambah lg rm13 sbb berat...kalau tahu mhl cmtu, baik i suruh adik i je amek by hand kat KL tu...hihi takpe la, yg penting dh selamat sampai pon & memang betol barang ni berat...

3) THERMAL/SLOW COOKER
yg ni pulak dpt hadiah masa kawen hari tu...blh la nk masak bubur kn? :) org ckp kalau nk mengekalkn zat makanan tu, jgn overcook...masak sedang2 je k :) normally kalau pakai slow cooker ni, 4-5 jam jugak utk bg makanan tu masak depends pada jenis makanan la...

4) KERUSI
i tak beli high chair pon...mula2 ingt nak beli bumbo seat sbb best je tengok mak-mak yg belikn utk anak diorang...tp bila pk berjuta kali, tak jadi la beli...i akan pakai fisher price rocker ni je kot utk suapkn farish mkn...lagipon rocker ni kan portable, mmg blh transform jd kerusi...so jimat di situ!
 *big boss*

5) PINGGAN & SUDU
pakai yg ni je kot? dpt hadiah masa dlm pantang hari tu...jimat lagi kn? hehe

6) BABY BIB
baby bib ni i beli selai je & tak pernah guna langsung...mcm tak cukup je kan satu? kalau tak cukup, i akan pakai napkin je la...rock betol mama ni...hehe

7) STEAMER
i pakai periuk pengukus yg dah ada kat rumah ni aci la kan? :)


hurmm tu je la kot yg i prepare...takde benda sgt pon yg nk prepare sebenarnya...lepas ni gigih la i pegi pasaraya utk beli sayur & sepahkan dapur rumah...hehe...puree pon mcm EBM tau, blh buat stock...excited okey nk kasi farish mkn! selama ni dia mcm terliur je tgk kitorang makan tp i tahankn jugak utk bg dia masa genap 6 bln nanti...

utk 4 days rules, i plan nk bagi puree:
day 1 - day 4: apple
day 4 - day 8: avocado
day 9 - day 12: sweet potato
day 13 - day 16: pear

boleh refer kat food chart ni

Wednesday, October 17, 2012

WW: My Current Obsessions

not handbags...not high heels...not dresses...not scarfs...not accessories...

but they are:

 romantic master bedroom

 lavish dining room

 systematic laundry area

 simple dry kitchen

 gorgeous entrance

 cosy living room


huahuahua...day dreaming~

*selera yg besar tidak selari dgn poket yg kecik*

Monday, October 15, 2012

Long Distance Marriage (LDM)

DISCLAIMER: entry super duper panjang tapi tolong la baca sampai habis sbb i penat menaip sampai kembang jari ni...wakakakaka! ok, nak masuk cerita serius & feeling2 dah ni...layannn~

rasanya ramai yg dah tahu i ni dlm kategori LDM dgn hubby..entry2 sebelum ni pon byk yg i dh cerita kan? hehe...tapi entry kali ni i nak cerita segala masam manis yg kitorang dah lalui sepanjang tempoh tu...

kitorang bercinta tak lama, lebih kurang setahun bercinta terus kawen sbb sebelum couple tu i dh ckp dgn hubby (that time bf la) yg i taknak relationship yg main2, if serious & rasa serasi cepat2 la masuk meminang...alhamdulillah Allah permudahkan segala urusan yg kami rancangkan...ramai yg ckp kat i tempoh setahun tu mana cukup nk kenal hati budi...but plz trust me, sampai kawen pon kita still akan rasa hubby tu "org baru" sbb lg byk benda rupanya yg kita taktau pasal dia...apa2 pon serahkan soal jodoh ni pada Allah setelah kita berusaha mencarinya...

masa mula2 kawen, kitorang mmg dh stat LDM...tp time tu sorang kat KL, sorang lagi kat ganu so takde masalah nak jumpa every week...bergilir-gilir la i dgn hubby; ada minggu i trun KL & ada minggu dia datang kat kemaman...kitorang lebih selesa naik bas bertolak mlm lepas kerja sebab boleh tido je sepanjang perjalanan tu...hubby mmg tak bg i drive sorang2 & dia pon jarang sgt balik dgn kereta unless tiket bas habis (lagipon dah save sket kat situ)...CABARAN: hubby cuti sabtu & ahad tp i cuti jumaat & sabtu...masa jumpa kena hargai setiap saat yg ada tu...benda ni berlarutan  sampai la usia perkahwinan kitorang 4 bulan...

lepas tu i pulak pregnant...dlm entry lama [LINK] i ada cerita camne i tahu i pregnant bila usia kandungan dh 2 bulan stengah rupanya...time pregnant ni pulak hubby tiba2 kena stat pegi offshore (sebelum kawen dh tahu dia akan keje offshore, tp tak sangka pulak secepat ni)...mula2 dpt tahu berita tu rasa nk suruh hubby resign je & cari kerja kat company lain supaya dpt jaga i sepenuhnya time pregnant...tp bila fikir secara rasional, mungkin itu adalah rezeki drp Allah utk mengukuhkan lagi ekonomi keluarga bila nak ada anak ni...maka, rela dlm terpaksa i benarkan jugak hubby pegi...stat drp sinilah bermula kisah LDM i dgn hubby yg hanya jumpa sebulan sekali...CABARAN: terpaksa berdikari utk pegi weekly/monthly check up without hubby...
dh penat baca? meh layan pic farish adyan ni dulu...yeayyy end of this month farish dah 6 bulan...

i pegi chek up kat both gov & private hospital...masa mula2 buat buku pink kat KK (klinik kesihatan), nurse tanya "mana suami? dia tak teman ke? biasanya kalau 1st baby ni mesti excited"...ya Allah time tu jugak la air mata i mengalir menitik2 dpn nurse...tiba2 tersentap, rasa mcm i ni looser pon ada...i hanya mampu jawab "hubby kerja jauh"...sumpah i jeles giler tengok pasangan yg dtg dgn hubby...CABARAN: kalau tiba2 i mengidam, mmg i kena masak sendiri la sbb hubby takde nak tolong layan...kalau sakit kaki cramp / sakit perut, mmg sendiri yg urut la...time nak dekat2 bersalin tu lagi la rasa perlukan hubby sbb trimester ke-3 sangat-sangat mencabar buat i...time pregnant ni la super sensitive, hari2 asyik nak nangis je...tp siapa nk pujuk? sendiri pujuk la kn??? hahahaha...tapi syukur sangat2 Allah tak bagi i sakit/morning sickness yg teruk mcm org lain...dari awal pregnant sampai la nk beranak, i mmg kuat makan & kuat pegi shopping...

i pulak bersalin secara czer...syukur hubby dpt cuti lbh kurang 2 bln time tu...dpt la jugak jaga i baik2 dlm pantang...tp lepas je hubby naik laut balik, i kena independent...mula2 rasa stress + penat jugak sbb selama dlm pantang tu, hubby yg akan bangun mlm utk tukarkan lampin baby & hubby la hari2 yg mandikan baby...bila i kena buat sendiri dlm keadaan diri i yg czer, i asyik nk nangis je (ye la, kita tengah sakit, tiba2 tak cukup rehat terpaksa buat itu-ini)...nasib baik tak meroyan tau...CABARAN: kadang2 kalau kena time hubby tak balik, terpaksa la bersendirian lagi bawak farish pegi cucuk kat hospital, i drive dr kemaman ke kuantan (gedik nak jugak pegi cucuk farish kat hospital i beranak)...syukur lagi sekali i stay dgn family so kdg2 ada je yg sudi teman i...terharu :') syukur jugak i kerja sendiri so time sangat2 flexible...

sekarang??? masih lagi jadi monthly housewife...time hubby cuti sebulan kat rumah, mmg dia la byk amek alih urusan rumahtangga...nasib baik dpt hubby yg blh diharap...kalau kena yg pemalas, agaknya dah lama i kena darah tinggi kot! time cuti tu la hubby all-out, seolah-olah ganti balik time yg dia takde kat rumah...perhatian kena bagi lebih kat farish sbb dia tengah membesar skarang ni, tkot dia rasa kekurangan kasih-sayang seorang papa je...CABARAN: walaupon hubby cuti, tp masa kami tetap terhad sbb siang i bekerja...MASA ITU EMAS buat kami...lebih2 lagi bila dah ada anak...pssst: i jadi bersemangat tau nak masak bila hubby balik ^_^

masa hubby kat laut, sangatlah susah nk contact dia ok! rig hubby kat miri dulu blh bawak handphone tp line pulak kdg2 ada kdg2 takde...so dpt call sehari sekali je...tp skrg hubby dh kena transfer kat rig terengganu, hp is strictly not allowed...kena pakai phone kat sana je...huhu...rasa sedih sgt bila masa i perlukan hubby utk luahkan perasaan/ mengadu masalah, tapi i tak dpt nk contact dia langsung...kdg2 rasa give up gak nk suruh dia berhenti kerja tp bila pk mcm2 hal, i kena redha jugak...i sebagai isteri kena jadi tulang belakang dia dan sentiasa bagi moral support...ingt dia duk kat tengah laut tu tak rindu family, anak bini ke?

apa2 pon, jauh di sudut hati i mengharapkan kitorang cepat2 dpt duduk sekali (walaupon taktau entah bila akan berterusan camni)...dalam hubungan LDM ni, kita suami isteri kena setia, trust each other & sabar tu sangat penting...hati pulak kena sentiasa jaga supaya cinta dan kasih-sayang tu sentiasa mekar...kalau takde semua tu, mungkin rumahtangga akan karam di tengah lautan...semoga Allah sentiasa pelihara rumahtangga kita semua...i sentiasa ingatkan diri sendiri bahawa "langit tak selalunya cerah", apa sahaja ujian yg datang nanti, hadapilah dgn tenang...

tapi teringat jugak ada sorang ustaz ni cakap (lupa ustaz apa), ayat dia lebih kurang gini: LDM sekali sekala takpa, tp jgn biarkan ia berlarutan sehingga  hilangnya rasa rindu sbb dah terbiasa dgn keadaan camtu...maka, carilah penyelesaian utk mengatasi masalah LDM ni...hurmm benda ni la yg i concern sebenarnya...takot jugak perasaan rindu-rinduaan tu makin lama makin hilang sebab dah "immune" dgn situasi camtu...apa pon kita usaha la buat something yg special tiap kali berjumpa tu k :)

LDM ni byk ajar i erti berdikari & matang sebenarnya...sebelum kawen, i jenis yg manja & suka mengharapkan bantuan org lain...tp sekarang i kena kuat & tabah demi farish...biar la bersusah dulu sekarang, semoga suatu hari nanti i dpt jugak rasa nikmat sebenar rumahtangga bila hubby sentiasa ada kat sisi...buat masa sekarang ni, i hanya mampu berdoa supaya takde sebarang gangguan org ketiga dlm rumahtangga kami...amin~ semoga segala pengorbanan yg kami lakukan ni tak sia-sia, malah ada hikmahnya isyaAllah...

sesusah mana yg i rasa, masih ramai lagi org kat luar sana yg dugaannya lagi hebat...ada yg dpt jumpa 3 bln sekali, 6 bulan sekali, setahun sekali pon ada tau...kalau kita rasa ujian kita sangat berat, maka pandanglah org yg lebih bawah drp kita...jgn kerap merungut, sebaliknya bersyukurlah!

my heroes...syukur atas segala pemberianMu ya Allah...

Dear Hubby, please take care of me & please do loveee me more ok! lalalala~

Wednesday, October 10, 2012

Review: Quinny Zapp Xtra Stroller + Maxi Cosi Carseat

masa mula2 tahu pregnant, stroller antara benda utama yg i survey...i berkenan giler dgn stroller yg 3-wheel, kalau tengok parents tolak anak kat shopping mall nampak mcm styloo je...hehe

survey punya survey, i berkenan kat QUINNY BUZZ...nampak smart & gagah...tp bila i pegi tgk sendiri kat kedai, alamak bulky sgt la & berat nk angkat...so cancel! tengok pulak QUINNY ZAPP XTRA, rasanya ni paling ok kot menepati citarasa walaupun agak susah nk fold-unfold...tapi lepas tu mcm berkenan lak kat COMBI URBAN WALKER (eh asal tiba2 nk 4 roda lak ni?) sbb org ckp ringan, senang nk bawak g mana2, blh recline, yet mcm styloo gak design dia...hehe

setelah pk beratus kali, finally i beli jugak quinny zapp xtra...tp i beli yg 2012 punye, means blh tambah bumper & warna dia pon more vibrant...i pilih warna purple graphic sbb nye tak ramai lg org yg pakai...dulu beria nk kaler merah tp bila nmpk byk sgt org pakai stroller merah, tak jadi la beli merah....kekekeke

tapi nk kaler purple punye pasal, i rela bayar mahal sket...ekceli ada org jual rm1k+ je tp i terpaksa topup rm200 beli kat org lain semata2 nak kaler purple...huhu...quinny zapp xtra ni blh attach skali dgn carseat maxi cosi, blh recline & baby blh facing kita...

untuk yg selalu travel naik flight, i tak rasa quinny zapp xtra ni is the best choice...nak pasang dia sgt memerlukan skill & kesabaran okey! dan takde lah ringan sgt...unless u ols ni tak kesah macam i, biar bersusah payah janji nampak bergaya...wakakakaka *masalahnya bergaya sgt ke?*
 
ni bila carseat maxi cosi carbiofix attach kat stroller
ni la stroller kaler purple graphic yg i beli...nasib baik anakku OK je duk dlm ni...

ni bila baby facing kita...baby ni kan kadang2 suka tengok muka makbapak dia...hehe


ni pulak position bila baby mengadap depan...basket kat stroller ni takde la besar mana...nk sumbat mcm2 mmg takleh la...
si mama yg pendek dgn si anak yg jendul *erk*...owh sila abaikan kaki drumstick i tu...hohoho~

btw kalau org tanya puas hati ke tak beli stroller ni, i akan jawab SANGAT PUAS HATI...i rasa happy tolak stroller ni tiap kali bawak farish pegi jalan2...hihi...ye la, benda yg memang kita suka, ofcoz la kita rasa hepi kn?

Monday, October 1, 2012

Anak Korang Siapa yg Jaga?

sedih kan kalau bekerja & terpaksa hantar anak kat nursery??
pulak tu dgn macam2 kes la kat nursery tu...
dgn culik, baby lemas, baby jatuh, baby tersedak, baby mati...
kat sana ramai budak...
nak layan anak kita sorang memang tak lah kan??
entah2 anak kita nangis pon takde org nak pujuk :(
ada nursery yg cakap nak handle EBM pon susah...
bayar dh mahal tp service kita taktau camne...
so mak2 sila la buat spot check skali skala yer...
kalau dpt tempat yg bagus alhamdulillah la...

i rasa syukur sgt2 sbb farish ada org yg jaga kat rumah...
tak perlu susah2 i cari nursery...
2 org makcik i tu mmg dah bertahun duduk dgn kitorang...
dua2 tak kawen lagi & jaga i sejak i celik tengok dunia ni...
my mom kerja so merekalah yg jaga kitorang adik beradik..
besar betol pengorbanan diorang...
now dgn rela hati jaga cucu sedara & anak sedara pulak...
upah mereka pon cuma half price drp nursery...
dioarang ckp handle EBM lagi senang drp susu formula...
bila darah daging sendiri yg jaga, ofcoz la i tak risau...
mereka layan farish bagai menatang minyak yg penuh...
kadang2 time malam pon berebut dgn i nak jaga si farish..
berebut dgn nenek utk main & tidokan farish...haha...
untung la kamu wahai si anak, banyak tangan yg nk pegang..

best kan kalau jadi fulltime housewife??
anak yg dijaga akan ikut acuan dan didikan kita...
tengok muka anak 24jam pon mana boring!!
nak2 bila anak makin membesar, byk pulak gelagatnya...
org bekerja mcm i ni, kdg2 anak tgh tido rasa nk kacau...
sbb tak puas lagi melayan anak tu...huhu...

anak korang pulak camne?? siapa yg jaga??

buah hati pengarang jantung...love u sooooo much my baby boo!!