Thursday, November 29, 2012

Sorry~

juz nk bagitau yg i agak sebok skrg ni...dgn farish yg demam & taknak mkn dh seminggu...risau! huhu

jadi tak sempat nk blogwalking & comment2 blog korang...baca pon mana2 yg sempat je...

nk update blog pon susah walaupon byk benda nk story...

skrg hubby tgh cuti sebulan, so weekend i sgt padat...

busy busy busy!

nanti ada masa i jenguk2 blog korang yer...love u ols!

doakan farish cepat sihat k...berat dh turun 1.2kg...huhu

Monday, November 26, 2012

Duit vs Rezeki

entry sebelum ni cerita pasal penyakit hati & rumah kami, hari ni nk cerita pasal DUIT vs REZEKI pulak...cerita hal baby & mak-mak dilupakan ke??? owh sebenarnya banyakkkk sgt nk cerita pasal baby, tp yg tu KIV dulu la sbb takde mood lagi *farish dh seminggu demam*

okey apa yg i nk story-mory ni adalah kebanyakannya berdasarkan pengalaman i & keadaan di sekeliling sendiri...

sejujurnya, dulu masa nak kawen i baru kerja 6 bulan (baru habis study time tu) & gaji pulak masa tu RM 1,500 je sbb still under probation utk 6 months (kerja kat company sendiri pn still kena follow the procedure u olss)...hari2 la duk fikir cukup ke tak nk hidup dgn gaji camtu kalau dah kawen nnti sbb hubby pon sama, baru jugak la kerjanya, gaji pon tak seberapa...bila dpt je gaji mesti i akan kira siap2 utk tetapkan brp banyak yg i perlu belanja utk bulan tu...tiap kali kira, tiap kali tu la mesti tak cukup sampai buat i pening kepala & fed up taknak kira dah...tp yg peliknya, bila akhir bln je, banyakkk pulak lebihnya! bila fikir2 balik, oooo rupanya bulan ni ramai sgt yg belanja mkn, ooo rupanya bln ni bil telefon tak byk, oooo rupanya bln ni dpt free gift, bla bla bla...so percayalah pada rezeki, insyaAllah mencukupi :)

tapi bila soal duit, tak pernah putus kan kita akan fikir?? bila dh jadi permanent staff & gaji pn dibayar as an engineer cum 2nd director (eceyyy bunyi mcm hebat sgt je "director" tu, padahal takpon), masih lagi fening takot duit tak cukup...betol la org cakap, bila besar periuk nasi besar juga la keraknya...skali lagi i main kira-kira duit gaji i + duit gaji hubby bila i disahkn pregnant...bila buat kira-kira, sumpah tak cukup nak beli barang baby yg best2...tp tak sangka rezeki tu sentiasa ada, dpt pulak hadiah bersalin drp company yg merupakan wang tunai...yeayyyy dpt la beli mcm2 jugak dgn duit tu :) syukur..

contoh 1: adalah sorang ni, gaji dia dlm RM 4k je, tup2 dia blh beli handbag chanel yg harga belas2 ribu...ikot logik dgn gaji gitu, mmg dia tak layak pon beli kn? kalau cerita kat org pon, mesti org perlekehkan betol tak? takpon kalau dia tayang handbag tu, kang tak pasal2 org ckp handbag cap ayam pulak kn?? tapi hakikatnya org tak tahu yg dia dpt increament gaji yg hampir setahun office baru bayar plus allowance dia...haaa kan durian runtuh tu! rezeki jugak namanya tu :)

contoh 2: ada org ni langsung tak mampu nak beli kereta...nak jadikan cerita, dia masuk peraduan gores&menang, tak pasal2 dia menang kereta! wahhh kalau nak tunggu pakai duit sendiri, agaknya sampai bila la dia mampu nk beli kereta sendiri kn? rezeki~

contoh 3: ada jugak org mampu nak pegi holiday kat merata tempat tapi tak dpt nk pegi atas sebab2 tertentu...duit dah ada tapi banyak pulak halangannya...nampak tak kat situ takde rezeki nak pegi holiday?

ok, apa yg i cuba sampaikan dlm entry ni ialah jgn selalu jadikan diri kita hamba kepada duit...jgn takot kalau duit sikit, tapi takutlah kalau rezeki tu takde/ditarik...bkn bermaksud jgn cari duit langsung, tapi jgn la terlalu obses sampai jadikan duit tu perkara utama dlm hidup...sampaikan semua benda nak berkira & nak buat sesuatu yg baik pon takot duit tu habis...

ada org duit beribu-ribu, berjuta-juta tapi kalau Allah nk tarik rezeki tu sekelip mata je...blh jadi kita ditimpa pelbagai bencana seperti rumah terbakar, dirompak, ditipu, macam2 la lagi kn?? bila sebut rezeki pulak, ianya blh dtg dlm pelbagai bentuk kn? yg kadang2 kita tak jangka pon :)

ada org duit gaji berkepuk-kepuk tapi habis dlm sekelip mata je utk bayar macam2 hutang...sebaliknya ada org gaji ciputtt je tapi duit tu cukup utk hidup sbb tidak membebankan diri sendiri dgn hutang yg byk...

apa yg penting, dlm doa harian kita jgn lupa minta Allah murahkan rezeki kita, murahkan rezeki ahli keluarga kita, murahkan rezeki kawan2 kita & murahkan rezeki org disekeliling kita...kalau kita doakan kebaikan utk org lain, insyaAllah berganda kebaikan yg Allah akan berikan kat kita *cakap dh mcm ustazah pulak hihi* rezeki yg diberi adalah lebih bermakna drp wang ringgit yg menggunung tapi tiada manfaatnya...jgn selalu mempersoalkan atau mempertikaikn rezeki yg Allah bagi...


*nak share apa yg dikatakan oleh ustaz don:

Antara sebab mengapa REZEKI SUSAH NAK MASUK... :)

1. Gemar mengungkit-ungkit pemberian
2. Asyik mencanang perihal duit yg tidak cukup untuk urusan itu dan ini.
3. Berkira untuk bersedekah walaupun seringgit
4. Berkira untuk membantu memudahkan hal yg baik
5. Riak bila bersedekah
6. Banyak berbuat maksiat/kemungkaran
7. Tidak/kurang beristighfar
8. Tidak bersyukur/banyak mengeluh

Nota: Rezeki bkn sahaja dalam bentuk wang, tp kebahagiaan, peluang menyambung belajar, peluang kerja, anak, jodoh dan lain-lain.

Ada juga yg berbuat kemungkaran tetapi tetap memperoleh rezeki yg melimpah ruah. Tp ketahuilah itu nikmat yg plg azab di kemudian hari dan ia dipanggil 'istidraj'. wallahua'lam.

Wednesday, November 21, 2012

Pernah Tak? Pernah Tak?


kita rasa org berlagak upload pic koleksi handbag dia,
tp org lain pulak rasa kita berlagak sbb upload pic masak2...

kita rasa menyampah org jiwang2 kat facebook dgn pasangannya,
tp org lain pulak menyampah sbb kita asyik up status politik je...

kita rasa org riak bila tunjuk baju2 branded dia,
tp org pulak rasa kita riak sbb asyik tunjuk pic holiday je...

kita rasa org gedik bila ramai kwn lelaki,
tp org lain rasa kita gedik sbb asyik upload pic diri sendiri je...

kita rasa org tu jahat bila tak sembahyang
tp kita ni baik ke bila tak tutup aurat?

hurmm dalam dunia ni kan, mmg susah kita nak puaskan hati semua org...kadang2 i terfikir, knp kita nak sebok2 sgt hal org lain yg langsung takde kaitan dgn kita? sedangkan kita tak sedar org lain jugak ada rasa "kurang enak" dgn kita...drp kita duk fikir bukan2 pasal org lain, lebih baik kita perbaiki kelemahan diri sendiri dulu kan?

berbaik sangkalah sesama kita, jauhi fikiran yg negatif...apa yg kita buat tak semestinya menyenangkan org di sekeliling, maka kita pon tak payah la susah2 nak meng-complicated-kan diri sendiri dgn hal org lain...terimalah hakikat bahawa takde sorang pon manusia yg sempurna...

jgn sesekali rasa diri kita ni hebat sampai susah nk terima teguran org lain...dlm hidup ni, tak perlu lah nk berlumba-lumba sgt pada benda yg negatif...tengok org lain ada, kita pon rasa nk jugak sedangkan kita tak mampu...tengok org lain lebih sket, kita pulak rasa nk lebih drp dia...muhasabah diri: pandanglah org yg lebih rendah drp kita supaya kita lebih menghargai apa yg kita ada...bersyukurlah, bersyukurlah, bersyukurlah!

p/s: semua ni self reminder sbb i sendiri pon pernah rasa menyampah dgn org lain...tp bila fikir2 balik, knp i perlu ada rasa camtu? sedangkan pasti ada jugak org yg rasa tak senang dgn i walaupon kita tak rasa benda tu salah...semua ni adalah penyakit hati yg sukar diubati :) baik di mata kita, mungkin buruk di mata org lain kan? jom sama2 kita improve diri sendiri, jgn provoke org lain ^_^ daripada kita asyik nak cari kesalahan/kelemahan org lain, ada baiknya kita nilai diri sendiri dulu...

apa kaitan dgn pic mille crepe ni? hehe

Monday, November 19, 2012

Rumah Kami...InsyaAllah~

p/s: takot jugak sebenarnya nk cerita pasal ni...kang tak pasal2 kena cop RIAK or BERLAGAK...kekeke...takpe la, i tengok org lain rilek je cerita pasal rumah kat blog diorang & i takde pon rasa diorang berlagak, so i decide nk share berita gembira ni kat readers...

alhamdulillah syukur sangat2 hajat nak duduk rumah sendiri hampir tercapai (insyaAllah next year kalau takde apa2 masalah)...bukan tak best duduk dgn family, tapi paham2 je la takde privacy...cian hubby, dah la balik rumah sebulan sekali & bila balik takleh bebas kat rumah mertua...hehe

nak beli rumah ni pon byk masalahnya utk kitorang...mula2 skali i cadangkan kat hubby utk buat rumah banglo kat tanah sendiri sbb i percaya dgn harga rumah RM ***k boleh dpt rumah sebuah yg besar & cantik...tp hubby pulak refuse sbb kawasan tu still sunyi, kalau buat rumah pon jiran tetangga jauh sgt...hubby risau kalau dia kat offshore, keselamatan i & anak tak terjamin...mula2 i mcm frust gak la sbb i dah lama berangan nk duk rumah banglo...lepas tu hubby pujuk & bagi jaminan utk buat rumah kat tanah tu dlm masa 15tahun lagi kalau ada rezeki...dia ckp maybe by that time dah ada org naikkan rumah kat area tu...i pon taat je la pada perintah hubby *gituuu*

tak lama lps tu my mom bgtau i yg kawan dia ada nk jual rumah...rumah tu single storey & berusia lebih kurang 20tahun kot? sbb murah, i pon insist la nk beli sbb owner jual murah & bila kira2 balik i mampu bayar bulan2...i pegi bank dgn segala document, tp org bank tu pulak ckp permohonan i ni tak lulus sbb i takde apa2 commitment dgn bank, means i dlm kategori financial freedom...dia suruh i share loan dgn hubby tapi i taknak...i submit je permohonan tu tapi tak harapkan apa2 la sbb org bank tu ckp tak lulus kan?? tuptup nak jadikan rezeki i, ada org bank call & cakap loan rumah tu lulus (dlm masa 2 minggu je dah lulus, cepat betol)...pulak dah?? so i anggap je semua ni rezeki & i beria pujuk hubby pindah situ walaupon condition rumah tu tak selesa mana...

hubby pulak dgn sekerasnya dia taknak stay kat rumah yg i beli tu...ye la, rumah second hand paham2 je la kan? byk benda yg kena renovate...hehe...serius rumah yg i beli tu murahhhh sbb lantai takde tiles, tingkap nako & ceiling pon bkn ceiling kapur...tp i ckp dgn hubby i tak kesah nk duk situ buat sementara waktu...sbb hubby taknak gak duk situ, so rumah tu dah selamat i renovate & sewakan kat student skarang ni...

hubby dlm diam rupanya mencari rumah baru yg selesa utk anak bini dia duduk...dia pon jumpa la satu kawasan rumah ni & berkenan sbb dkt dgn rumah my mom...in case dia kat laut, blh gak la i balik umah my mom kalau takot duk berdua je dgn farish...dia tunjuk kat i & tanya kalau i setuju ke tak...mula2 dia nk amek corner lot, tapi harga corner lot mahal 100k drp lot tengah...i ckp dgn hubby takyah membazir la kot beli corner lot sbb kitorang kn plan nak buat rumah kat tanah sendiri *plan je la, ntah2 sampai ke mati duk situ*...kitorang pon book la rumah sebelah corner lot tu & mulalah sesi apply loan...kitorang beli rumah ni last month, rumah dah 98% siap kot...developer cakap insyaAllah awal tahun dpn blh masuk coz nak tunggu CF je lagi...i risau gak sbnrnya pasal CF ni coz pernah terjadi building ofis i skrg ni 2 tahun baru dpt CF...huhu harap2 la Allah permudahkan segalanya...

insyaAllah, ni lah bakal rumah kitorang nanti...rumah double storey biasa2 je dgn keluasan 70' x 20'...harga kat iklan dia tulis dlm RM280k tapi bila pegi office dia, dia ckp tu harga masa 70% siap...so skrg harga dia dh jadi puluh ribu lagi mahal dr harga asal *kalau tahu baik beli awal2 kan*...masih belum siap sepenuhnya, pagar pon belum cat lagi...rumah ni kat kemaman, dlm 5min dari umah my parents...blh tahan mahal gak harga rumah kat kemaman ni rupanya...rasa tak sabar nk duk sini sbb ramai jiran hehehe...loan atas nama hubby sorang je & syukur loan lulus dlm masa sebulan...

sekarang mmg dah sebok survey kipas lampu perabot bagai...padahal CF tu ntah lulus ke idok, tak tahu lagi...huahuahua best betol day dreaming pasal deko2 dlm rumah nanti walaupon $$$ ciput...

Monday, November 12, 2012

Nursing In Public (NIP)

ehemmm ni bukan rentetan daripada blog si montok eh ke bontot (?) tu tau...cuma lepas baca entry dia tu, tiba2 *tinggg* ada idea nak tulis apa hari ni...entry ni sekadar berkongsi cerita & pengalaman, bukan entry sentap-menyentap tau *nay nay nay*...jgn kaitkan dgn entry HOT si montot tu okey...bacalah entry ni dgn hati yg terbuka dan berlapang dada...

yup, i pernah NIP...NIP bukanlah satu perkara mudah bagi i dan itu adalah LAST RESORT buat i...takde nye saje suka2 seronok atau rasa hebat nak selak dpn org lepas tu bagi baby minum...TAK MALU kalau org tengok? sumpah i malu sbb tu kita cover & pilih tempat tersorok...tapi yg kelakarnya org kita ni benda yg bertutup nak malu sangat, yg terdedah rilek pulak *confused skejap*...malu tak bertempat pulak jadinya..

yg peliknya ada jugak ibu2 yg fully breastfeed ni pandang serong pada ibu yg NIP...dikatanya kita takde perasaan malu la, dikatanya kita ni tak hormat persekitaran la, dikatanya byk lagi pilihan/alternatif lain la, bla bla bla...tapi orang takkan pernah faham situasi kita selagi dia tak pernah rasa kan?? atau mungkin mereka hanya pentingkan diri sendiri sehingga tidak mahu cuba memahami orang lain??

menjadi monthly housewife, yg sebulan sekali dpt jumpa hubby merupakan satu cabaran buat i apatah lagi bila sudah dikurniakan cahayamata yg hensem *eh?* nak pegi mana2 ofcoz la akan ku kendong si anak itu unless kalau ada org nak tolong jagakan, baru tinggal kat rumah dgn parents...tengah2 shopping beli barang tu tiba2 anak mengamuk nk susu, apa yg perlu i buat? 
(1) nak suruh i balik rumah? hoii aku ni dah la terhegeh-hegeh terpaksa bawak anak tanpa suami, lepas dah sampai nk suruh balik rumah pulak semata-mata nk susukan anak? kau ada laki hari-hari kat rumah lain cerita la...
(2) nak suruh i pegi parking lot sorang2 then susukan dlm kereta sedangkan kita tahu area parking lot tu sgt bahaya kalau takde org lelaki teman? memang takkan letak diri dlm risiko la...
(3) nak suruh i pegi cari nursing room kat shopping complex kat kemaman ni?? memang tak la kan sbb surau pon susah nak jmpe inikan nursing room? org maybe akan nampak situasi kat KL je tapi mesti tak pernah terfikir pon kan situasi & kemudahan kat kampung2 ni camne? nak mintak kat kerajaan/kat pihak pengurusan tu sediakan boleh tapi sementara nk tunggu semua tu dpt, NIP je la caranya kan?
(4) nak masuk fitting room? boleh je tapi fitting room tu muat2 satu badan je dgn aircond tak rasa, sangatlah tidak selesa...hello jgn expect kat kampung ni macam bandar2 besar yer...

pernah i ikut hubby ke KL sbb bila dia dah ada kat darat, dia kena masuk office skejap utk submit claim & jumpa bos kat sana...nasib baik office dia betol2 sebelah shopping mall so dia akan tinggalkan i kat situ dari 11am sampai la 5pm...knp i gatal ikot?? sebabnya lepas tu kitorang terus nak balik kampung *perghh details explain*...utk yg memang stay kat KL, berada di shopping mall selama 2-4jam pon dikira sangat lama kn?? utk org kampung mcm i ni yg jarang sgt blh ke KL, 6jam tu dikira perkara biasa kot...ni lagi satu cerita bila terpaksa berdua dgn baby yg menyusu badan sepenuhnya...kalau ada sedara-mara yg tinggal dekat situ, mmg i akan pilih utk duk rumah sedara drp tunggu dlm mall tu...huhu

okey seperti biasa mmg i akan google/search dulu nursing room yg ada kat situ..normally mmg i hadkan langkah utk tidak jauh drp nursing room (lagipon i tak mahir sgt selok-belok dlm mall tu, memang boleh sesat la)...i pernah NIP dlm seoul garden, masa tu baruuuu je nak ngap makanan tiba2 anakku meraung...eh padahal baru 15min i susukn dia...nak suruh lari ke nursing room dgn baby yg meraung camtu & tinggalkn makanan? memang tak la kot...i anggap time tu darurat & NIP je la kat situ dgn dicover oleh pashmina...org tak perasan sgt pon...

i taktau la org lain camne kn tapi i sebolehnya cari tempat kat ceruk dinding & palingkan muka kat dinding supaya org tak perasan i tengah susukan anak...takpon sorokkan sket kat bawah meja...utk elakkan menarik perhatian org ramai terutamanya lelaki, ada baiknya pilih kain yg plain/tidak terlalu terang...NIP sambil berdiri atau berjalan i tak pernah buat & bkn kemahiran i...i sebolehnya cari tempat yg agak privacy sbb tak suka jugak org jeling2...

biasanya sebelum turun kereta mmg i akan susukan farish siap2 bagi kenyang & mmg akan bawak satu botol yg dh siap ada susu...tp kadang2 baby ni unexpected kn? kat rumah boleh pulak dia minum 2jam skali tp bila bawak pegi jln2 nak minum stengah jam skali pulak? dah tu elok2 maknya ni bawak susu dlm botol, dia pulak nk direct feed sbb nampak muka maknya...ayoyooooo anak oh anak! pernah juga i bawak breast pump masa pegi shopping mall sebab bajet nak pam la sementara tunggu hubby selama 6jam tu...malangnya, bila anak duk directfeed je, susu yg dipam pon taknak keluar...lagipon kalau nk bawak stock susu byk2, tahan brp jam la sgt kn? perjalanan i ke KL dh 3 stengah jam, campur pulak 6 jam kat mall, lu kira sendiri la...so di sini perlunya NIP bila keadaan terlalu mendesak...

pernah satu ketika i pegi alamanda...alamanda tu kalau nak ikutkn i dah hafal setiap kedudukan kedai coz time study kat uniten dulu kerap sgt la i lunch & layan muvi kat situ...tapi as a student time tu, tak pernah pulak terfikir nk cari tempat strategik utk nursing *kawen pon tidak lagi masa tu*...alkisahnya farish dh mengamok sakan nak susu dari foodcourt lagi...i pon tinggalkan la makanan yg hampir habis makan tu utk pegi nursing room...ramai oiii jeling2 tengok anakku meraung...anak menangis pon org tengok, NIP pon org nak intai...eh? yg i bengang sangat2, bila sampai je nursing room tu nampak bapak-bapak ada dlm tu...bilik pulak ada 2 je dlm tu & full...tak paham bahasa jugak rupanya bapak2 ni kalau nampk org nak menyusukan anak tu keluar la hoi! salah satu bilik pulak i dengar ada suara jantan duk bergurau senda dgn anak...angin jugak badan ni so i ketuk la...bila buka pintu rupanya duk rilek2 dgn anak bini dlm tu...apakah??? serius @#$%&^*!  nak pegi surau dia kat sebelah memang tak la kot sbb alamanda ni kalau weekend je time asar tu punye la ramai org kat surau...takyah kata nk nursing, nk solat pon dah sampai kat tempat wudhu' tu...

kalau jenis NIP tak cover, tu i no comment sbb entry ni bkn nk cerita pasal aurat pon *opss*...i juz harap kalau lepas ni i terpaksa lagi NIP, maka BERSANGKA BAIKlah...terutamanya org lelaki, lebih2 lagi yg sudah pon bergelar bapa, tak perlu la nak fikir lucah kalau nampak org NIP dgn menutup aurat...NIP ni bukanah niat utk tarik perhatian org ramai tp satu alternatif utk memudahkn ibu menyusu setelah segala pilihan yg ada tidak dapat digunakan...it's not a big issue pon actually...Islam itu mudah & indah...jangan la kita meg-complicatedkan benda2 yg tidak sepatutnya...tp jgn pulak kita terlalu open sampai terrlalu "memudahkan" benda yg tidak boleh...kita buat ikhlas kerana Allah, maka serahkan lah pada Dia yg Maha Mengetahui utk menilai kita...apalah sangat penilaian manusia kan??

tp i tak nafikan ada sesetengah negara Islam yg memang tak galakkan NIP ni...setahu i, di negara arab saudi konsep NIP ni dilarang sbb perempuan kat negara sana nk keluar rumah pn tidak digalakkan (betulkan i kalau i salah)...tapi sebaliknya kat Jordan, kawan i cerita masyarakat sana terima NIP dgn baik...diorang kat sana NIP bawah jilbab & NIP dlm bas adalah perkara biasa...wallahualam~

apa motif i cerita semua pengalaman i ni?? bak kata nabil "lu pikir la sendiri"...hihi...nilai sendiri la mana baik & buruk buat u olsss...kita takleh nk paksa org suka dgn cara kita kn?? again, jgn nak kaitkan entry ni dgn entry blogger lelaki ituuu~ kekekekek


p/s: apa2 pon i tengah contact seorang ustaz ni minta pandangan dia pasal isu ni...insyaAllah bila dah ada jawapan, i akan share...entry i hari ni sekadar pandangan i yg cetek ilmu agama, mungkin ada yg betul mungkin juga ada yg salah...maybe ahli agama lebih layak mengulas atau memberikan pandangan mereka...wallahualam..

Tuesday, November 6, 2012

Apa Yang Terbaik Untuk Anak Anda?

perbualanku dengan salah seorang sahabat:

si A: lorrr asal bagi anak pakai petpet ni? kan murah tu...tak bagus la...

si B: eh, knp pulak tak bagus? anak i pakai ok je takde masalah apa2...

si A: kita ni cuba la bagi the best utk anak2, jgn berkira sgt...pakaila mamy poko...

si B: pakai jugak mamy poko tu tapi utk malam je...lama2 jadi mamypokai ler...

si A: i tak kesah la buang duit byk2 pon, asal blh beli benda mahal & bagus utk anak2...

si B: sukati kau lah...kang aku cakap yg ko tu TAKNAK susukan anak sbb konon2 kolot, kang kau jugak sentap *mampu bermonolog dalam hati je la*

sebenarnya, "TERBAIK" untuk anak-anak adalah satu perkara yg subjektif kan? ada org kata benda A tu terbaik utk anak dia tapi ada org pulak kata benda B paling bagus...

teringat masa zaman U dulu ada org pertikaikan anak ramai ni susah nk bagi yg terbaik, nanti anak2 terabai, bla bla bla...i agak sentap jugak la sbb adik beradik i kan 9 org...honestly, takde pulak kitorang adik beradik rasa tak cukup, malah  bersyukur ada parents yg sangat2 bertanggungjwb...bilangan anak2 bukan satu jaminan utk jadikan anak itu hebat...tak kesah la anak ramai or sikit, yg penting kita kena ada skill utk handle & didik anak2...

semestinya cara kita besarkan anak2 takkan pernah sama kn? ada anak yg kita perlu tegas utk tegur kesalahan mereka, tp ada anak pulak kena gunakan pendekatan yg lemah lembut...kita tak boleh la nk suruh orang lain ikut cara kita besarkan anak2...bagi peluang kat setiap ibubapa utk corakkan anak mereka dengan pendekatan tersendiri...

ada mak taknak anak dia tido dalam buai atas alasan tertentu tp bagi anak makan benda tak berkhasiat takpe pulak? ada mak sanggup sekolahkan anak2 kat skolah swasta yg hebat2, tp bila kat rumah harapkan bibik pulak jaga anak?

mungkin ada orang lebih suka didik anak dgn kesederhanaan tapi ada pulak yg suka limpahkan kemewahan kat anak2...beli barang2 branded, mainan mahal2, bagi duit belanja yg banyak, belikan kereta mewah,etc...

okey, tak kesah la apa pon alasan korang dan apa pon cara korang untuk besarkan anak2, i tak kesah...for me, cuba belajar utk respect org lain & yg paling penting jangan la asyik nak cemburu je...tengok org lain belikan itu utk anak dia, kita pon sebok nak beli jugak padahal tak mampu...besarkan anak2 ikut kemampuan kita supaya bila besar nanti anak2 lebih appreciate kesusahan kita tu, insyaAllah...

duit tidak menjamin kebahagiaan...tapi kalau tak cukup duit, kita kena la usaha mencarinya sbb kesenangan takkan dtg bergolek :) apa yg penting, bagi anak kasih sayang sepenuhnya...jadi sahabat & pendengar setia utk anak2...jaga anak siang malam, jgn asyik nak harapkn bibik je...ajar anak ilmu agama sbb itu adalah jaminan kita di akhirat nanti...

cuma, jadikanlah org yg sudah pon berjaya didik anak mereka sehingga "menjadi orang" sebagai teladan kita...bandingkan cara mereka dgn cara kita...mungkin ada benda yg kita kena contohi mereka dan dalam masa yg sama dapat improve skill kita :)

apa yg korang rasa TERBAIK??? maka buatlah dengan ikhlas supaya Allah membalasnya dgn anak2 yg sihat, anak2 yg baik, anak2 yg soleh solehah, anak2 yg bijak pandai, anak2 yg menyenagkan hati ibubapa   ^_^

mama yg bambam with farish yg manja *perlu ke letak pic ni?* LOL!

Thursday, November 1, 2012

Farish 6 Bulan

Alhamdulillah farish dah 6 bulan 2 hari :) esok baru nak bawak dia cucuk kat kuantan...entry pendek je ni, juz nk cerita perkembangan dia...

last month masa cucuk utk 5 bulan, berat farish dah 7.6kg...now taktau la...tapi ayish ni tak nampak bambam pon, sedang2 je badan dia...hehe

syukur masih lagi fully breastfeed farish walaupon susu agak merundum stat farish 4 bln hari tu...walaupon susu makin berkurangan tp masih mampu & cukup lagi utk breastfeed ayish...

skarang kalau meniarap dah pandai bergerak & pusing 360 darjah...tapi tak pandai lagi nak merangkak...banyak sangat tangan yg suka dukung dia, camne la nk cepat merangkak kn? hehe

mulut sangat bising! farish ni mmg kuat membebel...kalau pagi2 bangun tido, dia lah yg kejutkn i...tangan mesti sentuh muka i sambil mulut bunyi "ehhh, ehhh"...suara dia garau okey! haha...comel je kalau dia buat camtu...bila i celik mata je, rasa bahagia sgt ^_^
kalau tunjuk gadget dgn mainan, dia mesti akan pilih gadget dulu...kalau kita amek gadget tu dari tangan dia, mesti dia nangis...amboiii pandai betol baby zaman moden ni kn?? langsung tak berminat dgn mainan dia yg ada  bunyi2 tu...

kaki tak reti duk diam, suka lompat2...kalau pakaikan baju, suka tendang2 dada mama dia ni...sakit tau!! tengok org main bola, kaki dia pon sebok nak sepak2...

selama org lain mandikan farish, tak pernah pon dia kencing apatah lagi berak dlm bath tub...tapi time mama dia mandikan, sukaaaa sangat pancut2 & berak dlm tub...sengaja je kan farish ni nak dera mama? sabo je laaa~

dulu nak pakaikn baju senang je...sekarang kena bersilat kalau pakaikan ayish baju...dia takmo duk diam & suka pusing2 badan utk meniarap...kalau pakaikn pampers lak, tangan tu suka je nak cabut pelekat pampers...macam2 ragam betol budak kecik ni...hehe

ofcoz la dia kenal mama dia kn?? pantang nampak i balik kerja je, mesti merengek mintak dukung...pantang denga suara i je, mesti nak pandang...nak manja2 la tu? dia dah kenal tau mana tempat nenen dia, dah pandai nk selak baju i...haha

sejak dah besar ni, mcm susah sket nak bawak dia pegi shopping mall....farish cepat bosan, duk sejam dlm stroller mesti nak mintak dukung dlm 20min...lps tu baru blh letak balik...dulu time baby punye la senang nk bawak g jln2 coz tido je memanjang...
cukup je 6 bln, i dah bagi farish mkn...mula2 i bagi pear sbb kebetulan buah pear mmg ada kat rumah...farish kuat makan! mula2 bagi sket je, tapi lepas je habis dia punye la menangis nk mkn lagi...last2 bg mkn 2oz baru dia hepi...dia dah cam tau bekas yg i pakai utk suapkan dia....pantang je nampak mesti dia bunyi "ha ha ha" sambil mulut menganga & tangan nk capai bekas tu...good boy anak mama ni...

skarang ni i dah stat ajar dia 123, ABC & alif ba ta...tapi ayish suka je berebut buku dgn i...kalau tak dpt, dia menangis...kalau dapat pulak, mula la buku tu nak masuk dlm mulut dia...haiii la anak~

i ajarkan dia tido pukul 9 mlm bangun 7.30pagi....nasib baik dia blh follow...kadang2 je la ada yg ter-awal sket, ter-lewat sket...

hurmmm apa lagi ek? tu je la kot...nanti ingat i update balik...