Monday, December 31, 2012

Dr Sneez: Utk Masalah Selsema & Resdung

hye ols~

hari ni i nak share satu product yg i rasa best! ingt lagi tak dalam entry lepas2 i ada cerita farish demam teruk?? ada la sorang readers ni email i & suggest letak Dr Sneez kat hidung farish...i tengok Dr Sneez ni dpt kelulusan drp KKM & bahan2 yg dia guna pon bahan asli tanpa pengawet...so i tak rasa ragu2 nak guna :)

bila dpt je Dr Sneez, cepat2 i letakkan sket kat hidung farish sbb bau dia agak kuat mcm bau herba gitu...hehe...3 hari pakai alhamdulillah nampak farish blh tido lena...kalau tak sebelum tu hidung dia asyik sumbat je...haaa kalau u ols nak tahu, i sendiri pon pakai sbb i ada resdung dan kuat bersin...dah sebulan i try & mmg best pakai...kalau dh habis lepas ni, i still nk beli & continue pakai...i juz pakai waktu mlm sblm tido..Dr Sneez ni mmg sesuai utk peringkat umur drp bayi sampailah org tua...gunakan tanpa waswas :)
antara kelebihan Dr Sneez:
  • mudah & senang nak sapu
  • jimat sbb pakai dlm kuantiti yg sedikit je
  • takde bhn pengawet, pewarna atau pewangi
  • kesan yg segera
  • penggunaan teknologi thrudermal (maksudnya kadar penyerapan yg tinggi- contoh mcm kita sapu kunyit kat hidung la, kesan dia kita dpt rasa serta merta)
antara gejala2 yg dpt dikurangkan bila pakai Dr Sneez:
  • gatal hidung
  • hidung berair
  • selalu bersin - resdung
  • batuk & selsema
  • sakit kepala
  • melegakan pernafasan yg tersumbat

kalau korang nk beli, blh beli kat sini: Mommy2Mommy Shop
satu tube dia jual RM50 + RM6 (Postage)
kalau 2 tube RM100 (FREE Postage)

Monday, December 24, 2012

Salahkah?

erk tak pasti title tu ada kena-mengena atau tak dengan apa yg i nak cerita ni :)

mula2 nak cerita pasal BUAI...masa dalam pantang kn, beria la i ni takmo ajar farish tido dalam buai...risau sangat kalau pegi jalan jauh nanti dia mesti nak buai...lagipon ada la kata tak elok utk otak baby sbb bergegar...nasib baik la family ikut je kata i dalam bab ni, takde yg membantah sbb dlm pantang i sendiri yg byk jaga farish...hanya rocker yg i guna utk tidokan dia...tapiii lepas je pantang, i relakan je makcik i tidokan farish dlm buai...ye la, bersyukur la tu ada org nak tolong jagakan farish kat rumah, takyah susah2 nak hantar kat BS/nursery...bkn apa, buai ni blh buat farish tido lena & lama, so senang la makcik i nak buat kerja lain...ahhh malas nk fussy sgt! bila papa si farish ni balik, dia pulak yg tolong belikan buai letrik! adoiii siyes mula2 i membantah gak tapi lama2 malas nak fikir benda kecik camtu...hehe...so far alhamdulillah pegi jalan2 takde pulak dia mintak buai...elok je si teruna tu tido dlm kereta / stroller...

nak cerita pasal WALKER pulak...haaaa yg ni i pulak beria nak belikn farish walker walaupon ada research kata tak bagus...alaaa pakai skejap2 je kan?? tapi my mom pulak membantah dlm soal ni sbb dia risaukan keselamatan cucu dia sorang tu...rumah i byk perabot & byk tangga kecik2, jadi dia takot kalau terlepas pandang farish jatuh nanti...i pulak nk belikn walker supaya dia blh bergerak sendiri, takde la asyik org nak dukung je kn?? last2 i pinjam walker cousin & my mom pon pasrah je la letakkan cucu dia dalam tu...hihi...tapikan, farish ni duk 15min dlm walker pon celah kangkang dia tu melecet...knp ek? lama sgt ke 15min tu? ke walker tu tak bagus? ke peha farish yg besar? huahuahua~

haaaa ni satu benda yg kadang2 buat i rasa annoying...pasal kerap sangat DUKUNG anak atau DUKUNG anak masa menangis pon jadi masalah ke? ada la org2 tertentu ni marah i bila i pujuk/dukung farish masa dia menangis...katanya jgn biasakan dukung anak, biar je dia nangis supaya dapat ajar dia...erkkk kalau merengek sket2 tu takpe la, ni kalau dh meraung, mesti ada something kn? baby ni dia tahu nangis je utk bagi isyarat kat kita...blh jadi sbb dia buang air, sbb dia sakit perut, sbb dia nakkan perhatian, etc...i lebih suka pilih utk dukung & pujuk farish drp biarkan dia menangis sorang2 sebabbb i rasa baby ni perlukan belaian utk develop emosi dia...lantak la org kata nanti anak jadi manja ke apa, yg penting i tetap nak gunakan masa yg ada utk belai farish sepuasnya...percayalah, benda ni skejap je nanti dia dh besar mesti kita tak boleh dah nak belai/manjakan dia...tetiba rasa sebak lak bila fikir anak ni makin membesar, singkatnya masa :(

ni satu lagi benda yg buat i sangat2 concern...pasal PERKEMBANGAN farish...well, i dah terbiasa dgn ayat "anak2 ni lain perkembangan dia"...yer i tahu benda tu, sangat2 tahu & paham! tapi menjadi seorang ibu yg pertama kali ada anak (spesifiknya, menjadi diri i), i sangat excited nak tahu bila farish blh meniarap, bila farish blh merangkak, bila farish tumbuh gigi, bila farish pandai bertatih, bila farish pandai berlari, segalanya tentang farish la! bukannya tak sabar, tapi over excited paham tak?? hehe...so jangan la marah i kalau i terrrlalu amek berat pasal semua tu...i ni mama farish yg suka kepoh2, tak sama dgn mama org lain yg cool & rilek...kekekeke...bkn apa, adik beradik & cousin i ramai yg skip merangkak, terus berjalan...oh plzzzz i taknak miss moment merangkak tu...biarlah org kata penat ke apa kejar baby merangkak, tapi i tetap nak rasa & rakamkan moment tu...

ok itu je yg i nak cerita :) kadang2 jadi 1st time mummy di zaman moden ni, macam2 la kita punya pantang larang kn? for me, mana yg baik tu eloklah kita ikot...tp setakat benda2 yg remeh ni, pejam mata je la...jgn kerana benda2 kecik, kita blh bertikam lidah dgn org sekeliling...i selalu ingatkan diri, respect cara org lain besarkan anak2 sbb pastinya dia ada alasan tersendiri...kadang2 dalam hidup ni kena ada give & take kan :)

ayish dating dengan amani (anak blogger, intan) hihi

Wednesday, December 19, 2012

F + F = F

rasanya dah lama tak buat wordless wednesday...taktau la knp skarang ni mcm malas sangat-sangat nk update entry...huhu

jom layan pic FAHMY + FARHANA = FARISH...masih mengekalkan huruf F tuh :)

boleh la tengok perubahan farish & badan mamanya yg maintain chubby...haha

farish 7 hari

farish 2 bulan
 farish 3 bulan

farish 4 bulan

farish 7 bulan

hubby dgn jersey favourite dia, farish pulak dgn stroller favourite dia...hehe

rasanya jarang sgt kami ada gambar bertiga yg proper sbb hubby kn jarang ada kat rumah...amek gambar sopan2 pon kalau raya/keluar pegi jln2 je...selebihnya pic mengarut je dalam rumah...haha

Thursday, December 13, 2012

Anak Demam..Apa Perlu Buat?

okey ni cerita lama...hari tu seminggu farish demam...bukan setakat demam tapi batuk, selesema & muntah2, complete package la senang cerita! hati mak mana la yg tak rasa sedih bila tengok keadaan anak yg lemah longlai, langsung tak bermaya...i yg menangis bila tengok farish batuk2 time tido...dia bkn batuk biasa, tp batuk kuat mcm org tua...kesian sgt tau :( time tu i hanya mampu berdoa supaya Allah cepat2 sembuhkan farish...

semua tu baru dugaan kecil buat i...tak cukup tidur & tak lalu makan masa jaga anak sakit, sket pon i taknak merungut...itulah yg dinamakan tanggungjawab & pengorbanan seorang ibu kn? sedikit sebanyak buat i insaf, betapa sukarnya my mom jaga, besarkan & didik i dgn baik :(

takpe, anak sakit sket2 tu tandanya dia tengah membina tahap imunisasi dalam badan...i sebolehnya elakkan ubat2 hospital unless terdesak sgt...i byk gunakan cara lama kot...nnti i share kat bawah ni apa yg i buat...

dah la demam, makan pon farish taknak...baru nampak sudu, beria dia menangis...nampak sgt mmg dia taknak makan kn? mula2 i ingatkan dia dah bosan dgn bubur yg i buat so i pon tukar la bubur tu perisa lain...mcm2 perisa dh buat, siap warna-warni lagi tapi farish still reject...pastu suruh hubby belikan biskut farley's & carelec ponnn dia takmo makan...keadaan ni berlarutan sampai hari ni...farish mkn setakat satu sudu je, tu pon penat kitorang paksa sambil pegang tangan dia kuat2, selebihnya dia sembur2, tutup mulut rapat & mengamok...

farish demam...apa yg i buat?

1) TUAM KEPALA
i rasa majoriti mak-mak ni ada beli temperature kn? senang nk monitor suhu badan anak brp...masa farish demam tu suhu badan dia lebih kurang 38.5'C...i tuamkan kepala dia dgn air asam jawa...bak kata my mom, air asam jawa ni sejuk, so blh turunkan suhu badan baby yg panas...malam2 time tido pulak, i letakkan cool fever je...

2) MANDI
kalau pagi i mandikan farish agak lewat drp hari2 biasa tapi i pakai air sejuk je...kalau petang pulak i awalkan sket mandi tu dlm kul 4.30pm...mulakan dari kaki supaya haba naik ke atas, seterusnya perut --> leher --> kepala...kalau badan baby panas sgt, pakai je pampers saje takpon pakaikn baju lubang2...tp make sure temperature kat bilik/rumah tu normal...

3) PERCUSSION & VIBRATION
teknik ni pulak i pernah baca kat blog2 & paed sendiri ajar i cara yg betol macam mana nak buat...teknik percussion & vibration sesuai utk masalah batuk tak kira la baby atau org sewasa...dia akan legakan paru2...

ni cara nak buat percussion...tangan make sure mcm dalam gambar tu & tepuk2 tulang rusuk...kalau rasa sakit, means kita tepuk salah...percussion ni takkan buat kita rasa sakit, sebaliknya rasa lega *tapi baby bukan pandai mengadu sakit pon kan*...i buat jugak tepuk percussion ni kat farish...nak buat teknik ni kita kena tiarapkan baby...hari tu i tiarapkan farish kat peha i sambil tepuk2 belakang dia...

ni pulak cara nk buat vibration...vibration ni kita akan buat lepas buat percussion, buat dalam 1 minit...kalau percussion kita tepuk tulang rusuk bayi tapi vibration lak kita sapu2 dada bayi sambil gegarkan...

4) STEAM
bunyi macam nak masak baby la pulak kan? hehe..steam ni i buat utk keluarkan kahak & hingus farish...cara nak buat dia senang je...u masukkan air panas dlm baldi, lepas tu halakan muka baby kat wap air panas tu...kedudukan baby pon dlm keadaan meniarap...pegang baby betol2 tau, kang tak pasal2 jatuh dlm air panas...huhu

5) NEBULIZER
sbb farish selsema agak lama hari tu, so i bawak dia jumpa paed utk buat neb..nasib baik dia senyap je masa buat neb hari tu...ada gak org ckp letak kunyit hidup kat hidung baby tapi i tak terbuat pon hari tu...asyik tak ingt je nak beli kunyit hidup...haha


6) MADU
ramai mommies cakap madu tak bagus utk baby below 1 year old...research pon ada pasal ni kan?? tapi i bagi jugak farish setitik...MIL ckp madu bagus utk legakan sakit tekak...i percaya madu tu makanan rasulullah & lagi selamat drp bagi baby makan ubat yg ada drug tu...kalau nk fikir madu tu bahaya, bagi i makanan bayi segera yg jual kat pasaran tu pon tak elok sbb dah di-awet...lagipon bkn bagi satu sudu kecil, juz bagi setitik je & pastikan guna madu asli :)

mommies lain...ada apa2 petua lain nk share tak? :)

*semua pic dalam ni ehsan google

**********************************
 dan2 je bila farish dah sihat mama bawak dia jalan2 kat kelantan...hehe