Sunday, December 29, 2013

Weekend/Holiday: Rainbow Birthday Party, Puteri Harbour & Singapore

minggu yg sangat padat dgn aktiviti..Rabu, 25hb (krismas- public holiday) kitorang pegi KL sbb nk celebrate rainbow birthday party, gabungan 6 org anak gojes (iman, syasya, sofiyya, rayyan, ammar, zain)..sangat2 meriahhh!

syok jumpa semua blogger dari group mommy gojes tapi silap pulak i pakai baju jenis cotton size L nmpk kembang semacam lak badan..eh taknak ngaku gemok lak? hahaha..tapi betol, baju tu lengan dia boleh masuk 2 lengan (eh tak puas hati lagi tu)
dari kiri: kak amy (kak, nak petua kulit tegangggg! tak caye umur akak 30+ tapi kulit kemain cantik), rara (1st time jumpa- lawa mcm pelakon hindustan), etty (2nd time jumpa- muka makin berseri sejak pregnant, kurus lak tuuuu, jeles iolsss tau), hujung sekali sebelah kiri i tu ika (1st time jugak jumpa puan tentera ni, tabikkkk!)
tengok la mak & anak masing2..pelangi sungguh kan? kemain havoc lagi semua org..
next time jumpa lagi yer korang..korang memang best & gojesss! i harap ukhwah yg terbina akan kekal mekar mewangi, takmo ada gaduh2 yer..amin! 
utk anak2 semua, selamat hari lahir! jadi anak yg soleh solehah, yg menyenagkan hati mak ayah yer..tahun depan buat lagi, blh aunty tumpang makan..
dah boleh reveal hadiah la kan? hahaha..i bagi selimut bulu lembut ni sbb masa tu kebetulan belikan utk ayish sekali...takpe, mak2 pon boleh guna..hihi

****************************************
Khamis, 26: kitorang pegi puteri harbour theme park kat JB...sebenarnya tak plan pon nak pegi sini, nanti i cerita dalam entry lain yer...kasi teaser je dulu
konon nak pegi legoland, sekali sampai sini...hihi nanti lah cerita kenapa! nilah jadinya bila percutian yg tak dirancang...

****************************************
Jumaat, 27: haaaa ini pon ad hoc holiday kitorang...tak memasal masuk singapore kn? ini pon berhak dpt entry khas...hehe
teaser lagi...kelakar bila ingt balik betapa kalutnya kitorang book hotel sehari sebelum, bila konon2 nak naik bas tiba2 masuk dgn kereta, bila tiba2 baju tertinggal kat rumah mertua di batu pahat, ehhh macam2 la dugaan! tak terfikir pon nak jalan2 hujung tahun sbb i ni kan, sejak masuk rumah baru jadi mcm kedekut sikit nk g jalan2 LOL! semuanya nak habiskan duit utk cantikkan rumah dulu *kononnya la*

tapi takpe la, dpt holiday & travel pendek camni pon syok walaupon penat sgt2...thanks hubby sbb cool je walaupon semuanya main redah, oh thanks juga pada GPS...haha

Monday, December 23, 2013

Dekorasi: Ruang Makan Elegant

ehemmm kembali mendeko bersama nana! title hampeh kan? hahahaha...masa kes banjir hari tu, ramai tanya i decoration rumah macam mana? i cakap rumah i kena sikit je, kalau lepas ni kena lagi memang akan redha je la, maksudnya i tetap akan decor macam biasa...i dari dulu sejak kecik lagi memang suka berangan bab2 rumah, darjah satu i dah didedahkan dgn majalah anjung seri siap berangan lagi nak rumah masuk dalam malajah masa tu...

sekarang ni i masih setia langgan majalah anjung seri, impiana, dapur & laman...kalau bab rumah, i memang suka cuci mata & curik idea...angan2 i tinggi, kadang2 tak masuk akal sbb poket nipis kuikui...cuma i nak cakap, sorry la kalau ada yg rasa kurang senang/annoyed dgn post i pasal rumah...risau ada mata2 yg dengki & cakap2 belakang, kang tak memasal ku kena penyakit 'ain...kekekeke...apa2 pon amik yg positif je okeyyy, semoga idea dekorasi yg i share ni dapat bagi ilham kat org lain...
hari ni nak share dekorasi kat ruang makan (walaupon tak siap sepenuhnya lagi)...macam i pernah cerita sebelum ni, i sukakan konsep english style tapi lebih kepada kontemperori, moden & nampak elegant...i cuba elakkan motif bunga yg terlalu sarat & hiasan yg terlalu crowded...pilihan i cukuplah nampak sederhana tapi ada suntikan classy yg selari dgn bajet *gitewwww*
mulakan dgn almari sudut, almari ni kira penyeri je...rezeki i agaknya, beli dgn harga hanya RM100 sebab kes banjir baru2 ni, kedai perabot tu nak habiskan semua stok dia yg rosak kena banjir tapi almari ni langsung tak kena air...kalau ikutkan plan asal, i nak beli cabinet panjang utk letak bawah painting pokok tu tapi utk dapatkan cabinet/console table idaman hati i, masih belum ada bajet lagi...slow2 la yer :)

hiasan kat rak almari sudut...i banyak letak perhiasan jenis seramik yg 50% daripadanya hadiah kawin i...kebetulan macam cantik & match je bila letak kat setiap rak...
hiasan atas rak...i suka sangat2! nampak cool kan? jenuh ku fikir idea supaya nampak simple & unik (takde la rare sangat pon sebenarnya kan? hahaha)
painting ni i beli kat bali...siapa pegi bali, i rasa harga kat tanah lot paling murah utk beli painting...caye tak harga sebesar ni hanya RM 180? kat malaysia ni i tengok ada org jual lebih kurang gini RM500 okey!
frame spoon, fork & knife ni favourite i! first time i tengok dekorasi macam ni kat blog mini manor (blog omputih), i terus jatuh cinta...punya la semangat i google pic macam ni & dapat satu pic yg kiranya resolusi tinggi utk crop...kerja crop & print atas canvas ni i serahkan pada zimie utk buat...utk size 1' x 2.5' ni, zimie hanya charge i RM30, murah kan? lepas tu i pegi tempah frame kat kedai kaca, i pilih warna silver...i rasa macam kena sangat dgn cat momento tu kan?
i suka bunga hiasan ni..amboiii semua benda nak suka kan? dah nama rumah & citarasa sendiri, haruslah sukaaaaaaa, tak gitu? lain org lain taste dia, hihi...6 biji botol warna dark brown, bunga calla lily & bunga orkid ni semua i beli kat SSF...latest style katanya buh bunga dalam botol gini...
macam i pernah cerita sebelum ni, marble table dari casarano ni boleh pilih kerusi apa yg kita nak...i pilih 4 jenis kerusi yg sama design & 2 sekawan lagi yg sama design...

cat warna putih bawah cat momento tu sepatutnya ada panel kayu, tapi tak siap lagi...insyaAllah akan pasang sekali dengan kitchen cabinet nanti...kalau banjir lagi nasib la wehhh, takleh nak kata apa dah...huhu
keseluruhan dining room...pandangan mata i semuanya well mixed dari segi design plaster ceiling, lighting, chandelier, warna & hiasan...amacammm boleh jadi interior designer tak? hihi 

Thursday, December 19, 2013

Banjir Di Kemaman: Dugaan Buat Kami

miss me? arghhhhh i rindu giler nak tulis blog!! tapi sampai hari ni line telefon masih takde, wifi apatah lagi kan? ni pon i pakai berukband u mobile (baru beli semata2 nak online kat laptop & pc LOL)...tapi hampeh weh, pehal semua browser i macam hilang script? nak tulis ni pon payah oiiii...ke i tak pandai setting bila pakai broadband ni? lalalalala~ blogspot ni pon jadi hampeh, nak upload gambo kena masukkan satu2, pastu tak boleh nak highlight...apakahhhhh? ke sbb masuk air? yup pc ni masuk air, dah kering baru assemble balik tapi skrin jadi pecah2...sobsob :(

nak cerita pasal banjir 2 minggu lepas kat kemaman...rasanya korang pon mesti tahu kan cmne kemaman & kuantan teruk kena banjir? tempat yg tak pernah kena tiba2 tenggelam air...rumah i air masuk dalam sejengkal dalam rumah, lebih kurang 1 kaki luar rumah...tapi rumah parents tinggi sampai dada i (kalau org tinggi  mungkin paras pinggang atau peha kot)
masa mula2 intan bagitau rumah dia kat kuantan dah masuk air, cepat2 malam tu jugak dalam 11.30 malam i ajak anak jiran & staff office tolong angkatkan barang2 kat tingkat atas...masa tu hubby takde, terpaksa mintak tolong org lain...huhu...siap angkut barang semua dalam 2am, masa tu rumah2 jiran yg single storey semua air dah masuk rumah, tinggal lagi deret rumah kitorang yg double storey je air kat porch lagi...
keadaan rumah kat tingkat atas...semak sangat2...nasib baik rumah kitorang ni baru masuk kan, so barang tak banyak lagi...tv, decoder astro, speaker, semua bawak naik tempat tinggi...
hood, oven & hoob pon i sempat naikkan tempat tinggi...seminggu sebelum banjir, org kitchen cabinet tu janji nak dtg pasangkan tapi adik dia pulak accident...kira ada hikmah jugak kan, kalau tak habis la KC i warna putih tu kena banjir...dah la jenis kayu...huhu 
fridge & washing machine i mintak budak2 tu tinggikan dgn tong cat je...syukur air naik tak tinggi, jadi semuanya selamat...mula2 nak mintak tolong diorang naikkan sikit kat tangga tu, tapi berat wehh nak angkat, kesian pulak...ok itu cerita pasal RUMAH SENDIRI, ni nak cerita pasal rumah parents yg jaraknya lebih kurang 7km je dari rumah i...

i tido rumah parents malam hujan lebat tu...bangun pagi solat subuh tengok air dah tinggi, dah masuk sikit rumah umi...kitorang gelabah la angkat perabot kat tingkat atas...rumah org tua ni paham2 je la, barang punye la banyak!! itu keadaan rumah dalam pukul 3pm masa kitorang tinggalkan, masa tu redah la banjir paras pinggang i...esoknya, air naik sampai dada dah...
ni laluan nak ke RUMAH UMI...syukur jugak masa tu baru lepas kenduri, jadi semua sofa masih lagi elok simpan kat rumah sewa...rumah tu tak naik air, syukur sgt2 sbb ada 3 set sofa kat situ...

yg sedihnya, kitorang ni kekurang tenaga lelaki, semuanya org perempuan yg angkut barang berat2...kebetulan hubby kat laut, hubby adik i kat KL, atuk i uzur & abah i pulak baru lepas buat bypass...rasa nak pengsan angkut macam2 kat tingkat atas, dengan ayish yg susah nak handle (dia ingat banjir tu swimming pool, mengamok nak mandi), dgn baby shakeela yg baru umur 40 hari masa tu....

gigih kitorang bawak yg tua & baby ni harung air ke tempat selamat...tawakkal je la masa redah air tu kot2 ada ular atau binatang bahaya...yg penting abah, atuk, ayish, & baby keela kena keluar dari rumah tu sebelum air makin tinggi... 

mula2 kitorang duduk kat rumah staff, tiba2 nampak air pon makin naik area situ, segera umi ajak pindah kat masjid...bermalam lah kitorang kat masjid...ramai giler org kat masjid geliga, skejap2 ada lori dtg hantar mangsa banjir lain...masa ni semua bekalan air & elektrik dah terputus...tu pic ayish tgh makan biskut kat masjid...bekalan makanan pon terputus, makan apa yg ada je...ayish ni nasib baik masih bfeed lagi walaupon dah campur so takde masalah nk bancuh susu ke apa...tp org lain i tengok bancuh susu anak dgn air sejuk je, sedih sgt tau :(
baby shakeela pon mangsa banjir...hehe
anak2 kecik ramai yg menangis & meragam termasuklah ayish...diorang maybe tak selesa sbb kadang2 terlalu sejuk & kadang2 panas...mungkin jugak lapar sbb makanan tak cukup...semua kedai dah habis jual roti masa tu...kemaman kira lumpuh! dgn jambatan kecik runtuh & air yg tinggi, memang tak dapat nak masuk bandar...

kitorang semalaman je stay kat masjid...lepas tu kawan my mom ni punye la cari kitorang merata2 sampai kat masjid sbb nampak rumah naik air...dia dtg cari semata2 nak jemput tido rumah dia, terharu sangat2 sbb ada org yg prihatin...umi cakap, sbb tu kita kena buat baik dgn org supaya bila kita susah, org pon ingat kat kita...seminggu stay kat rumah dia tapi bekalan air & letrik masih takde...
 ni lah bekalan air kitorang, sumber dari bukit...membasuh & mandi kat sini la...
hari ke-4 rasanya, air dah surut sikit...masa ni i bawak ayish redah banjir naik triton sbb nak tengok kawasan rumah kitorang yg dah tinggal 5 hari...air masih tinggi masa ni...nampak tak ada bekas warna hitam kat kawasan rumah tu? haaa tinggi tu la air naik! memang boleh lemas...huhu

nak cerita pasal OFFICE pulak...office paling sedih kot! i difahamkan air setinggi paras kepala i, kalau org lelaki tu paras dada...memang teruk terjejas & kerugian tu takyah nak cakap la...harapkan insurans je la...kalau ikutkan, kawasan office ni kali ke dua dah banjir..tahun lepas paras buku lali je...bila dah jadi camni, mula la i fikir adakah lepas ni kawasan office akan kekal jadi kawasan banjir? sbb sistem saliran makin teruk sejak rumah byk naik kawasan tu...
sedih sgt...workstation, meja, komputer, mesin fax, mesin fotostat, modem semua rosak! habis ranap segala meja...my mom cakap next year insyaAllah nak pindah tingkat atas, yg bawah ni buat warehouse je kot...sebab dah 2 kali kan masuk air, jadi tahun depan kena prepare awal2 la...dokumen habis tenggelam air, yg dpt diselamatkan tu jenuh kitorang keringkan dgn hair dryer... 
cousin yg kecik2 pon dtg tolong bersihkan office...minggu ni adalah minggu ke-dua tapi masih belum selesai bersihkan office...pintu kaca tu office kitorang yg buat trading, yg sebelah ada jual air mineral tu kedai langsir kitorang...masa air naik tu, staff ada tolong angkat langsir kat tempat tinggi sikit tapi tak sangka air naik terlalu tinggi sampai tenggelam semua kain langsir (termasuklah kain langsir utk rumah i yg belum jahit lagi)...mesih jahit pon dua2 tenggelam, now tengah hantar service... 
Photo: Area KEMAMAN: my mom buat jualan kain langsir yg kena banjir hari tu..semuanya 50%..kain tu kalau lepas cuci elok & cantik je..kedai betul2 belakang pasaraya nirwana sebelah my office..tq
my mom buat jualan kain langsir 50% discount...dah ramai org beli sbb kain ni bila cuci cantik je...lagipon byk yg dalam plastik, kain tak kotor cuma basah la...siapa2 yg dekat tu meh la dtg jenguk...
ini kawasn rumah yg baru naik kat belakang office...yg tepi sekali tu rumah banglo, i difahamkan harga rumah tu 1 juta lebih, owner baru masuk tapi kesiannya tengok tembok rumah habis ranap...nampak tak paras air tu? huhu


kemaman boleh katakan 80% kena banjir...banyak yg i belajar drp pengalaman ni...selama ni i hidup senang (BUKAN KAYA yer), maksud i segala benda serba cukup takde yg kurang...bila jadi camni buat i insaf dgn kehidupan org lain yg lebih susah, sebab i dah rasa betapa susahnya nk dapatkn bekalan makan minum, betapa susahnya nak mandi berak kencing, betapa susahnya nak masak dalam gelap tanak nasi dgn dapur gas, betapa tak selesanya tido kat lantai tanpa tilam & betapa sukarnya hidup org tiada kenderaan terpaksa jalan kaki...semua tu i rasa selama seminggu & betul2 buat i sedihhh...i cuba muhasabah diri & bersyukur dgn apa yg ada sebab kat luar sana sangat ramai org yg hidup dalam kekurangan...

i ada umi & abah yg sangat2 positif & redha...dia cakap kalau kita perhambakan harta benda, memang kita akan sedih tengok semua ni...tp kalau kita anggap harta tu memang bukan hak kita yg kekal, kita takkan rasa kehilangan pon...redha je, anggap Allah 'bersihkan' rumah kita...bila dah jadi camni baru la stok harta karun yg simpan dalam stor akan dibuang & segala harta yg tak jumpa sebelum ni terus jumpa...nampak tak salah satu hikmah kat situ? masa ni la nak ganti set katil baru yg dah berpuluh tahun pakai, masa ni la nk tukar cat dinding, etc...

Allah takkan uji hambaNya yg tidak mampu kan? i antara org terpilih utk merasa semua ni, utk merasa sedikit "kehilangan" harta benda yg mungkin Allah tarik atas kelalaian diri sendiri...tapi di sebalik kejadian ni, i dapat rahmat & kasih sayang...hubungan keluarga makin erat bila sama2 buat kerja bersihkan rumah, hubungan dgn kawan2 pon makin rapat bila ada yg senasib & rajin bertanya khabar...masa ni la kita nak tahu mana satu kawan yg betol2 akan bersama kita semasa susah senang...

i nak ucapkan ucapan terima kasih yg tak terhingga atas doa semua...yg mana i tak sempat nak reply kat fb, wassup, email, i mintak maaf byk2 k sbb tak sempat...tq pada yg prihatin, readers yg tak kenal pon byk tanya kabar...tq kat group gojes mommy sbb bagi sumbangan duit...ya Allah, taktau nak cakap camne betapa caring nya korang :( semoga jasa baik semua Allah balas setimpalnya & semoga murah rezeki...sesungguhnya tangan yg menghulur lebih baik drp yg menerima :')

Tuesday, December 3, 2013

Kisah Malam Pertama Kami

Opsss! bukan nak cerita pasal malam pertama tuttt (yela, dah bertahun pon kan? kuikui) tapi nak cerita pasal malam pertama kami di rumah baru...alhamdulillah, kalau nak ikutkan minggu, kiranya ni minggu ke tiga la i duduk rumah baru...
sebelum kitorang officially duduk kat rumah tu, tiap2 hari selama seminggu hubby akan solat kat sana, kadang2 je i ikut waktu maghrib...kiranya hubby dah siap2 "pagar" sendiri rumah tu dengan azankan di setiap penjuru, mengaji dlm rumah tu, baca ayat2 tertentu & solat pada setiap ruang dalam rumah...
ye la, rumah baru tak pernah duduk mesti ada 'penghuni' lain kan? kitorang risaukan ayish je takot ada benda pelik yg dia boleh nampak...tapi syukur masa kitorang pertama kali tido kat rumah tu, semuanya baik2 je...ayish pon ok, lena tido macam biasa...i pulak rasa tenang je, takde timbul apa2 perasaan pelik/tak sedap hati dalam rumah tu...rasa happy ada la! hehe
kitorang tak buat housewarming/open house, cuma malam ke-3 kat rumah baru (hari jumaat) ada buat solat hajat & doa selamat, panggil org masjid & jiran terdekat je...alhamdulillah semuanya berjalan lancar seperti yg rancangkan...anggaran tetamu hanya 50 org, makanan semua masak sendiri...khemah, meja dan kerusi pon sendiri punya...
so far dah kenal la beberapa org jiran...seronok!! ramai jiran yg ada anak2 kecik & umur ayish pon ada...boleh la geng dgn ayish kn? tapiiii knp ramai sgt awek? sian ayish kurang geng lelaki, takpe nanti mama bagi adik lelaki yer :p jiran depan ni seminggu sekali je ada sbb dia kerja kat johor sobsob...yg depan kat corner lot pulak student, jadi malam2 agak happening la jugak dgn riuh diorang, takde la i rasa takut sgt...

tapikan, sejak dah masuk rumah ni rasa malasnya nak mendeko! tengok la master bedroom tu, sampai hari ni tak cat lagi...cat nye dah lama beli, tersimpan dalam kereta macam tu je...hoho...satu lagi i geram betol la dengan lantai kat dapur, dah cuci dgn asid pon masih rasa berpasir & tak sedap nak pijak...entah brp puluh kali i mop pon taktau la...sampai pecah2 tumit kaki ni :(


nak share ADAB-ADAB MASUK RUMAH DALAM ISLAM...sebenanrnya takde yg khusus pon, cuma apa yg i share ni melalui bacaan, tanya org2 tua & hasil google...mana yg elok kita amik la yer :)
1. beri salam ketika masuk rumah
2. azan dalam rumah
3. baca suruh al-baqarah, ayat 4-qul, surah yaasin, surah al-fatihah, ayat kursi
4. biasakan baca al-quran di dalam rumah baru
5. solat pada setiap sudut dalam rumah 

Monday, December 2, 2013

Cerita Sofa

AHAD..mesti korang sebok pegi jalan2 kan? sbb weekend biasanya tak ramai readers maka nak update seketul entry...pasal sofa kat living room pon boleh buat entry kan? haha...
masa mula2 beli rumah, sofa L-shape ni yg kitorang aim sbb comfy & jimat ruang...org kedai ni cakap boleh custom nak fabric warna apa...yg ni boleh tahan gak harga, dalam RM4k++ padahal brand biasa2 je rasanya...
tak lama lepas tu nampak ada banner fella design buat promotion...dan2 tu jugak hubby ajak pegi tengok sbb kebetulan masa tu baru dpt bonus hihi...masa tengok2 tu, hubby cakap pilih la mana2 yg suka...akhirnya sofa ni yg menjadi pilihan kami...kalau ikutkan banyak sangat pilihan kat sana tapi kitorang pilih yg ni atas beberapa sebab:

1. nak base/rangka warna brown/cream- sedia maklum ada anak kecik tak berani pakai putih walaupon hakikatnya i lagi suka putih
2. yg ni 3+2 seater, jadi masih boleh consider beli sbb tak pakai banyak ruang
3. sofa macam ni lagi selesa kalau tetamu nak duduk compare dengan jenis L-shape, maksudnya boleh pisahkan antara lelaki & perempuan dgn mudah, dan boleh pisahkan 2 keluarga utk duduk dgn mudah...kedudukan pon akan mengadap muka tetamu
4. bila sebut SALE, mestilah murah kan? sebab tu kitorang tak fikir panjang nak beli...fella design ni kalau bkn promo, harga 10k++ pon ada utk satu set sofa 3+2+1, sah2 la kitorang tak mampu nak pakai yg harga mcm tu...
tadaaaaa! dah tukar sarung baru...masa mula2 beli memang tak kenan pon dgn sarung asal warna biru tu...i memang tak minat ruang tamu warna biru unless utk bilik atau lain2 ruang...dah kata umi jual kain langsir kan, haruslah ku pilih kain lain & upah org jahitkan...puas hati dengan warna baru ni sbb lagi matching dgn warna dinding & segala perabot kat living room tu...corak dia pon i suka sbb tengah "in" corak2 yg macam ni...lagipon warna ni lebih kena dgn jiwa i yg sukakan warna2 tanah...
sebelum dan selepas...takpe, lepas ni kalau nak cuci sarung kusyen tu, boleh tukar2 je...hehe...kusyen kecik tu i tambah, kain corak stripes tu pon amik dari kedai umi..material kain stripes tu best tau sbb dia lembut & campur dgn velvet..harga pon best rm100/semeter...hihi..asalnya nak buat langsir pakai kain tu tapi mcm kesian lak kat umi jadi utk langsir i pilih kain lain jenis embroidery...
kitorang laki bini memang sukakan sofa jenis fabric sbb serap peluh...lagipon jenis fabric ni tak bosan, bebas boleh tukar sarung kusyen ikut sukati...ada anak kecik pon tak risau sgt kalau dia nk cucuk2 dgn pen ke, nak toreh2 dgn pisau ke sbb mudah nak ganti baru...ni kalau air tumpah, makanan jatuh pon takde masalah sbb boleh cabut sarung & cuci...yg base dia tu pon ada zip boleh tanggalkan & cuci...

tingkat atas utk family room tu kan sofa jenis leather, tak best sgt nak landing2...hubby cakap kalau tak pakai baju rasa melekat2 je badan kat leather...yg jenis leather tu nak tukar sarung baru pon ntah brp tahun lagilah agaknya, nak kena tunggu lunyai dulu kot...huhu

lagipon konsep living room i kan english contemporary, jadi i rasa sofa macam ni memang sangat2 sesuai...kalau sesiapa yg sukakan konsep moden, i rasa jenis mcm ni bukanlah pilihan yg terbaik kot? hihi
bench sofa yg letak dalam master bedrom ni pon kitorang beli sekali kat fella design...alang2 dah offer, rembat sekaligus...bench sofa ni sgt best, i dah berapa kali terlelap atas tu masa sambil2 belek majalah...
stool fella ni pon ku pujuk hubby beli...yg ni pon i letak kat ruang tamu jugak sebenarnya...hihi...pendek kata, rumah kitorang mmg banyak sofa jenis fabric...

bagi i tak kesah la FABRIC atau LEATHER, yg penting tuan rumah suka, kena dengan konsep & selesa utk dipakai...dah kata taste manusia ni berbeza kan? pedulikan org nak kata apa yg penting cantik di mata kita :)

Wednesday, November 27, 2013

Pap Smear: Sakit Tak?

dah lama jugak la i buat pap smear ni tapi baru nak share experience...tapi i buat pon masa ayish dah setahun lebih, sepatutnya awal2 lepas beranak tu dah boleh buat...i baru terbuka hati nak buat sebab selama ni pon takot2...kehkeh

soalan biasa yg kita dengar, SAKIT TAK?? jujur tak sakit langsung...mula2 nak buat pon ada perasaan takot tu, tp bila tanya org yg dah pernah buat, semua cakap tak sakit langsung...

i siap tanya doktor lagi sakit ke tak, boleh pulak doktor tu jawab "sakit gilerrr", kemain lagi doktor ni buat lawak dgn i kan? haha...lepas baring atas katil, kangkang kaki mcm nak beranak tu, doktor akan masukkan speculum (mulut itik) & akan ambil specimen/sel/lendir...mula2 i ingatkan specimen tu daripada isi dinding rahim, rupanya dari lendir...hampeh tau doktor ni dia cakap dgn i "alaa amik isi sikit je"...cisss buat lawak tak kena tempat pulak! tp doc perempuan ni siyes sgt kelakar & buat i selesa dgn dia...

i buat kat private hospital, seminggu terus dpt result...alhamdulillah lepas doc call tu, dia bgtau takde nampak tanda2 kanser...ish debo tau masa tunggu result tu, tak senang duduk sbb duk fikir macam2...hoho...kalau buat kat gov hosp, sebulan rasanya kena tunggu...

KENAPA PERLU BUAT pap smear? haaaa sebenarnya ni langkah awal nak kesan kanser servik...lagipon masa buat pap smear tu, masih boleh detect kalau ada kuman2 lain kat tutttttt...sebut pasal kanser servik/kanser pangkal rahim ni kan, kalau dpt detect awal insyaAllah dpt diselamatkan lagi...

KERAP MANA PERLU BUAT? kalau keputusan negatif, doc bgtau i kena repeat setiap 3 tahun sekali...siapa2 yg aktif hubungan sex bermula usia 20 tahun, digalakkan buat setiap 2 tahun sekali...

PERSEDIAAN BUAT PAP SMEAR:
1. pastikan tidak period :)
2. waktu paling baik masa tengah2 bulan lepas datang haid
3. utk keputusan yg tepat, tak digalakkan buat hubungan sex dlm masa 24jam

SIAPA YANG PERLU BUAT?
1. orang yg dah kawin
2. orang yg aktif hubungan sex
3. orang tua yg tak pernah mengandung/beranak

eh kalau nk buat tu kan, i suggest korang pakai la skirt / baju kurung / dress supaya senang nak selak masa kangkang tu...takde la susah2 nak buka seluar kan...yg penting TENANG je tau sepanjang ujian tu dijalankan...

siapa2 yg belum buat tu, sila buat SEKARANGGGGGG! seminit je pong...hihi

************************************
eh ku nak selit sikit cerita nuffnag...sebelum ni i pakai advertlets tapi sbb dekat setahun i tunggu payment tak dapat2, maka i tukar ke nuffnang balik masa bulan september baru2 ni...rasa best pulak sbb nuff byk bagi BE...tq nuff!
yg bawah2 tu sepanjang bulan september dah ada 4 credited & sekarang ada 4 yg on going...insyaAllah kalau dh cash out nanti, i ingat nak buat 1st GA...yup takde lah banyak mana tp still bersyukur hehehe...nak kumpul dulu duit ni sampai next year kot? hihi

Sunday, November 24, 2013

Home Decor: Laundry Room + Ironing Area

hai...hari ni i nak share laundry room cum ironing area kat teratak baru kami...hari tu dah tunjuk teaser kn? kali ni nak buat full review pulak...inilah ruang yg extend tu (lebih kurang 12 x 5 x 8 kaki), kitorang tak besarkan dapur tapi jadikan tanah sekangkang kera kat belakang ni sebagai ruang utk mendobi & menggosok...segala aktiviti yg melibatkan kain/baju, maka di sinilah tempatnya...

konsep yg i pilih utk laundry room ni: ENGLISH STYLE
dah mula musim hujan terpaksalah sidai baju dalam rumah...nasib baik laundry room ni ada kipas, pasang direct kat baju lembap tu cepat la jugak kering...

mula2 nak cerita pasal CAT/PAINTING kat ruang ni...sebenarnya combination yellow + blue ni bukanlah warna favorite kitorang...hubby byk kali mengeluh tengok laundry room ni, dia cakap dah rupa tadika, masa tu belum ada apa2 dekorasi lagi...hehehe...sebenarnya ni cat lebihan bilik ayish, i duk tamak beli sampai 7 liter satu tong, dah cat laundry room ni pon banyak sgt2 lebihnya...tapi bila lama2 tengok & dah siap deco, macam cantik la pulak combination warna ni, hubby pon dah mula suka :)
kalau pandang dari ruang tamu, straight akan nampak ruang ni kat belakang...itu yg hubby tak kenan, masuk rumah je nampak warna biru + kuning ni dari depan...hehe tak pe la bang, benda kecik je tu kn :) kat ruang ni i hiaskan dgn frame je, bawah wall lamp...frame ni sebenarnya i dah beli lamaaaaaa sgt2, sebelum beli rumah lagi...motip sgt i ni kan? belum ada rumah pon dh plan nak letak frame ni kat mana...hahahaha tapi mujurlah matlamat tu tercapai...beli kat romantika je frame ni, ntah brp ringgit pon tak ingt, murah je rasanya :p

horizontal blind warna putih tu baru siap pasang semalam, dah berzaman beli tapi baru semalam hubby rajin nak tolong gantungkan...ingat lagi tak dulu i ada cakap nak pakai carpet tiles? sekali tengok harga tak jadilah sbb mahal rupanya carpet tiles yg elok...last2 kitorang decide pakai tiles biasa je...esok2 ada kenduri boleh la potong bawang ke apa kat ruang ni...hehe

semangat i buat label utk setiap basket tu...sudahnya si farish ni tanggalkan & koyakkan T_T huwaaaaaaaaaa pasrah je la!!! maka takyah berangan la nk ber-label bagai lagi...esok2 ku pikir idea lain yg takleh nk koyak (guna kayu ke kan?)...

aloh alohhhh sibuknya anak mama ni kan?? semua benda nak usik!! takpelah, esok2 awak boring mesti awak taknak main kat sini dah kan? kan? kan? *mama penuh mengharap*

balang kaca tu ada banyak sangat i dapat masa hadiah kawin...salah satunya i guna utk letak sabun/detergent yg dikira stok la...utk bahan "stok" ni i berani la letak dlm bekas kaca sbb mesti jarang2 nak guna kn? i letak kat rak paling besar & paling tinggi...sebelah tu pulak pasu putih beli kat ikea, i hiaskan dgn daun fern...
susun atur sabun basuh, pencuci lantai, etc...rak kerawang yg i letak segala jenis detergent tu beli kat romantika, murah je!!
beg plastik (xtau nak panggil apa hihi) i beli kat SSF, letak segala pengepit kain dalam tu...takdelah berterabur kan?
pengepit/penggantung baju comel bentuk chandelier ni pon i beli kat SSF...geram tengok, tanpa fikir panjang terus beli! warna hitam pon ada tau...
dekat washing machine & rak baju kotor tu, i letakkan anti-slip mat...paham2 je la kan, ruang ni kira basah/lembap kang anak main2 kat sini tergelincir pulak...

laundry room i ni bentuk "L" sebenarnya...kalau pandang dari depan, sebelah kiri adalah tempat utk cuci baju & sebelah kanan kat bucu "L" tempat utk menggosok...ironing board tu i dah pernah review [LINK]...
selesa sebab ada pengudaraan yg baik...pintu tu pulak utk keluar rumah, tempat i sidai baju di bawah sinaran matahari gituuuu...

bunga kaktus tiruan (yer, fake je daku beli sbb tak reti nak jaga kaktus) & pasu dia tu i beli kat romantika...wall shelf sekali dgn tempat gantung tu i beli kat SSF...ini tempat utk letak water spray & baju2 yg dah siap digosok...

peraturan (kemain lagi kann) rumah ni, TAK DIBENARKAN ada laundry basket dalam setiap bilik...lepas mandi, bawak turun terus baju hantar kat laundry room...takde la nanti ada bau hapak/kepam kn? mama jugak yg senang hati :)

buat masa ni, i sangat2 berpuas hati dgn hasil dekorasi...rasa seronok nak cuci baju & menggosok sbb bagi i ruang ni fresh dgn warna biru+kuning...takpe, byk lagi masa & boleh ditambah baik dari masa ke masa..untuk jangka masa pendek, i nak tambah hiasan kecik2 je...untuk jangka masa panjang yg entah berapa tahun lagi pon taktau, i nak buat built in cabinet untuk gantikan rak2 dari romantika tu sbb i nak tutup segala external wiring & piping yg mencacatkan pandangan mata...hoho