Wednesday, January 9, 2013

Bila Anak Tak Nak Makan

farish mula taknak makan masa dia 6.5 bulan sampai la umur dia 8 bln (hari ni dah 8 bln 9 hari)...asalnya masa 6 bln tu ok je dia makan, berselera sangat2! lepas tu seminggu dia demam teruk...stat je drp demam tu, bermula la episod farish reject semua makanan...mula2 i ingatkan dia taknak makan sbb gigi tumbuh...tapi bila dah ada 4 batang gigi pon dia still taknak makan...

pantang nmpk sudu je mesti dia tutup mulut rapat2 siap palingkn muka kat belakang...takleh nk paksa dah! bila i acah2 dia ketawa buka mulut, haaaa time tu la i cuba masukkan makanan...tapiiiii dia sembur tepat kena muka mama dia ni okey!

segala jenis bubur i try buat, dgn macam2 warna yg menarik tapi farish tetap reject! pastu hubby belikan nestum & biskut farley, pon dia reject! ada yg suruh i cuba tumis sket pakai olive oil, rasa bubur tu mmg sedap bila ditumis tapi farish reject lagi! ada yg suggest suruh buatkan biskut yg cpt cair dlm mulut, pon i dah buat tapi farish lak tercekik sbb dia terus telan! ada yg suruh i bagi mkn pkai food feeder, pon tak jalan! dah bagi dia pegang makanan sendiri tapi dia lempar2 macam bola, dia ingt mainan kot *sabarrr*...macam2 usaha dh rasanya buat...i pon dh give up & bagi masa kat farish...selama sebulan stengah dia tak makan & bergantung kat susu semata-mata...berat turun 2.5kg!! skrg dah slim anak teruna ai tu...hehe

baru2 ni i dpt satu idea...i plan nak masukkan makanan dlm botol susu...kebetulan ada botol susu free masa beli warmer little bean hari tu, so i korbankan botol tu...i lubangkan puting susu tu bagi besar sket supaya senang bubur nk keluar...bubur lak kena buat cair sangat2 coz farish tak suka makanan yg ada texture walaupon gigi dh ada 4 batang...jenis farish ni, kalau sumbat makanan je, dia terus telan, tak reti nk kemam or gigit2 dulu...jadi dh jumpa solution utk bagi farish makan...yeayyyy!

makanan mesti:
1) cair & blend betol2 supaya takde sket pon bijik2...kena mix dgn 1oz breastmilk
2) masuk dlm botol, kasi minum mcm minum susu
3) NO biskut2 & NO nestum coz farish tak suka & ngade2 buat "uwekk uwekkk"..nk homemade jugak budak ni...frozen pon dia reject uols!
4) jgn campur mcm2 dlm bubur coz dia tak suka...stakat dua puree je blh campur

ohhh macam2 la anak teruna i sorang ni...nasib baik mama sayang awak tau tak?? sanggup je buat apa2 utk anak mama ni...besar nanti kalau melawan cakap mama jugak, taktau la nak kata apa...tapi anak mama ni anak yg baik, kan kan kan?? hehe

saya org kaya baru...kecik2 dah ada properties beli rumah...cantik kan rumah saya ni? :p

saya budak bijak...kecik2 dah suka membaca...tengok tu, hebat tak saya baca flash card pon terbalik *budak ni cepat bosan, baru tunjuk 5 kad, dah dirampas & sepahkan*

31 comments:

wawan said...

Alewww Jangan la mcm tu Farishhh

Wawa Yusoff said...

nana, berdasarkan ape yg i baca kat entry u ni kan... boleh tahan lasak si fsrish ni! Xpe2, org tua2 kata budak lasak ni budak bijak. insyaallah. amin :)

cha said...

nasib baik u ada idea nak buat camtu u. dapatla jugak dia makan kan. haha farish dh kene tipu dgn mama. itu bukan susu semata syg tu ada bubur jugak :p

Aty_Fared said...

nana...kite mempunyai masalah yang sama...!!! berat qaleef tak naik2 sejak timbang 6 bulan ritu sampai ni 8 bulan lebih....pulak tu demam panas.. selalu gune teknik u buat anak gelak besar2 pastu seumbat salam mulut tu..heheh....segale makanan dah cube..instant food memang langsung die tak nak...susah hati kan....

YanaHime said...
This comment has been removed by the author.
NanAFarhanA said...

anak saya masa 6bulan sampai ke 8bulan memang pantang dengar bunyi blender sure akan melalak tak sabar nak makan. Tapi bila dia keluar je dari hospital (that time umur 8bulan) terus dia akan menyorokkan diri. Bukan takat tuh je, bila kita bagi je dia makan dia akan sembur makanan tuh kat muka (memang tak payah dah pakai mask muka..)

Baru kami realize kenapa dia refuse sangat x nak makan that time. Kes sebab dia ingat orang nak bagi dia makan ubat. Tapi bila makanan dah masuk dalam mulut. Okay je boleh plak makan.

So solution kitaorg, kami akan biar dia main dulu bila dia leka je baru sumbat makanan.. Okay je.. tuh je cara nak bg dia makan... MEmang seksa gak la bila time nak bg makan...

sweetlavender86 said...

nasib baik mama bijak!hahhaa..xpe la nana slow2..xleh nk paksa2 sangat budak ni suh mkn.maybe jenis farish xkuat mkn..mcm anak akak yg darwish tu die pun xkuat mkn mcm abg die..skang umur nk msuk setahun ni die dah xnk mkn bubur yg kita masak.die nk mkn mknan yg org tua mkan.so akak pun suap2 je la.haha.roti pun akak bgi.sbb die pun dh nk msuk setahun.haha..nana dh cube guna jari suapkan farish?maybe sedap kee isap dri jari mama.then die nk mkn.haha

veesakura said...

terbalik ngan hussein. bab makan, laju ekmain.tapi time susu 3oz pn dh susah nak abes sejak start solid. tp df lama gile.mcm dah kureng ngan susu botol.huhuu

MamaAliya said...

cuba bg shaklee mealshake.sgt berkesan utk picky eater atau yg tak mahu mkn langsung.:-)

erin said...

comel farish duduk dlm rumah tu..susah hati kan klu anak taknak makan. hopefully nanti selera mkn farish datang balik

Puan Ira said...

farish ditipu oleh mama...but good idea mama

cikyuSnida said...

Takpe. Baby below 1 year makan utk kenal2 makanan je. SI masih lagi sumber nutrisi utama. (yg i baca kat kellymom la). Tp make sure kalau die x makan, susu kene minum banyak la. Sbb kalau berat turun mak mane yg x risau kan

e k i n ♥ y u s r i said...

zara plak die xnak yg lembik2
die nak bubur yg sebiji2 tue

Diyana Didie said...

kena buat cecair or lumat habis. blender biar lama sikit. dia belom pandai chew walaupon dah ada gigi. sama mcm my daughter..sblm dia pandai chew mmg semua benda kena blend lumat.

btw, doc suruh me calit sesikit mknan yg kita mkn tu supaya dia tak memilih mknan. tp u pon pepilih la mknan yg nak kasi kat dia tu..mknan berminyak n bergaram gula tu jgn kasi la.

p/s: nak mintak tolong nana la..boleh tak u tolong deletekan my old link n replace dgn new link? the old kena spam ;(

http://simplyasweettale.blogspot.com/

thanks nana ;)

yUmiE AzuRa said...

iman pn jenis yg cepat bosan.dh tu xske bile org suruh or ajar.die nk ikt kejap je,lps pd tu jgn paksa dh.mmg die xkn ikt or buat.klu die nk die buat sndri..huhu

Cheyan said...

tak pe nana..kasi susu banyak2 ja la skang ni..pandai dia main flashcard tu...hehe

Penguin Gebu said...

brilliant mama :) moga farish jadi anak yg baik!

m@m@yAyA said...

hihi cutela pict last farish tgk flashcard~
dahtu flashcard terbalik,hebatla~

yaya lau dpt flashcard sume msuk mulot smp da nak terkoyak bgai..
agknya dia igt mama dia byk duit leh bli yg lain..huhu

xper nana budak2 ni mmg lain peelnya..ada yg beria2 mkn smp satu masa xmo mkn lgsung..
Aslkan dia nak mnum susu kira okla~

Nurul Husna said...

susah hati jgk klu anak x nak makan ni kan..mgkn dlm proses dia nak membesar kot..comel lak dia kat atas sofa tu.. :)

MissRhana said...

nana..Iman pn dulu mcm tu jgk. last2 skrg, segala jenis mknn die sumbat.kna buat entry gak psl ni niyh!

Shakina Farhan said...

hehe..kecik2 dah ade rumah ye farish..susah jugak ye nak bg makan baby..lagi sebulan++ lagi nak bg shahadah chinta makan..

CikNaa said...

nenek razin bg dia appeton for infant 0-12 month.. alhamdulillah mmg selera skrg ni.4x sehari makan nasi :)

YanaHime said...

Ada satu petua yg yana amalkan ms anak mula2 nk belajar solid food. Mgkn org lain berat nk cuba sbb ni petua dr org2 tua.

Ms kita mkn, klu mkn mkanan yg tak pedas, suapkan jari kita kat mulut anak biar dia rasa makanan yg lekat kat jari tu.

Yana bt ni ms anak mula2 nk solid food, alhamdulillah, dia x reject makanan.

Just sharing ^__^

Anonymous said...

Hi, Saja nak kongsi info..sometimes budak yg suka mkn tiba2 xde selera mkn sbb ada cacing..kena bg ubat cacing..but ur boy belum smpi setahun so x sure la boleh bg ubat cacing ke tak..better tanya paed dlu :)

ciNDerella stRikEr said...

Sama mcm QQ.. Lps keluar wad hari tu selera makan dah makin berkurang. Tp...dia pilih nak mkn ape yg kita makan. So..kena laa buat2 nk rebut mkn dgn dia.

Haissshh...dh jd ibu ni kena kretip la kan. hehe

Liyana said...

faiq pun same xmo mkn sejak demam hr tuh. sblm ni ok je kunyah biskut. lps demam je ketap terus mulut xmo makan.
nk try buat la masuk lam botol susu tu..hihi

erna said...

farish dah ada rumah sendiri. best aunty tengok farish main main dalam rumah sendiri.

bila anak x nak makan, kita akan susah hati.

Anak Lebah Comot said...

Firas mase mula2 picked eater pon macam2 buat try n error. Geram sgt2. Mmg nampak jer sudu mcm musuh ketat. Skrg firas dah suke mkn jenis yang mee...exp mee sup..mee suah..suhun. Maybe dier suke sedut kot. Hihi. Tapi cara melayu ok. Gune tangan.

adianiez AIDA said...

aida terjah sini waktu google pasal hal ni. izzat tak mau makan! hmmmm...

p/s : i follow u...

MARIA AWI said...

kdg2 kita excited nak masak segala benda tapi anak xnak makan pulak..
hmm, memang perlukan kesabaran dan kekreatifan...

Mealshakes Shaklee Tambah Selera Makan Anak-Anak

Wanie Mahir said...

Assalamualaikum.. Saya wanie.. Saya Pun tengah menghadapi masalah yang sama.. Anak says baru baik demam.. Skrg ni semua makanan pun dia reject.. Sedih je bila tgk dia xseleRa makan mcm dulu.. Doakan anak saya cepat dtg selera balik ye.. :)