Tuesday, January 1, 2013

harapnya lebih baik

ok orang lain duk sebok cerita pasal penutup 2012 & pembuka 2013, i pon nk join bercerita jugak :)

penutup 2012 (read: PENUTUP, bukan KESELURUHAN yer) bukanlah satu kenangan manis buat i kot? i kena bayar 3 saman yg totalnya RM900!! kalau bukan terpaksa nak renew road tax, jgn harap la i nk bayar cepat2 kn? sakit hati gak bila drive 71 km/h kat kawasan 65 km/h pon kena saman jugakkkk...

penutup 2012 jugak bandar kemaman dikejutkan dgn banjir yg teruk...hampir 70% kawasan dinaiki air kot? selama i menetap kat kemaman lebih kurang 20thn, ni la pengalaman i pertama kali merasa apa itu banjir...alhamdulillah rumah i tinggi sket drp rumah jiran2, so air setakat paras pagar je...jiran2 depan & keliling teruk jugak rumah diorang dinaiki air...kesian sgt! blackout pulak selama lebih kurang 34jam, 2 malam kitorang tido pakai lilin je...kesian farish berpeluh2 panas tapi sykurrr sbb dia takde nk meragam...office i pon teruk kena banjir, hampir satu kaki jugak tinggi air tu...habis semua meja kerusi kayu kembang :( punca banjir ni dikatakan sbb empangan kenyir dah penuh, so air terpaksa dilepaskan...sbb tu banjir walaupon hujan takde la lebat mana...
ni dlm office kitorang...time ni air hampir masuk office so kitorang siap2 angkat barang yg berharga...barang customer byk oiii yg tak deliver lagi...huhu
 ni keadaan area luar office kitorang...air menutupi jalan...

 
air dpn rumah i...nampak tak rumah jiran tu semua masuk air? dekat paras lutut jugak tau tinggi dia...rumah kitorang ni bukan la sengaja kitorang bina tinggi, tapi mmg tanah asal yg dibeli memang tinggi sket drp rumah jiran...

EBM yg tinggal seciput tu pon alhamdulillah berjaya diselamatkn...15jam dlm deep freezer langsung takde cair...finally i keluarkan jugak EBM tu & hantar kat rumah my aunty...terpaksa redah banjir dgn naik triton & dpt la i tengok camne jalan raya tu berubah jadi mcm sungai...thanks pada yg sms, wassup & doakan i, i'm really appreacite it! tak sangka ramai kwn2 yg prihatin walaupon ada yg kenal melalui blog/facebook je :)
 
apa2 pon hanya kesyukuran yg i panjatkan pada Ilahi sbb bagi jugak peluang kat i utk merasa semua ni...selama ni mungkin i alpa hidup dlm keadaan yg selesa, jadi Allah uji semua ni utk i berfikir...mcm mana susah & panasnya hidup tanpa bekalan elekrik, mcm mana anak kecik yg sebaya farish tu dibesarkan dlm keadaan serba kekurangan, mcm mana perasaan bila harta benda musnah, macam2 perasaan la senang! honestly, sedikit sebanyak buat i rasa insaf walaupon dugaan ni takde la berat mana dan masih mampu dipikul...semua yg ada di dunia ni adalah milik Allah, kalau dia nak tarik dlm sekelip mata pon blh lesap...

eh panjang beno cerita banjir kn? haha...2012 mungkin tak brp byk "event" dlm hidup i...yg i ingt hanyalah i mengandung & beranak je...selebihnya lupa sbb fokus byk kat farish je! 2012 jugak tempoh i dikuarantin drp pegi holiday jauh2 *sedih uols* semuanya demi keselamatan, kesihatan & keselesaan farish yg masih kecik, malas nak expose dia sgt dgn environment luar...masih bersyukur sbb dikurniakan suami yg penyayang & bertanggungjawab :)

dari segi materialistik pulak, 2012 i dah dpt smart phone idaman hadiah bersalin drp hubby, i dh dpt gelang emas idaman drp hubby sempena hadiah raya, i dh dpt pandora drp hubby sempena hadiah bufday, i dh dpt handbag idaman hasil drp tunggakan increment selama hampir setahun, i berjaya beli rumah atas nama i sendiri, erk apa lagi ek?? perghhh riak benar kau cerita pasal harta yg bersifat sementara tu kan?? RIAK kau nana, RIAK!!! hahaha ok STOP!

tapi apa2 pon permulaan 2013 ni nampak gayanya sangat padat dgn aktiviti...semoga masih diberi nafas utk merasai nikmat hidup ni...

jan 2013: kitorang akan bz dgn wedding lagi! kali ni adik i no.3 nak kawen *langkah bendul, skip no.2 tu*..."panic button" dah on, ye la wedding tak sampai sebulan je lagi kn?? i hanya mampuu sponsor candy buffet je tapi satu habuk pon i tak prepare lagi! bz dgn anak la uols~

feb 2013: hurmmm takde apa sgt kot...cuma insyaAllah parents in law nk kerjakan umrah...alhamdulillah tercapai gak hajat hubby nak sponsor parents dia...semoga lepas ni ada rezeki kitorang laki bini pulak  :)

mac 2013: bufday i yg ke 26 *eh awal2 dah bgtau*...kalau tgk schedule hubby, mcm dia takde kat darat je....tak dpt la nk celebrate on time kn :( takpe la, blh celebrate lewat2 sket...hehe...

april 2013: awal bln april insyaAllah kami satu family kecil ni nak fly makan angin ke negara org...ni kira ganti balik la sbb sepanjang i mengandung & lahirkan farish, takde lagi holiday jauh2 *last hari tu pegi honeymoon je*...end of april lak my baby turns one!! alamakkk sempat ke tak ni nk buat bufday party utk farish?? dh la papanya takde time tu...takpe la, kita tengok camne nanti :)

mei 2013: bufday hubby...ada cadangan idea tak utk buat surprise kat dia?? hehe

antara mac, april, mei 2013: kemungkinan besar masuk rumah baru kami...sangat excited tapi dalam masa yg sama pening fikir pasal $$$ utk renovate & beli furniture...kitorang mmg stat from zero, so sangattt la byk benda nk beli utk lengkapkan rumah tu...semoga ada rezeki utk buat semua ni :)

jun 2013: 2nd anniversary kitorang...masih takde plan utk yg ni...rasa mcm taknak mintak hadiah tp nak mintak apa ek? mintak anak la...wakakakakaka over yuuu~

jul - dis 2013: so far mcm takde perancangan lagi...tp ada jugak la berangan antara sept or dis nk pegi holiday bawak farish...plan nak kemana tu masih taktau...kalau blh nk pegi theme park sbb time tu farish dh besar & blh berjalan...plan je la, ntah jadi ke tak itu lain cerita ;)

hamboiii byk sgt perancangannya kan?? apa2 pon kita hanya mampu merancang, selebihnya serahkan pada kuasa Allah sbb kadang2 apa yg kita rancang ni tak selari dgn perancangan Allah yg pastinya jauh lebih baik...i harap dpt improve diri jadi isteri & wanita yg solehah, jadi mama yg sporting & best, jadi je la apa2 pon yg baik...hehe...ada jugak niat nak pakai baju longgar, besar2 sket & tudung tu labuh tutup dada...tapi ntah la, sbb tiap2 tahun ada zaman tu tapi tak brp nak menjadi kekekeke...semoga 2013 jugak akan bagi kami kenangan yg manis2 & rezeki yg mencurah2 supaya dpt dikongsikan bersama dgn ahli keluarga lain...dan semoga kita semua di bawah lindungan & keberkatan Allah :)

insyaAllah awal tahun 2013 jugak i ada plan nak amek unpaid leave...nk try jadi fulltime housewife camne...if i rasa OK, i akan resign...if i rasa boring duk rumah, i akan continue kerja balik...hehe...alahhh kerja sendiri apa la sgt kn?? waktu flexible & kuar office pn blh ikot sukati asalkn kerja siap...

wishlist terlalu banyak kalau nak di-list-kan...cuma ada rasa nak kurangkan sket shopping handbag & baju...mungkin nak lebih concentrate kat deco rumah & barang2 rumah je kot...dah insaf kot nak shopping over2 ni *poyoooo* tapi kalau tak insaf jugak, no comment la...hahaha

2013 kami masih lagi dlm long distance marriage...malas dah nak mengharap sbb nampak gayanya macam lama lagi je lakiku tu kerja offshore...hurmmm takpe la, mungkin tu punca rezeki kami...hanya mampu bersabar & bertabah...nasib baik la ada si farish sebagai peneman mama dikala sepi *ewahhh*
ni la dia hadiah kami pada 2012 yg palinggggg berharga mengalahkan harga rumah, kereta, tanah, apa2 je la...it's priceless!!! harta kami dunia dan akhirat...tengok tu, bangun tido je dah berposing...hehe

hoii panjangnya tulis! *fuhhh lap peluh* ntah2 ada org baca tak habis pon kan??? i yakin, mesti akan ada yg skip baca kan?? hahaha lantak la...rasa mcm byk sgt isi yg tak penting dlm entry ni...kahkahkah...k bai~

25 comments:

MizaShoppe said...

happy new year sis...heeee..
bestnyala sis dah ada bt palnning utk 2013..
smoga berjalan sperti yg d rancangkan ya sis..

Raihana Humaira said...

wah..siap plan bagai..syoknya...
semoga semua tercapai ye :)

yUmIe said...

wahh seronoknye tgk planning nana.
semoga dipermudahkn segalanya ye.insyaallah:)

Asz Miza said...

Wah bnyak planning..insyaallah semuanya akan dipermudahkan..happy new year dear. :)

asha said...

Salam nana
Asha paling jeles kat note pinky tuhh.huhu.asha guna color pearl white jer.huhuhu
Semoga perancangan nana akan terlaksana. Selamat tahun baru..;)

.ieLah. said...

nana i bace sampai habis tau! hihi

seronok baca planning u.semoga tercapai impian n perancangan u suma ok!

happy new year :)

ctmah said...

happy new year nana!
u r very perfect la dear.jan till dec dh ada perancangan ek..
kejap je ayish dh nak masuk 1 tahun kan n ayish dh leh dpt adik baru..weh00ooo

iietamalek said...

salam kenal dn salam tahun 2013

cha said...

Happy new year you. best of luck tau

banjir tu teruk jugak kan. gigih tau u pergi simpan susu dalam fridge rumah auntie sume. sabar tau dgn dugaan ni sume

wah wah byk jugak kenangan manis u kan. semoga 2013 lg byk kenangan manis u dan family ok. kan nk pg luar negara plak hee :D

UMIE SUE said...

Su pn ada impian nk pki bj bsar,tdung ttp dada tu,kn kuat iman jgk tu

Haidasafera said...

Nana tulis panjang mana pun, i tetap baca taw..seronok baca cerita2 you.

sweetlavender86 said...

pandoraaaaa idaman kalbu.tiap kali lalu depan pandora.hint2 laki ckp cntik2.tapi laki ahkak buattt xreti jeeee.cissss..nk pitam die tgk harga pandora.hahaha..happy new year nana!

Nurul said...

eh i tak skip bace hahaha...good luck nana dgn perancangan tahun ni

Zimie said...

i baca sampai habis nana.seronok plak baca plan u tu.i satu hape x plan lagik.yg i tau, i nak cepat2 beranak.nervous pun ye.hehe.

fatihiah said...

Bessnyeee dah ada rumah sendiriii!!

;)

Puan Ira said...

happy new year...alhamdulillah dpt dah beli rumah..bestnya!!!

izfanora said...

hambek kaw ! mmg terbaik r perancangan 2013 tue.. :) dah nampak apa yg jadi..

semoga dipermudahkan..

cikpuanputeri said...

Habis baca!! Yey!! Alhamdulillah selamt ebm yuu banyak jgk tuuu happy 2013!!

cikpingu said...

wah.. best prncngan 2013... gudluck nana

Fiza Zainol said...

bestnya baca plan nana.... smga hjat nana tercapai...slmt tahun baru... :)

asfahani said...

CHANEL!!

mrs kayrul said...

selamat tahun baru nana...hebat la dah ada perancangan untuk 2013...kayrul nie ikut arus je la...malas nak buat perancangan takut tak menjadi...tahun nie nak kumpul duit jer...

Cheyan said...

I baca sampai abis tau..kalau u yg tulis i baca..i sukestyle u tulis..
Oo ya Happy New Year Nana and Family..
Semoga apa yg di list list kan tu berjaya dilaksanakan..insyaAllah...

Eh..tambah adik farish lah 2013 ni..hehehe

aThidEaN said...

hey mana ada.i baca sampai habis ok. cuma baca lambat sikit la. ni baru ada mood bw..klu tak update blog sndiri pastu tutp blogspot sbb kena capai target siapkan kerja.
bestnya nana nak jalan2 obersea. plan betul2 nnt i nak pollow plan u plak...
nnt2 la sbb skrg kitorg laki bini kena fokus study..
apepun HNY..smoga semuanya diberkati Allah.amin

sha said...

hubby nana keje offshore gak ye? sama la kita. 2012 dia kat sini tapi 2013 kang merasa la hidup single mingle balik. huhu sedeh2. tatau la cemana rasa dgn anak 2 org nanti nih