Monday, January 14, 2013

Keranamu Anak

entry ni nak cerita pasal farish semata-mata...hari ni farish dah 8 bulan setengah, macam2 gaya & ragam la dia buat...haaaa tu belum pandai merangkak lagi, kalau dah pandai mau turun 1kg sehari berat mama dia ni kan?

hari tu i bawak farish pegi KL sebab ada urusan kerja sket *sebab kerja pon mama sanggup bawak kamu anak oiii*...kebetulan hubby tak balik lagi, so i pergi dgn adik...nak dijadikan cerita, farish tiba2 poopoo dlm kereta dgn bau yg semerbak harum buat kitorang rasa nk pengsan dlm kereta...ajak adik i stop kat petrol station jap utk bersihkan farish...masa nk bersihkan farish, kitorang punye la kalut sbb paham2 je la toilet kat petrol station tu camne kn?? farish ni pulak duk bergembira ketawa sorang2 sambil lompat2 masa i nk cucikan bontot dia tu...haaaa farish ni kalau dh mula melompat, kaki tu memang mcm spring la taknak berhenti...adik i dah uwekk uwekkk tengok poo ayish, hahaha camne la kalau ada anak nnti kan?? sbb farish tu aktif sangat, maka poo dia terkena seluar jeans i!! huwaaaaaa rasa nak nangis pon ada, dah la nak jumpa client kan, dgn nk solat lagi...so pengajaran utk diri i sendiri: lepas ni pegi mana2 walaupon balik hari je, tetap kena bawak baju & seluar spare utk diri sendiri...

weekend baru ni i dgn hubby pegi KL utk shopping + nak balik umah MIL terus kat batu pahat...sepanjang perjalanan tu memang menguji kesabaran kami suami isteri dgn kerenah farish...berkali-kali i dengar hubby istighfar, agaknya tahan sabar kot? hihihi...farish makin lasak & aktif, dlm kereta mmg taknak duk diam & taknak tidur langsung...habis semua benda dia nak capai, radio dia pulas2, aircond dia main ketuk2, gear pon dia sebok nk usik & paling parah bila dia nk duduk kat bawah sbb nak main kasut mama dia!!! 

kitorang kononnya nak pegi kiko warehouse sale kat puchong lepas balik dari sunway pyramid tapi sgt hampa bila kitorang sampai je kul 5.45pm dah tutup!! ingatkan buka sampai malam...huhu takpe la, bukan rezeki kitorang nk shopping kat kiko...my fren cakap baju paling mahal pn rm20 je, paling murah rm4 kalau tak silap...dlm perjalanan ke sana, farish skali lagi buat hal...ntah masa bila dia amek air limau yg i letak kat belakang & siram baju i...huwaaaaaa rasa nk mengamok jugak sbb habis basah baju i dgn air yg melekit tu...nasib baik awak tu baby lagi tau tak?? so mama tahankan je rasa marah tu dlm hati & tetap peluk cium awak walaupon awak tak tahu apa2...hubby dah pening kepala & suruh kitorang duduk belakang...pulak tu bila nak pindah je kat belakang, tiba2 "dushhhh!" kepala farish terhantuk kat bibir i...ya Allah pedihnya bibir ni taktau nk cakap camne la sbb pecah & berdarah...si teruna tu maintain cool je sambil buat muka comel dia...eee geram tau :p
sekarang ni kalau nk pegi jalan2, i tak boleh nk melaram sgt dah...kerongsang/ peniti/ benda2 tajam tak boleh pakai sbb farish suka tarik tudung i...kadang2 keluar dari kereta pon tudung senget2 lagi, tak sempat dah nk betulkan apatah lagi nk touch up muka...hehe...gelang & cincin tajam2 pon tak boleh pakai sbb pernah sekali i pakai masa nk menyusukan dia, terkena muka & calar...sian anak mama kn??

sekarang ni farish dah pandai mengesot...dah dua kali jatuh katil; 1st time masa nk bukakan baju utk mandi tapi silap i jugak sebab buka kat penjuru katil...sekelip mata je dia pusing & jatuh kat lantai...2nd time pulak masa tengah susukan dia & entah macam mana la i boleh terlelap...sedar2 dengar bunyi "debukkk" jatuh katil...sejak dari tu mmg sentiasa berhati2 la kalau letak farish atas katil...kalau nk tinggalkan skejap, mmg kena taruk dlm baby cot...

ngam2 masa farish 8 bulan, dia dah pandai nak byebye org...sebut je perkataan "byebye" mmg dia boleh angkat tangan dan lambai...cuma kena sebut banyak kali sket perkataan tu sambil kita demo, baru dia respond...kalau ak, berjanggut jugak kot nak tunggu...hehe...ada video dia tapi takmo upload la sbb mamanya mcm cina bukit...hihi
anak2 ni macam ragam dan perangai kan?? kadang2 memang ada benda yg buat i rasa stress...ye la, kita dah la bekerja, balik kerja pulak nk uruskan rumahtangga, lepas tu anak meragam?? memang menguji kesabaran...tapi setakat ni mmg tak pernah lagi lepaskan marah kat farish...

i ni fikir positif je, kalau baby banyak ragam tu anggap je sebagai hiburan...kang dpt anak pasif yg tak reti respond, kita susah hati gak kan?? layankan & manjakan je kerenah anak sampai umur dia 7 tahun sbb dalam jangka waktu tu memang kasih sayang dan perhatian yg patut kita berikan...umur 7-14tahun adalah tempoh kita mengajar & mendidik anak2...

apapon i anggap semua ni cabaran ibubapa dalam mendidik & membesarkan anak2...baik role model yg kita bagi, insyaAllah terbentuk la anak2 yg baik juga...kita yg berhak corakkan anak2 mengikut acuan sendiri...haaaa tu baru farish 8 bulan stengah, kalau diberikan umur yg panjang jauh lagi perjalanan kami suami isteri nak besarkan anak-anak...

yg penting i sayang sangat2 anak i, tak kesah la kalau ada org rasa annoying ke apa sbb i asyik upload pic dia kat facebook or blog or instagram *tetiba* kahkahkahkah
my sweetheart

27 comments:

YanaHime said...

haha! lasaknya ayish. Yana asyik upload kat insta jer. penuh gambar anak, dh jd mcm insta anak plak

FadMN said...

sama la baby i.tapi dia gegurl.baru pandai melunjur.pantang lepa sket dh ke mana2 dah.karang merangkak tak tau la camne.tp,tulah..mcm mana lasak pun,dia lah intan payung kan..

Aty_Fared said...

Heheh..ai tau rasenyer biler ank melasak...lg2 dlm kereta tg sempit dn berjalan jauh saat maknyer ni feeling2 cun...haaiihh...mmng sgt2 teruji..:-) ai skrg tak pernah dok depan dah..sbb kat blkng luas skt dke blh main sndr..:-)

ctmah said...

comellah u ni nana..tergelak i baca ok.ayesh dah x nak duduk dlm car seat ke nana?mcm2 perangai anak kan..tp semuanya suwit2 belaka. dulu masa baby, bila tgk dia nangis mmg rasa sayu,tp time tu bb takde air mata lagi,so kurang la sikit sayu tu.ni bila dah besar sikit n dah ada air mata,alahai...berderai jantung tgk air mata anak..rasa cam nak menangis sesama jek..uuuu

erin said...

samalah Aish, since dia lahir i mmg duduk belakang je, lasak bukan main sekarang, sakit pinggang i pegang, so letak dlm carseat je, bila nangis baru angkat ;p

hayati hashim said...

hihi nana. comel!
i pun sejak ada aisy jgn kata nk bekeronsang, berpiniti, jam tangan pun dah x pakai. paling tak boleh blah, cincin kawen pun x pakai. risau tercalar kulit anak dara kesayangan..

Cheyan said...

Eee lasaknya teruna u..tak pe la..layankan aja la yek..tp skang mmg time baby 8 bulan melasak..mmg tak dan la kite nak cantik2 ni..tp masa dia buat hal tu comel kan..x sampai hati nak marah..

Anak Lebah Comot said...

Dh tibe masenyer untuk tdo bawah. Katil pon skrg nie jd perhiasan jer. Hihihi. Klu duk dlm kete pon same tp lebih selesa duk belakang. Depan hanye letak car seat jer.

cikpingu said...

cian kne hantuk ngn farish... umie byk kali kene hantuk ngn dhia.. perit btul rse... rse nk nangisss.. huhuhu

.ieLah. said...

i pulak naek pening baca macam2 jadik dalam kete u nana. hehe ayish da makin besar, makin bijak! :)

nana ayat last tu i suka, haha :D

Haidasafera said...

thumb up nana ;-).. you mmg ibu yang terbaik!

nurul said...

nice!www.the-simpleme.blogspot.com

Gadis said...

mmg mencabar betul..huhuhu..
sabar ye nana..
skrg ni pun dah x leh nk pkai lawa2 sgt sbb darwisy pun mula start melasak..

sabar je la mlyn kerenah dier...huhuhu..

sweet je gmbr tu,,,=)

Allene said...

sama la ngn anak lin.. melasak tak ingt. klu kat tudung kita ada manik2 sume dia masuk mulut.. pkai tudung biasa2 je la...

ciNDerella stRikEr said...

sama laaa lasak nya dengan QQ.. dalam kereta pon nk memanjat2. harap2 bole la kurus melayan kerenah dia. hehehehe

Veelara Shamsyul said...

Hihi .nana samala ngn ank i jufak.mcm2la perangai die

farhana riduan said...

ala... sweetnye dear,, i xsabar plak nak ade baby.. baby membesar memang banyak ragamnye kan? tapi tu la kenangn. bile baby besar nanti, da pandai membace suh die bace blog u pasal ragam die mase kecik. mesti sweet kan:) btw happy family..

Nurul Husna said...

hehe...u mmg seorg ibu yg baik nana :)

erna said...

wow..hero betul farish. apapun, betul semua yang u cakap nana. kalau i mula rasa tekanan, i akan mengadu kat ibu i. so,ibu akan cakap..anak zaman sekarang dan ibu selalu pesan..jangan sekali-kali cakap baby kita nakal.

aktif tu salah satu perkara yang baik.selagi aktif yang tidak melampau melebihi had umur. kalau dah besar pun aktif semacam,yes..itu perlu kita risaukan.

semoga kita jadi ibu yang sabar dan terbaik untuk anak kita :)

fifi tiez said...

Haha.sabar jelah.tp i pun gitu gak.x berani nak pakai benda tajam.takut tercucuk anak..

Schaz said...

takpe la nana..be positive je, he is exploring the world..insyaAllah dah besar nanti jadi budak bijak..=)

naney said...

biasala anak tgh lasak... nnt dia dh pandai merangkak jalan lg menguji kesabaran... nuh dlm keta mmg ktorg practice duduk kt car seat... kalo xduduk kt carseat mmg sgtla buas...tp bila duduk dia akan tidur dan menikmati permandangan dgn asyiknya.

SweetLikeWhat said...

sama la dengan hannah..haih lasak bukan main..mmg tak boleh letak atas katil..kejap jer dah de kat hujung..haihh

Liyana said...

hehehehe tersengih pjg bace cite nana..sbb lebih kurang je dgn perangai faiq. lasak sangattt

izfanora said...

hahaha.. tergelak2 baca.. xder anak cam za ni, teringin sangat. bila baca kisah org, cam seram jugak, tapi puas je rasa sbb anak sendiri kan..

part suami nana istighfar tue mmg salute sangat. masih sbr even drive, dlm kete, dgn anak lg.. hihi.. chill dear.. :)

mrs kayrul said...

sama je la kes nana ngan kayrul...bila ada anak nie kesabaran kena tinggi...bila dah masuk 2 org anak kena double kan kesabaran....

stok baju mak ayah dan anak2 harus sentiasa ada dalam kereta...macam2 perkara tak terjangka boleh jadi...

2 H@T! MeN j@D! 1 said...

ayish2 napa wat mama camtu.huhu be a gud boy k:)