Thursday, January 17, 2013

Kitchen Cabinet: Mana Satu Pilihan Hati?

ehem ehemmm...sebenarnya kan, rumah kitorang dah siap, cuma tunggu CF je lagi...tapi aci la ek dlm entry ni i nak over berangan sket pasal kitchen cabinet walaupon CF ntah bila dapat pon taktau...

kabinet dapur adalah antara perkara utama yg i amek berat...alhamdulillah bajet utk buat kitchen cabinet mmg dah lama tersimpan, tinggal nak design & buat je lagi *ewahhh* sebab i ni suka masak, jadi i nak dapur yg cantik + selesa + praktikal...i takmo la dapur yg cantik semata-mata tp susah nak memasak atau low quality yg blh buat dapur tu cepat rosak...dapur mesti berasap 24jam, baru lah puas hati kan?? hehe

utk KABINET, ada TIGA jenis bahan yg buat i pening utk pilih:

1) KAYU
kayu adalah pilihan utama i sebenarnya walaupon kebanyakannya org tua je yg suka kayu...hehe...kayu sangat mahal bergantung pada jenis kayu yg digunakan (cth: nyatoh, jati)...tapikan, kayu ni kena jaga drp anai2 la...kalau anai2 makan, adoiii mesti parah! kalau i pilih kayu, semestinya warna putih jadi pilihan i...kadang2 tengok dapur yg classic moden ni lawa jugak kan? dan yg penting tak ditelan zaman...
ni antara contoh kombinasi warna yg i suka bila material kayu jadi pilihan...

2) LAMINATE
apa yg i paham melalui survey, laminates ni ada 2 jenis; 3G high gloss & 4G high gloss (betulkan i kalau pemahaman i salah)...laminates tahan lasak, berkilat, sangat senang nak jaga & takde la anai2 nak makan...harga laminate pon mahal cuma taktau la knp i tak berapa suka tengok kilat2...hihi...yup i tahu laminate ni pilihan zaman sekarang yg nakkan ruang dapur nampak lebih moden tapi taktau la knp bukan taste i walaupon nampak cantik jugak :p
ni contoh cabinet laminate...utk dapur i nanti, i akan cuba elakkan warna merah, hitam, oren atau apa2 je la warna yg terlalu gelap...i lebih suka pilih warna tanah mcm putih, cream, oak atau birch...haaa warna org tua la senang cerita...hehe

3) MELAMIN
melamin kurang ketahanan berbanding laminate dan harga pon lebih murah berbanding laminate...i suka material melamin ni sebab dia tak berkilat tapi yg buat i tak suka ialah kualiti dia...
ni contoh melamin...kena pandai pilih warna yg sesuai supaya dapur tak nampak pucat/kusam...


macam kitchen cabinet, table top juga ada macam2 jenis bahan yg boleh kita pilih...cuma utk TABLE TOP rumah i, ada DUA jenis bahan je yg jadi perhatian i:

1) GRANITE
granite pilihan no.1 i kot...utk table top i suka permukaan yg kilat, berbeza dgn kabinet yg i lebih suka permukaan kesat...granite tahan lasak, berkilat mcm kristal, tahan haba & corak pon lawa nampak exclusive...harga pulak melalui survey i, boleh tahan mahal rupanya...i berangan nak pakai granite je nanti...
contoh table top granite...cantik kn?? nampak classic yg classy *erk*


2) KONKRIT
yg ni ramai org pakai...yg ni i ok jugak, suka jugak...blh consider buat kat wet kitchen *ohhh indahnya berangan* kat rumah my mom skrg pon pakai yg ni rasanya...so table top tu pakai marble yg size besar...tapi kena cari marble yg tahan calar la...
ni contoh table top konkrit...nampak lebih kuat & teguh...juga senang utk dibentukkan...


utk sink pulak, i nak letak bowl sink kat dry kitchen...kalau utk wet kitchen, mcm tak praktikal la pulak nak basuh pinggan mangkuk kan??
ni mcm dalam toilet kat umah my mom skrg je...comel gak...hehe
tapi i lagi suka yg warna camni kot? takpon bentuk tu oval sket, cun gak :)


mula2 i berangan nak buat island...tapi bila fikirkan dapur tu kecik comel je, so cancel la...plan nk buat counter bar je...tp counter bar tu duk kat tengah2 connect antara dry & wet kitchen...pelik tak agak2? tapi takpe la, asalkan i boleh potong sayur siang ikan kat situ...hehe

*******************************
nak share sket dgn korang principle of good kitchen design; macam mana nk susun atur cabinet, storage & dapur...nak buat design ikot suka hati pon boleh, tapi tak berapa praktikal la kot? hehe...prinsip ni akan memudahkan pergerakan kerja kita...



untuk dapur kat rumah i, rasanya G-Shaped Kitchen kot...


SOALAN: kalau korang pulak camne?? apa yg korang suka?? design & warna camne?? jom share :)


P/S: semua pic dlm ni ihsan google...kalau mana2 pic yg i amek tu drp blog korang, let me know k...i akan letak link

23 comments:

ibuhebat said...

kitchen kabinet akak warna merah mcm dlm gmbr tu.. ok lah sebab ruang besar n dapur extended buat banyak tingkap. takdelah gelap.

farhana riduan said...

i suke laminate sebb i xrjin mcm u.. hihi.. i fail bab2 mnjge kayu

the awesome trio said...

better laminate and table top concrete. atau kalau ada duit lebih spend la dekat solid surface(joining pun cantik dari pakai tiles). pattern pun ada macam2. http://www.solidsurface.com.my/PDF/promotion2012-13.pdf

hehe. kemain tetiba promote supplier office pulak.

i keje interior designer. seronok bila tgk orang plan mcm2 untuk rumah ni.

.ieLah. said...

i pon nak dapur yang best nanti nana. hehe selalu cakap cmatu kat husband.. tapi sekarang berangan je la dulu :P

dapur ade island best kan? :D

LisaLisut said...

good info.sng ade gmbr layout tu.b4 ni i tau ade 3 je, L,U and G.rupanya dapur rumah i skrg galley kitchen hahaha.

oh nk berangan jgk. i suke yg modern tu.kilat.bahahaha.kalau bole nk la granite table top.tp sure mahal pye.konkrit table top mcm mak i tu ok.nk duduk ats tu pn boleh tp..cm boring..haha

i hope by the time rumah siap i hope bajet dapur cukup dah.sbb i berangan nk kitchen from Signature kitchen or kian classic.bahahaha.gedik.amin.doa aja dong! :P

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

konkrit kot..senang

LisaLisut said...

oh lagi satu,i suka laminate kilat warna grey lavender xsilap nama dia.nmpk kt ikea pye showroom.fall in love trus dgn color tu hehehe

elle's laaa~ said...

kte pon nga pening nk pilih kitchen cabinet kak... tp kte ngn asben nk yg jnis laminate tu.. hihihi.. tp xde la nk yg colour meriah2 tu... nk colour putih sajo..

Anak Lebah Comot said...

My mom aka umah jasmin duk skrg gune konkrit...mmg nampk teguh.

naney said...

suka kayu gk... but nnt umah i depend pd cost la kot huhuhu... nnt nana share la ye mana tempah kabinet ni sbb senang nk refer bila umah kami yg entah bila nk start buat tu siap...

sweetlavender86 said...

granitee cantik tapi mahall..klu akak suke lagi laminate.hihih..akak suke moden..husbnd plak peminat kaler merah.ok lah so kite amek merahh je lahh..akak table to pkai meico sajork.dapur kecik..plan nk buat yg konkrit tapi bile pkir blik ruang dapur belum extend.mcm rugi plak klu buat table top konkrit.so contractor pun suggest gune meico je.sbb nnti kalu nk pecahkan balik pun xlah menangis.hahaha..nana kene servey2 lg..actually klu dpt terus yg org buat xde showroom tu lagi murah/klu pegi kedai yg ada showroom tu beza harge dlm 3-4k jugak.huhu..

cha said...

haa i satu apa pun tak tau yg i tau yg mane lawa haha teruk betul i ni. and nak tau tak baca entry u ni hari ni i dapat kabinet dapur baru kat rumah muahaha. oh tp dapur cantik mesti kita lg semangat nak memasak kan. best best :D

Rina Lia (◕‿◕)✿ said...

Nana, umah rina nye dpur bru je siap hehe eksaited nak msk. Rina punya dapur idaman actually kayu gak yg mcm english style, warna putih cream, ade pemegang antik etc. kelassa gitu. Tapi memandangkan dapur ku kecik je, budget pun kecik hehe rina amik 3d glass. 4d glass xbekilat tp mudah calar. Amik granite since beza harga Mhl skit je ngn solid surface (tgk tmpat). Granite lbih thn sbb batu betul. Mybe nana leh survey brand dpur gas, hood, oven skali. Sile smpn duit dari skrg okeh!!

Hana Soffelia said...

I love granite. Look very nice. Nanti nk msk pun semangat sikit. Hehe

Cheyan said...

Nana..rumah I skang i pilih laminate with 3G Door..mmg berkilat ngn kene rajin mengelap..kalau tak nampak la cap jari merata..hehehe..

Table top dia pulak simen..sebab senang nak panjat and tahan..sebab cabinet I tinggi sampai syiling..hahaha..

Tapi actually I suke kayu..kalau bole kayu jati tapi mahai ke main pulak...hehehehe

Asz Miza said...

umah i wett kitchen ngan table top pakai konkrit je..rasa mcm lagi murah kot upah org buat..pastu baru pasang cabinet..

malynd_anggun said...

drooolinngggg nye! (o_o) tengok kitchen cabinet!! huhu..tapi...umah pun blum beli laaa...huuuu

orked violet @ SYA said...

Sya dapat umah before rayer aritu. smapi skang nan hadoo kabinet nye. pdhL sbLm dpt cf kemaen verangann nk psg cabinet mcm2.

skang biLe nk psg, 1 haL Lak nk kene remove sume brg.

mmg horror dapor umah Sya! sadisss..

budget pon burst sbb nk kawen. makin b'tmbh sadissss.. hohoho

Shakina Farhan said...

oh byknye yg xtau..haha..vote for granite! boleh melasak2..my mom punye kabinet putih & oren..dapur basah hitam granite ke konkrit xpasti..kina punye entah bila la..hehe

Wan Afzan said...

best! kitchen cabinet skrg mmg kayu.. susah jaga. potensi anai2 tinggi. so baiklah jenis laminate. cantik !

atiqah aziz said...

wowww..memang tengah dok pk nak design dapur baru..thankx for the info yaa.. g shape memang best..L shape pun ok juga..yang penting selamat..sambil masak @ membasuh boleh kerling2 takut anak2 datang kita tak sedar kan..hehe

http://sihatmacamyaya.blogspot.com/2013/02/hilangkan-cepat-letih-dengan-shaklee.html


mizzura said...

nana...sangkut kat blog nana setelah sekian lama tak jengah..ni pon tgh usha kitchen cabinet..pening lah bila nak decide..sbb keinginan vs bajet tak parallel hahahahhaa... granite and kayu lawa kan...memula mmg nak amik 3G tapi bila pikir2 balik mcm kilat2 plak..hehe..and offcourse nak color basic jer..tamo fancy2 sangat..kang dah tua hapload gambor nenek (kita) kat dapur tak seiring plak,,ehhehehhe..

cik hani said...

Umah sewa kite kabinet oren plus coklat.luas.ok.tapi oleh kerana cabinet kayy maka dah dimakan air kt sinki..

Better kt sink ltk cncrete nxt time