Wednesday, February 27, 2013

ragam budak 10 bulan

ntah datang mood apa la makin lama makin malas nk update blog...blogwalking pon jarang2 je tapi akan usaha jugak jenguk blog2 yg tinggalkn comment...hehe

nak cerita perkembangan farish sampai umur dia 10bulan ni:
baru tinggalkn sekejap nk amek baju, habis dia main bedak

1. berat dia mcm yoyo la, kejap naik kejap turun...kadang2 berat 10.5kg, kadang2 jadi 9.4kg, kadang2 pulak 8.9kg...aikkk penimbang digital pn blh ada error ke??? takpon ada hari yg dia kuat exercise kot (dia sgt lasak)...berat je 10 kilo tapi badan tak nampak bambam pon...hahahaha
2. alhamdulillah masih lagi breastfeed walaupon stok skarang hanya utk lusa...sgt2 kritikal skarang ni tapi takmo cepat give up...dah tambah sesi mengepam & buat mcm2 dah utk tingkatkn susu...farish skali minum dlm 6-8oz

3. tak boleh merangkak lagi tapi dah pandai nk berdiri & memanjat...mungkinkah farish akan skip merangkak?? pantang nampak tangga, meja, kerusi semua dia nk panjat...ntah brp kali terjatuh tergolek pon i taktau sbb budak sorang ni mana kenal erti serik...kadang2 tak dapat nak kawal jugak dgn pergerakan dia...kalau dukung pon sebok minta kita lepaskan dia...
tengok la tu...dah pandai meniti 2 anak tangga...tak pandai merangkak, terus nk memanjat kn?

4. mulut bising mcm nk bercakap...lepas tu suka sgt denga org tua bercakap sambil gelak sorang2...gaya mcm paham je kita duk ngumpat apa...tutup telinga ye ayish, bad influence betol ngumpat depan budak kecik...kahkahkah..."mama" dia dh blh sebut tapi akan jadi "ma-ma-ma" kadang2 "na-na-na", "papa" belum boleh sebut lagi...tapi "babah" mmg dia blh sebut...babah pon babah laaaa

5. gigi dah ada 6 batang...tp yg kelakarnya, farish ni tak reti nk kunyah makanan...semua benda yg i masak kena blend halus2 baru dia blh mkn...kalau bubur tu ada ketul2 nasi sket pon dia takleh nk telan, mesti nk tercekik...semua gambar makanan farish dlm instagram/facebook yg i tunjuk tu, semuanya sebelum i blend k...hahahaha *kesian mak kamu ni farish, punye la masak & plating lawa2, tapi kena masuk dlm blender jugak akhirnya* farish ni lebih berselera kalau dlm bubur tu i letak pisang atau buah naga, kemain lajuuu lagi dia makan
yg ni tofu kuah kurma...nasib baik yg ni farish blh makan...kalau terpaksa hantar masuk blender, mmg menangis la mama nya...penat tau tekap2 nombor camtu :p

6. dah boleh respond macam2...farish dah boleh lambai tangan sambil kita sebut "bye-bye" masa dia 8bulan lagi...skarang ni dah tahu tepuk tangan kalau i nyanyi "if u happy and you know it clap your hand" ataupon tok nyang dia nyanyi "tepuk amai2 belalang kupu-kupu"...dia akan hulurkan apa2 yg dia pegang bila i ckp "give it to mama" atau "mama nakkk"...dia akan merengek nk susu bila i tanya "u want milk?" atau "nk susu tak?"....jadi apa yg i nampak, setakat ni farish boleh faham dua2 bahasa melayu & bahasa inggeris, dia tak confuse dgn isyarat dan soalan i...
7. sangat susah nak belajar! cepat boring kalau i tunjukkan flash card or youtube or apa2 je lah yg berkaitan dgn ABC, 123, alif ba taa...dia tak tunjukkan minat nk fokus tapi lebih tertarik nak berebut kad yg i pegang atau rampas smartphone yg i tunjuk...buku yg jenis foam pon i ada beli tapi sudah selamat farish koyakkan & kunyah...apa yg i nampak, farish blm tunjukkan minat pada proses pembelajaran secara formal camtu...ye la, dia pon belum setahun lagi maybe setakat tu je la respond dia kn?? jenis i pulak, malas nk memaksa dia dalam bab2 belajar ni...i lebih suka ikot mood farish kot...

sebab dia tak suka flash card/buku, buat masa sekarang i lebih suka ajar masa dia tengah BERMAIN atau NYANYI kan lagu kat dia...bermain, menyanyi & bercakap adalah salah satu kaedah alternatif utk i ajar farish...kalau dia pegang bola, i akan cakap "ini bola...this is ball" berulang kali la sampai dia bosan...haha...lepas tu warna2 kat bola tu pon i akan mention dlm dwi-bahasa...kalau naik tangga pon i akan bunyi sambil mengira "wahid, isnani, salasa, arba'ah....asyaro"...lagu2 pon i pilih nyanyikan lagu yg blh sambil belajar contohnya:

-oh mc donald at the farm (dlm tu dia kenal haiwan & bunyi2 haiwan)
-if u happy and know it (dlm tu dia blh belajar tepuk tangan, hentak kaki, etc)
-twinkle2 little star (lagu ni dia suka sgt sambil mainkan jari konon-konon twinkle la tu)
-lagu2 ABC, 123, alif ba ta (biarpon dia tak tengok tapi dia mendengar)
-zikir2 (kalau dengar zikir & azan kat tv, mmg dia blh senyap)
-lagu2 arab (yg ni i byk search kat youtube & ada CD yg i beli...i suka mainkan lagu zoo utk dia)

kalau rancangan kanak-kanak kat TV pon i ada buka tapi mcm biasa la, farish not interested....buka je la janji dia dpt dengar...

kalau pakaikan baju pon i akan mention, "ni tangan...this is hand" semua anggota badan la senang cerita...nak pakaikan baju pon kena bagitahu "masuk tangan kanan dulu...put your right hand first"...bla bla blaaa...dah kenal cat/kucing, bird/burung, kipas/fan, lamp/lampu....memang dia blh tunjuk kalau kita tanya...hehe

ingat nk hantar dia pegi kelas swimming tapi kat kemaman ni taktau la ada ke tak...nk ajar sendiri, mamanya tak pandai swimming okey, tenggelam takmau timbul-timbul...hihi...kalau sesiapa ada info org yg blh ajar baby swim sekitar kemaman/kuantan, inform i k :)
haaa puas hati dapat koyakkan buku tu kn?

sebab i ni ada kelebihan tahu bahasa arab sket2 (i skolah agama dari form 1 sampai form 5), jadi dlm masa yg sama i ajar jugak farish bahasa arab komunikasi...tujuannya, supaya nnti bila baca quran, dia blh paham maksud quran tu sket2 :) i takde la hebat, tapi alhamdulillah i dpt mumtaz(cemerlang) dlm subjek i'dadi (subjek ni i kena hafal mcm2 ayat quran, kena hafal mcm2 hadis sahih, kena belajar aqidah dlm bhs arab)...penguasaan bahasa arab, surah2 dalam alquran & maksud2 hadis ada yg dpt i kuasai (tapi jgn salah paham pulak, i bukan expert juz ilmu tu ada sket2)...maka farish la tempat i turunkan ilmu2 tu...masa susukan dia i suka usap ubun2 sambil bacakan surah alfatihah, suruh alam-nashrah, ayat 4 qul, ayat qursi...sebelum tido pulak i akan bacakan doa tido utk dia...masa tidurkan dia pulak i akan zikir kuat2...kalau masa nak makan & minum, jgn biasakan sebut "bismillahirrohmanirrahim" je tapi ajarkan doa makan dgn betul....so far tu je la cara i utk ajar dia secara tidak formal...

8. boleh katakan lasak & tak reti duduk diam jugak farish ni...biasa la, anak lelaki kn? hehe...kat rumah i ni ada jaga cousin umur 3tahun, kira pangkat makcik la kalau dgn farish...haaaa farish pandai buli cik nia dia...cik nia sampai menagis kalau farish kejar dgn walker sbb kena kaki dia, sakit kot...pulak tu suka jugak berebut barang antara dua org ni...pening jugak kadang2 dgn perangai budak2 ni, tu baru jaga dua org :p dah la si farish ni pandai mencubit & gigit...hari tu dia gigit jari cik nia, mengamok la budak tu...hahahaha...owh kalau dgn mama nya pulak semua cubit, gigit, sepak, tampar, mamanya dah rasa :)
jahat! mama buli saya la :p
9. dah nampak dia ni manja dgn mama...ye la, jumpa papa sebulan sekali macam mana nak manja dgn papa kan?? ehemmm papa jgn jeles okey...hihi...kadang2 suka je lentok2 kat bahu i, comel tauuu (puji anak sendiri pulak)

10. dah tak tido dalam baby cot sejak wedding adik i hari tu...baby cot ada kat office, malas nk bawak balik rumah...tp budak ni tido sgt ganas, satu katil dia nk conquer...jatuh katil dah 2 kali...suka sgt pegi kat bucu-bucu katil sambil nk terjun kat bawah...nk buat aksi stunt la tu?

11. macam biasa la, umur budak camni punye la susah nk pakaikan baju & pampers...yg dia tahu nak bergerak & menyusur je...bersilat juga la nk pakaikan dia baju...

12. suka berendam dlm besen...seronok main air sampai basah mama dia ni...kalau kita angkat, mula la menjerit mengamuk taknak bangun lagi...macam2 betol anak ni kn? hehe

hurmmm tu je la kot setakat yg i ingat...lagi 2 bulan farish nk setahun...terfikir-fikir jugak ni nak buat ke tak birthday party utk dia...i rasa perkembangan farish 10 bulan ni lebih kurang sama je kan dgn anak korang masa 10bln?? apa2 pon semoga anak kita membesar dgn baik, jadi anak yg bijak, yg soleh solehah, yg taat perintah Allah, yg denga nasihat ibubapa, yg sihat dan kuat ^_^

32 comments:

Nurul Husna said...

comel je farish dah pandai gelak sorang2..hehe

Mrs Lurve said...

rajinnya mama farish siap wat alphabet bagai...

GreenJade said...

hihih foto last tu mmg xleh menahan u...

saye pun dh x sabo tggu my baby beso gini..seronok lawan gaduh2 mulut kan sis..hihihihi

Allene said...

seronoknya tgk budak membesar ni... susu pun dapat lagi...

Mrs Azhar said...

ha ah i pun nk tau is there any swimming class for baby kat kuantan. sbb i pun tak reti berenang. hahaha

Cik Puan Tqah said...

comelnye.. xsbr nk didik anak sendiri..hihi

malynd_anggun said...

sama la mikhail..pantang nampak kertas,mesti nak koyak! hihi

cha said...

huhu plating kemain cantik tapi last last masuk blender jugak nasib huruf2 tu tak masuk blender. makin besar makin byk akal la farish ni hee :D

aThidEaN said...

farish ni comel pun ye, hensem pon ye..
ilyaas until now susah nak fokus pada pembelajaran formal. tp i x la risau sgt. mungkin 10min dia fokus, pastu mula la memain.
:)
rajin nye u masak fancy2 ni.share la resepi2 tu

wawa yusoff said...

Wah, nana pandai cakap arab ke! Besttttt...

btw, moga your handsome boy membesar dengan sihat dan jadi anak yang soleh :)

yUmiE AzuRa said...

rsenye farish dh nk start berjln kot.Iman dlu 10bln dh bleh jln.xpela skip merangkak pn.jnji sehat n pintar.
iman pn xske flash card.klu tgk tv pn diie xfokus lme.tp i notice die cpt belajar.slu i akn nyanyi le kt die.citer paling lme pn die fokus adlh charli's n the numbers kt baby tv.sbb die ske lagu tu sambil joget2.so i selalu le nyanyikn kt die time mandi,tie main or time pkaikn die baju.huhu

puan.mila said...

farish mkin bijak! Nana, klu buat besday farish kt kmaman jgn lupa jmput mila..hehe

z a t i e said...

salam kak,

same la cm anak kite x merangkak pon.. berguling pastu duduk..tapi gigi baru tumbuh 1 huhu..

Cik Hazz said...

wahh, makin besar dah dia. i plg suka gmbr yg kena buli tuh. comey jer ribbon ats kepala. hehehe.. Hana pun tak merangkak2 lg, roll over pun tak mau tp dah blh duduk, tulang blkg dah agak kuat & sekrg suka sgt brdiri, lenguh tgn nak pgg dia jer. ntah2 nak brjalan terus kot kann. heheheh mak nyer ni menaruh harapan ;)

Veelara Shamsyul said...

Samala cam iman.sume mknn kene blend.sedihhh.hahaha.klu i bg.die buat mcm nk tmuntah

SweetLikeWhat said...

bestnye mama boleh ajar farish bahasa arab..hannah nak belajar sekali boleh tak??hihi

Asz Miza said...

Comel je kena buli dengan mama dia kan..Farish nak skip merangkak la tu..lepas ni habis la nak mengejar kalau dia dah dapat kaki..hihi

ctmah said...

hi ayish!
pasni mama mesti betambah slim kan.ayish nak main lari2 ngan mama.sambil pakai pampers sambil main lari2.haha!Alisha pun dah susah nak pakaikan baju seluar pampers. kejap2 nak meniarap,kejap2 nak meniarap.geram je rasa..haha

Schaz said...

part main bedak tu mmg legend..huhu..dulu kecik2 pun suka main bedak..

BLuRpL3 said...

wah kejap je dah 10 bulan kan?.. comel sikecil ni.

let's exchange link:
http://blurplediary.blogspot.com/

Cheyan said...

Wah ensem boi ni sangat la lasak yek..alhamdulillah...

Rasanya baby memang susah nak focus..sama la macam ALya, kalu tunjuk flashcard bukan nak tgk pun..nak amik masuk mulut adalah..hehehe

erna said...

gigih erna membaca sampai habis entry ni. x mustahil farish akan skip merangkak sebab erna dulu pun ibu cakap x merangkak.

nana u boleh cakap arab? wow...best!

ciNDerella stRikEr said...

suka laaa tofu kurma ada bentuk2 numbers gitu. memang rajin mama ye

eiela said...

comel.. mesti penatkan layan anak kecik nih

Mama Haraz said...

Good job Mama! :)

Salam Perkenalan
MamaHaraz
http://ourwonderland.blogspot.com/

Zimie said...

seronok pulak tgk nana didik si farish ni.heheh sekejap je kan nak masuk setahun.gambar last tu errrr kesian farish. kena dera ngn mama dia hahah comel je

Anak Lebah Comot said...

wah...farish memang anak yang sihat dan cerdik sangat...

Fifi Nadhrah said...

salam kenal dari fifi..

syoknye blog ni.. tetambah ade farish yang cumil!~

naney said...

Jap ke kan dh 10 bln.. Lps ni fasa lasak dia so be prepare ye heheh

Cik Puan Rara said...

dh besar dh anak bujang ni.sok sok tgk dh naik pelamin.hee

mrs kayrul said...

perangai farish nie sebijik macam anak kayrul yg first tue...semua makanan kena blender...klu kasar sikit mesti diluahkan....dah besar sekarang pun masih tak suka makan makanan yang kasar2 macam ayam..tapi nasi dah boleh la

nana said...

perangai farish lbh kurang dgn ank saya n umo pon lbh kurang..blh x nk ur fb add?